Share on facebook
Share on email

Sikeres újraélesztés történt egy budapesti idősotthonban

A budapesti Margaréta Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthonában sikeres újraélesztés történt az intézménybe korábban kihelyezett félautomata defibrillátorral. Az időben megkezdett újraélesztés és a készülék egy idős hölgy életét mentette meg.

Az otthon egyik lakója ebédnél lett rosszul, amikor étkezés közben félrenyelt. Az esetet az ebédlőben tartózkodó intézményvezető, Konkoly Zoltán vette észre, aki az intézmény orvosával, dr. Fügedi Katalinnal, Barta Andrea vezető ápolóval, Tamási Judit és Kerdi Erika részlegvezető ápolókkal azonnal az idős nő segítségére sietett. Heimlich-fogás alkalmazása mellett a légutat elzáró ételnek csak egy részétől sikerült így megszabadulni, ezért mivel az ellátott nem kapott levegőt, az oxigén-hiány tünetei mellett nem sokkal később a légzése és a keringése is leállt. Ekkor kezdték meg az újraélesztést. A mellkaskompressziót az intézmény orvosa végezte, míg az intézmény vezetője a készenléti táskával és a defibrillátorral a helyszínre sietett, majd a mellkasra helyezte a gép elektródáit. Sokk leadására nem volt szükség, de a gép nagy segítséget nyújtott az újraélesztés során a megfelelő mellkasnyomás kivitelezésében. A beavatkozás alatt a légutat még elzáró étel is sikeresen kijutott, majd nem sokkal később helyreállt a légzés és keringés. A mentők kiérkezésekor az ellátott már eszméleténél volt, és kommunikálni is lehetett vele.

Az intézményvezető arról számolt be, hogy az intézmény dolgozói remek csapatot alkottak, mindenki pontosan tudta a dolgát, így a késedelem nélkül megkezdett újraélesztésnek köszönhetően életet mentettek. Az idős nő ma már mosolyogva sétál az otthon folyosóján, és nagyon hálás megmentőinek.

Konkoly Zoltán, aki nemzetközi vízimentő oktató végzettséggel is rendelkezik, nagyon fontosnak tartja az újraélesztés ismeretét, a defibrillátor meglétét az otthonban, amelyet elhatározásának köszönhetően az adó 1% felajánlásokból a fenntartó kiegészítésével tudtak megvásárolni. 

Azért, hogy a defibrillátor mindenki számára elérhető helyen lehessen, a készüléket forgalmazó Defibrillátor Plusz Kft. ajándék tartószekrénnyel járult hozzá a beszerzéshez, a sikeres újraélesztést követően pedig díjmentesen biztosította az új elektródát.

„A készülék meglétével az idősotthon már gondoskodott kollégái valamint az ellátottjai biztonságáról, hiszen hirtelen szívhalál esetén az alapszintű újraélesztés a rosszullét helyszínén tartózkodók feladata. A szívmegállást követően 4-5 perc elmúltával már visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodások alakulnak ki, ezért túlélésre akkor adunk esélyt, ha időben megkezdjük az újraélesztést, és megfelelően nyomjuk a mellkast. Önmagában a defibrillátor nem ment életet, de egyes esetekben a készülék nélkül nem lehet életet menteni. Az idősotthonban kihelyezett készülék (Zoll AED Plus) az automatikusan elvégzett EKG analízist követően adott esetben nemcsak a sokk leadásában játszik szerepet, de segít a megfelelő mellkasnyomás kivitelezésében is a mellkasra helyezett érzékelőn keresztül.” – nyilatkozta Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője, vezető oktatója.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek