Share on facebook
Share on email

Összefogás a gyermekbénulás túlélőiért!

Számos szervezet és alapítvány a mai napig küzd a betegség terjedése ellen

A gyermekbénulás, vagyis a poliomyelitis, egy vírusos betegség, amely elsősorban az idegrendszert érinti és a mai napig jelentős nyomot hagyott az emberiség történetében. Erről a fontos és sokakat érintő témáról beszélgettünk a Magyar Polio Alapítvány elnökével, Kertész Tamással és az alapítvány kurátorával, Schweitzer Klárával, akik szintén a gyermekbénulásos betegség elszenvedői.

A gyermekbénulás, másnéven polio a 20. század elején kapott jelentős figyelmet, amikor is az 1940-es és 1950-es években az Egyesült Államokban és Európában kitört nagy járványok gyermekek ezreit bénították le, létrehozva ezzel egy közegészségügyi válságot.

„Magyarországon az emberek sajnos nem igazán foglalkoznak a polioval, azon kívül, hogy a csecsemők megkapják a kötelező védőoltást ellene. Pedig többezer ember él az országban, köztük én is és sok jóbarátom is, aki ennek a súlyos betegségnek az áldozatai a mai napig. Ezért is alapítottuk a Magyar Polio Alapítványt, hogy legalább mi tájékoztassuk a sorstársainkat arról, hogy mi zajlik a nagyvilágban és, hogy milyen kutatások és eredmények vannak a témában.” – mesélte Schweitzer Klára, a Magyar Polio Alapítvány kurátora. A gyermekbénulás elleni oltást Dr. Jonas Salk fejlesztette ki 1955-ben, és ez fordulópontot jelentett a gyermekbénulás elleni küzdelemben. Az oltás kulcsfontosságú volt a betegség globális csökkentésében, ám Schweitzer Klára szerint nem árt figyelemmel kísérni a jelenlegi helyzetet is, ugyanis néhány országban a mai napig felüti a fejét a betegség.

„Nekem vannak félelmeim ezzel kapcsolatban, hiszen Ukrajnában nem kötelező a védőoltás, és a háború miatt sok ukrán menekült tartózkodik Magyarországon. Igaz ugyan, hogy a kisbabák védve vannak ellene, de fontos tudnunk, hogy ez a járvány nem csak rájuk, hanem minden korosztályra egyaránt veszélyes. Ezért mindenképp érdemes beoltatni magunkat, ha olyan országba utazunk, ahol ez a vírus még előfordul, mint például Pakisztánban, de nem csak ott, hiszen a WHO kimutatta, hogy sajnos még mindig számos országban jelen van ez a betegség.”- tette hozzá Schweitzer Klára.

Kertész Tamás, a Magyar Polio Alapítvány elnöke szerint bár jelentős előrelépés történt a gyermekbénulás elleni küzdelemben, még mindig vannak kihívások ezzel kapcsolatban és nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik a mai napig együtt élnek ezzel a betegséggel.

„Mindannyian elismerjük azt az óriási munkát, amit végeztek annak érdekében, hogy véglegesen felszámolják ezt a szörnyű járványt. De a jövőben figyelnünk kell és gondoskodnunk azokról, akik bármilyen okból nem tudtak az oltás védelmében részesülni. Ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, hogy méltóságteljes és független életet élhessenek.” – nyilatkozta Kertész Tamás, a Magyar Polio Alapítvány elnöke.

A figyelemfelhívásra és adomány gyűjtésre szervezett rendkívüli utazás 38. helyszíneként 2023. október 10.-én Budapesten találkozhattunk Bashar Asfourral, a Rotary International képviselőjével, a Rotary Polio nagykövetével.

Ő maga is gyermekbénulás túlélője, és gyermekkorában súlyos tünetekkel, visszafordíthatatlan idegkárosodással és számtalan műtéttel kellett megküzdenie.

Bashar saját példáját felhasználva útjának minden állomásán felhívja a figyelmet, hogy a polio vírus ma is kockázatot jelenthet az egész világon.

A Globális Polio Eradikációs Kezdeményezés 1988-ban indult, a Rotary, WHO, Bill és Melinda Gates és más szervezetek együttműködése eredményeként mára 99,9%-al csökkent a fertőzések száma. Ez azt jelenti, hogy kb. 16 millió ember ma képes járni – mert a védőoltás megvédte őket a polio okozta súlyos bénulásoktól, és legalább 1,5 millió ember menekült meg a betegség halálos kimenetelétől.

A gyermekbénulás nem csak az egészségügyben, hanem rengeteg ember és család életében világszerte mély nyomot hagyott. Az eredményes oltásoknak, az egészségügyben dolgozók és a világszerte működő szervezetek elkötelezettségének köszönhetően közelebb vagyunk a betegség teljes megszüntetéséhez.

Ha Ön is szeretné támogatni a betegség terjedése ellen létrejött szervezeteket, akkor látogasson el a Magyar Polio Alapítvány „Nemzetközi Gyermekbénulás elleni küzdelem” világnapja alkalmából megrendezésre kerülő eseményére, ahol számos érdekes programmal várják a résztvevőket.

Helyszín: Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium

Időpont: 2023. október 22.

A Rotary Magyarország egész évben fogad adományokat a Polio védőoltások finanszírozására. Keressék a rotary.hu oldalt ezzel kapcsolatban.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Búcsúztassuk együtt a nyarat!

Idén 26. alkalommal nyitja meg kapuit a Klebelsberg Kultúrkúria a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, ahol augusztus 29. és szeptember 1. között koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Búcsúztassuk el a nyarat és töltődjünk fel együtt az őszre művészettel!