Share on facebook
Share on email

Kiemelkedő zenei csemegével készül a KULT2

Amilyet még nem látott, hallott Budapest!

A Marczibányi Téri Művelődési Központ és Klebelsberg Kultúrkúria színháztermében olyan előadást láthatnak az érdeklődők az idei ünnepi időszak kezdetén, ahol minden érzés szárnyra kel a zene és a fények útján. A Fény & Hang koncertek a decemberi ünnepkörök kultúráját, hagyományait, zenéit mutatják be. Hangolódj két felejthetetlennek ígérkező zenei csemegével az év legfényesebb ünnepeire!

Két ünnep, két vallás, egy közös hang!

December varázslatos hónapja mindig különleges időszak az évben, amikor összegyűlünk az ünnepi fények, illatok és dallamok között, hogy emlékezzünk a család és a barátok fontosságára. Idén a Marczibányi Téri Művelődési Központban és a Klebelsberg Kultúrkúriában az énekhangok, fények és hangszerek harmóniája új értelmet ad az ünnepi időszaknak, és emlékeztet minket arra, mennyi szépség rejlik a különböző kultúrákban. Ehhez kínálnak izgalmas, több zenei műfajt felsorakoztató zenei élményeket az adventi és hanukai dalok, valamint a fényjáték, mely egyedülálló alkotóeleme lesz a koncerteknek és izgalmas vizuális élményekkel és ünnepi hangulattal ajándékozza meg a közönséget.

Az Adventi koncert ­ december 3-án 18 órától a Klebelsberg Kultúrkúriában kerül megrendezésre, ahol fellép a tiszta, egységes, csiszolt hangzásról ismert és elismert Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Junior Príma díjas leánykara. A népzenét két fajsúlyos zenész: Herczku Ágnes és Nikola Parov hozza el a nézők számára az est folyamán, akik unikálisak egymás és a zene iránti elkötelezettségükben is. Őket hallgatva a műfajtól eddig távolságot tartó néző sem marad közömbös.

Az Invocatio Musicalis csapata a kulturális sokszínűséget és zenei kreativitást képviseli. Az instrumentális zenéjükben virtuóz módon összehozzák a világzene különleges hangzásvilágát, a jazz dinamikáját, és a progresszív rock izgalmas elemeit. Ezen sajátságos zenei kollázs keretében nemcsak saját kompozícióik szólnak, hanem zsoltárok és komolyzenei darabok feldolgozásai is megelevenednek. Kollár Attila fuvolajátéka pedig sokak számára ismerős lehet a Solaris együttesből, tovább színesítve és gazdagítva zenéjüket egy olyan művésszel, aki mélyen gyökerezik a hazai progresszív zene hagyományaiban.

A koncert zárásaképp a méltán híres Szent Efrém férfikar novemberben megjelenő karácsonyi lemezéről különböző népek karácsonyi és adventi dallamai szólalnak meg, olyan népszerű feldolgozások mellett, mint Vivaldi Négy évszakából a Tél második tétele, vagy Csajkovszkij Diótőrőjéből egy-egy jól ismert dallam.

A koncertet a Berczik Sára Budai Táncklub karácsonyi balettetűdje és Schrődl Adél prózai előadása színesítik.

Hanuka koncert – december 9-én a Marczibányi téri Művelődési Központban 19 órától. A Hanuka koncert varázslatos zenei élményeket ígér, amelyekkel egyaránt ünneplőbe öltöztetheted a szíved, s lelked. Erre biztosíték a Nigun, amely a közép-kelet európai zsidó zenei hagyományt hatalmas energiákkal értelmezi újra a modern jazz nyelvén. Ízelítőt kapunk Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel és Szalóki Ági ’Volt egyszer volt egy kis zsidó’ lemezének jiddis népdalaiból Kányádi Sándor fordításában.

A Marczi színpadán olyan művészek is fellépnek, mint Bob Cohen, a korábbi Di Naye Kapelye vezetője, és Moser Ádám. Évtizedek óta szenvedéllyel kutatják és gyűjtik a kelet-európai zsidó népzene gazdag örökségét, szinte egész Kelet-Európát bejárták. A zenéjük által egyedülálló módon mutatják be a zsidó folklór sokszínűségét, hozzájárulva ezzel a kulturális emlékezet megőrzéséhez és bemutatásához.

Az est záró attrakciójaként a zsidó egyházzenét, a kántorok rendhagyó nagykoncertjét élvezhetjük. A fellépők között szerepel a Dohány utcai Zsinagóga kórusa, amelyet Lázár Zsigmond vezet, valamint lenyűgöző hangú szólisták is színesítik a programot: Nógrádi Gergely főkántor, a „Zsidó Pavarotti” és operaénekes a Frankel Zsinagógából, Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel, a Bethlen téri Zsinagóga főkántora, valamint Dési Tamás, a Bét Sálom Zsinagóga kántorjelöltje. A műsorban olyan zsidó liturgikus kántorénekek csendülnek fel, amelyek a Messiás várását és a Hanuka ünnepét ölelik fel, kórus- és szólódalok formájában.

Közreműködik Cserna Antal színművész.

Hanuka és Karácsony ünnepének időszakában szeretnénk a szeretet és a fények jelentőségét hangsúlyozni; különböző zenei nyelveken keresztül a közös kultúra gazdagságát és az összetartozás fontosságát kiemelni.

Az Adventi és Hanuka koncertre kedvezményes bérlet vásárolható elővételben a Marczi és a Klebelsberg Kultúrkúria jegypénztárában.
Bérlet ára: 20 000 Ft

Jegyeket személyesen a művelődési központban és elektronikusan a jegy.hu oldalon is megválthatók.

DECEMBER 3. VASÁRNAP 18.00
FÉNY ÉS HANG – ADVENTI KONCERT
A KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIÁBAN

Fellépők:

I. felvonás     

Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Junior Príma díjas leánykara  

Herczku Ágnes – Nikola Parov                                                                          

Invocatio Musicalis

II .felvonás

Berczik Sára Budai Táncklub növendékei – Koreográfia: Simonné Puskás Judit

Szent Efrém férfikar

Közreműködik: Schrődl Adél

Időtartam: kb. 180 perc egy szünettel

DECEMBER 9. SZOMBAT 19.00
FÉNY ÉS HANG – HANUKA KONCERT A MARCZIN

Fellépők:

I. felvonás
Nigun (klez-jazz)
Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel és Szalóki Ági  ’Volt egyszer egy kis zsidó’
Bob Cohen, Moser Ádám (Hagyományos yiddish népzene) 

II. felvonás
Kántorkoncert:
Dohány utcai Zsinagóga kórusa (karnagy: Lázár Zsigmond)
Fekete László főkántor (Dohány utcai Zsinagóga)
Nógrádi Gergely főkántor (Frankel Zsinagóga)
Zucker Immánuel főkántor (Bethlen téri zsinagóga)
Dési Tamás kántorjelölt (Bét Sálom Zsinagóga)
Zongorán közreműködik: Teszter Nelli

Közreműködik: Cserna Antal

Időtartam: kb. 180 perc egy szünettel

Az ünnepi koncertek weblandingjei:

Az ünnepi koncertek social landingjei:

Jegyek:

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek