Share on facebook
Share on email

Ősszel is vár a Klébi!

Őszi programajánló a Klebelsberg Kunó Kultúrkúriában, a II. kerületben.

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, 20/322-7171

www.kulturkuria.hu

facebook.com/kulturkuria

2022. szeptember 1-30.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

JELES NAPOK

2022. szeptember 22. csütörtök – 2022. szeptember 25. vasárnap

Sörfesztivál

A belépés díjtalan.

SZÍNHÁZ

2022. szeptember 29. csütörtök 19:00

Aldo Nicolaj: Hárman a padon

Az Orlai Produkciós Iroda előadása

Szereplők: Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Egri Márta

Fordította: Sz. Nagy Magda

Rendezte: Göttinger Pál 

Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el, a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. A leélt és végigküzdött XX. század vége egy zsúfolt lakótelepen éri őket. A nő szelíd és jókedvű maradt – de a hajdan erős fiúk, akik valaha bátor katonák, aztán szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak – most már emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél… lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül – és szót váltson azzal, aki hasonlóan járt.

Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál… barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja.

A feleslegesség, a szeretetnélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetségeskeresés szívmelengető, ezerszínű, derűs palettája. Ebből a megtalált biztonságból pedig új kalandvágy születik – így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára, belevágnak egy kalandba.

A Klebelsberg Kultúrkúria 2022. évi színházbérletének első előadása

Az előadás hossza: 2 óra (egy szünettel)

Jegyár: 5000 Ft

ZENE

KOMOLYZENE

2022. szeptember 25. vasárnap 15:00-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Puccini: Tosca 

Élő előadás a Római Rádió előadásában három helyszínről – felvétel

Vezényel: Zubin Mehta

Szereplők: Placido Domingo, Ruggero Raimondi, Caterina Malfitano

A programon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István

A belépés díjtalan.

KÖNNYŰZENE

2022. szeptember 16. péntek 19:00

Udvaros Dorottya koncert – Majdnem valaki

Az Átutazó történetének 30 éve várt folytatása

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Udvaros Dorottya.

Az 1985-ben megjelent Átutazó Dés László és Bereményi Géza nagyszerű közös alkotása volt. A később CD-n is megjelent LP több tízezer példányban kelt el, vezette a slágerlistát, a magyar popalbumok nagy klasszikusai között tartják számon: a korong bekerült a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyvbe is.

Udvaros Dorottya, azért nem akart az Átutazó után újra lemezt készíteni, mert úgy érezte, az akkor előállt ihletett állapot egyszeri és megismételhetetlen. 

Elhatározása akkor változott meg, mikor találkozott Hrutka Róberttel, második albumának zeneszerzőjével.

„Azonnal megéreztem, milyen sokoldalú és érzékeny művész, és rögtön meg is kértem, hogy ha van kedve, írjon egy dalt az önálló estemre. Ebből végül három dal lett Bereményi Géza szövegeivel, aminek nagyon örültem, és szép lassan jött a többi is, nagyon könnyen. Voltak köztük líraiak, pörgősebbek, és elkezdtünk gondolkodni, miként álljon össze egy lemezanyag. Így született meg a Majdnem valaki” – mesélte Udvaros Dorottya.

Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása. Bereményi szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa – 21. század címmel született is egy dal. „Hiába az azóta eltelt sok-sok év, a szerelem ügye Gézát és engem is lázba tud hozni, és mindketten úgy érezzük, hogy még mindig van mondanivalónk és ezer kérdésünk róla”.

Udvaros Dorottya Majdnem Valaki című koncertjében Hrutka Róbert vezetésével egy olyan zenekar közreműködik, akik külön-külön is ismert, elismert tagjai a hazai zenei életnek.

Egyéniségek nagy találkozása a színpadon, egy kihagyhatatlan zenei élmény, zene, szöveg, és előadásmód tökéletes egysége, mely csak ritka pillanatokban valósul meg.

Jegyár:

1-8. sor: 5.000 Ft

9-17. sor: 4.200 Ft

2022. szeptember 17. szombat 18:00

Echo II. koncert – Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének

Pámer Balázs ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc billentyű, ének

Beöthy Árpád dob

Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

Jegyár: 2000 Ft

TÁNC

2022. szeptember 17. szombat 19:00

Az affér – Román Sándor Entertainment

Az elképesztően szórakoztató előadás a kultúrát, a tánc örömét hozza közel ahhoz a kitartó, lelkes és jelentős rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába. Ezzel ámulatba ejti ismét rajongóit egy különleges látványvilágot létrehozva.

Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat prima, tehetséges fiatal táncos mutat be.

Egyfajta modern köntösbe bújtatott Rómeó és Júlia-történettel érkezik Román Sándor táncművész és fiatal csapata.

Az autentikus néptáncból származó mozdulatokról ismert művész Az affér című előadását a Klebelsberg Kultúrkúria mutatta be a közönség számára tavaly decemberben.

Jegyár:

1-8. sor:   7.500 Ft

9-17. sor:  6.500 Ft

KIÁLLÍTÁS

KÚRIA TÁRLAT

2022. szeptember 8. csütörtök – 2022. október 5. szerda

Árnyék Világ – Árvai György Jászai Mari és Lábán Rudolf-díjas látványtervező, képzőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Ónodi Eszter színművész 2022. szeptember 8-án 18 órakor.

„Elrabolták tőlem az időtlenséget, hát kénytelen vagyok komolyan venni az időt!”

A tér vizsgálata elsősorban Árvai György munkáiban analitikus jellegű. Képei monokróm, szabályos következetességgel jönnek létre. Meghatározó az ábrázolt tér üressége, az elmúlás mauzóleummá nemesíti az általa ábrázolt tereket. Az elhagyatottság szelleme kísért bennük. Frissen készült képei a fény-árnyék pillanatainak kimerevített rögzítései. 

1945. augusztus 6-án reggel Hirosima felett felrobbantották a világ első hadviselésben használt atombombáját. 

Az atombombák nyomában csupán romok és az emberek kísérteties árnyai maradtak hátra a lépcsőkön, a falakon és a járdákon. Amikor valami vagy valaki blokkolja a sugarakat, minden környező felület világosabbá válik, de a tárgy vagy a személy mögötti részek sötétek maradnak, amolyan fordított árnyékot létrehozva. Így sok esetben emberek nyomaira is bukkantak, akik a későbbi hőterhelés miatt elpárologtak, de az adott pillanatban még árnyékot vetettek, amik fennmaradtak. A robbanás pillanatában egy villanás történt, amely olyan erős fénnyel sugárzott, hogy beleégett a tárgyakba, illetve a kitakart részek erős kontúrú árnyékokat vetettek. A fény nyomai, a romok és az emberek kísérteties árnyai fennmaradtak.

Árvai György új képei ennek az örök mementónak állítanak emléket, remélve, hogy ez a pillanat soha nem ismétlődik.

A kiállítás megtekinthető szeptember 8-ától október 5-éig naponta 10-18 óra között.

A belépés díjtalan.

FOLYOSÓI TÁRLAT

2022. szeptember 15. csütörtök – 2022. október 16. vasárnap

Föld-rajz – Somogyi Márk fotóművész kiállítása

A kiállítás megnyitójára 2022. szeptember 15-én 18 órakor kerül sor.

Földünk és környezetünk rajzolataiból kiragadott absztrakt kompozíciók. Holdbéli táj, beazonosítható vagy beazonosíthatatlan környezet. Madártávlat vagy makrofotó? Elveszünk a léptétek között. Visszatérő motívumok és rajzolatok. A természet újra és újra ismétli önmagát, mégis folyton és folyton más. Somogyi Márk a sorozat alkotásait a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként készítette 2018-2021 között.

A kiállítás megtekinthető szeptember 15-étől október 16-áig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

A belépés díjtalan.

GYERMEKPROGRAM

2022. szeptember 24. szombat 16:00-18:00

Kucok – Játssz velünk mesét!

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Furulyás Dóra / Huzella Júlia / Lakos Fanni, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel, Kántor Kata

Zene: Ágoston Béla / Váczi Dániel, Rubik Ernő Zoltán

Jelmez: Andrea Haamer 

Szöveg: Peer Krisztián 

Hang és fény: Szabon Balázs / Major Mátyás

Külön köszönet: Szirtes Attila 

„Barátságos jelmezekbe bújtatott, a gyerekekre odafigyelő játszótársak, valódi hangszerek, eleven zenészek, emberi hangok és emberi léptékek. A közös cselekvés, az együttlét öröme határozza meg az előadás hangulatát. Fontos lenne, hogy minél több családban, óvodában, de még az elemi iskolában is érezhető legyen a kucok melege.” (Szilágyi Zsuzsa, Revizor)

Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 17 órakor megismételjük. 

Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.

A gyermekeknek kényelmes ruha viselését ajánljuk, kérjük a cipőt levenni a színházterem bejáratánál. 

Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 17 órakor megismételjük.

Jegyár: 1500 Ft

TUDÁSTÁR

2022. szeptember 13. kedd 18:00

Genius Loci – Milánó – A város művészete az alapítástól a gótika kezdetéig

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Milánó, Róma után Olaszország második legnépesebb városa, jelentős művészeti emlékekkel rendelkezik. A várost kelták alapították, majd a rómaiak foglalták el. Jelentősége akkor növekedett meg, amikor Diocletianus a Nyugatrómai Birodalom fővárosává tette. Római emlékekből kevés maradt fenn, de a IV. századtól szép számú és jelentős építészeti alkotás ma is látható. A romanika korából is számottevő alkotás van, ezeken jól megfigyelhető a sajátos lombard stílus, amely Milánóra és Lombardiára jellemző.

Jegyár: 1500 Ft

2022. szeptember 24. szombat 18:00

Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről

Prokopp Mária professor emeritus mutatja be legújabb könyvét, ami Esztergom építészeti értékeiről szóló új kutatásokat mutatja be.

A belépés díjtalan.

2022. szeptember 27. kedd 18:00

Genius Loci – Milánó – A gótika virágkorától a klasszicizmusig

Milánó legismertebb, emblematikus alkotása a milánói dóm, amelynek az építése a kortársaihoz hasonlóan hosszú időn át tartott. Ekkor a város a Milánói Hercegség központja volt, olyan uralkodó dinasztiákkal, mint a Visconti és a Sforza család, akik bőkezű mecénásokként támogatták a művészeteket is, és ennek köszönhetően a városban telepedett le és alkotott – többek között – Donato Bramante és Leonardo da Vinci. Tevékenységüknek köszönhetően honosodott meg Milánóban a reneszánsz, amelyet egy jelentős manierista iskola követett. A barokk kor is szép számú alkotással gyarapította a várost.

Jegyár: 1500 Ft

ZÖLDÜLŐ

2022. szeptember 03. szombat 07:00-18:00

HIHA – Hidegkúti Halnap

A belépés díjtalan.

CIVIL

2022. szeptember 12. hétfő – 2022. szeptember 25. vasárnap

Őszidő – a Budai Képzőművész Egyesület kiállítása

A Tárlat megnyitója:

Szeptember 12. hétfő, 18 órakor

Köszöntőt mond:

Tarcsányi Ottilia (BUKET elnöke)

Helyszín:

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom utca 2-10.

Látogatható:

Az intézmény nyitvatartási ideje alatt (www.kulturkuria.hu)

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek