Share on facebook
Share on email

HOGYAN KÉSZÍTI FEL A PROGRAMOZÁS A JÖVŐRE A GYEREKEKET?

Eddig sosem tapasztalt mértékben függ világunk a technológiától, és ez a jövőben csak erősödni fog.

A gyermekek digitális eszközökkel a kezünkben nőnek fel, és előbb tudják ezeket kezelni, mint hogy megtanulnának írni vagy olvasni. Jövőbeli sikereik nagymértékben függnek attól, hogy mennyire lesznek képesek élni a digitális világ adta előnyökkel. Vajon a digitális környezet passzív felhasználói vagy aktív alkotói lesznek? A megoldás kulcsa a gyermekkorban elkezdett programozás tanulás, mely felkészíti őket az előttük álló kihívásokra.

Az IT szakemberek iránti kereslet világszerte nő, de a programozás folyamatainak elsajátítása sokkal többre készíti fel a gyerekeket, mint egy számítástechnikai karrier. A programozás ugyanis megtanítja őket tudatosan gondolkodni. A szakmai tudás mellett a programozás tanulása olyan ‘soft skillekkel’ is felvértezi a gyerekeket, melyekkel az élet más területein is sikeresek tudnak lenni. Ezek az alábbiak:

Algoritmikus gondolkodás

Az algoritmikus gondolkodás egy olyan problémamegoldó készséget ad, ami nem csak a programozás terén hasznos, hanem segít kreatívan megoldani a hétköznapi problémákat is.

Problémamegoldás és kudarctűrés

A programozás folyamata során a gyerekek sokat fognak hibázni. Megtanulják ezeket lehetőségként és nem kudarcként megélni.

Önbizalom és motiváció

A programozás tanulása során a gyerekek magabiztosabbá és motiváltabbá válnak attól, hogy egyre komplexebb problémákat tudnak megoldani.

Matematikai és komplex gondolkodás

Nem titok, hogy a programozás során gyakran hívjuk segítségül a matematikát. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a programozás csak azoknak való, akik jók matekból. A programozás segít megérteni a sokszor elvont matematikai koncepciókat, valós és szemléletes példák segítségével. Mindez jótékony hatást gyakorol a gyerekek iskolai előmenetelére is.

Kitartás és koncentráció

A kódolás folyamata tartós koncentrációt és figyelmet igényel. Ahogy a gyerekek képessé válnak összetettebb kódsorok megírására, egy-egy komplexebb hiba megtalálására és javítására, úgy nő a kitartásuk és koncentrációs készségük is.

Precizitás

A kódsorok írása során a gyerekeknek pontos utasításokat kell adniuk a számítógépnek, a megfelelő sorrendben. Az írott programnyelvben egy-egy hiányzó vessző vagy félreírt szó ahhoz vezethet, hogy a számítógép nem érti a beírt kódot és a programunk nem fog működni.

Kreativitás

A programozás alapvetően egy kreatív tevékenység, hiszen ugyanazt a problémát számtalan módon lehet megoldani. Mindig van jobb megoldás, ez pedig a gyerekeket arra bíztatja, hogy folyton új megfejtéseket találjanak, ami pedig szabadjára engedi a kreativitásukat.

Analitikus gondolkodás

Minél nagyobb feladattal találjuk szembe magunkat, legtöbbször annál nehezebben állunk neki megoldani. A programozás során a gyerekek azt is megtanulják, hogy nagyobb, komplex feladatokat hogyan bontsanak kisebb, könnyebben megoldható részekre.

Tervezés és megvalósítás

Egy programozó nem csak akkor “dolgozik”, amikor a gép előtt ül és kódokat ír. Az egyre összetettebb problémák megoldására folyamatosan keresi és megtervezi a lehetséges megoldásokat, amelyeket aztán gép elé ülve kipróbál, tesztel. Ezt egészen addig végzi, amíg meg nem találja azt az utat, ami a helyes megoldáshoz vezet.

Próbálja ki gyermeked is a programozást!

Egyre közelebb kerülünk egy teljesen technológiától függő világhoz, melyben a programozás és a vele járó sokoldalú készségek és képességek elengedhetetlenek lesznek a gyerekek sikerességéhez. A Logiscoolban mindezt játékosan sajátíthatják el, miközben saját számítógépes játékokat alkotnak. Nézzétek meg kurzus kínálatunkat és ismerkedjetek meg ti is a programozás izgalmas világával: https://www.logiscool.com/hu/courses 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Két magyar cég, a Logiscool és a Makery DIY is megkapta az Európai Franchise díjat

Szeptember 19-én adták át első alkalommal az Európai Franchise Díjat. A résztvevő országok Franchise Szövetségei kizárólag az előző évben országosan elismert cégeket delegálhatták a díjra, így kimondottan a legjobbak legjobbjait mérték össze. Az öt kategória nyertesei között szerepel a magyar alapítású Logiscool és a Makery DIY is.