Share on facebook
Share on email

Táborok, iskola, család: a közösségi élet, mint a gyerekek szociális fejlődésének kulcsa

Egy afrikai közmondás szerint egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell!

A gyerekek természetes kíváncsisága meghatározó mozgatórugója a közösségekben használt szociális minták elsajátításának. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy szélesedik ki érdeklődésük és úgy lesz egyre több emberi kapcsolatuk is. Először meg kell tanulniuk a különböző szerepköröket, viselkedésmintákat és azt is, hogy ők miként viszonyuljanak más emberekhez. Csecsemőkorban az anya közelsége miatt a gyerek először azt tanulja meg, milyen egy anya, aztán később az apjáról, testvéréről, nagyszüleiről, esetleg nagybátyjáról szerez hasonló ismereteket. Később bekapcsolódik ebbe az ismert körbe egy-egy kis barát, osztálytárs, tanár vagy ismerős is, akivel közös az érdeklődése. A látott, megismert mintákat a gyermek utánozza és részben ezekből rakja össze a saját identitását: „én milyen vagyok?”, és azt is, hogy „milyen vagyok másokkal?

""

Ahogy a gyerek kikerül a közvetlen családi körből, úgy ismerkedik meg egyre többfajta mintával, és úgy bővül az eszköztára, amivel saját magát is meghatározza. Megtanulja, hogy különböző társaságokban más-más viselkedés a normális, elvárt. Minél többféle közösségben fordul meg, annál gyorsabban és jobban sajátítja el azokat a készségeket, amiket majd a felnőtt életben is használni fog: az alkalmazkodás és a döntéshozás képességét. Van olyan közösség, ahol lehetősége nyílik döntéshozóvá, vezéregyéniséggé válni; és van olyan, ahol nagyobb mértékben kell alkalmazkodnia akár egy vezetőhöz, akár egyenrangú társaihoz. Van, ahol kompromisszumokat kell kötnie, és van, ahol mehet a saját feje után.

Egy gyerek először a családon és az iskolán kívüli életben kerül olyan helyzetbe, ahol van döntési lehetősége, ilyenkor szembesül ugyanis először olyan feladattal vagy problémával, amit senki nem old meg helyette. Az ekkor meghozott döntései és erőfeszítései árán megtanulja, hogy senki nem tökéletes, és a közösségben elért sikerei révén idővel megerősödik az önbizalma is. Ezért is olyan fontos, hogy a gyermek, míg felnő, minél többféle közösségben próbálhassa ki magát, szerezzen jártasságot és ezáltal önbizalmat, sikerélményt is.

A mai világ gyerekei elkerülhetetlenül belekerülnek online közösségekbe is. Ezért is olyan fontos az, hogy az online világ veszélyeiről a szülők a gyerekekkel már viszonylag korán beszélgessenek otthon. Fontos elmondani, hogy a digitális tér közösségeinek lehetnek előnyei is: a gyermek például új barátságokat köthet, költözés után is tarthatja a kapcsolatot régi barátaival, megismerkedhet a világ távoli szögletében élő kortársaival, akik osztoznak hobbijában és együtt hozhatnak létre valamit. Egy-egy pozitív online közösség kiemelkedő szerepet is kaphat egy mai gyermek magabiztosságának kialakulásában. Egy 2009-es, izraeli általános iskolásokkal foglalkozó tanulmány[1] is mutatja, hogy mennyire fontos az online közösségekben való részvétel. A tanulók egy videók, játékok készítésére alkalmas vizuális programnyelvet használtak, és online osztották meg munkájukat. A kutatók kimutatták, hogy akik aktívan részt vettek a közösség életében, azok több visszajelzést kaptak, mint azok, akik csak az új anyagok létrehozására koncentráltak. Ez is bizonyítja, hogy nem elég munkára, teremtésre használni az Internetet, az online közösségekben való részvétel nélkül nem érjük el közönségünket.

A család és az iskola mellett a gyerekek szocializációjának fontos helyszíne a tábor. A családban a gyereket kevésbé érik új impulzusok, az iskolai élet pedig nagyon szabályozott, nincs lehetőség szabadon kipróbálni a közösségi élet különféle stratégiáit. Rövidebb ideig tartó közösségi impulzusok, például a táborok erre remek lehetőséget adnak. Minden táborból más-más hasznos leckét „visznek haza” arról, hogy kik ők, hogyan viszonyulnak másokhoz, és hogyan érdemes viselkedni egy közösségben. A gyerekek felszabadultabb, nyíltabb hozzáállással mennek el egy táborba, mint az iskolába, így könnyebben is találnak új barátokat, vagy akár a jövőbeni sikerüket meghatározó új érdeklődési kört is. A táborból hazatérő gyerekek nemcsak hasznos tudást visznek magukkal, hanem magabiztosabbá is válnak.

""

A Logiscool már régen felismerte a rövidebb időtartamú közösségek fontosságát, ezért a kurzusok és a workshopok mellett egy hetes napközis és online táborokat is kínálunk a gyerekeknek számos izgalmas témakörben. Többek között a Minecraft, a Roblox, a programozás, robotika és a digitális média világába is bepillanthatnak a gyerekek– mely később akár új hobbijuk, jövőbeni hivatásuk alapja is lehet. Kis létszámú csoportjainkban a hasznos tudás játékos átadása mellett kiemelten odafigyelünk a gyermekek pozitív megerősítést adó, maradandó közösségi élményeire is.

A 2021-es II. kerületi Logiscool táborokról az alábbi oldalon találhat bővebb információt:

https://www.logiscool.com/hu/school/buda

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek