Share on facebook
Share on email

Egészségügyi siker: A világ legjobbjai közé került a magyar MI műhely

Az AIP Labs a World Summit Award döntőjébe jutott

Az AIP Labs magyar egészségügyi innovációs cég is bekerült az ENSZ által alapított World Summit Award (WSA) döntőjébe. A WSA azokat a digitális innovációkat díjazza minden évben, amelyek nagy társadalmi hatást tudtak, vagy fognak kifejteni az egész emberiség tekintetében. A döntősök 182 ENSZ-tagállam jelöltjei közül kerültek be a világ legjobbjai közé. 

Magyarországról idén az egészség és jólét kategóriában az AIP Labs mesterséges intelligencia műhely által fejlesztett digitális bőrgyógyászati klinika (AIP Derm) is  bekerült a legjobbak közé. A digitális klinika már elérhető a magyar, szlovák és spanyol betegek számára (nemzetközileg AIP Clinic néven). A döntősök 182 ENSZ-tagállam jelöltjei közül kerültek ki a világ legjobbjai közé. A cégeket több mint 130 különböző ágazatból és régióból érkező globális szakértő értékelte. 

Az AIP Labs azt tűzte ki célul, hogy három éven belül minden magyar orvost és ápolót egy személyre szabott MI asszisztenssel lát el, amely megkönnyíti a munkájukat, csökkenti az adminisztrációs terheiket, lerövidíti a várólistákat és növeli a teljes egészségügyi rendszer hatékonyságát. Ennek az első lépése a Digitális Kórház bőrgyógyászata. 

Az AIP által tervezett digitális kórházi infrastruktúrának a bőrgyógyászati modulja már kész van és jelenleg is működik több országban. A cég folyamatosan fejleszti generatív mesterséges intelligenciáit, ilyen a hamarosan elkészülő sebápolási (woundcare) panel, ami csak Magyaroroszágon 220.000 embert érintö problémára, a krónikus, nehezen gyógyuló sebekre jelent megoldást. Kardiológiai, és az általános, orvosi és ápolói praxist segítő, MI asszisztens megoldásaik szintén hamarosan elérhetőek lesznek, miközben további orvosi szakterületeken dolgoznak a laborjukban.

Az AIP Labs víziója egyszerű: megteremteni azt a horizontális egészségügyi rendszert – a mostani vertikális helyett -, amelyben a mikropraxisok rendelkeznek a csúcsminőségű digitális infrastruktúrával, így helyben képesek ellátni és diagnosztizálni a leggyakoribb betegségek jelentős részét sorbanállás, várólisták és idegörlő kórházi várakozás, adminisztráció nélkül. 

A WSA zsűrije február végén az indiai Hyderabadban ül össze és választja ki a 2023-as év győztes digitális innovációit, amelyek között remélhetőleg a két magyar cég is szerepelni fog. 

Mi a World Summit Award?

A díjat 2003-ban, az ENSZ információs társadalomról szóló világcsúcs találkozójának keretében alapították meg, azóta az Európai Unió is társfinanszírozza. A díjra az ENSZ és az UNESCO bármely tagállamának vállalatai, szervezetei vagy magánszemélyei pályázhatnak. A WSA tulajdonképpen egy olyan globális közösség, amely arra törekszik, hogy egyesítse valamint kihangosítsa a különböző szakértelemmel rendelkező nemzeti és vállalati szakértők hangját, perspektíváit és meglátásait. 

A WSA emellett kiemelten figyel arra, hogy olyan vállalkozásokat támogasson, amik munkájukkal elősegítik az ENSZ fenntarthatósági céljait, amiben az AIP Labs által motorizált egészségügyi digitalizáció kiemelten fontos lehet. A WSA a díjon túl nemzetközi szakértőkkel és helyi eseményekkel próbálja elősegíteni az intenzív tudáscserét, illetve az innovációt.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Mitől zöldül be a hajad a strandon?

Nyári hajproblémák és megelőzésük Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon