Share on facebook
Share on email

Gyerekjáték az AI? A Logiscoolban élmény és játék a mesterséges intelligencia!

Ebben a cikkben körbejárjuk mindazt, amit erről a folyamatosan fejlődő technológiáról tudni kell.

A Logiscool kurzusain, workshopjain és táboraiban már 2021 óta tanítanak mesterséges intelligencia alapú programokat. Nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem hogy miként kell használni azt, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A következő évtizedek nyertesei ugyanis azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együtt élni és együttműködni a mesterséges intelligenciával. De mi az a mesterséges intelligencia és hogyan lehet azt tanítani?

Az AI több mint a CHATGPT: tények és tévhitek a mesterséges intelligenciáról

A mesterséges intelligencia állandó beszédtéma napjainkban, kiemelt fontossággal bír tehát, hogy megértsük, mi is ez a magyarul MI (mesterséges intelligencia), angolul AI (artifical intelligence) néven emlegetett technológia, ami szó szerint forradalmasítja életünk számos területét. Gyorsan változó világunkban a mesterséges intelligencia használatával összefüggő digitális írástudás, logikus és kritikus gondolkodás, valamint a programozás elengedhetetlen a gyerekek sikeres jövőjéhez. Az állami iskolarendszer sajnos nem tud lépést tartani a téma oktatásának folyamatos tartalmi és módszertani fejlődésével, ezért szülői oldalról is ma már óriási igény van arra, hogy ilyen különórákra járjanak a gyerekek.

Sokan azt gondolják, hogy a ChatGPT vagy a Bard megegyezik a mesterséges intelligenciával. Ez egy tévhit. A ChatGPT csak egyetlen program a sok közül, amelyeket mesterséges intelligencia támogat. Mára több ezer szoftver és program működik AI alapokon, például sokak által régóta használt Siri, Alexa vagy a Google asszisztens is egy mesterséges intelligencia, valamint egyes online platformokat, mint például a YouTube, Netflix, vagy a Spotify is mesterséges intelligencia támogatja.

A Chat GPT meghatározása szerint: „A mesterséges intelligencia (AI) olyan számítógépes rendszerek vagy gépek fejlesztését jelenti, amelyek képesek olyan feladatokat ellátni, amelyekhez jellemzően emberi intelligencia szükséges. A mesterséges intelligencia olyan intelligens ágensek létrehozását jelenti, amelyek képesek érzékelni környezetüket, tanulni a tapasztalatokból, és döntéseket hozni vagy lépéseket tenni meghatározott célok elérése érdekében. Az emberi kognitív képességek utánzására vagy szimulálására tervezett technikák, algoritmusok és módszerek széles skáláját öleli fel.”

Az AI a Logiscool oktatási tevékenységének kulcsfontosságú része 

A gyerekek digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel. Annak érdekében, hogy ne csak passzív felhasználói legyenek a technológiáknak, a Logiscool megtanítja őket gondolkodni, növeli kreativitásukat, koncentrációjukat és önbizalmukat, hogy aktív, kritikusan gondolkodó alkotókká váljanak.  Ezért is tanítjuk a digitális írástudás területeit a 6-18 éves korosztálynak, világszínvonalú, hitelesített tananyagunk alapján.

Az élményalapú, modulokra épülő oktatásunk követi a világ digitális trendjeit, aktívan és kritikusan figyeli a technológiai fejlesztéseket annak érdekében, hogy azonosítsa, mit és hogyan kell beépíteni a gyermekek tananyagába. Már 2021-ben elindult a mesterséges intelligencia oktatása táborainkban, jóval a ChatGPT megjelenése előtt.

Ma már a Logiscool kurzusain, számos táborában és workshopján nemcsak azt tanítjuk, hogyan működik az AI, hanem azt is, hogyan kell használni azt. A tantervben rögzített funkciók között többek között szöveggenerálás, szöveg-kép generálás, szöveg-hang generálás, rajzolás, arc- és mozgásfelismerés kamerán keresztül, zenekészítés, gépi tanulási modellek, minták, ajánlási rendszerek és képzési modellek felépítése, adatvizualizáció és chat bot létrehozása is szerepel.

Óráinkon a felügyelt és felügyelet nélküli (gépi) tanulás alapjait, a numerikus modelleket és a kNN algoritmusokat oktatjuk online szoftverek segítségével, lehetővé téve a tanulók számára, hogy saját programozási platformunkon belül intelligens algoritmusokat programozzanak, ami könnyen érthetővé és emészthetővé teszi a kódot. A diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy gépi tanulási algoritmusokat kódoljanak és alkalmazzanak Python nyelven, amely a mai napig az egyik legszélesebb körben használt programozási nyelv.

A Logiscool a technológia felelős használatára tanít. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a gyerekeket a biztonságosabb internethasználatra neveljük, tudatosítjuk a diákokban a lehetséges kockázatokat és hatásokat, általuk is érthető szinten és módon.

A digitális írástudás a sikeres jövő záloga

Gyors technológiai fejlődés által meghatározott korunkban a digitális írástudásra és programozásra oktatás jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Felvértezi a gyerekeket a digitális világban történő eligazodáshoz szükséges készségekkel, felkészítve őket egy olyan jövőre, amelyben a technológia kiemelt szerepet kap. A programozás tudás különösen fontos szerepet játszik a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek kezelésében. Ahogy az AI továbbra is életünk különböző aspektusait alakítja, a programozás alapelveinek megértése létfontosságúvá válik az AI lehetőségeinek hatékony kihasználásához.

A Logiscool meggyőződése, hogy – bármit hozzon is a technológiai fejlődés – az általuk tanított alapvető digitális ismeretek, valamint a logikus és kritikus gondolkodás – segítenek a következő generációknak abban, hogy bízzanak a digitális jövőben és sikeresek is lehessenek benne.

A Logiscool kurzusairól további információ a https://www.logiscool.com/hu/programs/courses oldalon található.

Budapest – Buda (Városmajor) – Logiscool Magyarország

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek