Share on facebook
Share on email

Érdekli a gyermekedet a robotika? Ezt kell tudnod róla

Robotika: futurisztikusnak tűnő tudományterület, azonban közel egy évszázada az emberiség része. Az első robotot az 1939-es világkiállításon mutatták be, majd 1961-ben alkalmazták az első ipari robotot. Azóta a robotika fejlődése megállíthatatlanul felgyorsult. Így egy nagy kérdés vár megválaszolásra: van-e értelme gyerekeknek robotikával foglalkozni?

A válasz határozottan igen, de hol, mikor és hogyan? Iskola utáni kurzus vagy nyári tábor, esetleg egy workshop keretében? Vagy a robotika legyen az iskolai tanterv része? Olvassuk el a tényeket, és alakítsuk ki a saját nézőpontunkat!

Robotika: a jövő tudománya a jelenben

A robotika egy multidiszciplináris tudományterület, amely magában foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát.  Ezen kívül más tudományos szegmensek tudását is hasznosíthatja, mind például a fizikát, biológiát, orvostudományt, és kémiát is többek között. Egyszerűen fogalmazva, a robotika robotok létrehozásával és fejlesztésével foglalkozik. A robotok olyan elektromechanikus eszközök, amelyek el tudnak végezni számítógépes parancsokat. A robotok közvetlen emberi vagy számítógépes irányítás alatt működhetnek, a beépített mesterséges intelligenciarendszerrel rendelkező robotok pedig maguk hozhatnak döntéseket.

És ez már a jelen! De mit hoz a jövő? A robotika még fejlettebb szintje fogja meghatározni a következő generációk mindennapjait.

Van-e tehát értelme robotikát tanulni a gyerekeknek egy iskola utáni kurzus vagy egy nyári tábor keretében? A továbbiakban még több információval szolgálunk ennek az eldöntéséhez.

Robotok, az emberiség legújabb kollégái

A „ROBOTOK” kifejezés több fajta programvezérelt elektromechanikus eszközre utal, amelyeket a robotika szakértői építettek. A robotokat különböző szempontok szerint lehet kategorizálni:

 • Funkció
 • Mobilitás
 • Autonómia
 • Az AI alkalmazása
 • Kinézet (humanoid vagy nem humanoid robotok)

Funkció szerint a legfontosabb robottípusok:

 • Ipari robotok
 • Szervizrobotok
 • Orvosi robotok
 • Háztartási robotok
 • Űrrobotok
 • Szórakoztató robotok
 • Katonai robotok
 • Hobbi és versenyrobotok

A robotika szakemberei folyamatosan dolgoznak a robotok minőségének és képességeinek fejlesztésén. A robotok építésének eredeti célja az volt, hogy emberi munkaerőt helyettesítsék speciális, furcsa, veszélyes, monoton, extrém és egyéb olyan munkahelyzetekben, ahol különös pontosságra van szükség. Ebből a szempontból a robotika az emberiség történetének egyik legnagyobb mérföldköve.

Az emberiségnek, különösen a következő nemzedéknek meg kell tanulnia, hogyan alkalmazza hasznosan a robotika által keletkezett új erőforrásokat káros hatások elkerülése mellett. Többek közt emiatt is fontos, hogy a gyerekek korán megismerkedjenek a robotikával. Erre tökéletesen alkalmas egy kötetlenebb, játékos környezet, mint például egy nyári tábor, ami megalapozza a motivációt arra, hogy később is mélyítsék az ismereteiket ezen a területen akár egy iskola utáni kurzus keretében.

Robotika gyerekeknek

A legkisebbek kreativitása és fantáziája korlátlan. Ez az, amit meg kell őrizniük felnőtt korukig, hogy sikeresek legyenek a jövőben. És ennek a kreativitásnak az ápolására alapozunk a robotika táboraink, illetve iskola utáni kurzusaink során.

A robotika kihívásokkal teli tudományág, amely óriási képzelőerőt igényel. Bonyolultsága ellenére, ha megfelelően tanítják, a robotika gyerekeknek játékosan és könnyedén átadható táborokban valamint iskola utáni kurzusokon is.

Azonban nem mindegy, hogy milyen módszert választasz! Ezek a legfontosabb szempontok amikor azon gondolkozunk, hogy hogyan lehet robotikát tanítani gyerekeknek:

 • Játékos tanítási mód
 • Gyakorlat alapú tanterv
 • Emészthető tananyag
 • Megfelelő tér a gyerekek kreativitása számára
 • Motiváló környezet a robotika tanulásához (játékok, versenyek)

A Logiscool fiatal oktatói nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek a robotika területén. Életkorukból adódóan könnyen kapcsolódnak a gyerekekkel és tudják, hogy hogyan érezzék jól magukat a gyerekek a robotika tanulása közben.

A Logiscool egy speciális és nagyon hatékony módszert hozott létre a robotika oktatására nyári táborok és iskola utáni kurzus keretében. A Digital Discovery program részeként is tanulnak a gyerekek robotikát, hogy jobban megértsék az algoritmikus gondolkodás és a kódolás alapelveit. A Logiscool oktatási programjában LEGO, Cozmo, mBot és Bee Bot robotikai termékek is megtalálhatók.

Robotok, robotika: ezek nem csak a jövőt jelentik, hanem már itt vannak velünk a jelenben. A mostani generáció felnőttei talán még elkerülhetik azt, hogy foglalkozzanak ezzel a témával, azonban a jövő generációja nem hagyhatja figyelmen kívül a robotika és a robotok körüli témákat.

Ahhoz, hogy a következő generációkat felkészítsük, már ma meg kell tenni az első lépéseket! Gyertek el és fedezzétek fel a Logiscool játék alapú tanítási módszerét nyílt napjainkon! Ismertesd meg gyermekedet a robotikával iskola utáni kurzusainkon vagy táborainkban, felkészítve őt a jövőre!

További információkért kattints ide: www.logiscool.com

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek