Share on facebook
Share on email

ÍGY BÍZTOSÍTHATJUK A GYEREKEK BIZTONSÁGÁT AZ INTERNETEN

Nézzük is meg, hogy miként bővíthetjük ismereteiket a témában és védhetjük meg őket a rájuk leselkedő online veszélyektől!

A gyerekek naponta többórányi online tartalmat fogyasztanak. A digitális platformokat fő kommunikációs csatornaként használják, a való élet “szemtől-szemben” típusú közösségeiből pedig egy jóval tágabb digitális térbe léptek át. Vajon teljes mértékben felkészültek erre? Tudják, hogy miként kell biztonságosan használni ezeket a felületeket, és hogy milyen fenyegetésekkel találkozhatnak?

Ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet minden évben február 9-e, vagyis a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day). Fontos figyelnünk arra, hogyan tehetjük biztonságosabb hellyé a világhálót a gyermekeink számára. Nézzük is meg, hogy miként bővíthetjük ismereteiket a témában és védhetjük meg őket a rájuk leselkedő online veszélyektől!

Ehhez kiemelten fontos, hogy egyrészt mi magunk is megértsük ezeket a fenyegetéseket, másrészt pedig képesek legyünk a gyerekeknek koruknak megfelelően átadni a tudnivalókat. Gyakori veszélyt jelent például a cyberbullying (az online zaklatás), a magánszféra megsértése és a sexting, vagyis az erotikus tartalmak küldése. Ebben a blog cikkben a cyberbullying-ra helyezzük a fókuszt, de a következőkben említett módszerek a többi esetben is jól alkalmazhatóak.

Az internet megváltoztatta azt, hogy miként “szállnak rá” egymásra a gyerekek. A cyberbullying: egy olyan zaklatási forma, ami online valósul meg a közösségi médián, a videójátékokon vagy direkt üzeneteken keresztül. Az ilyen típusú zaklatás áldozata elképesztő stressznek és az elszigetelődés veszélyének van kitéve, a tünetek pedig sokkal súlyosabban jelentkezhetnek, mintha élőben történne mindez. Legjobban úgy védhetjük meg gyermekeinket, ha megtanítjuk nekik: hogyan előzhetik meg ezeket a helyzeteket, hogyan reagáljanak, ha mégis megtörténik, és hogy miként ne váljanak maguk is zaklatóvá.

 • Üljünk le a gyerek mellé, amikor internetezik, és mutassuk meg neki a megfelelő viselkedést. A gyerekek, különösen a kisebbek, mindenben utánozzák a szüleiket, így, ha jó példával járunk elöl, jó eséllyel ő is követni fogja majd azt.
 • Tanítsuk meg neki, hogy a fenyegetésekre ne válaszoljon, ne keveredjen bele ilyen helyzetekbe, inkább rögtön szóljon egy felnőttnek. Fontos, hogy a gyerekek tiszteljék egymást, és ne vegyenek részt társaik megalázásában, fenyegetésében. Folyamatos és bizalmas legyen a kommunikáció a szülő és a gyerek között, hogy bátran forduljon hozzánk, ha ilyesmivel találkozik az interneten.
 • Tartsuk a számítógépet a közös térben a lakásban, ahol fél szemmel megfigyelhetjük, hogy milyen online tartalmakat fogyaszt a gyermekünk.
 • Szorítsuk keretek közé, hogy mennyi időt töltenek el online a különböző eszközökön (okostelefon, tablet, laptop stb.), vagy akár nevezzünk ki egy konkrét idősávot, és csak akkor engedjük az internetezést.
 • Könyvjelzőzzük be a gyerekek kedvenc oldalait, hogy nehezebben keveredjenek el böngészés közben nem nekik való tartalmakhoz.
 • Beszélgessünk velük arról is, hogy milyen információkat lehet megosztani magunkról az interneten. Kérdezzük meg őket, hogy milyennek szeretnének mutatkozni online. Ennek kapcsán beszéljünk arról is, hogy milyen módon alakul ki a kép rólunk a kommentjeink, videóink, fotóink és egyéb megosztott tartalmaink alapján.
 • Hívjuk fel a figyelmet a túl sok információ megosztásának veszélyeire! Beszéljük meg, hogy személyes információkat (mint például a lakcímük) soha ne adjanak ki az interneten.
 • Régi szabály, de online is abszolút igaz: tanítsuk meg nekik, hogy ne álljanak szóba idegenekkel.

Amellett, hogy beszélünk nekik ezekről a veszélyekről, és megtesszük a szükséges megelőző lépéseket, legalább olyan fontos az is, hogy időben felismerjük, ha a gyermekünk online zaklatás áldozatává vált. Ezekre a jelekre érdemes figyelni:

 • feszültnek tűnik, amikor az e-mailjeit és az üzeneteit nézi,
 • visszahúzódóbbá válik családi és baráti közegben is,
 • nem használja az internetet, nem nézegeti a telefonját,
 • megpróbálja elkerülni, hogy iskolába vagy egyéb közösségbe kelljen mennie,
 • étkezési és/vagy alvási zavarokat tapasztal,
 • romlik az iskolai teljesítménye.

Számos applikáció, szűrő- és követőszoftver áll a szülők rendelkezésére a gyerekek védelmében, amik természetesen segíthetnek az ilyen esetek megelőzésében. A legjobb módszer hosszú távon azonban mégis az, ha sokat beszélgetünk gyermekeinkkel a digitális tér kockázatairól, a veszélyek elkerüléséről, és biztosítjuk őket arról is, hogy hozzánk mindig fordulhatnak, ha baj van. A Logiscool minden évben részt vesz a Biztonságos Internet Napján, ingyenes, interaktív prezentációt kínálva a témakörben az iskoláknak. Az előadásokat a https://www.logiscool.com/hu/schoolservices oldalon keresztül lehet igényelni a Logiscooltól.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Érdekli a gyermekedet a robotika? Ezt kell tudnod róla

Robotika: futurisztikusnak tűnő tudományterület, azonban közel egy évszázada az emberiség része. Az első robotot az 1939-es világkiállításon mutatták be, majd 1961-ben alkalmazták az első ipari robotot. Azóta a robotika fejlődése megállíthatatlanul felgyorsult. Így egy nagy kérdés vár megválaszolásra: van-e értelme gyerekeknek robotikával foglalkozni?

Helloklimax – Elindult az első klimax program Magyarországon is!

„A helloklimax program egy blogból indult. Egy blogban írtam ki magamból a saját klimaxom többféle betegséget hozó, és az életminőségemet évekre befolyásoló történetét. A helloklimax program a klimaxos nőkről szól és értük született meg. 4 év kutatómunka, 4 év saját megélés, 4 év közös gondolkodás szakemberekkel, 4 év azért, hogy nőtársaim már könnyebben éljék meg a változókort, mint én” – idézi fel a kezdeteket Koch Mária, a program alapítója.