Share on facebook
Share on email

Csótányok és sárkányok őszi hétköznapokra

A Szépirodalmi Figyelő ajánlata gyerekeknek

A Szépirodalmi Figyelő Alapítvány kiadványai elsősorban a hagyományainkat jól ismerő és fontosnak tartó, de a kortárs- és a populáris kultúra aktuális tendenciáira is érzékeny, művelt, kritikusan gondolkodó és párbeszédre nyitott olvasóknak szólnak. Jól tudjuk, hogy a felsorolt értékek elsajátítását már egész kis korban érdemes elkezdeni. Ebben nyújt segítséget a SzIF azzal, hogy a hazai és a külföldi képregénykultúra kiemelkedő alkotásait közvetíti az olvasók felé, és mindemellett olyan gyerek- és ifjúsági könyveket is megjelentet, melyek igényes formában és tartalommal számítanak az olvasók legfiatalabb generációjának figyelmére. Ez utóbbiak közül mutatunk be most kettőt!

Ciprian Măceşaru: Szuper! Csótány lettem!

Ciprian Măceşaru 2015-ben önálló kötetben megjelent Kafka-átirata a prágai német szerző Átváltozás című elbeszélését ülteti át napjaink viszonyai közé. A Szuper! Csótány lettem! egy 12-13 éves kamasz szemszögéből mutatja meg a csótánnyá válás folyamatát, az átváltozást pedig nem tragédiaként tünteti fel elsősorban, sokkal inkább a szuperhős-képregények hősalakjainak átváltozása felől értelmezi azt. Ciprian Măceşaru kötetében az átváltozás egyszerre jelentheti a kamasszá válás kicsit sem egyszerű folyamatát, emellett humoros formában mutat rá a másság iránti előítéletekre és azok lehetséges elfogadására is. A kötetet a szerző saját illusztrációi teszik egyedivé és különlegessé.

Buzási Viktória: Berci és Galóca

Buzási Viktória mesekönyve a régi sárkányos-leányrablós világba kalauzolja olvasóját, amelynek mesehősei nem pusztultak ki a modern korral, csupán alkalmazkodtak hozzá. A tündérek, lidércek, törpök, ördögök, boszorkányok és sárkányok szépen beilleszkedtek az emberek közé és csak néhány kivételes alkalommal gyűlnek össze, hogy a régi idők emlékére varázsoljanak, csereberéljenek és pletykálkodjanak egy nagyot. Ez az esemény a Boszorkányünnep nevet viseli, ezúttal azonban valami szörnyűség történik: Vargánya nénit, a legidősebb boszorkányt elrabolják. Berci, a sárkány Vargánya néni jó barátja, a szintén boszorkány Galóca segítségével nyomozásba kezd. Közben rátalálnak egy kisfiúra, Teóra, aki érdekes információval szolgál: egy idegen ember gonosz varázslatra készül és ehhez szüksége van egy törpe szakállára, egy garabonciás könyvének lapjára, egy sárkány pikkelyére és egy tündér szárnyára. Berciék elindulnak az új nyomon, bár még nem tudják, hogyan függ össze a két esemény. Buzási Viktória kötete a szerző saját illusztrációval mesél el egy kedves, minden gyerek számára izgalmas történetet, melyben a végén minden jóra fordul.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Két magyar cég, a Logiscool és a Makery DIY is megkapta az Európai Franchise díjat

Szeptember 19-én adták át első alkalommal az Európai Franchise Díjat. A résztvevő országok Franchise Szövetségei kizárólag az előző évben országosan elismert cégeket delegálhatták a díjra, így kimondottan a legjobbak legjobbjait mérték össze. Az öt kategória nyertesei között szerepel a magyar alapítású Logiscool és a Makery DIY is.