Share on facebook
Share on email

Új óvoda épül Pesthidegkúton a II. Kerületi Önkormányzat beruházásában

""A II. Kerületi Önkormányzat Pesthidegkúton, a Kadarka és a Szabadság utca sarkán álló telken megkezdi az új óvoda építését. Az intézmény a Hidegkúti út 220. alatti óvodát váltja ki, várhatóan 2019 őszétől. Az önkormányzat a beruházáshoz 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a Széchenyi 2020 fejlesztési program Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázati keretéből.

A II. kerület a családosok körében az egyik legnépszerűbb városrész. Pesthidegkúton évről évre nő az óvodai beiratkozások száma, a jelentkezések minden évben meghaladják a rendelkezésre álló férőhelyeket. Jóllehet a II. Kerületi Önkormányzat az elmúlt évtizedben összesen közel másfél milliárdos beruházással 750 új hellyel bővítette óvodai hálózatát, az intézményrendszer bővítése folyamatosan napirenden van.

A hiányzó kapacitások csökkentését, az óvodai férőhelyek számának növelését valósítja meg a most induló „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című (pályázati azonosító: VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00027), a VEKOP-6.1.1. Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése tárgyú pályázati felhíváson nyertes projekt. A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás során lezajlott, december 3-án pedig megtörtént a helyszín munkaterületként történő átadása a kivitelezőnek, így a héten elindulhat az építkezés.

A jelenlegi óvodafejlesztés célja, hogy a Hidegkúti út 220. szám alatti meglévő, rossz adottságú telken álló, a szabványnak nem megfelelő épület helyett egy másik, immár alkalmas helyszínen, a Kadarka u. 1-3. (Szabadság u. 43.) alatt épülő új óvoda magas szakmai színvonalon álljon a környékbeli kisgyermekes családok rendelkezésére. Az óvoda létesítése emellett hozzájárul majd a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez, az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javításával és a szolgáltatás minőségi fejlesztésével. Az újonnan létesített óvodaépület megépülésével a kerületrész óvodai helyigénye az előírásoknak, szabványoknak megfelelő feltételek között valósul meg.

Az új épület megépítéséhez szükséges telket az önkormányzat biztosította a Kadarka utcában, az óvodát az önkormányzat saját forrásból működteti majd. A meglévő helyett egy új, korszerűbb épület megépítésével az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, hiszen az új óvodaépületben megújuló energia- (napenergia) és csapadékvíz-hasznosítás valósul meg, illetve egészségesebb lesz az új környezet. Az új óvoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas lesz az óvodai igények ellátására is, ami lehetővé teszi óvodai úszásoktatás bevezetését is.

A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 m2. Az új épületben részleges pince, földszint és emelet lesz. Az építési költség előreláthatólag több mint 800 millió Ft. A most induló projekthez 400 millió forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) vissza nem térítendő pályázati, illetve több mint 400 millió forintot a II. Kerületi Önkormányzat saját forrásból biztosít.

A projektről bővebb információt a II. Kerületi Önkormányzat honlapján, a www.masodikkerulet.hu/kadarka_utcai_ovoda_projekt oldalon olvasható.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek