Share on facebook
Share on email

Lakossági várakozási övezet – Budapesten elsőként a II. kerületben

Őrsi Gergely polgármester: "Elsőként hozunk létre kizárólagos lakossági parkolóhelyeket a parkolási övezet határában a zsúfoltság csökkentése érdekében, ahogy ígértük."

Idén januárban új várakozási övezet jött létre a II. kerületben. A bővítésre azért volt szükség, mert évek óta vált egyre kezelhetetlenebbé többek között a Törökvész, Vérhalom és Pasarét környékének parkolási terheltsége.

2023. január elején a sok éve tervezett új fizető övezet létrehozásával, a parkolási terhelés egy része áttevődött az új övezet határával párhuzamos területre. Ezért már akkor elhatároztuk, hogy az övezethatár környékén lévő utcában egyedileg történik majd a lakosság számára fenntartott parkolóhelyek kijelölése. A szükséges forgalomtechnikai tervek elkészültek a tavasz végén, majd azt az illetékes közútkezelő engedélyezte.

Az év elején a XII. kerület vezetésével közösen kezdeményeztük, most Budapesten először itt a II. kerületben kerül bevezetésre az itt lakók érdekében fizető parkolási övezeten kívül, kizárólagos lakossági várakozóhely.

Az engedély alapján az érintett területen elkezdtük kihelyezni a szükséges táblákat, amelyek szabályozzák, hogy mely terület áll majd rendelkezésre a kizárólagos lakossági várakozáshoz az ott lakók részére. Biztosak vagyunk benne, hogy ezáltal csökkenni fog a terhelés, és a helyben lakók könnyebben tudnak megállni otthonukhoz közel. Továbbá mindenhol lesz olyan rész is, ahol megkötés nélkül lehet majd várakozni.

Továbbra is figyelni fogjuk a parkolási terhelés alakulását az érintett területen. Dolgozunk azon is, hogy további, nagyobb P+R kapacitás épülhessen a kerület agglomerációhoz közeli részén, amely rengeteg autósnak biztosítaná a lehetőséget, hogy kényelmesen leparkoljon és közösségi közlekedéssel érkezzen a kerület belső részére.

A kizárólagos lakossági várakozóhelyek kijelölése augusztus folyamán megvalósul. Szeptember elsejétől fog életbe lépni az engedélyhez kötött lakossági várakozás a jelzett területen. A területeken továbbra is lesznek olyan várakozóhelyek, amelyek esetében nem lesz korlátozás, így bárki megállhat ott.

A lakossági hozzájárulás kiváltására 2023. augusztus 07. és augusztus 31. között van lehetőség a Városüzemeltetési Igazgatóság Törökvész út 6./a sz. alatti irodájában, az alábbi időpontokban:

Hétfő 8:00-12:00 13:00-18:00

Kedd és Csütörtök 8:00-12:00 13:00-16:00

Szerda 8:00-12:00 13:00-16:30

Péntek 8:00-13:30

Felhívjuk figyelmét, hogy a lakossági hozzájárulás kizárólag a lakókörnyezetében elhelyezett – táblával jelzett – kizárólagos várakozási helyeken történő parkolásra jogosít, egyéb KRESZ szabályok alól nem ad felmentést, valamint a fizető parkolási övezetben sem használható!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Gyereknapi programok a II. kerületben

Rengeteg gyereknapi programmal készülünk a Mechwart ligetben, a Máriaremetei Közösségi Ligetben, a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi Téri Művelődési Központban is!