Share on facebook
Share on email

Tanuld meg velünk a Godot játékmotor 5 legfontosabb tulajdonságát!

Cikkünk átfogó betekintést nyújt ennek a felhasználóbarát játékmotornak a legfontosabb jellemzőibe.

A Godot egy 2D és 3D ingyenes, nyílt forráskódú, platformfüggetlen játékmotor, amelyet MIT licensz alatt adtak ki. Eredetileg csak néhány latin-amerikai cég számára fejlesztették ki, de megjelenése után világszerte divatos lett a videojáték-fejlesztők körében.

A Godot motor könnyen megtanulható, így a vele való ismerkedés remek lehetőség a téma iránt érdeklődő gyerekek számára. Mielőtt azonban gyermeked elkötelezné magát egy képzés mellett, javasoljuk, hogy alaposan ismerjétek meg, miről is szól pontosan a Godot.

Mi is a Godot játékmotor?

A Godot játékmotor egy kompakt, többplatformos játékmotor, amely ingyenesen használható.

A Godot név Samuel Beckett Godot-ra várva című művéből ered, kifejezve az alkotók azon szándékát, hogy a motor soha nem készül el, mindig lesz új funkció, amire érdemes várni.

A Godot célja, hogy teljesen integrált játékfejlesztő környezetet biztosítson a felhasználóknak. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a semmiből hozzanak létre játékot kizárólag tartalomkészítő eszközök, például zene, képek vagy textúrák használatával. A játék komponensei – a kódoktól a grafikus eszközökig – a számítógép fájlrendszerében tárolódnak (adatbázis helyett). Ennek a tárolási módnak az a célja, hogy megkönnyítse a játékfejlesztő csapatok számára a forráskódon való együttműködést a verziókövetés segítségével.

Több platformra is telepíthető, és minden platformon külön-külön beállítható.

Mire használható?

A Godot motort 2D és 3D játékok készítéséhez használható.

A játékmotor jelenleg az alábbi platformokat támogatja:

 • Windows
 • macOS
 • Linux
 • Android
 • iOS
 • BlackBerry 10
 • FreeBSD
 • OpenBSD / DragonFly BSD
 • HTML5
 • Windows Runtime (WinRT)
 • Universal Windows Platform (UWP)

Hogyan juthatsz hozzá a Godot játékmotorhoz?

A Godot egyik legnagyobb előnye, hogy ingyenesen használható, és mint fentebb is látható, támogatja a legelterjedtebb számítógépes és telefonos operációs rendszereket. Ha gyermeked szeretné kipróbálni, a Godot motort itt töltheti le.

Milyen verziói vannak a Godot játékmotornak?

A Godot-nak 2 változata van, a standard és a mono verzió. A fő különbség az, hogy a mono verzió támogatja a C# kódolási nyelvet. A standard verzió viszont támogatja a Godot saját szkriptnyelvét, a GDScriptet, így a felhasználók ebben is írhatják kódjaikat, és mindent megtehetnek, amit a mono verzióban elérhető volt. A GDScript szintaxisa többnyire Pythonból származik, de nem támogatja az összes nyelvi funkciót, amelyet a Python, sőt számos, a Godot játékmotor tartalomra jellemző egyéni szintaxis funkciót is tartalmaz.

Mik a fő jellemzői?

A Godot játékmotor kulcsfontosságú tulajdonságai egyben azok az előnyök is, amelyek oly népszerűvé tették sok felhasználó körében.

1. Csomópont (NODE) alapú jelenetrendszer

A Godot motor csomópont (node) alapú jelenetrendszert használ, ahol minden csomópont egy játék vagy alkalmazás egy adott aspektusát képviseli. Ez megkönnyíti az összetett jelenetek és hierarchiák létrehozását, valamint az eszközök újrafelhasználását a projekt során.

2. Beépített eszközök

A Godot számos beépített eszközt tartalmaz, például animációs- és csempetérképet, szint- és vizuális shader-szerkesztőt, amelyek megkönnyítik a játékelemek létrehozását és kezelését.

3. Erőteljes 2D és 3D grafika

A Godot motor támogatja a 2D és 3D grafikát is, és számos beépített eszközt tartalmaz a játékelemek létrehozásához és animálásához. A népszerű kép- és 3D fájlformátumok széles skálája támogatott.

4. Nyílt forráskódú licensz

A Godot MIT licensz alatt jött ki, ami azt jelenti, hogy ingyenesen használható, módosítható és terjeszthető, így ideális választás a független fejlesztők és a kezdők számára is.

5. Fizika motor

A Godot beépített fizika motorral rendelkezik, amely támogatja a 2D-s és a 3D-s fizikát is, így egyszerű a valósághű fizika hozzáadása játékokhoz és más interaktív alkalmazásokhoz.

Hogyan tanuljuk meg a Godot játékmotor használatát?

Ha gyermeked többet szeretne megtudni a programozásról, a játékfejlesztésről vagy a Godot-motorról, akkor érdemes a Logiscool programozó kurzusaira járnia. A Godot kurzus 12-18 éves diákok számára alkalmas, és a MIX 312 kurzus elvégzése vagy a Logiscool szintfelmérő teszt sikeres teljesítése szükséges az elkezdéséhez. A Godot/Python programozó kurzuson a gyerekek játékos módszerekkel és élményalapon sajátíthatnak el jövőbiztos ismereteket. Ez a kurzus megtanítja nekik a játékfejlesztés alapjait a Godot motor használatával, valamint a Python programozási nyelv alapjait. Logiscool elkötelezett és tapasztalt oktatói gondoskodnak arról, hogy a diákok a legtöbbet hozzák ki tanulmányaikból, miközben sikerélményekkel is gazdagodnak.

Budapest – Buda (Városmajor) – Logiscool Magyarország

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek