Share on facebook
Share on email

Önkormányzati tulajdonban marad a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola

Őrsi Gergely Facebook-bejegyzése arról, hogy sikerült megállapodni Hortobágyi Tamás Cirill főapáttal, így a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság visszavonta a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló igénybejelentését.

Erre az igénybejelentésére egy tavalyi törvénymódosítás adott lehetőséget az egyházaknak bizonyos önkormányzati ingatlanok esetében is, melyek bár nem voltak egyházi tulajdonban, aktuálisan egyházak használták.

Polgármesterként feladatom védeni az önkormányzati vagyont, de már a főapát úrral történő megbeszélés során is teljesen világos volt, hogy mindkét fél az iskola érdekeit tartja szem előtt, és nincs valós konfliktus vagy érdekellentét az egyház és az önkormányzat között. Úgy vélem utólag is, hogy nem szerencsés politikai ügyet kreálni ilyen esetekből, és kifejezetten káros, ha politikai haszonért bárki mérgezni próbálja egyház és önkormányzat viszonyát, hiszen a cél a Főapátság és a II. kerület részéről is a lehető legjobb oktatás és oktatási környezet biztosítása, és ennek érdekében meg fogjuk találni a közös megoldásokat a jövőben is.

1990. augusztus elsején jött létre a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola, és Póta Gyula polgármestersége idején, 1992 májusában született határozat az Ökumenikus Iskola új épületének megépítéséről, majd 1995 szeptemberében adták át a jelenlegi 16 tantermes iskolát.

2020. szeptember 1-jén került a Pannonhalmi Főapátság Ökumenikus Általános Iskola a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásába. A közös cél továbbra is az volt, hogy az eredeti szándék szerint a lehető legjobb minőségben megvalósuljon az ökumenikus oktatás.

Idén júniusi értékbecslésünk szerint az iskola ingatlanának értéke 1,6 milliárd forint.

Június 27-i képviselő-testületi ülésünkön tárgyaltuk az ingatlan ügyét. Úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk megállapodni a Főapátsággal a ingatlantulajdon átadása nélkül.

Július 24-én levélben kerestem meg Hortobágyi Tamás Cirill főapátot egy olyan lehetséges jogi megoldással, mely megfelelő jogosultságokat biztosít a Főapátság számára úgy, hogy nem sérül az önkormányzati autonómia.

Augusztus 23-án személyes egyeztetésen kölcsönösen biztosítottuk egymást arról, hogy mind az Önkormányzatnak, mind a Főapátságnak az a célja, hogy az ingatlan továbbra is köznevelési intézmények adjon otthont, és a gyerekek a lehető legjobb környezetben tanulhassanak.

Ezt követően Hortobágyi Tamás Cirill főapát levélben jelezte, hogy az írásban és megbeszélésünkön tárgyalt együttműködési lehetőségek megfelelnek a Főapátságnak, ezért visszavonja az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló bejelentését.

Összegezve, önkormányzati tulajdonban marad a Pannonhalmi Főapátság Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában, és továbbra is közösen dolgozunk azért, hogy a diákok jó oktatást kapjanak megfelelő környezetben.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Búcsúztassuk együtt a nyarat!

Idén 26. alkalommal nyitja meg kapuit a Klebelsberg Kultúrkúria a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, ahol augusztus 29. és szeptember 1. között koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Búcsúztassuk el a nyarat és töltődjünk fel együtt az őszre művészettel!