Share on facebook
Share on email

DIGITÁLIS BENNSZÜLÖTTEK ÉS DIGITÁLIS BEVÁNDORLÓK GENERÁCIÓI AZ ONLINE VILÁGBAN

A digitális világ egyre nagyobb teret nyer és folyamatosan változik körülöttünk. Sokan vannak, akik ezt nehézségként, frusztrációként élik meg; a fiatalabb generációknak viszont ez az élet természetes rendje.

Marc Prensky amerikai oktató, előadó és szerző egy 2001-es cikkében vezette be a “Digitális Bennszülött” és “Digitális Bevándorló” fogalmakat a két csoport leírására azért, hogy megmagyarázza, miért okoz ez a különbség annyi problémát az oktatásban.

A korai nyolcvanas években született milleniálisok és az őket követő generációk egy olyan világban nőttek fel (vagy már olyanba születtek bele), ahol fiatal koruk óta körülveszik őket a digitális eszközök: számítógépek, webkamerák, okostelefonok vagy éppen az internet. A gyermeki agy még képlékeny, ezért akik kiskoruk óta használják ezeket, máshogy gondolkodnak, másképp tanulnak és viszonyulnak a technológiához, mint az őket megelőző nemzedékek. Egyes kutatók szerint lehet, hogy még az agyszerkezetük is más. Ők a Digitális Bennszülöttek.

A legidősebb Digitális Bennszülöttek a milleniálisok, vagy más néven az Y generáció tagjai, akik a korai 80-as évek és a 90-es évek közepe között születtek. (Azért “milleniálisok”, mert az ezredforduló környékén kezdtek belépni a felnőtt társadalomba.) Sokuk még internetes kütyük nélkül nőtt fel, de már viszonylag fiatalon beleszoktak a digitális kultúrába. Őket követte a Z generáció, a “zoomerek”, akik a késő 90-es és a nagyon korai 2010-es évek között születtek. A Bennszülöttek legfiatalabb generációja a 2010-es évek elején kezdődő és még most is születő Alfa generáció, akik közül a legtöbben már a milleniálisok gyerekei.

A Digitális bennszülöttek mellett pedig ott vannak a digitális bevándorlók: azok a generációk, akik a digitális eszközöket már csak felnőttként tanulták meg kezelni. Ahogy a nyelvtanulásban, úgy itt is igaz, hogy a gyerekként és felnőttként elsajátított tudást az agy máshogy kezeli, más-más területen tárolja. Emiatt a Digitális Bevándorló mindig ki fog tűnni a Bennszülöttek közül: hiába sajátítja el a modern technológiákat (akár még jobban is, mint egy fiatal), egy kicsit akkor is máshogy használja azokat. Jó példa erre az irodai dolgozó, aki egy szöveget kinyomtat, hogy a papíron tollal javíthassa ki, ahelyett, hogy közvetlenül a fájlban dolgozna; vagy az idős rokon, aki telefonon érdeklődik nálunk afelől, hogy megkaptuk-e az e-mailt, amit küldött. De még egy szorgosan beilleszkedő bevándorló is megzavarodhat néha, és nem fogja pontosan átlátni, hogy például a Facebook, a Twitter és az Instagram közül melyik pontosan mire való és éppen kinél menő.

Ez a generációs különbség akkor okoz igazi problémát, amikor az iskolában az idősebb Digitális Bevándorlók próbálják tanítani a Bennszülötteket, és nem értik, hogy miért nem megy jól az oktatás. A Bennszülöttek gyerekkoruk óta megszokták, hogy gyorsan kapják az információt; hogy előbb látnak egy ábrát, és csak aztán olvassák el a magyarázó szöveget. Hozzászoktak a multitaszkoláshoz, vagyis ahhoz, hogy tanulás közben valami mással is foglalkoznak, például zenét hallgatnak. Az interneten böngészve, linkeket követve véletlenszerű hozzáféréssel sajátítják el a tudásanyagot: nem sorrendben olvassák el az egészet, hanem össze-vissza követik a hivatkozásokat, és így rakják össze a fejükben a teljes képet. Nem csoda, hogy a hagyományos oktatás a saját tempójuknál lassabb tanítással, szigorúan lineáris logikával és az “add le az anyagot aztán írass dolgozatot”-módszertannal nem működik náluk, hiszen teljesen eltér attól a tanulási módszertől, amihez természetes módon hozzászoktak.

Mi a Logiscoolnál fontosnak tartjuk, hogy a most felnövő Digitális Bennszülötteket az ő természetesen kialakult tanulási módszerükkel és tempójukban, hozzájuk hasonlóan gondolkodó fiatal oktatókkal, játékosan vértezzük fel a digitális írástudás képességével, amely elengedhetetlen lesz életük során. 4-5 hónapig tartó kurzusainkon a gyerekek programozást tanulhatnak és más digitális területekben, például a videókészítésben vagy a robotikában is elmerülhetnek. Emellett 6-10 alkalmas workshopjainkon rövidebb idő alatt olyan további izgalmas témákba is betekintést nyerhetnek, mint például a mobil app fejlesztés, a 3D tervezés, a digitális illusztráció és a Minecraft modding. Regisztráljatok kurzusainkra vagy workshopjainkra, tapasztaljátok meg ti is a kifejezetten Digitális Bennszülöttekre kifejlesztett élményalapú oktatásunkat!

Kurzusok: https://www.logiscool.com/hu/courses 

Workshopok: https://www.logiscool.com/hu/workshops 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Két magyar cég, a Logiscool és a Makery DIY is megkapta az Európai Franchise díjat

Szeptember 19-én adták át első alkalommal az Európai Franchise Díjat. A résztvevő országok Franchise Szövetségei kizárólag az előző évben országosan elismert cégeket delegálhatták a díjra, így kimondottan a legjobbak legjobbjait mérték össze. Az öt kategória nyertesei között szerepel a magyar alapítású Logiscool és a Makery DIY is.