Share on facebook
Share on email

Egyetlen egyszerű lépéssel turbózhatjuk fel az immunrendszerünket

Nem is gondolnánk, mi mindenre hasznosak a probiotikumok

A téli időszak nem kedvez az egészségünknek és a jókedvünknek, ilyenkor ugyanis gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, a korai sötétedés pedig igazán hangulatromboló tud lenni. Nem szükséges azonban az egész telet betegeskedéssel vagy rosszkedvvel tölteni, ehhez pedig elég is lehet, ha egy egyszerű lépést teszünk az immunrendszerünk felturbózása érdekében.

A probiotikumokról általában elsőként az jut eszünkbe, hogy ha antibiotikumot szedünk, mellette mindenképpen érdemes probiotikumot is bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ez valóban így van, hisz az antibiotikumok az egészséges mikrobiomban is kárt tesznek, ezért érdemes idejekorán pótolni a testünk fontos baktériumait. A probiotikumok azonban nem csak ebben az esetben segítenek a testünk regenerálódásában.

„Kevesen tudják, de az emberi mikrobiom, ami a vastagbélben található probiotikus élőflóra minden embernél épp olyan egyedi, mint az ujjlenyomat. A testünkben mintegy másfél kilónyi hasznos humán baktérium-élőflóra található, és ma már léteznek olyan vizsgálatok, amelyek képesek feltérképezni az egyedi mikrobiomot. Ezt számtalan hasznos baktériumtörzs alkotja, amely gondoskodik arról, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön. Ha ez a flóra felborul, annak értelemszerűen az immunrendszer látja kárát. Az, hogy ez kinek milyen hiányosságokat vagy betegséget okoz, egyéni hajlamtól és a környezettől is függ, az azonban biztos, hogy negatív hatással lesz az egészségünkre” – magyarázta Dr. Bakanek György nőgyógyász, sportorvos és életmód-szaktanácsadó.

Számos dologgal pusztítjuk a bennünk található élőflórát

Az orvos arra is kitért, hogy a mai világ életmódja nem kedvez a bennünk található hasznos baktériumtörzseknek, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Számos kutatás mutatta már ki a mikrobiom felborulása és az idegrendszeri, szív- és érrendszeri vagy emésztőrendszeri megbetegedések közötti összefüggést. Éppen ezért nagyon fontos, hogy – ha nincs is semmiféle panaszunk – évente többször tartsunk egy probiotikum-kúrát.

„Sportorvosként a birkózó-válogatottnál már sok évvel ezelőtt bevezettem, hogy minden évszakváltáskor, azaz évente négyszer egy kéthetes probiotikum-kúrát tartsanak a sportolók. Nagyon pozitív eredményeket tapasztaltunk a kúra bevezetése óta: sokkal kevesebb a légúti megbetegedés vagy az egzotikus helyeken történő nyaralásokkor olyan gyakran jelentkező hányásos, hasmenéses panasz. Sőt, a járványos időszak alatt is kevesebb megbetegedés volt arányában azon sportolók esetében, akik probiotikumot szedtek és az esetleges megbetegedés is enyhébb lefolyású volt. A mai világban rengeteg mindennel pusztítjuk az élőflóránkat: gyógyszerekkel, alkohollal, stresszel, nem megfelelő táplálkozással. Ezt nagyon fontos ellensúlyozni, hogy ne szenvedjen maradandó károsodást a szervezetünk” – fejtette ki Dr. Bakanek György.

A sportorvos azt is elárulta, hogy arra is ajánlott ügyelni, hogy az életmódunk megfelelő legyen egy ideális táptalaj kialakításához a mikrobiomunk és a kiegyensúlyozott immunrendszerünk számára. Ehhez elég csupán néhány szabályt betartani: a rostban gazdag táplálkozás mellett a mozgás, a megfelelő folyadékfogyasztás és az elegendő alvás a legfontosabb pillérek. Az életmód tanácsadó azt is kiemelte, nem mindegy, milyen probiotikumot választunk.

„Noha már van lehetőség arra, hogy megvizsgálják, mely hasznos baktériumtörzsek aránya tolódott el a szervezetünkben, egy személyre szabott probiotikum meglehetősen drága lenne. Éppen ezért olyan probiotikus termékcsaládot tanácsos választani, amelyben minél többféle baktériumtörzs található. A 7 törzs már remek választás lehet, a csecsemők és kisgyermekek számára is ajánlatos évi 3-4 alkalommal egy nekik szánt probiotikum-kúrát alkalmazni, a korosztályra szabott összetétellel. További előnye egy termékcsaládnak, ha prebiotikumot is tartalmaz, ami elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, valamint, ha a gyártási technológián keresztül biztosított, hogy a bacik túlélik a gyomorsavat és így eljutnak a bélig, ahol kifejtethetik jótékony hatásukat.”

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Mitől zöldül be a hajad a strandon?

Nyári hajproblémák és megelőzésük Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon