Share on facebook
Share on email

Negyedszázados lett a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

25. alkalommal tartják meg augusztusban. És a II. kerület napja is megrendezésre kerül júniusban.

FESZTIVÁL

2024. augusztus 29. csütörtök – 2024. szeptember 01. vasárnap

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

Idén már a 25. alkalommal várunk benneteket a Pesthidegkúti Művészeti Fesztiválon!

Készüljetek egy fergeteges parádéra koncertekkel, bábszínházakkal, zsonglőrökkel, gyermekprogramokkal, játszóházakkal, termelői vásárral, finom falatokkal és persze igazi, fesztiválhangulattal!

Ízelítő a programokból:

Szabó Balázs Bandája, Filmzenei koncert a Danubia Zenekar közreműködésével, Mezítláb a parkban – Orlai Produkció előadása, Lovasi: Teremőr, Halász Judit koncert, Kolompos mulatság …

A fesztivál részletes programja hamarosan elérhető lesz! 

JELES NAPOK

2024. június 22. szombat 10:00-21:30

II. kerület napja 2024

Ünnepeljük együtt a II. kerület napját!

Programok a Klebelsberg Kultúrkúriában 

Színpadi programok:

10:30 GRYLLUS VILMOS GYERMEKMŰSORA

11:30 POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

11:35 DOBRONKA CIRKUSZ VILÁGSZÁM
Ó micsoda napok voltak, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszerre csak élettel és izgalommal teltek meg és az egész világ mint egy égi körhinta három napig az éjbe világító sátor körül forgott.
A hajdani vándormutatványosok világát idéző előadás oroszlánordítással, légtornász bukfenceivel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élőmuzsikával és a világ valamennyi csodájával!

12:30 SECUNDO KÓRUS

A 2023 februárjában alakult a Secundo kórus Gyárfás Katalin kezdeményezésére a második kerületi énekelni szerető emberekből. A felhívásra sokan jelentkeztek és már az első próbán megtörtént a csoda: az együtténeklés semmihez sem hasonlítható élménye. Az első, közönség előtti fellépés tavaly a kerületnapi fesztiválon volt, a Mechwart ligeti lépcsőn. Azóta Énekes Katalin karvezető irányításával sok különböző kerületi rendezvényen is hallhattuk őket.

13:00 NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATOK FOLKLÓR ELŐADÁSAI

15:00 KÉSZENLÉTI SZOLGÁLAT PESTHIDEGKÚT ÖTE TŰZOLTÓ ÉS MENTŐKUTYÁS BEMUTATÓ
Célbalövés fecskendővel, ládahegy mászás, kipróbálhatjuk a tűzoltóautót és nem utolsósorban vendégünk lesz Zente kutya, aki kis mentőkutyás bemutató főszereplője lesz.

16:00 MALAC ÉS LIBA – A KL SZÍNHÁZ ELŐADÁSA
Tóth Krisztina meséi bábszínpadon a KL Színház előadásában
Tartsatok velük és legyetek ti is Malac és Liba barátai! Ismerjétek meg szeleburdi hőseinket, és nevessetek kalandjaikon! Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz ez az előadás.

16:45 KERÜLETI FŐZŐVERSENY EREDMÉNYHIRDETÉSE

17:00 TAKÁTS ESZTER DUÓ, VENDÉG: SZABÓ TAMÁS
A Takáts Eszter duó ezen a koncerten az ország egyik legkiválóbb szájharmonikásával trióvá egészül ki. A több mint 35 éve hazai és nemzetközi színpadokon is játszó, Emerton és Artisjus-díjas Szabó Tamás csatlakozik a zenekarhoz. A csapatban ütőhangszereken Pécsi József kísér.

18:00 LANGALÉTA GARABONCIÁSOK
Sok éve járják a világot, ejtik ámulatba tisztelt kurtalábú publikumot. Előadásukban találkozhatunk táltos paripával, lovát fektető csikóssal, és megkeressük a közönség legbátrabbikát.

19:00 KOLOMPOS EGYÜTTES
Kerület napi mulatság a gyermektáncházak, gyermekszobák, óvodák állandó vendégeivel, a hangulatjavító együttessel. Zenéjük nyomán táncra perdül a közönség apraja és nagyja.

20:30 KEREKES BAND KONCERT

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól, a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több, mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, más néven Ethno Funk.

Kísérőprogramok:

12:00-13:00 „Ízek utcája” nemzetiségi önkormányzatok gasztronómiai programja, ételkóstolóval

13:00-16:30 Főzőverseny

14:00-18:00 Piac a Fekete Macskához

16:00: Ments másként! – tárlatvezetés a gyűjtő, Kárpáti Tamással és vendégeivel, köztük Sándor Pál rendezővel június 22-én 16 órakor.
 A II. kerületi tárlaton legendás művészek, sportolók, tárgyait láthatják az érdeklődők, a tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába.

10:00-18:00
Védelmi szakterületek bemutatkozása (BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság rendőrautó-bemutató; Készenléti Szolgálat Pesthidegkút Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóautó-bemutató)

Bogárháton bemutató
A rovarvilág csodáit makettek és élő rovarok segítségével, sok játékkal ismerhetik meg kicsik és nagyok! A program Magyarországon egyedülálló tematikára épül!

Vitéz László Bábjátékautomata
Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek teljesíti a kívánságát, aki leírja, vagy lerajzolja kedvenc előadását. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában Vitéz László-jelenetekkel, dalokkal, játékokkal. A különböző bábok hol verset mondanak, hol mesélnek és énekelnek.

Kalandozó Komédium játszótér
Történelmi játszóterünk a középkorból indul, majd bepillant a múlt század eleji, békebeli évekbe és meg sem áll a fantázia világáig. Játékaink és vidámító eszközeink különböző korosztályokra lettek hangolva, kialakítva.

Kisvasút
Állatsimogató
Hole In ügyességi játékok játékok – crokinole és babzsákdobálás
Kézműves játszóház
II. kerületi Ifjúságügyi Tanács bemutatkozás
II. Kerület Kártya bemutatkozás, regisztrációs lehetőség (Városfejlesztő Zrt.)
Buda Szóda
KSH Könyvtár bemutatkozás
Margit-negyed program bemutatkozás

Moderátor: Gulyás László vándormuzsikus

Kísérő kiállítások:
Ments másként! Budai tárgyak és történetek – II. kerületi hungarikonok
Kovács Péter (1943 – 2019) II. kerületi Kossuth-díjas grafikusművész meseillusztrációi

Bogyó és Babóca – Bartos Erika bábkiállítása

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

SZÍNHÁZ

2024. június 25. kedd 19:00-21:30

Diploma előtt

romantikus vígjáték

Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Színpadra alkalmazta: Terry Johnson

Fordította: Barabás András

Charles Webb regénye, valamint a hasonló című film Calder Willingham and Buck Henry által írt forgatókönyve alapján, a StudioCanal különleges engedélyével

Az eredeti West End- és Broadway-produkciót John Reid & Sacha Brooks vitte színre

Benjamin Braddock sokra hivatott fiatalember, éltanuló, kiváló sportoló, Amerika legjobb egyetemei tárt karokkal várják. Apja jómódú ügyvéd, medencés házban élnek Los Angeles kertvárosában. Ben ott áll a rá váró szép jövő kapujában, de képtelen belépni rajta. Épp csak lediplomázott és kiábrándult már szinte mindenből. Nem tudja, mit akar. A szülei életét groteszknek és értelmetlennek látja, esze ágában sincs apja nyomdokaiba lépni. Viszonyt kezd apja cégtársának és legjobb barátjának feleségével, Mrs. Robinsonnal. A titkos kapcsolat, az érett asszony figyelme, a testi szerelem felfedezése okozta kezdeti izgalom lassan alábbhagy, kínossá viszont csak akkor válik, amikor felbukkan Robinsonék lánya, Elaine, és a két fiatal egymásba szeret. Botrány botrányt követ, és Benjamin végre tudja, mint akar: Elaine-t.

A nagy sikerű, 1967-ben Dustin Hoffman és Anne Bancroft főszereplésével bemutatott Oscar-díjas film színpadi adaptációja.

Szereplők:

Benjamin: Csiby Gergely

Mrs. Robinson (Judith): Dobó Kata

Mr. Robinson (Howard): Marton Róbert

Elaine: Gombó Viola Lotti

Apa (Frank): Őze Áron

Anya (Olive): Holecskó Orsolya

Vendég, Carl, Portás, Pincér, Josephine: Hajnal János

Alkotók:

Látvány: Rákay Tamás

Dramaturg: Hárs Anna

Zeneszerző: Nyitrai László

Súgó, kellékes, rendezőasszisztens: Siegrist Cecília

Rendező: Dicső Dániel

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!

Előadás hossza: 2 óra 25 perc, szünettel

ZENE

2024. június 08. szombat 18:00-22:00

Echo zenekar – Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO zenekart Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének

Pámer Balázs ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc billentyű, ének

Beöthy Árpád dob

Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

Róth Imola ének, vokál

Jegyár : 3000 Ft

KIÁLLÍTÁS

2024. április 25. csütörtök – 2024. június 23. vasárnap

Ments másként! Budai tárgyak és történetek

Válogatás a Hungarikonok Gyűjteményből

Tárlatvezetés a gyűjtő, Kárpáti Tamással és vendégeivel, köztük Sándor Pál rendezővel június 22-én 16 órakor. 

Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő fél évszázados újságíró pályája során került kapcsolatba azokkal az alkotókkal, akiknek személyes használati tárgyait egy idő után elkezdte gyűjteni. Fehér László festővel támadt az ötletünk, hogy Barcsay Jenő ecsetjét helyezzék el egy festményben. Ez volt a Hungarikonok Gyűjteményének első darabja, amelyet azóta százhetven követett.

A II. kerületi tárlaton legendás művészek, sportolók, tárgyait láthatják az érdeklődők, a tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába. Garas Dezső Minarik kalapját Makláry Lilla „ültette rá” egy próbababára, és tett hozzá fehér angyalszárnyakat. Kertész Imre kalapját szögesdrót tekercsre helyezte az alkotó, Gábor Áron. Jancsó Miklós pipáját Soós Nóra, alkotótársa, férje, Győri Márton pedig Jiři Menzel pulóverét „dolgozta fel”. Újragondolt formában találkozhatnak a látogatók Örkény István zsebórájával és Bibó István börtönleveleivel. Kass János legendás „fejei” közül az egyikre Psota Irén charleston-kalapja került, Sándor Pált a Régi idő focijának forgatókönyvével, Bartók Bélát pedig utolsó filmfelvételével idézi meg a kiállítás. Csapó Gábor úszósapkájával, Németh Miklós gerelyhegyével, édesapja, Németh Imre kalapács-szárával és Magyar Zoltán kápáival olimpiai bajnokaink előtt tisztelgünk.

A tárlaton a műalkotások mellett helytörténeti érdekességekről is olvashatunk: Gobbi Hilda Orsó utcai lakásáról, Jancsó Miklós és a Káldor-kollégium diákjainak filmes barátságáról, Kertész Imre és felesége, Vas Albina Török utcai éveiről, Bartók Béla utolsó magyarországi otthonáról vagy éppen a világhírű balett-táncos, Vaclav Nizsinszkij hűvösvölgyi vendégeskedéséről.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 15-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Június 9-én zárva.

2024. május 16. csütörtök – 2024. június 23. vasárnap

Zöldövezet – a Magyar Festők Társasága csoportos kiállítása

A Magyar Festők Társasága egy derűs témát igyekszik körül járni. Környezetünk, hétköznapi világunk egy kis szigetét, a zöld ligeteket, a kiskertet, vagy akár belső kis kertünket célozza meg a cím. Olyan műveket mutatunk be, amelyek reflektálnak a tágabb és szűkebb „zöldövezetiség” gondolatára. Mindezet egy valódi zöldövezeti kerület még inkább ligetes, dombos, környezetében tudjuk kiállítani. Mintegy 100 alkotó kisméretű festményeit tekinthetik meg a látogatók.

A kiállító művészek:

Bak Péter, Akiram, B. Molnár Zsuzsa, Balla Erika, Bánsághi Tibor Vince, Bárány T. Rézia, Borsos Margó, Budaházi Tibor, Büki Zsuzsanna, Bikácsi Daniella, Csikós Tibor, Dréher János, Erdész Erika, Faragó Ágnes, Fekete Szilvia, Feledy Gyula Zoltán, Felházi Ágnes, Gergely Nóra, Ghyczy György, Győrffy Sándor, Hajgató Terézia, Hegyeshalmi László, Hollai Krisztina, Holló István, Horváth János Milán, Hús Zoltán, Huszár Imre, Kádár Katalin, Kalas Zsuzsa, Kalocsai Enikő, Karsch Manfred, Kecskés András, Kelemen Dénes Lehel, Kiss Ilona, Kiss Mihály, Koppány Attila, Koscsó László, Kótai Tamás, Kovács Johanna, Kovács Péter Balázs, Kováts Albert, Könyv Kata, Kőrösi Papp Kálmán, Lányi Adrienn, Laukó Pál, Lencsés Ida, Lonovics László, Magyar Gábor, Magyar József, Makói Juhász István, Matzon Ákos, Mayer Hella, Miklós Árpád, Mózes Katalin, Nádas Alexandra, Nagy Ágnes, Németh Árpád, Németh Géza, Olajos György, Opánszki Tamás, Orvos András, Pelles Róbert, R. Török Mária, Réti Ágnes, Révész Ákos, Révész Ákos, Ruzics Csilla, Sebők Éva, Sejben Lajos, Simon Zsolt, Sinkó István, Skoda Éva, Sóváradi Valéria, Sugár Gábor, Sz. Kovács Ildikó, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Szécsi Katalin Zs., Szegedi Csaba, Székács Zoltán, Székely Annamária, Székely Móri Márta, Székelyi Kati, Szentes Ottokár, Szolláth Katalin, Szotyory László, Szőllősi Albert, Szuromi Imre, Tánczos Krisztina, Tari Gábor, Tóth Annamária Rita, Tóth Pitya István, Turcsányi Antal, Turcsányi Mária, Tuzson-Berczeli Péter, Vágó Magda, Vályi Anikó, Ványai Magdolna, Varga-Amár László, Véghseo Klára, Velich Dóra Teo, Veres Ágota, Veszeli Lajos, Vörös Valéria, Zichó Gabriella, Zoltai Bea, Zoltán Mária Flóra, Zöld Anikó 

2024. augusztus 30. péntek – 2024. szeptember 27. péntek

A velünk élő szimbolika – MAOE fotóművészeti tagozat

A jelek, szimbólumok használata szinte egyidős az emberiség vizuális történelmével. A kezdeti jelek, rajzok idővel vagy az újabb korok kihívásainak megfelelően rögzültek az emberi elmében, vagy újabbak alakultak ki a fejlődés következtében, s végül jelképekké váltak.

Minden kornak megvolt a jelekhez kapcsolható megjelenési formája, hol rajzokkal, hol jelvényekkel, hol tetoválásokkal, hol jelképekkel,címerekkel, márkajelzésekkel majd napjainkban emojikkal, piktogramokkal jelelünk, brand-eket viselünk, vagy használunk. Olyannyira felgyorsítottuk a körülöttünk lévő világot, hogy sokszor ezeknek a jeleknek, szimbólumoknak segítségével éljük napjainkat, ezek a jelrendszerek vették át a kommunikációnk jelentős részét. Mindez nem feltétlenül kedvező, hiszen így szűkítjük is egyben kifejezési lehetőségeinket.

Miután nekünk fotográfusoknak is egy vizuális nyelv van a birtokunkban, így adott és elvárt kérés, hogy velünk élő szimbolikát újszerű megjelenési formával ruházzuk fel. Nincs sem technikai, sem formai megkötés, hisz a jelrendszerek sem igazodnak előírásokhoz.

E csoportos kiállítás célja, hogy a fotóművészet eszközével megmutassa, hogy hogyan, miként fejlődik a körülöttünk lévő szimbólumrendszer, mi az, ami a fejlődésünket szolgálja, és hogy mi lehet az, ami nem feltétlenül hasznos.

Ezek az új szimbólumok magukkal hozzák a közéjük tartozás látszatát, egy olyan valós vagy épp hamis képet, ami hatással van az életünkre. Most azt a feladatot tűzzük ki magunk elé, hogy mutassuk meg, milyen szimbolika mentén, vagy épp ellenére éljük életünket.

2024. június 05. szerda – 2024. július 07. vasárnap

Pál utcai fiúk és a többiek – Kovács Péter (1943 – 2019) Kossuth-díjas grafikusművész meseillusztrációi

A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészeti író 2024. június 5-én 18 órakor.

Válogatás a grafikusművész mesekönyvekhez készített rajzaiból.

„Az így készült rajzaim java jókedvből született, vagy jókedvet fakasztott, így szándékom és reményem szerint talán másoknak is szerezhet örömet” – írta e munkáiról a művész.

Kovács Péter a kortárs képzőművészet jelentős alakja volt, az emberi lét alapkérdéseire választ kereső életműve fontos részét képezi a modern magyar művészetnek. Drámaiságot hordozó műveinek ellenpontjaiként születtek meg azok az illusztrációk, amelyek klasszikus irodalmi alkotások, főként mesék kísérőr ajzaiként könyvek lapjain kaptak nyilvánosságot. Ezekből válogat tárlatunk.

Kovács Péter művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán 1964 és 1970 között végezte, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak. 1968-ban tanári diplomát szerzett, majd művészképzésben vett részt.

1970 óta folyamatosan szerepelt hazai és külföldi csoportos, illetve egyéni kiállításokon. Számos kiállítási és pályázati díjban részesült itthon és külföldön. Művei megtalálhatók hazai és külföldi múzeumokban, intézményekben, köz- és magángyűjteményekben, magántulajdonban. Festő-grafikusi tevékenysége mellett – annak részeként – közel harminc gyermekkönyv és több felnőtteknek szóló kiadvány illusztrációját készítette el.

1971-től 1974-ig Derkovits ösztöndíjat kapott, majd több hazai, illetve külföldi ösztöndíjat nyert el. 1985-ben Munkácsy-díjban, 2000-ben a Magyar Köztársaság Kiváló művésze kitüntetésben, 2008-ban Kossuth-díjban részesült.

GYERMEKPROGRAM

2024. május 23. csütörtök – 2024. június 23. vasárnap

Bogyó és Babóca bábkiállítás

Bartos Erika által készített Bábkönyv eredeti, egyedi bábjainak és díszleteinek, valamint grafikáinak kiállítása a meseszereplők születésének 20. évfordulója alkalmából.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kultúrkúria ismét megörvendezteti legkisebb látogatóit és vendégül hívta Bogyót, Babócát és kis barátaikat.

Bartos Erika a Bogyó és Babóca bábkiállítás anyagát másfél év alatt készítette el 2012-ben. 14 vitrinben kelnek életre a sorozat szereplői, helyszínei bábok formájában. A gyerekek megcsodálhatják a mesékben szereplő házikókat, a léghajót, egész közelről szemügyre vehetik az apró tárgyakat és persze Bogyót és Babócát több jelenetben, az összes barátaival együtt.

„Már a legelső Bogyó és Babóca kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket országszerte… Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. ” Bartos Erika

A kiállítás számtalan helyszínre kapott meghívást bel- és külföldön egyaránt, nagy örömünkre ismét intézményünkbe költöznek egy kis időre e harmonikus mesevilág szereplői.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető június 23-ig naponta 10-18 óráig. Június 8-10-ig zárva.

2024. június 16. vasárnap 10:00-12:00

Pindur Piac a Fekete Macska-piacon

Pindur Piac újra!

Június 16-án újra lehetőséget kapnak a gyerekek, hogy saját kézműves termékeiket árusíthassák a Fekete Macska Piac helyszínén és idejében.

Részvételi szándékukat kérjük, június 10-ig az alábbi emailcímen jelezzék a kért adatokkal együtt: pindurpiac@gmail.com

– szülő neve

– gyermek neve

– életkor

– árusítani kívánt termékek

Szeretettel várunk minden vállalkozó kedvű kis- és nagy gyermeket 🙂

2024. július 04. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: Torzonborz, a rabló

német-svájci családi kalandfilm, 106 perc

Rendező: Michael Krummenacher

Paprika Jancsi és Vitéz László azon mesterkedik, hogyan tudná fülön csípni Torzonborzot, aki ellopta Nagymama különleges kávédarálóját. Ám legnagyobb szerencsétlenségükre ők maguk kerülnek a megátalkodott rabló és varázsló barátja, a gonosz Petróniusz Pókuszhókusz karmai közé…

Hat éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

2024. július 11. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film, thriller, 96 perc

Rendező: Milorad Kristić

Ruben Brandt pszichoterapeutát rémálmok gyötrik, melyben legendás művészeti alkotások kísértik. Négy profi tolvaj páciensét bízza meg azzal, hogy lopják el neki a festményeket, és ez talán segíthet neki felülemelkedni a félelmein.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

2024. július 18. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: Vinski és a láthatatlanság ereje

finn családi kalandfilm, fantasy, 85 perc

Rendező: Juha Wuolijoki

Egy fiatal fiú kívülállónak érzi magát. Találkozik egy titokzatos gyógyszerésszel, aki egy üveg mágikus port ad neki. Ez a szer lehetővé teszi, hogy láthatatlanná váljon és átjusson falakon. Vinski felveszi a harcot a bűnözőkkel. Ám szuperhősszerű képessége iránt a szélhámos banda is érdeklődni kezd…

Hat éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

2024. július 25. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: Mágikus állatok iskolája – Rejtélyes gödrök

német családi kalandfilm, 102 perc

Rendező: Sven Unterwaldt Jr.

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. Az új tanév pedig új kalandokat is tartogat Ida és barátai számára, akik most az iskola területén felbukkanó rejtélyes gödrökre keresik a választ, miközben új mágikus állatok segítik őket a nyomozásban.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

2024. augusztus 01. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: A kis Nicolas és az elveszett kincs

francia családi vígjáték, 103 perc

Rendező: Julien Rappeneau

A kis Nicolas remekül érzi magát a bőrében: otthon a papa és a mama, az iskolában pedig ott vannak a haverok, akikkel mindig valami csínyen törik a fejüket. Csakhogy a papát előléptetik, ami költözéssel jár – az ország másik végébe! Nicolas el sem tudja képzelni, mi lesz vele a barátai nélkül. Úgyhogy nincs más megoldás, fel kell kutatni az elveszettnek hitt kincset, hátha az maradásra bírja a szülőket.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

2024. augusztus 08. csütörtök 20:30-22:30

KultúrKertMozi – Rejtélyes estek: Teljes titoktartás

francia-belga thriller, 105 perc

Rendező: Régis Roinsard

Kilenc műfordító gyűlik össze egy vidéki kúrián. Egy páncélozott teremben íróasztalhoz ülnek, hogy a legnagyobb titoktartás mellett lefordítsák egy világrengető sikerkönyv utolsó kötetét. De úgy tűnik, hiába minden óvintézkedés: a regény első tíz oldala egyszer csak feltűnik az interneten, és egy ismeretlen zsaroló elképesztő összeget követel, hogy ne hozza idő előtt nyilvánosságra a folytatást. A helyzet egyre feszültebb, mindenki gyanús: ki szivárogtathatta ki a szöveget?

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Jegyár : 1800 Ft

TUDÁSTÁR

2024. június 06. csütörtök 18:00-20:00

Elsüllyedt világok – letűnt kultúrák nyomában

Történelmi előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az emberiség történetében sorakoznak azok az egykor virágzó civilizációk, amelyek emlékei ma már rejtélyesnek tűnnek. Az utókor fantáziája vagy emlékezete mindig drámaian mutatja be egy-egy társadalom hanyatlását, de valóban így volt-e? Hogyan veszett el Trója, és kik rabolták ki a Királyok völgyét? Mit tudhatunk ma a Nazca-vonalak készítőiről vagy Pompeji egykori lakóiról?

 Június 6. csütörtök 18 óra 

A NAZCA VONALAK REJTÉLYEI – ÁLDOZATOK ÉS KÖRNYEZETI ÖSSZEOMLÁS A SIVATAGBAN

Kik készítették a híres Nazca-vonalakat? Miért olyan rejtélyes pár árok a sivatagban, hogy a modern világ elméletek sokaságát termelte ki róluk? Tényleg csak a levegőből lehet látni az alakokat? Miért tűnnek olyan elnagyoltnak? Mit keresett egy látszólag fejlett civilizáció egy, ma kietlennek tűnő területen? Csinált-e mást is a vonalakon kívül? Az utóbbi évek régészeti és természettudományos kutatásai számos új eredményének segítségével mutatja be az előadás a perui sivatagok fejlett kultúráinak virágzását és összeomlását.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 Diák és nyugdíjas jegy: 1200 Ft – kizárólag a helyszínen váltható

Jegyár : 1800 Ft

2024. június 11. kedd 18:00-19:15

Géniuszok – Aba-Novák Vilmos

Ludmann Mihály művészettörténész előadássorozata

Aba-Novák Vilmos 1894-ben Budapesten született. Képzőművészeti Főiskolai tanulmányait a Nagy Háború szakította félbe, amikor őt is besorozták és a harctéren súlyosan megsérült. A háború után bontakozott ki művészete, amelynek fontos része volt a grafika, azonban vérbeli festőként elsősorban festői tevékenységével szerzett hírnevet. 1929-30-ban római ösztöndíjas volt, és ennek köszönhetően képei kivilágosodtak, fontos új témák is megjelentek művészetében. Aba-Novák korának legtöbbet foglalkoztatott művésze volt, amelyben kiemelkedő szerepet kaptak a murális munkák, mint a jászszentandrási, városmajori templomi képek, és a szegedi Hősök kapujának falképei. Ebben az időben számos nemzetközi kiállításon díjazták a műveit, többek között a Párizsi Világkiállítás Grand Prix-jét is megkapta. Ez a gazdag és nagyszerű életmű 1941-ben ért véget. 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyár : 2000 Ft

PIAC

2024. június 02., 16., 30. vasárnap 09:00-13:00

2024. július 14., 28. vasárnap 09:00-13:00

2024. augusztus 11., 25. vasárnap 09:00-13:00

Piac a Fekete Macskához

Termelői piac a Kultúrkúriában, kéthetente vasárnap 9-13 óráig.

A Piac a Fekete Macskához termelői piacon kis-, őstermelők és iparművészek mutatják be kreativitásukat és saját maguk által, ökotudatos és fenntartható gazdálkodásból termelt áruikat.

A piac egész nyáron gazdag kínálattal várja a vásárlókat, legyen szó friss zöldségekről, házi készítésű sajtokról, fűszernövény palántákról, vagy akár iparművészeti termékekről.

Itt nem csak bevásárolhatnak, de közösségi találkozóhelyet is találhatnak, ahol mindig történik valami.

Várunk mindenkit sok szeretettel, termelői finomságokkal, kulináris különlegességekkel és kedves emberekkel minden második vasárnap a Kultúrkúria felső kertjében!

Jöjjön nézelődni, kóstolgatni, piacozni, együtt lenni, együtt enni!

Az aktuális programokról és az árusokról a facebook.com/piacafeketemacskahoz oldalon találnak további információkat!

2024. június 16. vasárnap 10:00-12:00

Növénycserebere

Június 16-án (még ültetési időben) 10:00 és 12:00 között újra találkozunk a Klebelsberg Kultúrkúria udvarán, hogy gazdát cserélhessenek kedvenc növényeink. Hozd el feleslegessé vált egészséges növényeidet, hogy új gazdára találhassanak, és válogass a mások által felkínált növényekből!

A csereberével egy időben egynyári és dísznövényeket vásárolhattok a CIVITAN HELP Egyesület kertészetétől, ezzel is támogatva nagyszerű munkájukat, valamint lesz Pindur Piac és a Piac A Fekete Macskához termelői piac is!

Regisztráció június 10-ig, a honlapon lehetséges.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek