Share on facebook
Share on email

Világraszóló magyar találmányok, „Álmok álmodói” a Millenárison

A kiállítás célja, hogy a magyar történelmet közelebb hozza az idelátogatókhoz, izgalmas, interaktív formában.

Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki.

SZENT-GYÖRGYI ALBERT

VILÁGRASZÓLÓ MAGYAR TALÁLMÁNYOK

A tudomány az ember nélkül csak rejtély. A tudomány hatalmas és apró, titokzatos és sokszor egész hétköznapi. Körülvesz minket, alakítja világunkat, az emberiség különböző népeinek fantasztikus közös nevezője. 2022. február 15-től egy élményalapú, interaktív kiállítás vár a Millenárison. Itt te is felfedezhetsz, megismerhetsz, kipróbálhatsz olyan magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek voltak.

Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatunk be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges.

A tudományos újdonságok felforgatják, újraértelmezik, jobbá teszik az életünket. A Szent-Györgyi által felfedezett C-vitamin, Semmelweis áttörése a gyermekágyi láz megelőzésében, Karikó Katalin mRNS-vakcinája, Goldmark színes televíziója, a Neumann számítógép-elv, Gábor Dénes hologramja mind-mind átformálta addigi világunkat, hétköznapjainkat.

De a tudomány játék is: öröm- és nevetésforrás. Amikor a Rubik-kockát forgatjuk, ahogy nézzük az űrhajósok vicces trükkjeit a súlytalanságban, a számítógépes játékok vagy a bonyolult sakkjátszmák mind szórakoztatnak bennünket.

A tudomány élvezetes: egy szórakoztató rácsodálkozás az újdonságra.

Ezt az élményt szeretné nyújtani látogatóinak az Álmok Álmodói 20, amely 20 évvel az első kiállítás után most egy teljesen új kiállításanyaggal nyílik meg.

A kiállítás kiadványát és térképét innen töltheted le!

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás azoknak szól, akik kíváncsian vizsgálják a világot, és akik egyszer maguk is alakítani szeretnék. A kis felfedezőknek, a jövő nagy tudósainak, és a felnőtteknek, akik örömmel merülnek bele a komoly, világformáló tudományos eredményekbe és a vidám, játékos tudományba is.

A kiállítás összetett tartalma és sokszínű látványa élményalapú, interaktívan tanít és szórakoztat minden korosztályt.

A kiállítótérben található rövid, lényegre törő, sokszor meghökkentő információkat részletes háttéranyag, a Tudástár egészíti ki. A hatalmas kiállításanyagot rövid tudományos érdekességek, Tudáscseppek és csattanós Tudósmesék színesítik, sőt a látogatók egy applikáción keresztül játszható kvízzel még teljesebbé tehetik az élményt.

A TUDÁSTÁRRÓL

Az „Álmok Álmodói 20” kiállításon látható témák részletesebben és alaposabban tanulmányozhatók digitális „Tudástár”-unkban, ahol mindenki nyomába eredhet mindazoknak, akik nemcsak megálmodták álmaikat, hanem valóra is váltották azokat, megteremtve egy-egy magyarok alkotta világraszóló találmányt.

A megismerhető témák négy nagy fő szakterületbe sorolva („Agrártörténet”„Orvostörténet”, „Reáltudományok története” és „Technikatörténet”) mutatják be az elmúlt fél évezred tudomány- és technikatörténeti érdekességeit.

Rajong a különböző találmányokért? Kedvére kereshet közöttük, ha a „Találmányok” részben kalandozik.

Érdekli a neves tudósok élete? A több száz „Életrajz” között válogatva megismerheti, ki honnan indult gyermekkorában, és hogyan jutott el egészen a világhírig – a Nobel-díjig is akár.

Az egyes szakmák történetén kívül lehetőség nyílik híres intézmény-, iskola-, egyetem- és folyóirat-történetek megismerésére is.

Kíváncsi, milyen jeles esemény történt egy adott napon? Az „Évfordulók” részben kedvére válogathat.

Ezekről a témákról ilyen sokoldalú és adatpontosságra törekvő összeállítás eddig még nem készült hazánkban. Egyes témákhoz kapcsolódóan hangfelvételekbe is belefülelhet, képeket és videókat is nézegethet.

Jó böngészést és tartalmas időtöltést kívánunk!

VÁRUNK A KIÁLLÍTÁSON!

Helyszín

MILLENÁRIS B CSARNOK
1024 Budapest
Kis Rókus utca 16-20.

Nyitvatartás

Hétfő-csütörtök: 08:30-17:30
Péntek: 08:30-19:00
Szombat: 10:00-20:00
Vasárnap: 10:00-18:00

Kapcsolat

+36 70 510 8100
info@millenaris.hu

https://www.millenaris.hu/almokalmodoi

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek