Share on facebook
Share on email

Hogyan érdemes felkészülnünk a fogszabályozásra?

Minden életkorban elvégezhető, de nagy a különbség a módszerek közt

Legyen szó gyerekről, tiniről vagy felnőttről – akár szeniorról is –, a fogszabályozás minden életkorban megtérülő befektetés. Nemcsak esztétikai előnyökkel bír, hanem számos funkcionális problémát is kiküszöbölhet. Sokan mégis bizonytalanok: mekkora befektetést és milyen rákészülést igényel?

Fülzúgás és hallásromlás, akár hallásvesztés, állkapocs-ízületi bántalmak, lekopott fogak, krónikussá váló fogínygyulladás, csontpusztulás – akár ilyen problémákhoz is vezethet a fogak torlódása. Ekkorra már állandósult fájdalom és diszkomfortérzet árulkodhat a hibás működésről, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ha pedig már megtörtént a baj, jóval nehezebb a rágószervet helyreállítani.

„A fogszabályozás során az egész rágószervet kell vizsgálni. A rosszul érintkező fogak és a helytelen harapás felboríthatják a rendszer egyensúlyát. Ha a helyes funkciók beállítása teljesül, akkor várhatóan az esztétikai eredmény is rendben lesz” – mondja Dr. Powell Miriam, aki a valóban láthatatlan fogszabályzókra specializálódott.

Magyarországon egyelőre csak az átlátszó, műanyag sínes fogszabályzók elterjedtek. Ezeknél azonban jóval magasabb minőséget képvisel a láthatatlan fogszabályozás, már csak azért is, mert a készülék itt a szó szoros értelmében észrevehetetlen. Nem színeződik el, és nem tapadnak rá az ételmaradékok – így a fogszabályzó könnyen tisztán tartható, és nem zárjuk vele egész napra egy mikroklímába a fogainkat. Nagy a különbség azonban a fogmozgatás mechanikájában is.

Kinek éri meg a fogszabályozás?

„Gyermekkorban és serdülőkorban még van lehetőség az állcsontok növekedési mértékét és irányát is befolyásolni. Ha már fiatalkortól kezdve helyesen vannak beállítva a fogak, az rengeteg fogsorzáródással összefüggő probléma kialakulásának kockázatát csökkentheti” – mondja a fogszakorvos.

A gyerekeknél több mindenre van lehetőség konzervatív eszközökkel, mint a felnőtteknél, hiszen még növésben vannak. Ám mivel a legtöbben épp a rögzített készülékes fázisban kamaszodnak, a működésbe lépő hormonok és a lázadás is szerepet játszik abban, hogy elutasítóak lehetnek a kezeléssel szemben.

„Ebben az életkorban sokan nem a legnagyobb alapossággal tisztítják a fogszabályzójukat, és utálják már a gondolatát is annak, hogy ott éktelenkedjen a fogukon. A mi belső fogszabályzónk ezzel szemben valóban láthatatlan, nem kell megmutatni, ráadásul a fogelszíneződés, fogszuvasodás százszor kisebb eséllyel fordul elő mellette, mint más készülékeknél” – teszi hozzá a doktornő.

„Tévhit ugyanakkor, hogy ha a gyermekévek alatt nem kerül sor a fogszabályozásra, akkor az már bepótolhatatlan. Valójában mindegy, hány éves az ember: ha van saját foga, azt lehet szabályozni is, akár a meglévő pótlások vagy implantátumok mellett is” – hangsúlyozza Dr. Powell Miriam, aki korábban Németországban vezetett esztétikai fogászati praxist, és ott végezte a fogszabályozás specializációját, majd Norvégiában tartotta kézben egy magánklinika fogszabályozó részlegét.

Hogyan készüljünk fel a fogszabályozásra?

A rendelőben mindenre kiterjedő felderítést végeznek, mielőtt a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika bő egy órát vesz igénybe, melynek során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is. Egy éjszakai vizsgálat az alvás közbeni fogcsikorgatásra is fényt deríthet, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

„A diagnosztika, a röntgenek és a kezelési terv elkészítése mindkét fél részéről befektetés. Ha körültekintően végzi ezeket a szakember, nagyon olcsó nem lehet. Mindezek nélkül viszont nem lehet minőségi kezelést csinálni, tehát alapvető fontosságú szakasz” – teszi hozzá a doktornő, aki jelenleg Budapesten, a norvég és német szakmai sztenderdeknek megfelelő rendelőben várja pácienseit. Itt kiemelt szerepet kap a géppark folyamatos fejlesztése, ahogyan a legmagasabb szintű sterilitás is.

„A belső, láthatatlan fogszabályzó a lehető leggyorsabban vezet a kitűzött célokhoz: még a legdurvább torlódás esetén is jellemzően fél év alatt kiegyenesíti a fogakat. Habár a kezelésnek ekkor még nincs vége, a szép mosolyt már ilyenkor is élvezhetjük, és a képbe »nem ront bele« a fogszabályzó látványa sem” – zárja Dr. Powell Miriam.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Országos Szaunázók hétvégéje

Mi lehet jobb egy ilyen borongós, hűvös, esős őszi időben, mint ücsörögni a jó melegben, kellemes zenét hallgatva, és izzadni a szaunában?