Share on facebook
Share on email

Újdonságok a programozásoktatásban

A Logiscool 9 évvel ezelőtt egy magyar házaspár ötletéből indult el világhódító útjára, és mára piacvezető hálózattá nőtte ki magát a gyerekeknek szóló programozás-oktatás területén.

A budai hegyvidéken a kezdetek óta működik Logiscool iskola. Az elmúlt évek eseményei azonban őket is arra ösztönözték, hogy átgondolják működési modelljüket, és területünkön a Logiscool Buda (Városmajor) iskola idén szeptembertől új formában folytatja tovább. A változásokról Késmárki-Benedek Judittal, az iskola vezetőjével beszélgettünk.

Kilátó: Hogyan kezdtétek el a tanítást annak idején?

KBJ: Amikor elindítottuk az iskolánkat 2014 elején, minden diákunk személyesen járt be hozzánk csoportos óráinkra. Mi nagyon szeretjük ezt az oktatási formát, hiszen a gyerekeket és szüleiket is meg tudjuk ismerni, látjuk a fejlődésüket, és azt, ahogy a csoportok összekovácsolódnak, barátságok alakulnak ki. Az egyes gyerekek képességeit fel tudjuk mérni és személyre szabottan tudunk nekik segíteni is. És nincs annál nagyobb öröm, amikor látjuk, milyen lelkes jönnek az órákra.

Kilátó: Mi változott meg azóta?

KBJ: A Covid-járvány minket is arra késztetett, hogy egy időre bezárjuk iskoláinkat és átálljunk online oktatásra. Büszkék vagyunk rá, hogy szinte azonnal át tudtunk állni és folytatni tudtuk tanfolyamainkat a karantén időszakában is. Mi is nagyon sokat tanultunk, kitapasztaltuk, melyik korcsoporttal hogyan tudunk a legjobban dolgozni, hogyan tegyük interaktívvá az órákat, vagy például hogyan ellenőrizzük, megértették-e az anyagot. A gyerekek is megszokták ezt, olyannyira, hogy a haladó csoportjaink nagy része azóta is online folytatja a tanulmányait.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ez az oktatási forma a felsősöknél működik jól, az alsósoknak továbbra is a személyes óráinkat javasoljuk. Ők általában úgy érkeznek hozzánk, hogy még nincs rutinjuk a számítógép használatával, így mi tanítjuk meg őket például a billentyűzet és az egér használatára is. Ebben pedig csak személyesen tudunk nekik segíteni.
A szülők hozzáállása is megváltozott, érthetően igyekeznek kerülni, hogy idegen környezetben kelljen gyereküknek tanulnia. Emellett azt is látjuk, hogy mekkora logisztikai terhet jelent számukra a délutáni csúcsforgalomban a gyerekek szállítása a különórákra. Több olyan szülői megkeresést is kaptunk, hogy indítsunk az általános iskolákban tanfolyamokat.

Kilátó: Úgy tudom, hogy már a járvány előtt is volt ilyen, külső helyszínen tartott tanfolyam, ugye?

KBJ: Igen, de akkor még csak olyan helyszíneken, amik távol estek a mi iskolánktól, például Budakeszin és Nagykovácsiban. Azóta 3 budai iskolában is elindultak a kurzusaink, idén pedig újabb 4 helyszínen kezdünk.  Az iskolákkal mindig is tartottuk a kapcsolatot, több ingyenes szolgáltatásunkat is igénybe vehetik, például rendszeres résztvevői vagyunk a Digitális témahétnek vagy a Code Week-nek is.
Mivel így a tanulóink nagy többsége már online vagy külső helyszínen tanul, úgy döntöttünk, saját helyszínt a továbbiakban nem üzemeltetünk, viszont a külső helyszínek körét igyekszünk tovább bővíteni.

Kilátó: Miben különbözik a kihelyezett oktatás a saját helyszínen történő óráktól?

KBJ: Maximum a környezet más, de arra törekszünk, hogy a gyerekek ugyanazt a Logiscool élményt kapják mindenhol. Sok esetben az adott iskola számítógépeit használjuk, de előfordul, hogy mi biztosítjuk a laptopokat is. A tananyag természetesen ugyanaz, és a gyerekek a Logiscool nemzetközi közösségének is teljes jogú tagjai, hozzáférnek a MyLogiscool diákportálhoz, részt vehetnek a Logiscool eseményein, és persze továbbra is gyakorlott oktatóink foglalkoznak velük. Annak viszont a gyerekek és a szülők is örülnek, hogy ehhez a saját iskolájukban juthatnak hozzá.

Kilátó: Melyek azok az iskolák, ahol jelen vagytok?

KBJ: Budapesten az I. Kerületi Batthyányi; a XII. Kerületben a Tamási és a Kós Károly; a II. kerületben a Klébi, a Fillér Utcai és a Budenz általános iskolákban; Budakeszin a SZIA-ban; és Nagykovácsiban a Faluházban oktatunk. Indul egy angol képzésünk is a Greater Grace nemzetközi iskolában.

Kilátó: A tananyagban is voltak változások?

KBJ: Természetesen, hiszen az informatika egy olyan terület, ahol mindig minden változik. A 9 év alatt nagyon sok újdonságot vezetett be a Logiscool. Az alsósoknak például már nem csak programozást oktatunk, hanem a digitális írástudás többi területével kiegészített tudásanyagot. Plusz ismereteket szerezhetnek a számítógépekről, internetbiztonságról, belekóstolunk a kép- és videószerkesztésbe, a robotikába, és megtanítjuk őket még gépelni is. A nagyobbak pedig a vizuális blokkokból álló programozás után már számos programnyelvvel ismerkedhetnek meg, először a Javascript-tel, majd a Python-nal vagy a Unityvel (C#), de akár a mesterséges intelligenciával és adattudománnyal is foglalkozhatnak. A Python tanfolyam egyébként a hivatalos alapszintű Python-vizsgára készíti fel a diákokat, így a végén kézzelfogható bizonyítványt is szerezhetnek.

Kilátó: Úgy tudom, hivatalos elismerést is kapott a tananyagotok.

KBJ: Igen, így van. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Education Alliance Finland, egy neves oktatás-minősítő cég kiválóra minősítette a Logiscool tananyagát idén év elején.

Kilátó: Gratulálok, és további sok sikert kívánok a működésetekhez! Még egy fontos kérdés: hogyan lehet jelentkezni hozzátok?

KBJ: A tanfolyamaink szeptember közepén indulnak, előtte pedig ingyenes nyílt napokon lehet kipróbálni a Logiscool órákat. Minden információ megtalálható a Logiscool weboldalán és iskolánk aloldalán is, illetve nagyon szívesen segítünk telefonon vagy emailben is: https://www.logiscool.com/hu/locations/buda

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek