Share on facebook
Share on email

Tenger mélye, ég teteje, rózsabimbó szíve…

Gyereknapon mutatja be új meselemezét a HolddalaNap Zenekar

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, Zöld Péter elevenedik meg a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén. Gyereknapon, május 29-én autentikus népi hangszereken kel életre népdalok és versfeldolgozások által a mese a Nemzeti Táncszínház színháztermében, a Millenárison. 

Zöld Péter a tenger mélye, ég teteje, rózsabimbó közepe után meselemezbe bújik! A HolddalaNap Zenekar május 29-én 10:30-tól, gyereknapon mutatja be új meselemezét a Millenáris Parkban a Nemzeti Táncszínház színháztermében. A Millenáris Park játszóterének közkedvelt mesefigurája, az árvaságból jó szíve által királyi sorsra jutó Zöld Péter, aki sanyarú vándorlása során megsegíti a rászorulókat, kiállja a próbákat és eléri megérdemelt jutalmát. Zöld Péter meséje gyógyító, lélekemelő történet: tematikája szorosan kapcsolódik a pünkösd időszakához. A kicsi királylány olyan társat keres, akit nem lát meg a szeme e világban: s hol máshol is rejtőzhet minden szerelem forrása, mint a szívben, a rózsák szirmai között?

A koncert mesésen fölépített dramaturgiája lehetővé teszi, hogy a gyermekek, az ismétlődő motívumok által maguktól tudjanak kórusban bekapcsolódni a történetbe, átéljék a királylány s a szerencsét próbáló hős szerepét.

Abban a királyságban nem volt többé bú, bánat s baj, mert az a kis királylány a világon átallátó szemeivel meglátott minden rosszat, Zöld Péter meg a jó szívével, meg az ügyes kezeivel mindent bajt orvosolt. Nahát ilyen királylányok s királyfiak vagytok Ti is, ott lakik a szívetekben e mese!

A lemezbemutató koncert a Millenáris Park játszóterének szomszédságában, a Nemzeti Táncszínház színházterme várja a családokat a mesekoncerttel, amelyben Zöld Péter a tenger fenekén és az ég tetején a rózsabimbó szívében tett vándorlása után most meselemezen elevenedik meg! A lemezbemutató koncerten autentikus népzenei hangszerekkel, kobozzal, citerával, hegedűvel és nagybőgővel kísért magyar népdalok és a zenekar saját versfeldolgozásai hangzanak el a mese fordulataihoz kapcsolódóan. A mesekoncerttel a zenekar célja, hogy a szórakoztatás mellett a magyar népzenei és népmese-kultúrát népszerűsítse. Muzsikás dramatikus mesejátékaik, gyermekkoncertjeik, táncházaik a fesztiválok nagy kedvencei: az ország összes nagy fesztiválját végig mesélik, végig muzsikálják.

„Volt egyszer egy iciri-piciri kert, abban egy hatalmas nagy zengő kert, abban egy királylány. Annak olyan csuda szeme volt, hogy még a királyné macskája szőre szálán szánkázó bolhát a kamra falán keresztül is általlátta!”

„Muzsikás mesénkben eldaloljuk Neked, hogyan sikerült főhősünknek ez erőst nehéz rejtezés! A kalandnak Te magad is részese lehetsz: hangoddal együtt zendülhet az erdő, lendülhet útra a Nap felé a madár, indulhatnak vágtára a paripák: kapcsolódj be a játékba dalolj velünk!
A koncert után táncházba hívogatunk!”                                          
HoldalaNap Zenekar

A mesekoncert után moldvai gyermektáncházat tart a HoldalaNap Zenekar.

Muzsikálnak: Balogh Guszti– ének, Draskóczy Lídia – hegedű; Gulyás Anna – ének, mese; Szlama László – koboz, citera, ének; Tar Gergely – ütőhangszerek; Vajdovich Árpád – nagybőgő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően a koncert ingyenes.

Koncertfelvételek:

Egy muzsikás dramatikus mesénk Szalóki Ági közreműködésével, a Hagyományok Háza támogatásának köszönhetően filmre véve:


Facebook esemény: https://fb.me/e/1DfyO1qGb

Klipp: https://www.youtube.com/watch?v=VatTh1UQHx4

A zenekarról:

 A HolddalaNap Zenekar sok éve nagy sikerrel lép fel fesztiválokon, iskolákban, óvodákban. A Művészetek Palotájától a Művészetek Völgyén és több nyári fesztiválon keresztül évente több, mint százötven előadással örvendeztetik meg közönségüket. A zenekar neves muzsikusokból alakult formáció:Draskóczy Lídia Táncház- és Prima-díjas hegedűs; Szlama László, Junior Prima-díjas kobzos-citerás a Zeneakadémia ifjú tanára. A formációban az ő hagyományismeretük fonódik össze Gulyás Anna a Magyar Zene Háza zenepadagógusa, énekes-néprajzkutató, mesemondó költői világával, s egészül ki Tar Gergely ütős s Vajdovich Árpád nagybőgős sokágú szakmai s kulturális tudásával.

Első két nagylemezük számos szakmai elismerést, kiemelkedően pozitív fogadtatást kapott. A kritika az év legjobb kiadványai közé sorolta eddigi albumaikat, s a 2015-ös budapesti WOMEX-et megelőző Fonó Cafén már hazánkat képviselhette a zenekar! A zenekar bejárta Európát műsoraival: Szerbiától Lengyelországon át Finnországig, Romániától Rómán át Spanyolországig turnéztak, koncerteztek. A budapesti Eucharisztikus Kongresszus nyitó estéjén a Bazilika előtt adhattak nagykoncertet.

2018-ban a NarRator Records-nál megjelent Tánc a Mindenség című albumukat Spanyolországban is bemutatták, a World Music Chart katalán képviselője az év tíz legjobb lemeze közé rangsorolta az albumot! A Lángoló Gitárok „Kivételes csodák a magyar népzenében” című cikkében is ír a zenekarról.

Ami elsőre lejön a Dandala-ról, az a muzsikálás és éneklés erejébe vetett hatalmas hit, …nincs mese tényleg ritkán hallani ilyen nagyszerű összjátékot Az albumot záró moldvai imádság feldolgozása az egyik legjobb dolog, ami mostanában történt a modern folkzenében...”

Rácz Mihály, 2015, Lángológitárok

www.holddalanap.com

www.facebook.com/holddalanap

www.youtube.com/holddalanap

www.instagram.com/holddalanap

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek