Share on facebook
Share on email

Kaláka és Freddie Mercury előadás a Marczin

Szeptemberben is vár a Marczi!

OKTÓBER 6. PÉNTEK 19.00

QUEEN TALKSHOW

„Az ember Freddy Mercury mögött”

A Queen Kulturális és Szabadidős Egyesület produkciója

Előadja: Peter Freestone Milan Devine és zenekara kíséretében

Peter Freestone 12 évig volt Freddie Mercury személyi asszisztense. A dicsőséges időkben beutazta vele a világot, részt vett a híres fogadásokon, látta, hogyan dolgozik a világ legnagyobb rockzenekara, a Queen, majd annak is tanúja volt, hogy e nagy művész életének lángja hogyan halványul el. Freddie Mercury halála óta járja a világot és mesél, ápolja egykori munkaadója és barátja emlékét. Az exkluzív előadás során számos soha nem látott fényképet is bemutat, ezzel is közelebb hozza a különleges tehetségű néhai művészt, Freddie Mercury-t.

Az előadás angol nyelven, magyar tolmácsolással történik

Belépő: 6000 Ft

RENDEZVÉNYEK – SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

SZEPTEMBER 15. PÉNTEK 19.00

AKARTOK-E JÁTSZANI?

Zenés-verses színházi játék Kosztolányi Dezső lírai és prózai szövegeinek felhasználásával

Közreműködik:

Nizsai Dániel – színművész, bábszínész

Vámosi-Nagy Zsuzsa – fuvola

Szilágyi Kinga Katinka – hárfa

Herboly László/Maros Ádám – ütőhangszerek

Zene: Dobszay-Meskó Ilona

Elektronikus zene: Winkler Balázs

Bábterv és -kivitelezés: Nizsai Dániel

Dramaturg: Mátrai Diána Eszter

Rendező: Harangi Mária

Hajnali részegség, Halotti beszéd, egy novella, némi játék. Játék a nyelvvel, játék egy bábbal, játék kortárs zenével. Fuvolával, hárfával, ütőhangszerekkel. Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogattunk, majd ezt eggyé kovácsoltuk, hogy egy játékos est keretében végigkalauzoljuk a nézőket életen és halálon, generációkon, szülő–gyermek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi- és létkérdéseken.

Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész 2009-ben alapították fuvola-hárfa duójukat, és az azóta eltelt bő évtized alatt számos, sikeres koncertévadot tudhatnak maguk mögött. 2022-ben elnyerték a Magyar Művészeti Akadémia rangos, 3 éves zeneművészeti ösztöndíját, melynek segítségével nem pusztán a koncertsorozatukat folytatják, de a társművészetek bevonásával újabb, közös terveiket is megvalósítják. Ezek közül az egyik az a Kosztolányi zenész-verses-színházi est, melyen a Nyugatos költők első nemzedékéhez tartozó Kosztolányi Dezső művészetét állítják középpontba egy színművésszel és egy ütőhangszeres művésszel kiegészülve, dramaturgiai és rendezői segítséggel. Az esten kortárs magyar zeneszerzők (Dobszay-Meskó Ilona és Winkler Balázs) külön erre az alkalomra szerzett, új kompozícióit mutatják be.

 „A 20. századi magyar nyelvű költészet mindig is inspirálta fuvola-hárfa duónkat. A Nyugatos költők és írók nyelvezete korunkban is érthető, modern és friss. Az MMA ösztöndíjának segítségével Kosztolányi Dezső emlékezete köré szervezzük irodalmi estünket, amelynek keretében más alkotó- és előadóművészekkel közösen lépünk fel. Előadásunk célja Kosztolányi életművének méltó reprezentálása.” Vámosi-Nagy Zsuzsa és Szilágyi Kinga Katinka

Az előadás után lehetőség van beszélgetni az alkotókkal, kérdéseket feltenni nekik.

Belépő: 2000 Ft

SZEPTEMBER 24. VASÁRNAP 15.00

TORIDORI トリドリ

Kortárs táncelőadás

„Nekem kiált a

holló a sötét földről

e fagyos reggel?”

(Shukabo verse, fordította Somogyvári Zsolt)

A japán halálversek (辞世, jisei) írói zen-szerzetesek, haiku-költők és szamurájok voltak, akik életük utolsó gondolatait fogalmazták meg búcsúverseikben. Ezek a titokzatos, rövid szövegek inspirálták az előadás alkotóit, akik a mozgás, a tánc és a zene nyelvén keresztül vezetik be nézőiket e gyönyörű költemények világába. Az emberi hangok közé itt a természet hangjai vegyülnek, így megannyi madáré is, amik végső útjukra kísérték el szerzőiket. Innen ered az előadás címe is: TORIDORI, azaz „mindenféle madarak” hangja hóban, erdőben, életben és halálban…

Alkotó-előadók:

BOCSI ESZTER

KRISTÓF MÁRTON

MÁRKOS ALBERT

Köszönet Bálint Emese Zsuzsannának, Cseh Dávidnak, Kántor Katának.

Támogató: Marczibányi Téri Művelődési Központ

Belépő: 2500 Ft

SZEPTEMBER 24. VASÁRNAP 19.30

JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI!

NONSTOP IMPRO A SZINDRA TÁRSULATTAL

Az impró előadásokon minden a pillanat műve, a közönség instruálhatja a szereplőket és részt vehet a játékban is.

Műsorvezető: FÖLDESSY MARGIT

Belépő: 2500 Ft

SZEPTEMBER 22. PÉNTEK 19.00

BECSAPÓDÁS

A színészek improvizációi alapján írta: Horváth János Antal

Két házaspár együtt vacsorázik, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. A lányok testvérek. Sok éves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez az alkalom viszont valamiért másnak ígérkezik. Ma van valami a levegőben. Egy amúgy is pattanásig feszült ország levegőjében. Hamarosan értesítések pittyennek a telefonokon: az államfő perceken belül bejelentést tesz. Már megint mi lehet az? Elkezdődik a nemzetiszín zászló előtt felvett nemzetnek intézett videóüzenet. Az országot támadás érte. Egy rakéta csapódott egy határmenti településbe. Négyen meghaltak. Az ország nem nézheti tétlenül honfitársainak igazságtalan halálát. Cselekedni kell. Ez már a mi háborúnk is. Azonnal elrendelik a katonakorú férfi lakosság besorozását. Tizenkét óra múlva pedig lezárják a határokat. Szereplőinknek gyorsan kell döntést hozni, ami az egész életükre hatással lehet. Kérdés, hogy tudnak-e a döntéseikkel együtt élni. Érdemes-e élni haza nélkül? Vagy érdemes meghalni egy hazáért, ami már sosem lesz a miénk? Végül lehet, hogy nemcsak az országból, de a szobából sem jutnak ki.

Játsszák: Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika

Díszlettervező: Pallós Nelli

Jelmeztervező: Kisprumik Ádám

Dramaturg: Balassa Eszter

Zene: Hunyadi Máté

A rendező munkatársa: Perényi Luca

Rendező: Horváth János Antal

A loupe társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

SZEPTEMBER 19. KEDD 19.00

DENNIS KELLY: ÁRVÁK

Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet.

Szereplők: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron

Fordította: Horváth János Antal

Látvány: Szabó Márton

Jelmez: Kisprumik Ádám

Zene: Stark Ervin

Rendezőasszisztens: Fazekas Anna

Rendező: Horváth János Antal

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MARCZI PLACC

SZEPTEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 14.00

SZEPTEMBER 21. CSÜTÖRTÖK 14.00
MARCZI DOKUMENTUMFILMKLUB

Folytatjuk vetítéssorozatunkat a KineDok legfrissebb kínálatából, nemzetközi és magyar rendezők filmjeiből válogatva.

A belépés díjtalan.

SZEPTEMBER 14. CSÜTÖRTÖK 19.00
MARCZI FILMKLUB

A filmklub moderátora ismét Banai Kati (kulturális menedzser és filmfesztivál szervező), aki röviden felvezeti a választott filmet, majd a vetítést követően közös beszélgetésre invitálja a nézőket.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Belépő: 1200 Ft

SZEPTEMBER 9. SZOMBAT 10.00

HANGPIAC

ÉPP EZ HIÁNYZIK! – ZENEI BÖRZE

Új és régi hanglemezek, kazetták, CD-k, hangszerek, lejátszók, hangfalak, erősítők, vagy bármilyen zenei témában megjelent könyv, plakát, esetleg póló cserélhet gazdát ezen az alkalmon.

Valami újdonságot biztos felfedeznek a szakavatott szemek, ami még épp hiányzik a gyűjteményből. Érdemes böngészni.

Minden kedves zenerajongót szeretettel várunk!

A belépés díjtalan.

SZEPTEMBER 30. SZOMBAT 15.00

RUHACSERE

Forgasd vissza a közösbe, ne pazarolj, óvd a természetet és szerezz örömet másoknak!

A belépő ellenében annyi ruhát hozol, amennyit szeretnél, és szintén annyit viszel.

Az esemény célja a tudatos gardróbfrissítés.

A megmaradó ruhák a Swappis Ruhaforgó Buda üzletbe kerülnek, illetve újrahasznosítási projektekbe, így minden megtalálja a helyét.

Belépő: 500 Ft

RENDEZVÉNYEK – ELŐADÁS, BESZÉLGETÉS

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Történelmi stand up előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

SZEPTEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 18.00

A TEREMTÉS TITKAI – RÉ, PTAH ÉS AZ ELSŐ ISTENEK VERSENYE

Ki teremtette a világot az ókori Egyiptomban? Egyedül volt-e a Napisten, és ki volt ő valójában? Mivel is indul a teremtés: születéssel, igével, vagy egy köpéssel? Miért volt több teremtésmítosz, és melyikben hittek jobban? Hogyan születtek az istenek és az emberek? Miért volt fontos a világ teremtése az egyiptomiaknak, és hittek-e a világ végében? Hol volt a teremtés helye, és mi köze hozzá egy meteoritnak? Az előadás a legősibb mítoszok nyomába ered.

SZEPTEMBER 21. CSÜTÖRTÖK 18.00

ODIN, THOR ÉS A BŰNÖS LOKI – ÉSZAK ŐSI HATALMAI

Kik voltak valójában az északi égbolt urai? Honnan vették hőseiket a modern képregényrajzolók és meseírók? Milyen eredeti ősi szövegekből ismerhetjük meg a valódi Thort, Lokit vagy Odint, és van-e valóban kapcsolatuk a görög mitológiával? Valóban gonoszak-e a jégóriások, és miért kellett egy tehén nyelve a teremtéshez? Pontosan kik és hogyan tisztelték az ősi északi isteneket? Kiktől féltek, ki volt a megmentő, és hova vezetett a Szivárvány-híd? Hol találkozhatunk ma velük, ha nem a képernyőn? Az előadás a Hollywood-mentes Valhalla és Asgard nyomába ered.

Belépő: 1500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1000 Ft

SZEPTEMBER 20. SZERDA 15.00          

KI NYER MA?

JÁTÉK ÉS MUZSIKA 70 PERCBEN

AKI VEZETI: CZIGÁNY GYÖRGY

Játékra hívjuk kedves közönségünket!

Szép verseket hallhatnak neves színművészek előadásában és zongoradarabokat, operaáriákat, dalokat zenei életünk legjobbjainak tolmácsolásában. A zenés irodalmi esten versre és muzsikára vonatkozó kérdések hangzanak el, a helyes válaszokkal pedig még ajándékokat is lehet nyerni. A vetélkedővel párosuló művészeti esteke t a „Ki nyer ma?” rádiós játékból ismert ötletadó, CZIGÁNY GYÖRGY vezeti.

Közreműködnek:

RÁK KATI színművésznő

CSÓKA ANITA operaénekes

NEUMARK ZOLTÁN zongoraművész

Rendező: II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa

A belépés díjtalan.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

RENDEZVÉNYEK – ZENEI PROGRAMOK

SZEPTEMBER 4 HÉTFŐ 19.30
CALCUTTA DUÓ – INDIAI ZENEKLUB

Kozma András – szitár

Dr. Nyusztay Iván – tabla

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

CALCUTTA – INDIAI ZENEKLUB

MINDEN HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJÉN 19.30

A Calcutta Európában, Indiában valamint a világ számos pontján lép fel évtizedek óta. A klasszikus indiai zene mestereivé váltak, annak szülőhazájában is számos elismerést szerezve. Fő céljuk a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. Az előadásokon betekintést nyújtanak az indiai klasszikus zene rendszerébe, történetébe, szigorúan követve indiai mestereiket. A hangversenyt gyakran egészíti ki indiai film vetítése is, amely az indiai zene hangszereit, legnagyobb előadóit és népeinek kultúráját mutatja be.

Belépő: 2000 Ft

SZEPTEMBER 17. VASÁRNAP 19.00

Neil Young Sétány koncert

A Neil Young Sétány együttes dalai TÓTH ISTVÁN és HUZELLA PÉTER előadásában.

Neil Young, a Crosby, Stills, Nash & Young szupercsapat talán leghíresebbike, a mai napig termékeny dalszerző, világjáró művész. Neve mára már fogalom. A woodstocki nagy nemzedék egyik utolsó nagysága. A Neil Young Sétány koncerten a kezdetektől a legújabb dalokig Sülyi Péter magyar fordításában éneklik Young és a többiek híres és álomszép slágereit.

Belépő: 2000 Ft

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

Moldvai és gyimesi táncház tánctanítással

Ha húzza e szüve s taszítja e mája, akkor legyen ott minden Guzsalyas bálban. Mük várjuk!

SZEPTEMBER 21. CSÜTÖRTÖK 19.00

ÉVADNYITÓ GUZSALYAS

Moldvai és gyimesi csángó táncház a Szigony, a Somos és a Fanfara Complexa zenekarokkal, tánc- és énektanítással

Jó időben a táncház helyszíne 22 óráig a szabadtéri Aventinus udvar, 22 órától a Kamaraterem.

Belépő: 2000 Ft

Diák: 1500 Ft

CSEMETEKERT – SZIAMARCZI! CSALÁDI PROGRAMOK

SZEPTEMBER 9. SZOMBAT 10.00

A BÉLAMŰHELY HANGSZERKÉSZÍTŐ MŰHELYE

Három különböző hangszert készítünk az eseményen.

Ha szeretnél szférafont, konzervdob gitárt és billentyűzet shakert, gyere el hozzánk a workshopra! Ha van otthon konzervdobozod, vagy már nem működő számítógép billentyűzeted, akkor ezeket hozhatod magaddal, ha nincs akkor mi biztosítunk a számodra.

Hogyan készíthető néhány egyszerű hangkeltő eszköz a körülöttünk lévő tárgyakból? Hogyan lehet megszólaltatni őket? Hogyan alkalmazhatóak?

A műhelymunkában alkalmunk nyílik megismerkedni az újrahasznosítás, az upcycling, a házi készítésű hangszerek, hangkeltő eszközök fogalmával és gyakorlatával, valamint újdonsült hangszereink birtokában egyszerű zenei játékok alapjait is elsajátíthatjuk. Ahhoz, hogy zenei élményben részesüljünk nem feltétlenül van szükség zenetanulásra vagy igazi hangszerekre.
A hangadásra, hangkeltésre való késztetés már kisgyermekkortól bennünk él, csupán újra kell értelmezni a zenéről való elképzeléseinket és máris egy tartalmas egyéni, közösségi időtöltésre találunk mind a készítés, mind a zenélés során.

Készíthető hangszerek: hangszeríj, szférafon, billentyűzetshaker, konzervdobgitár… és sok más egyéb. A workshop sokrétűen válaszolja meg a hangszerek kialakulásának történetét és a hangszerkészítés fogalmát. A készítés során anyag és tárgyismeret és az egyszerű szerszámhasználat is tanulható.

A készítés során fejlesztjük:

– a manuális készséget

– a figyelmet és kreativitást

– a hangkeltéshez való viszonyt

valamint megtapasztaljuk az egymásnak adható segítségnyújtás szükségszerűségét.
Lényeges a saját tárgykészítés lehetőségének felismerése, az eleve a kezünk ügyében lévő tárgyakhoz, anyagokhoz való viszony, az újrahasznosítás alkalmazása. A kész hangszerek megszólaltatási lehetőségein túl, egyszerű zenei játékokkal, egyéni, páros és csoportos feladatokkal foglalkozunk. A foglalkozás záró momentuma egy karmesterjáték lehet, ahol a saját készítésű hangszerekkel a zenekart is mi magunk alkotjuk.

Foglalkozásvezető: Rimóczi István zeneszerző, interaktív játékfejlesztő

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

SZEPTEMBER 12. KEDD 10.00 ÉS 11.00

KALÁKA KICSIKNEK

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalainkon nőttek fel.

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Radványi Balázs

Gyermekkorunk legkedvesebb zenekarai szinte észrevétlenül válnak saját gyermekeink kedvenceivé. A Fakatonát, a Pelikánt és a Bőrönd Ödönt talán még anyukánkkal énekeltük, és még ma is kívülről tudjuk, de egy ideje már a gyermekeink dúdolják…

Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ebben a szeretetteljes légkörben ismerkedhetnek meg sok akusztikus hangszerrel és találkozhatnak – talán először – a zene csodálatos világával.

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2200 Ft

SZEPTEMBER 23. SZOMBAT 10.00

UTAZÁS DÍNOMDÁNOMBA 

Rendhagyó irodalomóra – író-olvasó-alkotó találkozó M. Kácsor Zoltán meseíróval

A Zabaszauruszok című nagy sikerű sorozat első kötetét lapozzuk fel a szerzővel. Bepillantást kaphatunk, hogyan születnek a mesehősök. Lesz keresztrejtvény, kvíz, felolvasás, dedikálás és kedvezményes könyvvásár, M. Kácsor Zoltán meseíró könyveiből.

Ajánlott korosztály: 5 éves kortól

Az előadáshoz kapcsolódó kézműves program:

– a gyerekek nagy felületen rajzolhatnak akár a meseolvasás alatt

– a dínók világához kapcsolódóan az UPSZ csapatával alkotunk kreatívan, az újrahasznosítás jegyében

Ajánlott korosztály: 4 éves kortól

Szeretettel várunk, ha olvastad és akkor is, ha most szeretnél megismerkedni a híres Zabaszauruszok világával! Lesz szörp és izgalmas mesevilág hangulat. Hozd a könyved, plüssöd és gyere akár kedvenc dínos öltözékedben!

A program időtartama: 90 perc

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2200 Ft

Az előadáson a nézőszám korlátozott, ezért kérjük, hogy időben vásárolják meg jegyüket!

MOTOLLA JÁTSZÓHÁZ

VASÁRNAPONKÉNT 10.30-12.00

 „Pergő-forgó motolla, fuss ördög a pokolba,

hozd ide a gyerekeket, csináljanak kerekeket!”

Kézműves délelőttre várjuk a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (anya, apa és nagyi is) együtt alkothatnak. A játszóházi foglalkozásokat 3-6 éves korú gyermekeknek ajánljuk!

SZEPTEMBER 3. EMLÉKBEFŐTTEK     

SZEPTEMBER 10. CSIGABIGA GYERE KI       

SZEPTEMBER 17. FŰZŐKE         

SZEPTEMBER 24. ŐSZI HOLD    

Foglalkozásvezető: Krista Anita bábművész

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1200 Ft 

ELŐADÁSOK GYERMEK- ÉS DIÁKCSOPORTOKNAK

SZEPTEMBER 15. PÉNTEK 10.15

AKARTOK-E JÁTSZANI?

Zenés-verses színházi játék Kosztolányi Dezső lírai és prózai szövegeinek felhasználásával

Közreműködik:

Nizsai Dániel – színművész, bábszínész

Vámosi-Nagy Zsuzsa – fuvola

Szilágyi Kinga Katinka – hárfa

Herboly László/Maros Ádám – ütőhangszerek

Zene: Dobszay-Meskó Ilona

Elektronikus zene: Winkler Balázs

Bábterv és -kivitelezés: Nizsai Dániel

Dramaturg: Mátrai Diána Eszter

Rendező: Harangi Mária

Hajnali részegség, Halotti beszéd, egy novella, némi játék. Játék a nyelvvel, játék egy bábbal, játék kortárs zenével. Fuvolával, hárfával, ütőhangszerekkel. Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogattunk, majd ezt eggyé kovácsoltuk, hogy egy játékos est keretében végigkalauzoljuk a nézőket életen és halálon, generációkon, szülő–gyermek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi- és létkérdéseken.

Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész 2009-ben alapították fuvola-hárfa duójukat, és az azóta eltelt bő évtized alatt számos, sikeres koncertévadot tudhatnak maguk mögött. 2022-ben elnyerték a Magyar Művészeti Akadémia rangos, 3 éves zeneművészeti ösztöndíját, melynek segítségével nem pusztán a koncertsorozatukat folytatják, de a társművészetek bevonásával újabb, közös terveiket is megvalósítják. Ezek közül az egyik az a Kosztolányi zenész-verses-színházi est, melyen a Nyugatos költők első nemzedékéhez tartozó Kosztolányi Dezső művészetét állítják középpontba egy színművésszel és egy ütőhangszeres művésszel kiegészülve, dramaturgiai és rendezői segítséggel. Az esten kortárs magyar zeneszerzők (Dobszay-Meskó Ilona és Winkler Balázs) külön erre az alkalomra szerzett, új kompozícióit mutatják be.

 „A 20. századi magyar nyelvű költészet mindig is inspirálta fuvola-hárfa duónkat. A Nyugatos költők és írók nyelvezete korunkban is érthető, modern és friss. Az MMA ösztöndíjának segítségével Kosztolányi Dezső emlékezete köré szervezzük irodalmi estünket, amelynek keretében más alkotó- és előadóművészekkel közösen lépünk fel. Előadásunk célja Kosztolányi életművének méltó reprezentálása.” Vámosi-Nagy Zsuzsa és Szilágyi Kinga Katinka

Az előadás után lehetőség van beszélgetni az alkotókkal, kérdéseket feltenni nekik.

Az előadás időtartama 55 perc.

Belépő: 1500 Ft

Kísérőtanárok számára tiszteletjegyet biztosítunk.

Jegyigénylés: Zoltán Eszter (06 70 335 6284, zoltan.eszter@marczi.hu)

DIÁKCSEMEGE

SZEPTEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 16.00-18.00

MADARÁSZ SULI

7–14 éveseknek

Tudnivalók és érdekességek a madarak világáról általános iskolásoknak, minden hónap első csütörtökjén a Marczin és harmadik szombatján terepi körülmények között.

Madarak egyre gyakrabban fordulnak elő az ember közvetlen környezetében, a városban, az utcán és a házak között. Élőhelyük főként mégis az erdő, a mező, a folyópart és még számos hely a természetben. Egy kis türelemmel, odafigyeléssel sok-sok, színes, érdekes madárral találkozhatunk vagy hallhatjuk a hangjukat a mindennapokban és kirándulásaink során. Ezekkel az olykor titokzatos, sokszínű és irigyelt élőlényekkel ismerkedünk meg műhelymunkában és terepi körülmények között.

Foglalkozásvezető: Horváth Gábor madarász (horvathgabor@pullus.hu)

Részvételi díj: 3000 Ft/hónap

ALKOTÓHÁZ

SZEPTEMBER 18. HÉTFŐ 17.00

KÖTÉS-HORGOLÁS-HÍMZÉS

Önkéntesek segítik a munkánkat, hogy a Generációk Hobbi Köre tagjai minél mélyebben sajátítsák el a kötés-horgolás-hímzés alaptechnikáit, fortélyait és a sok gyakorlással önállóan is képesek legyenek alkotni, saját és gyermekeik, családtagjaik részére, örömére.

A KÖTÉS azoknak a kezdőknek, újrakezdőknek szolgál hasznos információkkal, akik szeretnének megtanulni kötni, vagy akik esetleg valaha tanultak, de már régen foglalkoztak kötéssel és szívesen felelevenítenék a technikákat, a szemek fogyasztását és szaporítását, valamint új kötésmintákat tanulnának, mint pl. a lusta kötés, a dupla harisnyakötés, vagy a rizskötés is.

A HORGOLÁS kedvelőinek vagy azoknak, akik szeretnének megtanulni horgolni. Olyan praktikus dolgokat sajátíthatnak el, mint egy kendő meghorgolása, vagy a most divatos kiegészítők – betétek egész ruhákra stb.

A HÍMZÉS mind a mai napig a legáltalánosabban elterjedt kézimunkafajta, amely mindennapi és ünnepi textiljeink, ruházatunk és kiegészítők díszítésére alkalmas. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez. A foglalkozásokon többféle magyar népi hímzésfajtával ismerkedhetünk meg.

A foglalkozásokra a belépés díjtalan.

További információ: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; sipos.ildiko@marczi.hu)

TÁNCBÖRZE

SZEPTEMBER 1-2. PÉNTEK ÉS SZOMBAT

Tánckóstolgató a Budai Táncklubban

Rövid 20 perces foglalkozások alkalmával az érdeklődők kipróbálhatják tanfolyamainkat.

A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges!

Regisztráció: https://budai-tancklub.hu/regisztracio/tancborze

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Gyereknapi programok a II. kerületben

Rengeteg gyereknapi programmal készülünk a Mechwart ligetben, a Máriaremetei Közösségi Ligetben, a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi Téri Művelődési Központban is!