Share on facebook
Share on email

Új év, új programok a Klebelsberg Kultúrkúriában

Januári programajánlónk.

Jeles Napok

2024. január 21. vasárnap – 2024. január 22. hétfő

Magyar Kultúra Napja – 70 éves a magyar diafilmgyártás

A Kultúrkúria két diafilmes eseménnyel köszönti a Magyar Kultúra Napját. A magyar kultúrtörténet utolsó századának fontos elemi a diafilmek, hiszen a mesék, népmesék, versek illusztrálásán túl mondák, történelmi események feldolgozásai és irodalmi művek adaptációi is szerepeltek a filmkockákon. A szalagos diafilmgyártás 70 éves évfordulója alkalmából január 21-én 70 irodalmi mű egy-egy diafilm illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogattuk egy csokorba. Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi művek illusztrációit, nemegyszer 50-70 képkockát címenként.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető január 9-étől január 25-éig naponta 10-18 óra között.

Január 20-án pedig Szalai Kriszta és Molnár Levente színművészek előadásában, Hevesi Imre zenéje mellett kerül sor a kisebbeknek és nagyobbaknak szóló diafilmválogatásunk levetítésére a Diafilmek délutánja – Több, mint diavetítés című programunk keretében.

A Diadélutánra a belépés 1000 Ft.

Színház

2024. január 17. szerda 19:00-21:00

Alekszej Nikolaevich Arbuzov: Kései találkozásRózsavölgyi Szalon – Romantikus vígjáték

Éjszakánként elég meghökkentően viselkedik a tengerparti gyógyszálló egyik idős hölgylakója: mezítláb átmászik az ablakon, kiszökik a szanatóriumból, énekel a holdfényes kertben, sirályokat etet. Éjjeli bohém kiruccanásaival persze felrúgja az intézmény szabályait. Huncut szórakozottságán meg is ütközik a szanatórium hasonló korú, szintén magányos, kissé morózus főorvosa: nem igazán elnéző a „vétkező” nővel. Próbálja rendre utasítani. Aztán lassan mégiscsak meglágyul. Vagyis kénytelen engedni annak: találkozni sohasem késő, mindenkinek szüksége van valakire, a boldogság pedig nem kényszer, az jön, ha hagyjuk, és emlékeztet minket arra, hogy élünk, még akkor is, ha a jelen esetleg már csak pillanatokban mérhető. Alekszej Ny. Arbuzov kétszereplős darabja a tisztességben megőszült professzor és páciense kései találkozásának története. Lírai fordulataival, humoros, szerethetően ironikus jeleneteivel – jutalomjáték a színészeknek. 1977-ben jutalomjáték volt Tolnay Klárinak és Mensáros Lászlónak. Negyven évvel később jutalomjáték Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak, akik évek óta kötődnek a Rózsavölgyi Szalonhoz, s nagyon szeretnek együtt játszani. Rendezőként Sándor Pál csatlakozik hozzájuk: így válik a hihetetlen páros hihetetlen hármassá.

A nõ: Molnár Piroska

A férfi: Jordán Tamás

Jelmeztervező: Breckl János

Fordító: Morcsányi Géza

Rendezőasszisztens: Sütő Anikó

Rendező: Sándor Pál

Az előadást 12 éven felülieknek ajánljuk. Az előadás időtartama: 90 perc, egy szünettel. Az előadás Alekszej Ny. Arbuzov örökségének engedélyével a RAO és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

Jegyár: 6500 Ft

ZeneKomolyzene

2024. január 28. vasárnap 15:00-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei – filmvetítésCsajkovszkij: Anyegin – A Londoni Covent Garden Operaház előadása

Vezényel: Solti György

Rendezte: Petr Weigl

Szereplők: Teresa Kubiak, Hamari Julia, Nokoláj Gyaurov, Bernd Weikl, Stuart Burrows, Michel Sénéchal

A programon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István

A belépés díjtalan.

Könnyűzene

2024. január 20. szombat 18:00-22:00

Echo zenekar – Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO zenekart Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével. Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai: Csákó Tamás szólógitár, ének; Pámer Balázs ének, ritmusgitár; Békefi Ferenc billentyű, ének; Beöthy Árpád dob; Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének; Róth Imola ének, vokál

Jegyár: 2000 Ft

KiállításKúria tárlat

2024. január 11. csütörtök – 2024. január 25. csütörtök

Bábeli kód – Horváth Tamás és Kerekes Gábor festőművészek kiállítása

„Kerekes Gábor Budapesten végzett a Képzőművészeti Egyetemen festészeti szakon. Főbb érdeklődési területe a kollázs technikájú munkák, amelyeknek alapanyaga jellemzően újrahasznosított anyagok, mint például újságcikkek, papír, karton vagy kidobott dobozok. Ezekből a kis részletekből, újságcikkekből, illusztrációkból, hirdetésekből és címekből képzelt városokat hoz létre, amelyek a Bibliából ismert babiloni káoszra utalnak. Munkái olyan címeket viselnek, mint Légből kapott városok, Lebegő városok, Futurisztikus városok, Babilon, mivel ezek a kollázsok nincsenek korlátozva a papír, karton vagy keret felületére, hanem közvetlenül a kiállítótér falaira vannak szerelve, együttműködve a térrel és integrálódva benne, így a környezetünk részévé válnak. Horváth Tamás különböző műfajokkal kísérletezik, mint például üveg, kerámia, szobrászat, grafika és festészet. Budapesten végzett a Képzőművészeti Egyetemen, és ugyanott tanult, mint Kerekes Gábor, akivel már harminc éve ismerik egymást. Művészete a festészet elméleti, filozófiai és technikai kérdéseit feszegeti. A művész látomása a disztópiáról, iparilag meghatározott tájképpel, kéményekkel, amelyekből füst gomolyog ki; vagy egy középkorú és nem meghatározott nemű ember, aki egy labdán lebeg, és áthatol egy sűrű kód labirintusán; ördögi maszkok, archetipikus emberek és totemekhez hasonló szimbólumok is arra utalnak, hogy a mi káoszunk ismétlődik a civilizáció rétegződésében. Mindkét művész erőteljes és aktív módon hívja fel a figyelmet a világ és a mai világ égető problémáira, anélkül, hogy aktivista agressziót alkalmaznának. ” – Vugrinec Petra

A kiállítás díjtalanul megtekinthető január 9-étől január 25-éig naponta 10-18 óra között.

Folyosói tárlat

2023. november 25. szombat – 2024. január 10. szerda

Szalma Edit grafikusművész meseillusztrációi

Számos mesekönyvből, gyermekverses kötetből ismerhetjük a művész jellegzetes, színes képi világát, gömbölyded, sok humorral átszőtt képeit. Tárlatunkon válogatást láthatnak a kedvelt grafikusművész elmúlt években született műveiből és a téli ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásaiból.

„Szalma Edit rá jellemző, felismerhető, egyéni mesélő képteremtésére nemzedékek fognak emlékezni, mint nagy elődeinek képeire is. Illusztrációi a szerzővel való együttműködésről szólnak, de nem kimerevített, egyértelműsített értelmezések. Ellenkezőleg. Megfogalmazásuk az olvasót, a gyermeket saját értelmezésre indítja. A szöveghez – versek, mesék – adott vízióit, vizuális gondolatait nem csupán színesen, hanem megkomponált színgazdagsággal, festőien tárja elénk. Képeinek vizuális mozgása a néző fantáziáját is mozgósító. Kedves, szeretnivaló, humoros, olykor pufókosan eltúlzott formájú, kissé csúfondáros figurái, meg a környezetük a mese továbbszövését, fantáziálását segítik és ezt a gyermek, felnőtt egyaránt érzékeli. Ebben van illusztrációinak, a jó illusztrációnak a varázsa.” – Prokai Gábor művészettörténész

A kiállítás díjtalanul megtekinthető november 25-étől január 10-éig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2024. január 12. péntek – 2024. február 11. vasárnap

Irodalom diafilmeken – 70 mű 70 képbenDiafilm klasszikusok kiállítása a Diafilmgyártó Vállalat alapításának 70 éves évfordulója alkalmábólA Magyar Kultúra Napja tiszteletére

Kiállításunk áttekintés a diafilmek változatos világáról, emlékezés a 70 éves diafilm történetére. A történeteket, meséket ismert és elismert grafikusok, festő- és iparművészek varázsolták elénk. Így többek között Dargay Attila, László Gyula, Richly Zsolt, Zórád Ernő is gyakorta rajzolt diafilmeket A több száz film sok művész keze munkáját dicséri, hiszen minden egyes kocka egy-egy önálló műalkotás is egyben. A most 70 éves Diafilmgyártó Kft-nek köszönhetően a képek a mai napig az eredeti funkciójuknak megfelelően, diafilm formájában is élnek, léteznek és közvetítik a gyermekek felé az irodalmat. A Diafilmgyártó Kft. alapításának 70 éves évfordulója alkalmából 70 irodalmi mű egy-egy diafilm illusztrációját válogatta egy csokorba, 32 grafikusművész alkotását. Az irodalmi művek diafilmes feldolgozása már az alapításkor megkezdődött és nagy lendülettel folyt az első évtizedekben. Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi alkotások illusztrációit, nemegyszer 50-70 képkockát címenként. A rajzok értékes eredetije ma is fellelhető, azok a Nemzeti Kincs részeként az Országos Széchenyi Könyvtár tulajdonában vannak. E kiállítás anyaga 4000 kép közül került kiválasztásra, a nemzeti könyvtárban azonban több mint 50000 diafilm-képet őriznek.

Gyermekprogram

2024. január 06. szombat 15:00-18:00

Csiribiri családi délután

JAMBÓZA BÁBCIRKUSZ – A BÁBAKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Figyelem, figyelem! Világkörüli útjáról visszatért és most Önökhöz is ellátogat a világ legkisebb cirkusza, a Jambóza Bábcirkusz! Tessék csak, tessék! Tekintsék meg a világ összes tájáról idesereglett művészek fantasztikus produkcióit! Mirabella, a lábujjhegytáncosnő egyedülálló mutatványa! A három „Zsákk” bravúros ugrószáma! Az idomítás csodái! Bűvölet és szemfényvesztés! Lánctépő és szabaduló erőművész, a testnek és léleknek diadala! Bohócok! Csak ma este, és csak nálunk!

Porondmester: Mügemajom.

A bábokat és bőröndöket tervezte: Mátravölgyi Ákos (Blattner-díjas)

Rendezték és játsszák: Tóth Anita, Szluka Judit

VARÁZSPERCEK – ROLANDO BŰVÉSZ MŰSORA

KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

A rendezvényeinkről kép-, hang- és videófelvétel készülhet. A felvételek elkészítésének célja az intézmény rendezvényeinek megörökítése, valamint a rendezvények megtörténtének igazolása. Az elkészült felvételek közösségi felületeinken is közzétételre kerülhetnek. Amennyiben a felvételeken nem kíván szerepelni, kérjük, erre vonatkozó igényét utólag a informació@kulturkuria.hu e-mail címen jelezni szíveskedjék.

Jegyár: 2000 Ft. Családi jegy: 5000 Ft. Családi jegy + gyerek: 1500 Ft

2024. január 19. péntek 10:00-11:00

Tádé-bérlet: Lenka és PalkóA Bóbita Bábszínház előadása óvodásoknak

Lenkát, az átlagosnál gömbölyűbb kislányt gyakran csúfolják a gyerekek – akárcsak Palkót, az átlagosnál keskenyebb kisfiút. Lenka magányosan rajzolja csodálatos képeit, Palkónak pedig a könyvei jelentik a társaságot. Ők ketten a játszótéren találkoznak, egymásra csodálkoznak, s onnantól kezdve már egyikük sem magányos és kirekesztett, hiszen lett egy igazi barátja. A gömbölyűséget és a cingárságot elfogadják egymásnak és aztán önmaguknak is, márpedig az önelfogadás az egyik legnagyobb lépése az embernek a nyugodt, boldog élet felé.

Az előadás időtartama: 45 perc

Írta és rajzolta: Szegedi Katalin

Bábszínpadra írta: Cseri Hanna

Dramaturg: Zrinyifalvi Eszter

Tervező: Virág Vivien

A bábokat, díszleteket készítette: Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Nagy Kovács Géza

Zeneszerző, rendező: Cseri Hanna

Játsszák: Arató Máté, Szalai Barbara, Papp Melinda, Matta Lóránt

Untermannok: Lenti Konrád Hunor, Tatai Gergő

A rendezvényeinkről kép-, hang- és videófelvétel készülhet. A felvételek elkészítésének célja az intézmény rendezvényeinek megörökítése, valamint a rendezvények megtörténtének igazolása. Az elkészült felvételek közösségi felületeinken is közzétételre kerülhetnek. Amennyiben a felvételeken nem kíván szerepelni, kérjük, erre vonatkozó igényét utólag a informació@kulturkuria.hu e-mail címen jelezni szíveskedjék.

Jegyár: 2500 Ft

2024. január 20. szombat 16:00-19:00

Diafilmek délutánja70 éves a magyar diafilm!Diafilmek délutánja – Több, mint diavetítés!A Magyar Kultúra Napja tiszteletére

Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítjük folyamatosan, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. Várjuk azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával. A kisebbeknek a diafilmeket Szalai Kriszta színésznő meséli el, zenével kíséri és a hangulatot fokozza Hevesi Imre zenész. A nagyobbaknak vidám, játékos, vetítéssel egybekötött előadást tart Molnár Levente, a 20 éves improvizációs színház, a Momentán Társulat tagja, de itt is minden a diafilmek körül forog majd. Érdemes időben érkezni! Kezdés: 16 órakor, a második rész 17 órakor kezdődik.

A program megvalósításához köszönjük a 70 éves alapítást ünneplő Diafilmgyártó Kft. (korábban Magyar Diafilmgyártó Vállalat) támogatását.

www.diafilm.hu

A rendezvényeinkről kép-, hang- és videófelvétel készülhet. A felvételek elkészítésének célja az intézmény rendezvényeinek megörökítése, valamint a rendezvények megtörténtének igazolása. Az elkészült felvételek közösségi felületeinken is közzétételre kerülhetnek. Amennyiben a felvételeken nem kíván szerepelni, kérjük, erre vonatkozó igényét utólag a informació@kulturkuria.hu e-mail címen jelezni szíveskedjék.

Jegyár: 1000 Ft

2024. január 22. hétfő 10:00-12:00

Babaszínház: TesókElső színházi élmény a Vaskakas Bábszínház előadásában 0-3 éves korig

A Vaskakas Bábszínház Tesók! című előadásában a testvérek böstörködése mindig nevetéssel, közös játékkal végződik, hisz együtt sokkal varázslatosabb várat lehet építeni, a cirkuszi mutatványok is izgalmasabbak, s a közösen átélt élmény mindig megszüli a testvérbékét. A legkisebbeknek szóló előadásának legfontosabb gondolata: TESÓNAK LENNI ÉRDEMES!

– Neked legyen több eszed, te vagy a nagyobb!

– Hallgass az idősebbre! Ő az okosabb és az ügyesebb!

Hányszor, de hányszor hangzanak el ezek a mondatok egy családban megannyi „testvérharcot” kiváltva… Mert ugye a Kistesónak mindig a nagyobb testvér játékaira, ceruzáira, plüssmacijára fáj a foga… A Nagytesó meghát mindent tud, sőt mindent jobban tud… Enyém – tied, add ide – nem adom, elveszem – kérem vissza civakodások mentén szocializálódunk testvérré, elfogadó, együttműködő, egymást szerető, tisztelő felnőtté.

Dramaturg: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

Zeneszerző: Rab Viki

Rendező: Kocsis Rozi (Blattner Gézad-díjas)

Szereplők: Dunai Júlia, Rab Viki

Az előadás hossza 20 perc, melyet 20 perc játék követ.

A Vaskakas Bábszínház a babaszínházról:

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

A rendezvényeinkről kép-, hang- és videófelvétel készülhet. A felvételek elkészítésének célja az intézmény rendezvényeinek megörökítése, valamint a rendezvények megtörténtének igazolása. Az elkészült felvételek közösségi felületeinken is közzétételre kerülhetnek. Amennyiben a felvételeken nem kíván szerepelni, kérjük, erre vonatkozó igényét utólag a informació@kulturkuria.hu e-mail címen jelezni szíveskedjék.

Jegyár: 2500 Ft

Ifjúság

2024. január 06. szombat 10:00-14:00

BEAVATÓ – Kultúrkalandozás a kommunikáció még rejtett világában

A Beavató foglalkozás máshogy engedi felfedezni a gyerekeknek a szűkebb környezetüket, az őket körülvevő világot, az emberekkel való kapcsolatba kerülés módjait, gazdagságát. Összetalálkozhatnak a művészetekkel, mint a kommunikáció legmagasabb szintű megnyilvánulásaival. Rájöhetnek, mennyivel többet értenek meg, ha a kommunikáció tiszta és hogy ennek még a tehetségük kibontakozásában is mekkora szerepe van. Kultúrkalandozásukat Katona Klári előadóművész, író, valamint Szabó Brigi újságíró, kommunikációs szakember segíti.

–      Beszél hozzád a zene, a vers, a műalkotás, a forma, az anyag, a színek, az épület – észrevetted?

–      Beszélnek hozzád a kortársaid, a felnőttek – jól érted őket, és ők jól értenek téged?

–      Beszél hozzád a tévé, az újság, a rádió, a hirdetések, az internet – tényleg hozzád szólnak?

–      Beszél hozzád a természet, a víz, a fák, a föld, az ég, a Nap, a Hold, a csillagok – érezted már?

–      Azaz, bárkivel, bármivel kommunikációba kerülhetsz – tudtad?

IDŐPONTOK: 2023.12.09, 2023.12.16., 2024.01.06.

JELENTKEZÉS: office@mimaskepp.com vagy a következő linken található jelentkezési lap kitöltésével: https://forms.gle/BKTafGkRLNwXANvs9. A foglalkozás 10-14 éves gyerekeknek szól, 10-14 óra között tart és a kalandozás közben a gyerekek finom falatok mellett pihenhetnek meg. Egyedi igény esetén lehetőség van arra, hogy iskolai keretek között, rendhagyó tanórát tartsunk a gyerekeknek.

Jegyár: 29900 Ft

Tudástár

2024. január 09. kedd 18:00-19:15

Géniuszok – Andrea PalladioLudmann Mihály művészettörténész előadása

Andrea Palladio olasz építész a XVI. század egyik legjelentősebb alkotója volt. Művei szűk térségben, Velencében és környezetében épültek fel. Ezek között középületek, templomok, paloták és legnagyobb számban villák voltak. Műveiben a késő reneszánsz szerkesztő elve és tiszta arányai meghatározóak. Nagyon jelentős hatást gyakorolt kortársaira és még a későbbi évszázadok építészetére is. Ebben az eszményi arányok alkalmazásán kívül az is szerepet játszott, hogy a műveiben jelen volt a fő építészeti elve: a kényelem, tartósság és a szépség együttese. A kedvelt művészettörténeti sorozat vetített képekkel illusztrál előadásán ebbe a világba nyerhetünk betekintést.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyár: 2000 Ft

2024. január 23. kedd 18:00-19:15

Géniuszok – Giambologna (Giovanni da Bologna)Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Giovanni da Bologna – eredeti nevén Jean Boulogne, olaszosan Giambologna – északról érkezett Itáliába, ahol megismerte Michelangelo és az antik szobrászat néhány alkotását. Firenzében a Medici udvar szolgálatában alkotta meg legfontosabb műveit, amelyekben a figurák merész és dinamikus csoportosításában újat alkotott. Kiemelkedő műve, A szabin nők elrablása a manierizmus egyik legjelentősebb műve, amely alapvetően átalakította a reneszánsz szobrászi hagyományt, utat nyitva a barokk művészet felé. A köztéri emlékműszobrászatban is maradandót alkotott. Műveinek döntő része Firenzében látható, de a vetített képek segítségével megidézzük ezeket.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyár: 2000 Ft

Piac

2024. január vasárnap 09:00-13:00

Piac a fekete macskáhozÚj piac nyílt a Kultúrkúria kertjében kéthetente vasárnap 9-13 óráig.

A Piac a Fekete Macskához termelői piacon kis-, őstermelők és iparművészek mutatják be kreativitásukat és saját maguk által ökotudatos és fenntartható gazdálkodásból termelt áruikat. A piac mindig gazdag kínálattal várja a vásárlókat, legyen szó friss zöldségekről, házi készítésű sajtokról, fűszernövény palántákról, vagy akár kézzel készült ékszerekről. Itt nem csak bevásárolhatnak, de közösségi találkozóhelyet is találhatnak, ahol mindig történik valami. Várunk mindenkit sok szeretettel, termelői finomságokkal, kulináris különlegességekkel és kedves emberekkel minden második vasárnap a Kultúrkúria felső kertjében! Jöjjön nézelődni, kóstolgatni, piacozni, együtt lenni, együtt enni!

Az aktuális programokról és az árusokról a facebook.com/piacafeketemacskahoz oldalon találnak további információkat!

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, 20/322-7171

www.kulturkuria.hu

facebook.com/kulturkuria

2024. január 1-31.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Volt egyszer Budán… II. kötete

Tavaly decemberben mutattuk be a Volt egyszer Budán… I. kötetét. A II. kerület helytörténeti kiadványa hatalmas siker lett. A teltházas bemutatót követően hetekig óriási érdeklődés mellett vásárolták a könyvet.