Share on facebook
Share on email

Hogyan utazhatsz 300 km/h – val a Gemenci erdő közelébe legálisan? Úgy, ahogyan a madarak…

Tandemugrásról és ejtőernyőzésről kérdeztük Márk Zoltánt a Hungary Skydive vezetőjét.

A tandemugrás nem csak az extrém sportokat kedvelők hobbija, az embereket a történelem minden időszakában izgalommal töltötte és tölti el a repülés, a szabadság szimbóluma. Hogyan repülhetünk ég és föld között, úgy mint a madarak? Milyen érzés a szabadesés? Mik az ejtőernyőzés veszélyei?

Első kérdésként tisztázzuk, hogyan határozható meg a tandemugrás: Ez egyfajta ejtőernyőzés, vagy ez egy tejesen más műfaj? Hogyan gondol erre egy vérbeli ejtőernyős?

A tandemugrás is ejtőernyőzés, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor egy kétszemélyes ejtőernyős ugrás.

Az első páros ugrás Dolly Shepherd nevéhez fűződik, amikor 1908-ban (!) megmentette artistatársa életét egy hőlégballonos előadás közben. Ez a tandemugrás még nem volt tervezett páros ugrás, mondhatjuk, hogy az élet hozta így. A Hungary Skydive blogjában még számos érdekességet gyűjtöttem össze a sportágról (más, izgalmas technikai sportok mellett).

Ezek szerint szenvedélyes extrém sportoló vagy?

Nem mondanám ezeket a sportokat extrémnek – a huszonéves srácok és az ötvenes irodai asszisztensek is jönnek hozzánk ugrani, sőt! Gyakran vissza-vissza térnek, hiszen aki egyszer belekóstolt az adrenalin mámorába, többnyire át akarja élni újra. Vonzanak a technikai sportok, mint az ejtőernyőzés, a hajózás, de ugyanilyen érdeklődéssel fordulok az első iránytűk vagy óraszerkezetek felé. Ahogy a felvezetőben említetted, az embereket hajtja a kíváncsiság. Én is szeretek szabadon „repülni” ég és föld között.

Milyen érzés a repülés? Félelmetes, vagy inkább felszabadító?

Semmiképp nem mondanám félelmetesnek – bár az emberek gyakran félnek attól, amit nem ismernek. A repülést klasszikus értelemben vitorlázó repülővel éltem át leginkább, az ejtőernyőzés során inkább a zuhanás kifejezést használnám. A szabadesés egy csodálatos megélése a szabadságnak, hisz nincs körülötted semmi amibe kapaszkodj, a levegőben vagy és száguldasz a föld felé. Aki szereti a sebességet, annak biztosan extatikus élmény lesz, de aki a páratlan panorámában akar gyönyörködni, annak is felejthetetlen lesz. (Őcsény a Gemenci nemzeti park közvetlen szomszédságában van – a szerk.)

Említetted a sebességet – ez a másik nagy vágya az embernek, hogy minél gyorsabban tudjon száguldani. Mekkora sebességet ér el egy tandemugró?

Nagyjából 220-240 km / h sebességgel közelít a föld felé egy ugró, miután kinyílt a stabilizáló ernyő. Enélkül (pontosabban előtte) simán elérjük a 300 km / h sebességet.

Kijelenthetjük, hogy az ejtőernyőzés veszélyes sport?

A válaszom egyértelműen nem! Az ejtőernyőzésben – így a tandemugrásban – sincs semmi veszélyes. A veszélyfaktort minden esetben maga az ember jelenti és az, ha nem tartja be a szabályokat! Ha jobban belegondolunk, ez minden sportágra érvényes a biciklizéstől a gyorsúszásig. Minden sportágnak megvannak a szigorú és pontos szabályai, amit be kell tartani. A következmények itt valóban súlyosak lehetnek, de profi csapattal dolgozunk, tandempilótáink gyakorlott ugrók, több ezer ugrással a hátuk mögött, a megfelelő képesítések és gyakorlat birtokában.

Említetted, hogy az ugrók köre meglehetősen változatos. Mégis mi hozza el az embereket hozzátok?

Nagyon sokan a határaikat akarják kitolni, meghaladni önmagukat, tágítani a komfortzónájukat. Erre remek lehetőség egy tandemugrás. Van aki csak szórakozásból jön el ugrani, egyszerűen ki akar kapcsolni a hétköznapokból és teljes lényével – testben, lélekben, szellemben – valami másra összpontosítani arra a kis időre. Erre épp a szabályok miatt tökéletes a tandemugrás. Egy kis időre ejtőernyős leszel (és az ugrás után véglegJ ), ha akarnál sem tudnál másra figyelni közben – ez egész embert kíván, annyi impulzus és élmény ér hirtelen. És végül, de nem utolsó sorban ajándékba kapják sokan a tandemugrás ajándékutalványunkat. Ez egy népszerű és szerintem nagyon jó élmény ajándék – a megajándékozott sosem fogja elfelejteni azt a szülinapot, vagy évfordulót, ballagási ajándékot, amit tandemugrással ünnepelt.

Mennyi ideig tart maga az ugrás?

Egy ugrás több részből áll. A zuhanás része, amikor elhagyod a repülőgépet és szabadesésben közelítesz a föld felé, nagyjából 40-50 másodperc, attól függően, milyen magasról ugrasz, illetve hogy a fotók készítse miatt kell-e nyitni stabilizáló ernyőt. Ezt követi az ejtőernyős ereszkedés, ami a nyitástól a földet érésig kb. 5-7 perc. Így összesen 7-8 perc az ugrás egésze. Persze nem szabad kifelejteni azt sem, hogy ezt megelőzően egy negyedórás repülőút során megcsodálhatod a Gemenci erdőt felülnézetből, amíg a repülőgéppel felértek 4.000 m magasságba.

Egészen beleéltem magam! Hogyan jelentkezhetek tandemugrásra?

Kattints a https://www.hungaryskydive.hu/ weboldalra, ott megtalálsz minden infót. A tandemugrás árak menüben kiválaszthatod az ugráshoz milyen felvételeket kérsz, hozol-e kísérőt magaddal, a válaszok menüben pedig megtalálsz minden fontos információt arról, mik az ugrás feltételei és hogyan készülhetsz fel életed egyik meghatározó élményére.

Minden esetben utalványt küldünk (akár ajándékba veszed az ugrást, akár magadnak), amit OTP Szép kártyával is fizethetsz

Köszönöm az infókat, és a kedvcsinálót, azt hiszem hamarosan találkozunk Őcsényben!

Várunk szeretettel!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Gyereknapi programok a II. kerületben

Rengeteg gyereknapi programmal készülünk a Mechwart ligetben, a Máriaremetei Közösségi Ligetben, a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi Téri Művelődési Központban is!