Share on facebook
Share on email

Újévköszöntő programok a Marczin

Januári programajánlónk.

RENDEZVÉNYEK – SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

JANUÁR 23. KEDD 19.00; JANUÁR 31. SZERDA 19.00

CORDELIA O’NEILL: BÁRMI LEHETSÉGES, HA ELÉG ERŐSEN GONDOLSZ RÁ – A Loupe Társulat előadása

Különbözőbbek talán nem is lehetnének, Alex és Rupert között mégis minden magától értetődően alakul – ami a lényeget illeti. De mi történik akkor, ha pont ott kap sebet egy kapcsolat, ami az egyik leglényegibb? Hogyan lehet feldolgozni egy újszülött gyermek elvesztését? Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse biztos kézzel vezet végig bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein. Megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést. Mint aki maga is járt azon a tájon, amelyről mesél, s akinek épp ezért készek vagyunk elhinni: lehetséges a visszatérés. Mint bármi. Csak elég erősen kell rá gondolni.

Fordította és rendezte: Horváth János Antal

Játsszák: Sodró Eliza, Rusznák András

Zeneszerző: Farkas Virág ‘Zazie’

Dramaturg: Sándor Júlia

Látványtervező: Fekete Anna

Látványasszisztens: Kaszás Nina

Koreográfus: Molnár G. Nóra

A rendező munkatársa: Fazekas Anna

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

JANUÁR 14. VASÁRNAP 19.00; JANUÁR 29. HÉTFŐ 19.00

DENNIS KELLY: ÁRVÁK

Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet.

Szereplők: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron

Fordította: Horváth János Antal

Látvány: Szabó Márton

Jelmez: Kisprumik Ádám

Zene: Stark Ervin

Rendezőasszisztens: Fazekas Anna

Rendező: Horváth János Antal

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

JANUÁR 9. KEDD 19.00; JANUÁR 12. PÉNTEK 19.00

BECSAPÓDÁS – A Loupe Társulat előadása

A színészek improvizációi alapján írta: Horváth János Antal

Két házaspár együtt vacsorázik, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. A lányok testvérek. Sok éves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez az alkalom viszont valamiért másnak ígérkezik. Ma van valami a levegőben. Egy amúgy is pattanásig feszült ország levegőjében. Hamarosan értesítések pittyennek a telefonokon: az államfő perceken belül bejelentést tesz. Már megint mi lehet az? Elkezdődik a nemzetiszín zászló előtt felvett nemzetnek intézett videóüzenet. Az országot támadás érte. Egy rakéta csapódott egy határmenti településbe. Négyen meghaltak. Az ország nem nézheti tétlenül honfitársainak igazságtalan halálát. Cselekedni kell. Ez már a mi háborúnk is. Azonnal elrendelik a katonakorú férfi lakosság besorozását. Tizenkét óra múlva pedig lezárják a határokat. Szereplőinknek gyorsan kell döntést hozni, ami az egész életükre hatással lehet. Kérdés, hogy tudnak-e a döntéseikkel együtt élni. Érdemes-e élni haza nélkül? Vagy érdemes meghalni egy hazáért, ami már sosem lesz a miénk? Végül lehet, hogy nemcsak az országból, de a szobából sem jutnak ki.

Játsszák: Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika

Díszlettervező: Pallós Nelli

Jelmeztervező: Kisprumik Ádám

Dramaturg: Balassa Eszter

Zene: Hunyadi Máté

A rendező munkatársa: Perényi Luca

Rendező: Horváth János Antal

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

JANUÁR 27. SZOMBAT 19.00

SZILY LÁSZLÓ – HORVÁTH JÁNOS ANTAL: KITOLÁS – Apanevelés kezdőknek és haladóknak

DAD-TALK: LENGYEL TAMÁS

Apának lenni nem könnyű. Sőt elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig! Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. Válaszokat, persze, én sem tudok. De azért elmondom a frankót. Vagy legalább, hogy velem hogy történt minden. Addig is vigyázz! Az ellenség sohasem alszik. Se képletesen, se szó szerint.

Audiovisual-gagmen: Beke Dániel, Praznovszky Dániel

Szily László azonos című regénye alapján írta és rendezte: Horváth János Antal

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk. Az előadásra dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

JANUÁR 21. VASÁRNAP 19.30

FOGADJUNK! – NONSTOP IMPRO A SZINDRA TÁRSULATTAL

Az impró előadásokon minden a pillanat műve, a közönség instruálhatja a szereplőket és részt vehet a játékban is.

Műsorvezető: FÖLDESSY MARGIT

Belépő: 2500 Ft. Érkezési sorrend, max.: 60 fő

MARCZI PLACC

JANUÁR 27. SZOMBAT 10.00-12.00

RUHACSERE

Forgasd vissza a közösbe, ne pazarolj, óvd a természetet és szerezz örömet másoknak! A belépő ellenében annyi ruhát hozol, amennyit szeretnél, és szintén annyit viszel. Az esemény célja a tudatos gardróbfrissítés. A megmaradó ruhákat az Oltalom Karitatív Egyesülethez juttatjuk el, így minden megtalálja a helyét. Kérjük csak jó minőségű, mások által még szeretettel hordható ruhákat hozzatok!

Belépő: 700 Ft

MARCZI DOKUMENTUMFILMKLUB

Folytatjuk vetítéssorozatunkat a KineDok legfrissebb kínálatából, nemzetközi és magyar rendezők filmjeiből válogatva.

JANUÁR 11. CSÜTÖRTÖK 14.00

FORTUNA VENDÉGEI (2022)

Rendező: Kálmán Mátyás

Anikó és Laci ötvenes éveiben járó, győri házaspár. Életüket napról napra, szegénységben tengetik. Laci újságkihordással tartja fenn a családot, és gondoskodik Anikóról, aki pánikbetegsége miatt huszonöt éve nem hagyta el a lakásukat. Egy nap azonban váratlanul 630 milliót nyernek a lottón. A pénz révén végre kényelmes, örömteli életet élhetnének. Ám Anikó és Laci vágyai nem nagyon találkoznak. Laci azt szeretné, ha nem kellene dolgoznia és együtt tudnának utazgatni, Anikó viszont önmagát szeretné megvalósítani, kávézót nyit, alapítványt szervez, viszi a pénzügyeket. A széttartó álmok és a nagy gazdagság nyomában járó nehézségek teljesen felforgatják az életüket. Vajon a pénz elhozza nekik a boldogságot?

A filmet magyar nyelven vetítjük.

JANUÁR 25. CSÜTÖRTÖK 14.00

A FORRADALOM MÚZEUMA (2021)

Rendező: Srđan Keča

A titói időszak zenitjén, a szocialista Jugoszlávia előtt tisztelegve nagyszabású múzeumot terveztek Belgrádba. Ennek végül csak az alapjai készültek el, falai pedig ma, hatvan év múltán már teljesen más történeteket mesélnek: az új, kapitalista társadalom számkivetettjei élnek köztük. A film három olyan nő sorsát követi, akik az utcáról élnek, és akiknek e romos falak és egymás jelentik az otthont.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A belépés díjtalan.

JANUÁR 20. SZOMBAT 10.00-13.00; JANUÁR 27. SZOMBAT 10.00-13.00

KAZAI ÁGI – SZABAD A HANG! – Interaktív énekes workshop Kazai Ágival

Hangunk az egyik legalapvetőbb és egyben legkreatívabb kifejezőeszközünk. Minden hangban ott él egy történet. Legyen az éneklés vagy beszéd, minden hangindítással azt üzenjük: „Figyelj rám, szeretnék mondani valamit.” Minden hang egy levegővétellel kezdődik. A légzés megtartó erejének segítségével utat tör magának és áramlik a hangod. Ha szeretnéd megtalálni az igazi hangodat, ha elmélyítenéd a meglévő tudásodat, vagy csak szeretnél erősebben kapcsolódni a hangodhoz és általa önmagadhoz, ezen az intenzív, 2 órás, interaktív workshopon te is megtalálhatod az ehhez vezető utat. Erősítjük a testtudatosságot, ritmusgyakorlatokat és hallásfejlesztést végzünk, foglalkozunk a légzéstechnikával, improvizálunk és közösen komponálunk, miközben szabadjára engedjük a hangunkat.

A workshop vezetőjéről:

Kazai Ági egy sokoldalú, kísérletező előadó- és alkotóművész. Klasszikus- és népzenén nevelkedett, majd beleszeretett a jazz műfajába. Egyetemi tanulmányait a Kunstuniversität Graz jazzének szakos hallgatójaként kezdte, tanári mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehette át 2016-ban. Jazzéneket oktat, zenei workshopokat és filmzene kurzusokat tart, a Metropolitan Egyetem és a Kodolányi János Egyetem után az ELTE is meghívta oktatóinak sorába. Az alternatív zenei szcénában alkalmazott zeneszerzői- és oktatói tevékenysége miatt is ismertté vált az elmúlt 15 évben. Tanítványai között a hazai zenei élet kiemelkedő szereplői is megtalálhatóak.

Résztvevők száma: maximum 15 fő. Életkor: 16 év felett. A foglalkozás nem igényel zenei előképzettséget.

Jelentkezés: kazaiagimusic@gmail.com. Jelentkezési határidő: 2024.01.19.

Részvételi díj: 12 000 Ft/fő. A részvételi díj átutalását követően tudjuk biztosítani a helyedet.

JANUÁR 26. PÉNTEK 18.00

KIRÁLY KINGA JÚLIA: AZ ÚJRAKEZDÉS RECEPTJEI – Erdélyi zsidó történetek életről, éhségről és reménységről – KÖNYVBEMUTATÓ

Hogyan élték meg Erdély visszacsatolását a zsidó közösség tagjai? Milyen út vezetett a magyar honvédség bevonulásától a közösség elpusztításáig? Hogyan próbálták újraépíteni a túlélők az életüket? Király Kinga Júlia, aki évek óta az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának megbízásából Olaszországban kutat, egy unikális megközelítéssel interjúzott az erdélyi közösség maroknyi túlélőivel. Interjúalanyait a régi ételekről, valamint azok elkészítéséről kérdezte, ami egészen más irányból mozgósította az emlékeket. Az elkapkodott magyar és angol kiadás után most újra megjelent a kötet, ennek apropóján beszélget a szerző Dési Jánossal.

A belépés díjtalan.

JANUÁR 5-26.

REJTÉLYES PLAKÁTLELET – A TITOKZATOS MAGYAR WARHOL

Megnyitó: január 5. péntek 18.00. A kiállítást megnyitja: Árendás József Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus, érdemes művész és Bakos István Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus

Köszöntőt mond: Örsi Gergely polgármester

Az ugye elfogadott, hogy egy sziget kincset rejthet. Vagy egy hajóroncsban kínai porcelánokat találjon egy búvár. Vagy egy alaszkai horgász a csalisdoboz mellett egy negyed kilós aranyrögöt túrjon ki a csizmája sarkával. Ezek „általános”, avagy mindennapos leletek. De az, hogy egy lebontásra ítélt borsodi nyaraló tetőszerkezetéből hasonló kincsek kerülnek elő, az már ritkábbnak tekinthető. Legalábbis a két gyűjtő-kiállító ezt így gondolta, amikor megvásárolta ezt az anyagot… Mindez azért is volt elsőre bátor döntés, mert az évtizedek pora, különböző javítások nem múltak el teljesen nyom nélkül ezeken az 1971 környékén készült plakátokon. Plakátok, és egyediek, mert kézzel és nagyon komoly rajztudás birtokában készültek ezek, vastag papírra. Ez mentette meg őket, és ezért gondolta anno valaki, hogy jó lesz zaj és hőszigetelőnek a palatető alatt. Magyar és külföldi filmek beharangozó plakátjai, mind 1971-ből. Egy főhős, egy fontos szereplő az adott filmből, akit meglepő és erős színekkel örökített meg az ismeretlen művész. Akit mi, a fellelés helye miatt csak Borsodi Warhol-nak hívunk. Aki élhetett volna bárhol, Barcelonában vagy akár Londonban is, ott is elismerték volna, hogy hatalmas tehetség a maga műfajában, mert a reklám mindenhol, mindenben, akkor is és most is fontos volt. És lesz.

A belépés díjtalan.

A kiállítás a művelődési központ nyitvatartási idejében látogatható.

RENDEZVÉNYEK – ELŐADÁS, BESZÉLGETÉS

UTAZÁS A KÉPZELET ŰRHAJÓJÁN – Kiss László Széchenyi-díjas csillagász előadássorozata

Újabb tudomány-kommunikációs kísérlet, újszerű, játékos, magával ragadó, gondolkodásra sarkalló tudomány-kommunikációs aktivitás. Több, mint előadás! Interaktív, intellektuális, szórakoztató!

JANUÁR 18. CSÜTÖRTÖK 18.00
FÖLD-HOLD-NAP

FEBRUÁR 15. CSÜTÖRTÖK 18.00
BOLYGÓK A NAPRENDSZERBEN

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 18.00
BOLYGÓK MÁS CSILLAGOK KÖRÜL

ÁPRILIS 18. CSÜTÖRTÖK 18.00
A FÖLDÖNKÍVÜLI ÉLET LEHETŐSÉGEI

MÁJUS 16. CSÜTÖRTÖK 18.00
EXTRÉM CSILLAGOK ÉS A TEJÚTRENDSZER SZERKEZETE

JÚNIUS 20. CSÜTÖRTÖK 18.00
GALAXISOK ÉS GALAXISHALMAZOK A TÁGULÓ VILÁGEGYETEMBEN

Az előadássorozat a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba nyújt bepillantást, és személyes beszélgetésre kínál lehetőséget a csillagásszal a tudományterület jelenéről és jövőjéről. A sorozat célja a legújabb felfedezések és új felismerések bemutatása a nagyközönség számára is érthető és szórakoztató formában. Az utazás során kalauzunk Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, az Élő csillagászat c. online műsorfolyam házigazdája, aki erre a különleges hat alkalomra személyesen várja a kozmosz titkai iránt érdeklődőket. Az előadásokról nem készül videofelvétel – legyen ez unikális és megismételhetetlen élmény minden résztvevőnek! A hatrészes előadássorozat tematikáját tekintve felöleli a teljes Naprendszerünket, más csillagok körüli bolygókat, és a földönkívüli élet lehetőségeit. A bolygórendszerektől tovább haladva megismerhetjük az extrém csillagok világát, a Tejút szerkezetét, majd a tudós képzeletbeli űrhajóján a táguló Világegyetem galaxishalmazainak útvesztőjében kalandozhatunk el. Egy előadássorozatban tehát megtudhatunk szinte mindent az Univerzumról, az előadás végén pedig egy mobilapplikáción keresztüli kvíz garantálja, hogy a vendégek választ kapjanak kérdéseikre is!

A műsor felépítése: 50-55 perc előadás, majd 30 perc beszélgetés az előadás során feltett kérdésekről

A hat előadásra szóló bérlet ára: 12 500 Ft. Diákbérlet: 9000 Ft (Csak személyesen vásárolható, diákigazolvány bemutatása szükséges.). Belépő egy előadásra: 2500 Ft

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK – Történelmi stand up előadássorozat – Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

JANUÁR 4. CSÜTÖRTÖK 18.00

JÉZUS ÉS A MÁGUSOK – AZ EVANGÉLIUM KELETI ÁRNYÉKAI

Kik azok a „háromkirályok”, és miért látogatták meg Jézust? Miért hivatkoznak rájuk mágusokként, és honnan jöttek? Valóban ismerjük-e a neveiket, és hogyan lettek hárman? Miért volt ismerős Jézus alakja és története az ókori hívőknek, és hogy lett belőle vallás? Milyen versenytársai voltak a korai kereszténységnek és milyen akkori kultuszok titkait ismerhetjük meg ma? Miért jelenik meg Jézus is mágusként, és mennyit vehetünk komolyan az újonnan terjedő átértelmezésekből? Az előadás a karácsony főszereplőinek történetiségét eleveníti fel.

JANUÁR 18. CSÜTÖRTÖK 18.00

CHAVÍN – A VICSORGÓ ISTEN TEMPLOMA

Miért ölti magára egy istenség, rémisztő állatok kinézetét? Miért építenek neki templomot megközelíthetetlen magasságokban? Miért látogatták a messzi óceánparti lakók is, és képes volt-e uralni egy birodalmat? Mit tudott nyújtani az isten és milyen ajándékokat kért? Hogyan kellett a rítusokat bemutatni, és miért olyan óriásiak a szörnyek szemei? Valóban itt született az ősi Andok civilizációja, vagy ez csak a reklámról szól? Az előadás a legújabb régészeti eredmények segítségével mutatja be Chavin de Huántar rejtélyeit.

Belépő: 1500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1000 Ft

JANUÁR 16. KEDD 15.00

KI NYER MA?JÁTÉK ÉS MUZSIKA 70 PERCBEN

AKI VEZETI: CZIGÁNY GYÖRGY

Játékra hívjuk kedves közönségünket! Szép verseket hallhatnak neves színművészek előadásában és zongoradarabokat, operaáriákat, dalokat zenei életünk legjobbjainak tolmácsolásában. A zenés irodalmi esten versre és muzsikára vonatkozó kérdések hangzanak el, a helyes válaszokkal pedig még ajándékokat is lehet nyerni. A vetélkedővel párosuló művészeti esteket a „Ki nyer ma?” rádiós játékból ismert ötletadó, CZIGÁNY GYÖRGY vezeti.

Közreműködnek: Pitti Katalin operaénekes; Szalóczy Pál előadóművész; Neumark Zoltán zongoraművész

Rendező: II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa

A belépés díjtalan.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

RENDEZVÉNYEK – NYUGDÍJASKLUB

JANUÁR 5. PÉNTEK 14.00

ANATÓLIA – Az Utazás a nagyvilágban c. sorozatban Bezuk Zsolt utazási filmje

JANUÁR 19. PÉNTEK 14.00

FIRENZE – Ismeretterjesztő előadás

Előadó: Hamvai Zsuzsa, az Óbudai Gimnázium orosz-történelem-francia szakos tanára

A nyugdíjasklub programjain a részvétel klubtagsághoz kötött!

Klubvezető: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; sipos.ildiko@marczi.hu)

RENDEZVÉNYEK – ZENEI PROGRAMOK

JANUÁR 6. SZOMBAT 18.00

ÚJÉVI GÁLAKONCERT A DUNA SZIMFONIKUS ZENEKARRAL

Ünnepelje velünk az újév kezdetét egy vidám hangulatú, klasszikuszenei koncerttel! A nagy múltra visszatekintő Duna Szimfonikus Zenekar már számos alkalommal adott újévi koncertet. Most egy kicsit másként, a hagyományos Strauss művek mellett vidám, főként amerikai dallamokkal is várja Önöket, hogy biztosan jól induljon a 2024-es év! A zenekar 60+2 éve van a zene szolgálatában. Az azóta eltelt időszakban számos rangos belföldi és külföldi hangversenyen lépett fel. Az együttes repertoárja a barokk zenétől a 20. századi és a kortárs kompozíciókig felöleli az európai zenetörténet valamennyi stíluskorszakát. 2022-ben a zenekar elnyerte a minősített kamaraszimfonikus zenekar címet. 

Vezényel: Horváth Gábor – a Duna Szimfonikus Zenekar Állandó Karmestere

Köszöntőt mond: Őrsi Gergely polgármester

Műsor:

ifj. J. Strauss: Művészélet – keringő

ifj. J. Strauss: Kirándulóvonat – polka

ifj. J. Strauss: Tik-tak – polka

ifj. J. Strauss: Egyiptomi induló

A. Dvořák: Amerikai szvit – részletek

ifj. J. Strauss: Kék Duna – keringő

Kálmán I.: Ördöglovas – palotás

Lehár F.: Tatjana – Orosz tánc

Lehár F.: Éva – keringő

A. Copland – J. Green: Mexikói fantázia

A. Márquez: Danzón No 2.

L. Anderson: Szánkózás

L. Anderson: Az írógép

L. Anderson: Locsi-fecsi

Belépő: 7000 Ft

GRADUS AD PUBLICUM

Sorozatszerkesztő és műsorvezető: Eckhardt Gábor zongoraművész

Mi az előadóművész vágya? A publikum meghódítása. Ám hiába a tehetség, a gyakorlás, az otthoni felkészülés, ha nincs pódium, ahol ezt valóra lehet váltani. A Gradus ad Publicum sorozat ezt a célt szolgálja: pályakezdő, kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A házigazda, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez.

JANUÁR 21. VASÁRNAP 19.00

DALOK, ÁTIRATOK – SZŐCS KRISTÓF ZONGORAESTJE

Schubert-Liszt: Meeresstille; Auf dem Wasser zu Singen

Schubert (Wittmann; Szőcs K.): Winterreise: 2. Die Wetterfahne 4. Erstarrung 9. Irrlicht 10. Rast 15. Die Krähe

Schubert-Liszt: Der Leiermann

Schumann (Szőcs K.): Dichterliebe: 1. Im wunderschönen Monat Mai 2. Aus meinen Tränen sprießen 4. Wenn ich in deine Augen seh 6. Im Rhein, im heiligen Strome 7. Ich grolle nicht 10. Hör’ ich das Liedchen klingen 12. Am leuchtenden Sommermorgen 13. Ich hab’ im Traum geweinet

Wagner (Kocsis): Tristan und Isolde: Prelűd az első felvonáshoz

Mahler: Das Lied von der Erde: Von der Jugend

Mahler (Singer): Ötödik szimfónia – IV. Adagietto

A Lied a tizennyolcadik század közepén a felemelkedését élő polgárság otthoni szórakoztató műfaja volt. Szemben az arisztokrata, hősies, fényűző és virtuóz operával az egyszerűséget és a könnyen megközelíthetőséget képviselte. Az esti hangverseny szólistája a fiatal magyar zongorista generáció rendkívül izgalmas egyénisége, Szőcs Kristóf. Műsorának gerincét dalátiratok adják, közülük számtalan magyarországi bemutató is egyben. Ahogy már megszoktuk, az est családias hangulatát a házigazda-szerkesztő, Eckhardt Gábor biztosítja.

Belépő: 2500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1300 Ft

JANUÁR 8. HÉTFŐ 19.30

CALCUTTA TRIÓ – INDIAI ZENEKLUB

Kozma András – szitár; Nyusztay Iván – tabla; Molnár András – tanpura

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

A Calcutta Európában, Indiában valamint a világ számos pontján lép fel évtizedek óta. A klasszikus indiai zene mestereivé váltak, annak szülőhazájában is számos elismerést szerezve. Fő céljuk a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. Az előadásokon betekintést nyújtanak az indiai klasszikus zene rendszerébe, történetébe, szigorúan követve indiai mestereiket. A hangversenyt gyakran egészíti ki indiai film vetítése is, amely az indiai zene hangszereit, legnagyobb előadóit és népeinek kultúráját mutatja be.

Belépő: 2000 Ft

JANUÁR 18. CSÜTÖRTÖK 20.00

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

Moldvai és gyimesi csángó táncház a Szigony, a Somos és a Fanfara Complexa zenekarokkal, tánc- és énektanítással.

Belépő: 2000 Ft

Diák: 1500 Ft

A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg.

JANUÁR 28. VASÁRNAP 19.00

KETTEN VAGY HÁRMAN – Neil Young Sétány koncert – A Neil Young Sétány együttes dalai RÁTÓTI ZOLTÁN, TÓTH ISTVÁN és HUZELLA PÉTER előadásában.

Neil Young, a Crosby, Stills, Nash & Young szupercsapat talán leghíresebbike, a mai napig termékeny dalszerző, világjáró művész. Neve mára már fogalom. A woodstocki nagy nemzedék egyik utolsó nagysága. A Neil Young Sétány koncerten a kezdetektől a legújabb dalokig Sülyi Péter magyar fordításában éneklik Young és a többiek híres és álomszép slágereit

Belépő: 2000 Ft

CSEMETEKERT – JSZIAMARCZI! CSALÁDI PROGRAMOK

JANUÁR 7. VASÁRNAP 11.00

BELEFÉR EGY PICI SZÍVBE – Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar tagjainak előadása

A Pici Szív Tánczenekar gyermekműsora Grecsó Krisztián gyermekverskötetén alapuló gyerekkoncert, ami egyszerre mesés, játékos és táncos. Minden együtt, ahogy a gyerekek fejében és szívében van, hiszen nekik a vers, a zene, a tánc, a rajzolás csodája még együtt jár. A közös délelőtt (nagyjából egy bő óra) dal-és játéktanulással, táncházzal, énekléssel telik, megmozgatja és kikapcsolja a gyereket és a szülőt egyaránt. A Csík Zenekar három tagja és az író várják a nagyobb ovisokat és az alsó tagozatos gyerekeket!

Zene: Szabó Attila

Szöveg: Grecsó Krisztián

Közreműködik: Grecsó Krisztián (gitár, ének); Majorosi Mariann (ének, tánc, játékok); Makó Péter (fúvós szekció, citera); Szabó Ábel (ütőshangszerek); Szabó Attila (húros hangszerek, ének)

Belépő: 3800 Ft. Családi belépő – 4 főtől: 2500 Ft/fő

JANUÁR 13. PÉNTEK 9.00-14.00

KOCKABARÁTOK – LEGO játszóház – Építs élményeket velünk!

3 féle játszóház és aktivitások kicsiknek és nagyoknak az egész család számára. 2 éves kortól várjuk a játszani vágyókat.

–  Duplo játszóház az ovisoknak.

– 2×4-es kocka és vegyes LEGO játszóház a 6 év felettieknek.

– LEGO építőfalak, ahol emléket hagyhatsz.

– A Ninjago versenypályákon megmutathatod, ki bírja tovább.

– Színezd ki a saját karakteredet a rajzoló saroknál.

– Irányítsd a járműveket a téli életképek körül!

– Lapozd végig a változatos képregényeket!

– A biztos kéz pályáin kiderül, mennyire remeg a kezed.

Belépő: 2000 Ft – gyermekeknek 4 éves kortól; 1000 Ft – felnőtt kísérőknek

JANUÁR 20. SZOMBAT 10.00

BARANGOLÁS AZ ELHAGYATOTT RÉTEN – Találkozás, beszélgetés, dedikálás Dániel Andrással, a kufli könyvek szerzőjével

Ismerkedés furcsa lényekkel és különös történetekkel a Rét Közepétől az Utolsó Bokorig. Tudj meg mindent első kézből, amit a kuflikról tudni érdemes! Szeretettel várunk mindenkit szörppel és igazi mese forgataggal!

– Hozd el kedvenc könyved dedikáltatni!

– Kézműves program az UPSZ csapatával – Készíts kuflit!

Ajánlott: 4 éves kortól. Időtartam: 60 perc + kézműves program

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 3000 Ft

JANUÁR 28. VASÁRNAP 10.30

AUTÓS MESE – A Griff Bábszínház előadása  

Ki ne álmodna egy csodaautóról, ami, bár pont úgy néz ki, mint egy matchbox, gombnyomásra igazi kocsivá válik? Amivel lehet jogosítvány nélkül is utazni, sőt, az se baj, ha még csak óvodás méretű vagy, és nem látsz ki a szélvédőn, mert egy csodaautó az, kérem, csodaautó, megold minden problémát, legyen szó akár rablóüldözésről. Berg Judit meséje az utóbbiról szól, itt bizony rablókat üldöz a kis Dani az ő titkos és csodálatos autójával! Aki mindezt elmeséli, az pedig nem más, mint Ragacs mester, a már felnőtt, de lélekben örök gyermek maradt mókás szaki. Mese a csodákról, és a csodák őrzőiről.

Berg Judit Hová tűnt a kistigris? c. meséjét megbuherálta: Szabó Attila

Játssza: Matola Norbert

Zene: Pilári Áron

Sufnituning: Mátravölgyi Ákos Blattner-díjas

Rendező: Csató Kata

Ajánlott: 4 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

MOTOLLA KÉZMŰVES ALKOTÓMŰHELY

VASÁRNAPONKÉNT 10.30-12.00

 „Pergő-forgó motolla, fuss ördög a pokolba, hozd ide a gyerekeket, csináljanak kerekeket!”

Kézműves délelőttre várjuk a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (anya, apa és nagyi is) együtt alkothatnak. A játszóházi foglalkozásokat 3-6 éves korú gyermekeknek ajánljuk!

JANUÁR 7. TÁNCOLÓ MALACKÁK KÉSZÍTÉSE

JANUÁR 14. JÉGVIRÁGOS ABLAK

JANUÁR 21. MADARAK A TÉLI TÁJBAN

JANUÁR 28. CSILLOGÓ JÉGTÜNDÉR ÉS HÓTÜNDÉR

Foglalkozásvezető: Krista Anita bábművész

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1200 Ft

JANUÁR 3. SZERDA 9.30-12.00

SZÜNIDEI GYIK MATINÉ – TÉLI KALAND KINT ÉS BENT

Tarts velünk egy téli délelőttön a Mindenerdőbe (Marczi-kert), ahol felfedezzük mit rejt a városi dzsungelben megbúvó varázserdő. Alkoss velünk a GYIK – Műhelyben (Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely) finom fenyőteát kortyolva. A Mindenerdőben nyomok, hangok, illatok és a januári fények nyomába eredünk, majd a benti melegben megalkotjuk napcsapda készülékeinket, mellyel az év legsötétebb hónapjában is varázslatos fényeket csalogathatunk otthoni kuckónkba.

Foglalkozásvezetők: Mayer Eszter földrajz-vizuális kultúra szakos pedagógus, képzőművészet terapeuta és Rendes Niki biológus, természetpedagógus, favizsgáló, erdőfürdő-vezető. Találkozó az aulában 9.20-kor.

Ajánlott: 6-10 éveseknek. Fontos: mivel a programot kinti kalanddal kezdjük, mindenképp öltözzetek melegen!

Részvételi díj: 6000 Ft, mely a program elején, a helyszínen fizetendő. (bankkártyás fizetésre nincs lehetőség). Regisztráció és érdeklődés: primas.sziget.elmeny@gmail.com

JANUÁR 4. CSÜTÖRTÖK 10.00-11.00

SZÜNIDEI MATINÉ – KREATÍV ZENEÓRA

Kreatív zeneóra foglalkozásra invitálunk benneteket, ahol énekelünk, táncolunk, különböző hangszerekkel ismerkedünk meg, és ezeken játszunk is. Hozd el a kedvenc dalodat, vagy a hangszeredet, ha van. Kipróbálhatod a karmesterkedést, és lehet, hogy a végén még egy dalt is írunk együtt! A foglalkozás nem igényel zenei előképzettséget.

Foglalkozásvezető: Kazai Ági

Kazai Ági egy sokoldalú, kísérletező előadó- és alkotóművész. Klasszikus- és népzenén nevelkedett, majd beleszeretett a jazz műfajába. Egyetemi tanulmányait a Kunstuniversität Graz jazzének szakos hallgatójaként kezdte, tanári mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehette át 2016-ban. Jazzéneket oktat, zenei workshopokat és filmzene kurzusokat tart, a Metropolitan Egyetem és a Kodolányi János Egyetem után az ELTE is meghívta oktatóinak sorába. Az alternatív zenei szcénában alkalmazott zeneszerzői- és oktatói tevékenysége miatt is ismertté vált az elmúlt 15 évben. Tanítványai között a hazai zenei élet kiemelkedő szereplői is megtalálhatóak.

Belépő: 3000 Ft

JANUÁR 4. CSÜTÖRTÖK 13.30-14.30

SZÜNIDEI MATINÉ – CSALÁDI JÓGA

A szülő-gyermek, vagy családi jóga olyan óra, melyen a gyerekek és szüleik, esetleg testvérek, közösen vesznek részt. Ez egy kivételes lehetőség arra, hogy a családok tagjai mélyebben, vagy akár újra kapcsolódjanak egymással. A biztonságos, bensőséges hangulat, a bizalmi feladatok, a sok érintés és ölelés, mind azt szolgálják, hogy a rohanó világban oly sokszor sérült szülő-gyermek kapcsolat megerősödjön, simuljon, közös élmények építsék azt. A jóga alapvetően is a szeretet érzésére becsatornázott mozgás. Ha úgy használjuk, hogy azzal kapcsolatokat erősítünk, vagy teremtünk, az eredmény nem marad észrevétlen.

Foglalkozásvezető: Gimesi Csenge Liza pedagógus és gyermekjóga oktató

Belépő: 3000 Ft/ 2 fő, 3500 Ft/ 3 fő

BERCZIK SÁRA BUDAI TÁNCKLUB

2024. JANUÁR 6-31.

NYILVÁNOS BEMUTATÓ ÓRÁK

Légy részese a Tánc Varázslatának – tekintsd meg az intézmény táncművészeti óráit. A megtekinthető órák listája és időpontjai a www.budai-tancklub.hu weboldalon található.

A belépés díjtalan.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek