Share on facebook
Share on email

ÖRKÉNY 110 – Örkény István egyperces novelláit tesszük a választási plakátok helyére

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-bejegyzése arról, hogy a II. kerület posztumusz díszpolgára, Örkény István születésének 110. évfordulóján az író egyperces novelláit teszik a választási plakátok egy részének helyére.

ÖRKÉNY 110 – Örkény István egyperces novelláit tesszük a választási plakátok helyéreMa 110 éve született Örkény István, posztumusz díszpolgárunk, aki itt, Budán talált otthonra. Hosszú évtizedeken át írta a 20. század második felének magyar valóságát tűéles érzékenységgel bemutató műveit, melyek sokszor fájóan aktuálisak. Örkény tudta, az igazi szabadság belülről fakad; ha készek vagyunk saját életünkre egy fanyar félmosollyal tekinteni, igazán nagy baj nem érhet már minket. A humor felszabadít, Örkény humora pedig igazán a miénk. Harsány nevetés, hatalmas kacagás helyett a csendes derűben és iróniában hitt.

Örkény Istvánra egy olyan gesztussal emlékezünk, aminek talán ő is örült volna. Úgy alakult, hogy itt maradt a harsogó választási kampány után számtalan kihelyezett hirdetőoszlop, ahol mostanra csak lejárt szavatosságú üzeneteket nézhetnénk. Ezek egy részét átalakítjuk, és Örkény egyperceseket helyezünk el rajtuk. Így Buda utcáin járva mindannyian elolvashatjuk egykori szomszédunk műveit, ezzel is kiszakadva a mindennapok rohanásából.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek