Share on facebook
Share on email

Átadták a Kedvenc Patikám díjat és bemutatásra került az Év Gyógyszerésze c. könyv

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

1. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

2. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna 

Vargáné Dr. Tóth Katalin

3. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr.Sebők Ágnes

Elmondta, hogy az Év gyógyszerésze a számunkra azért fontos mert kellő körültekintéssel és nagy kutató munkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta (Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid”

Elmesélte mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban tudta meg hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé.

Ekkor már tudta hogy milyen témában szeretné írni a pályamunkáját.

Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában amikor még nem történtek meg a lezárások akkor ők már sajnos megfertőződtek az első hullám idején A családjával, az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint a fizikai kontaktusok csökkentése, karantén fontossága. Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét, jelenleg az omnikrom BA 4,5 variáns van jelen. Fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel hogyha egy beteg szemben van velünk a gyógyszertárban, és elmondja a tüneteit adott esetben fel tudjuk ismerni hogy coronavírus ról van szó, és tudjunk számára teszt vásárlást felajánlani amivel otthon igazolni tudja esetleg a betegséget, és javasoljuk hogy maradjon otthon amennyiben pozitív a tesztje. Fontosnak tartja a gyógyszerész szakmában a vakcináció és a maszkhasználat népszerűsítését. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben. Ebben a helyzetben nem csak az emberi életek számítottak hanem az is hogy a gyógyszertár működését fent tudják tartani. Fontosnak tartja a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalmat, ugyanis a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban akikhez bármikor tudtak fordulnia betegek a kérdéseikkel.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelemaz első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

Kedvenc Patikám nyertesek:

1. Zafír gyógyszertár (2484 Gárdony Balatoni utca 62)

2. Szent sebestyén gyógyszertár (2094 Nagykovácsi Lenvirág Park 1.)

3. Arany oroszlán gyógyszertár (7682 Bükkösd Kossuth l. utca 11)

Kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv. Bízunk benne hogy a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyvet megjelentetni, majd az újra összegyűlő pályamunkákból.

Mi lesz a sorsa, hogyan fog ez hasznosulni? A lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassunk az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is.

Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) beszélt róla, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban minél tovább egészségesek maradni segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel stb. megismertetik a beteget.  Utána következett a szekunder prevenció amikor ugye a gyógyszerész a a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár most a covid, teszteket tud ajánlani, amikkel különböző vizsgálatokat lehet végezni kiemeli, hogy nagyon fontos egyébként a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata tehát hogy a saját maga méri például a vérnyomását.

A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adunk tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek  egy-egy használatkor.

A cél az volt, hogy inspiráljuk a gyógyszerészeket arra, hogy lássák a kollégáknak a különböző szakmai területeken, a különböző földrajzi elhelyezkedésben milyen munkával foglalkoznak, melyek azok a területek amelyekre különösen fókuszálnak, amit különösen fontosnak tartanak.

A könyvbe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte, hogy amikor elkezdték ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején még azt sem tudták hova fog ez fejlődni, nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létre jönni belőle, valamint hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz.

A Roche Magyarország hisz benne, hogy akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb  a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. De úgy gondolták, hogy ha komolyan veszik ezt az elvet akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás amit a betegek kapnak. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább személyre szabott tudás gyógyszerészi gondozás. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a programot.

Örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket.

Fontosnak tartja tisztázni tulajdonképpen kik is a gyógyszerészek pontosan; egészségtudománnyal foglalkozó egészségügyi szakemberek, akik kereskedelmi környezetbe kereskedelmi aspektusokkal  bíró munkát végeznek, vagy kereskedők, akiknek van némi egészségügyi aspektusa is.

Kiemelte a könyvvel kapcsolatban, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek díjazott pályamunkák benne, ami azt mutatja, hogy milyen konzisztens a hozzáállás, hogy egészségügyi szakember a gyógyszerész. Hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg a tapasztalataikat és tudásukat benne, akiknek célja, hogy a betegeknek a lehető legjobb ellátás nyújtsák, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok. 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek