Share on facebook
Share on email

Budapesti Színházak Éjszakája a Marczin

Lázár Ervin Manógyára, a Még 1 Mesét Akciócsoport Jubileuma, előadás az artistákról és 1984-ről várja a látogatókat a Budapesti Színházak Éjszakája keretében.

RENDEZVÉNYEK – SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

MÁRCIUS 23.
SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 11.00
LÁZÁR ERVIN: MANÓGYÁR
– avagy mindenkinek vannak manói

A MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ előadása

Lázár Ervin klasszikus meséjében Zsuzsika nehéz helyzetbe kerül. Murmura néni vigyáz rá, míg anyukája megérkezik. Nem elég, hogy a néni szigorú és mogorva, de még alaposan rá is ijeszt a kislányra. „Az ilyen engedetlen, nyifegő-nyafogó gyerekeket mind elviszi a Bákász! Elvisz a Mumus! Szólok is a Zöld Lificnek, bizony elvisz!” Bákász! Mumus! Zöld Lific! Ilyen rettenetes dolgokkal fenyegetőzik Murmura néni! Szegény Zsuzsika szörnyen meg is rémül.

De vajon léteznek – e ezek a lények? És ha léteznek, tényleg olyan szörnyűségesek? Valóban el akarják vinni Zsuzsikát, vagy össze lehet velük esetleg barátkozni?

A Mesebolt Bábszínház előadásában ezekre a kérdésekre kapunk választ sok humorral és kalanddal. A félelmet le lehet győzni nevetéssel, szeretettel és bizalommal, csak ki kell nyitnunk a szívünket a világra…

Lázár Ervin meséiből bábszínpadra írta: Pallai Mara

Zene: Kiss Dávid

Tervezte: Trifusz Péter

Rendező-dramaturg: Veres András

Zsuzsika – Gyurkovics Zsófia

Murmura néni – Kolozsi Angéla

Bákász – Kőmíves Csongor

Mumus – Varga Bori

Zöld Lific – Kovács Bálint

Ajánlott: 4 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

A szabadhelyekre Színházak Éjszakája karszalaggal is be lehet jönni.

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 13.00-15.00
LEGYÉL TE IS ARTISTA!

Zsonglőrködés, artista és bűvész gyakorlatok, trükkök, tippek, praktikák 0-99 éveseknek.

Belépő: Színházak Éjszakája karszalaggal, és a Színházak Éjszakája weboldalán regisztrálni is szükséges.

Kamaraterem, 50 fő regisztrálhat. 

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 19.00

JUBILEUM

az M1M alkotócsoport előadása

A témánk ezúttal a Jubileum.

Ez csak ünnep, vagy merengő visszatekintés? Csak a szépre emlékezünk, vagy lehetőség az önvizsgálatra? Mik az ismétlődések, felfele tartó spirál, vagy ördögi kör? Erősödik, vagy gyengül? Maradjon így, vagy ki kell törni belőle? Szép emlék, keservesen kísértő múlt?

Csak egyszerűen egy jó sztori!

Mesélj nekünk magadról vagy merülj bele nézőként mások inspiráló történeteibe, amelyeket könnyen a magadénak is érezhetsz…

A Még 1 Mesét Akciócsoport a hazai improvizációs színjátszás egyik meghatározó társulata. A playback alapú előadásuk az úgynevezett „nem írott” színházi formák közé tartozik, vagyis az előadásnak nincs előre gyártott forgatókönyve, nincsenek előre megírt szövegei és nincsenek előre kiosztott szerepek. A színészek és zenészek ebben a műfajban a nézők által mesélt személyes történeteket játsszák el. A történetet – és ami mögötte lehet – rögtönzéssel, előzetes megbeszélés nélkül jelenítik meg.

Belépő: 3500 Ft

Illetve Színházak Éjszakája karszalaggal, és a Színházak Éjszakája weboldalán regisztrálni is szükséges.

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 20.00
1984

A TRIP és a KULT2 cirkuszszínháza

Előadók: Andréka Lívia, Bogdán Márkó, Galló Álmos, Görbedi Zsolt, Markocsány Kevin, Regős Kincső, Szántó Veronika, Szilvási Anna, Szirmai Lili, Varga-Blaskó Léna, Varga Henrietta, Zajzon Petra

Jelmez: Bartos Letícia

Video: Magács Vince

Koreográfus: Szilvási Anna

Produkciós vezető: Zágoni Nóra

Rendező: Magács László

Távol tudunk-e maradni a hírözöntől, az egymásnak homlokegyenest ellentmondó információktól? Mi az igazság? Hogyan értelmezzük a körülöttünk burjánzó káoszt?

Vagy jobb-e, ha irányított információkhoz jutunk csak? Hogyan találom meg magam, ki vagyok én? Van-e még a Földön érdek nélküli szerelem?

Kérdések, kérdések és nincs válasz. George Orwell 1949-es regénye erre a helyzetre ad egy választ. A II. Világháború, a fasizmus után, a kommunista diktatúra kellős közepén. Ijesztő a válasza, hiszen egy olyan világot ábrázol, amelyben nincs az egyénnek lehetősége, hogy a saját szemével láthassa a körülötte zajló világot. A Nagy Testvér segít. Irányt ad, leveszi a válladról a döntés felelősségét…

Pedig a XX. századi ember dönteni szeretne, mert fontos számára az egyéni szabadság, az önálló, saját vélemény kialakítása.

És napjainkban a fake news korában, a Metaverzum kezdetén, amikor a nyelv leegyszerűsítése már Orwell „Újbeszél” nyelvére emlékeztet, azt hihetjük, önálló véleménnyel bírunk, de nem.

Családok, baráti körök esnek szét azok után a viták után, amelyek egy egyszerű eseményt is radikálisan másként értelmeznek, és más következtetést vonnak le a hírekből. És nincs konszenzus.

Mi a következő lépés? Egy szabad álomvilág a virtuális térben, ahol ugyan választhatsz, de ezért a valóságban rabszolgává válsz?

Megválaszolhatatlan kérdések. Nem is célunk, hogy megtaláljuk az egyetlen igazságot. Mi csak egy szerelmi történetet mesélünk el. Nem ítélkezünk, de mégis egy félelmetes lehetőséget vetünk fel, ahol nem engedélyezett az érzelem, a gondolkodás, a szabad választás. Több évtizedes tapasztalatainkat egyesítjük, amikor a cirkuszt, a színházat, a kortárs táncot, a video-művészetet egyesítjük egy előadásban.

Ajánlott: 8 éves kortól

Belépő: 4990 Ft

Illetve Színházak Éjszakája karszalaggal, és a Színházak Éjszakája weboldalán regisztrálni is szükséges.

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 21.00

LOUPE IMPROVIZÁCIÓS EST

Improvizációs színházi est a Loupe Színházi Társulás színészeivel, egyszeri, különleges, soha vissza nem térő alkalom, csak a Színházak Éjszakáján!

Horváth János Antal és a társulat

Ajánlott: 14 éves kortól

Belépő: Színházak Éjszakája karszalaggal

MÁRCIUS 5. KEDD 19.30
MOZGÁSTÉR

JUHÁSZ KATA TÁRSULATA

Csak egy tánc. Önfeledt tánc. Afféle kézműves dolog: az benne jó, hogy te csinálod, olyan lesz, amilyenre te sem tervezed. És persze közös tánc: a legfontosabb mindig, hogy kivel meg, hogy hogy táncol. Megnézheted élőben, miközben te is mozogsz, mert egy picit tévétorna is, jócskán kiterjesztve. Izgalmas, utaztatós zenével megspékelve. Annyit ígérhetünk, hogy roppant tanulságos: olyan hatékony, mint a pszichodráma, csak ez szó nélkül megy magától.

A jó ég tudja, mi mindent tanulunk közben magunkról, a másikról… Csak ezt nem tudjuk előre, sőt talán közben sem. Na de utána… A jóleső fáradtság, a közösség együtt lélegzése, a diszkrét megmutatkozás öröme, az együttműködés, az instant kialakuló harmonikus viszonyok, a közös építkezés, a másokkal megosztott intimitás, a hitelesség és az elfogadás. Ilyen élményekre számíthat, aki csatlakozik hozzánk.

Mindebben a kiváló táncosok alig több mint játékmesterek, a játék terét bármikor átengedik miközben ők is kapcsolódnak.

Alkotók, közreműködők:

Táncművészek: Asbóth Máté, Eyassu-Vincze Barbara, Szemessy Kinga,

Zeneszerző: Zságer Varga Ákos

Táncszínháznevelési szakember: Szemessy Kinga

Coach konzultáns: Lakatos Máté

Jelmez: Csoma Gabi

Trailer: Ofner Gergely

Koncepció: Lóky Tamás

Koreográfus/rendező: Juhász Kata

Az előadás időtartama: 60 perc

Belépő: 3000 Ft

Támogatók: NKA, KIM, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

MÁRCIUS 17. VASÁRNAP 15.00

TORIDORI トリドリ

„Nekem kiált a holló a sötét földről e fagyos reggel?”

(Shukabo verse, fordította Somogyvári Zsolt)

A japán halálversek (辞世, jisei) írói zen-szerzetesek, haiku-költők és szamurájok voltak, akik életük utolsó gondolatait fogalmazták meg búcsúverseikben. Ezek a titokzatos, rövid szövegek inspirálták az előadás alkotóit, akik a mozgás, a tánc és a zene nyelvén keresztül vezetik be nézőiket e gyönyörű költemények világába. Az emberi hangok közé itt a természet hangjai vegyülnek, így megannyi madáré is, amik végső útjukra kísérték el szerzőiket. Innen ered az előadás címe is: TORIDORI, azaz „mindenféle madarak” hangja hóban, erdőben, életben és halálban…

Alkotó-előadók:

BOCSI ESZTER

KRISTÓF MÁRTON

MÁRKOS ALBERT

Köszönet Bálint Emese Zsuzsannának, Cseh Dávidnak, Kántor Katának.

Belépő: 2500 Ft

MÁRCIUS 20. SZERDA 19.00
L’ART POUR L’ART LÉGITÁRSASÁG

Kedves Utazóközönség!

Szeretettel köszönti önöket a L’art pour l’art Légitársaság legelső járatának legénysége!

Felemelkedésüket és felhőtlen szárnyalásukat garantálja a már jól bevált személyzet, DOLÁK-SALY RÓBERT, PETHŐ ZSOLT és SZÁSZI MÓNI, valamint a sok más járaton már bizonyított, Jászai Mari-díjas stewardess, STEFANOVICS ANGÉLA.

A biztonságos utazást magasan kvalifikált földi személyzet segíti, többek között Naftalin Ernő, Hőzőngné Váltig Arabella és kebelbarátnője, valamint Margit és Zigóta, Boborján, Anti bácsi, egy szigorú ornitológus, továbbá a násznép. Repülőgépünk boldogan repíti önöket oda, ahová a végén megérkeznek.

Belépő: 5000 Ft

BEMUTATÓ!

MÁRCIUS 8. PÉNTEK 19.00
MÁRCIUS 9. SZOMBAT 19.00

MÁRCIUS 25. HÉTFŐ 19.00

LÁNYOK, FIÚK

A Loupe Színházi Társulás előadása

Játssza: Lovas Rozi

Vannak történetek, amiket mindenképpen el kell mondani. Vannak történetek, amikről lehetetlen beszélni. Ezek néha ugyanazok a történetek. Most egy nő beszél a névtelenek közül, életről, halálról, szerelemről. A férfiak beszédes némaságáról. Egy felívelő és egy lefelé csúszó életpályáról. A gyerekek kiszolgáltatottságáról. Arról a gyilkos labirintusról, amit közösen építettünk, pár ezer évig, fiúk és lányok. Dennis Kelly jellemző írói eszköze a késleltetés, a feszültség fokozása, a kiszámíthatatlan fordulatokra építő hatáskeltés – aki egy Kelly-darab cselekményét előre elmeséli, az egyéb aljasságokra is képes. A Lányok, fiúk egyetlen ária, bravúros hangnemváltásokkal, egy stand-up tragedy: hiszik-e vagy sem, időnként nagyokat fognak nevetni és a sírás sincs kizárva. Ezért járunk színházba, nem?

Dennis Kelly-vel az Árvák után már másodszor találkozik a csapat. A Girls&Boys című darabot 2018-ban mutatták be Londonban, majd bejárta az egész világot. A díjnyertes angol drámaíró erős, háromdimenziós női karakterre írt történetét most az ország egyik legismertebb és legsokoldalúbb színésznője, Lovas Rozi előadásában láthatják a magyar nézők.

A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Fordította: Horváth János Antal

Jelmeztervező: Pattantyus Dóra

Díszlettervező: Szabó Márton István

Dramaturg: Németh Gábor

Koreográfus: Molnár G. Nóra

Zeneszerző: Hunyadi Máté és Szendrey-Nagy Olivér

A rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi

Rendező: Horváth János Antal

A Loupe Színházi Társulás előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MÁRCIUS 24. VASÁRNAP 19.00

BÁRMI LEHETSÉGES, HA ELÉG ERŐSEN GONDOLSZ RÁ

A Loupe Színházi Társulás előadása

Különbözőbbek talán nem is lehetnének, Alex és Rupert között mégis minden magától értetődően alakul – ami a lényeget illeti. De mi történik akkor, ha pont ott kap sebet egy kapcsolat, ami az egyik leglényegibb? Hogyan lehet feldolgozni egy újszülött gyermek elvesztését? Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse biztos kézzel vezet végig bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein. Megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést. Mint aki maga is járt azon a tájon, amelyről mesél, s akinek épp ezért készek vagyunk elhinni: lehetséges a visszatérés. Mint bármi. Csak elég erősen kell rá gondolni.

Fordította és rendezte: Horváth János Antal

Játsszák: Sodró Eliza, Rusznák András

Zeneszerző: Farkas Virág ‘Zazie’

Dramaturg: Sándor Júlia

Látványtervező: Fekete Anna

Látványasszisztens: Kaszás Nina

Koreográfus: Molnár G. Nóra

A rendező munkatársa: Fazekas Anna

A Loupe Színházi Társulás előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MÁRCIUS 14. CSÜTÖRTÖK 19.00
MÁRCIUS 18. HÉTFŐ 19.00

DENNIS KELLY: ÁRVÁK

A Loupe Színházi Társulás előadása

Danny és Helen ünnepi vacsorára készülődnek, amikor belép Helen öccse, Liam, csurom véresen. Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet.

Szereplők: Lovas Rozi, Lengyel Tamás, Molnár Áron

Fordította: Horváth János Antal

Látvány: Szabó Márton

Jelmez: Kisprumik Ádám

Zene: Stark Ervin

Rendezőasszisztens: Fazekas Anna

Rendező: Horváth János Antal

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

A Loupe Színházi Társulás előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MÁRCIUS 22. PÉNTEK 19.00

BECSAPÓDÁS

A Loupe Színházi Társulás előadása

A színészek improvizációi alapján írta: Horváth János Antal

Két házaspár együtt vacsorázik, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. A lányok testvérek. Sok éves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez az alkalom viszont valamiért másnak ígérkezik. Ma van valami a levegőben. Egy amúgy is pattanásig feszült ország levegőjében. Hamarosan értesítések pittyennek a telefonokon: az államfő perceken belül bejelentést tesz. Már megint mi lehet az? Elkezdődik a nemzetiszín zászló előtt felvett nemzetnek intézett videóüzenet. Az országot támadás érte. Egy rakéta csapódott egy határmenti településbe. Négyen meghaltak. Az ország nem nézheti tétlenül honfitársainak igazságtalan halálát. Cselekedni kell. Ez már a mi háborúnk is. Azonnal elrendelik a katonakorú férfi lakosság besorozását. Tizenkét óra múlva pedig lezárják a határokat. Szereplőinknek gyorsan kell döntést hozni, ami az egész életükre hatással lehet. Kérdés, hogy tudnak-e a döntéseikkel együtt élni. Érdemes-e élni haza nélkül? Vagy érdemes meghalni egy hazáért, ami már sosem lesz a miénk? Végül lehet, hogy nemcsak az országból, de a szobából sem jutnak ki.

Játsszák: Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika

Díszlettervező: Pallós Nelli

Jelmeztervező: Kisprumik Ádám

Dramaturg: Balassa Eszter

Zene: Hunyadi Máté

A rendező munkatársa: Perényi Luca

Rendező: Horváth János Antal

A Loupe Színházi Társulás előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MÁRCIUS 16. SZOMBAT 19.00

SZILY LÁSZLÓ – HORVÁTH JÁNOS ANTAL: KITOLÁS

Apanevelés kezdőknek és haladóknak

DAD-TALK: LENGYEL TAMÁS

Apának lenni nem könnyű. Sőt elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig!

Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről.

Válaszokat, persze, én sem tudok. De azért elmondom a frankót. Vagy legalább, hogy velem hogy történt minden.

Addig is vigyázz! Az ellenség sohasem alszik. Se képletesen, se szó szerint.

Audiovisual-gagmen: Beke Dániel, Praznovszky Dániel

Szily László azonos című regénye alapján írta és rendezte: Horváth János Antal

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Az előadásra dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MÁRCIUS 28. CSÜTÖRTÖK 19.00
PRESSER GÁBOR—SZTEVANOVITY DUSÁN—HORVÁTH PÉTER: A PADLÁS

A SZINDRA TÁRSULAT előadása

Rendező: FÖLDESSY MARGIT

Ezen a Padláson „Ég és Föld között” minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiú megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, de nyugalmát titokzatos vendégek zavarják meg, különféle halandó és halhatatlan lények…

Félig mese – félig musical 9-99 éves korig.

Belépő: 3000 Ft

MÁRCIUS 24. VASÁRNAP 19.30

NONSTOP IMPRO A SZINDRA TÁRSULATTAL

Az impró előadásokon minden a pillanat műve, a közönség instruálhatja a szereplőket és részt vehet a játékban is.

Műsorvezető: FÖLDESSY MARGIT

Belépő: 2500 Ft

Érkezési sorrend, max.: 60 fő

MARCZI PLACC

MÁRCIUS 9. SZOMBAT 10.00

A MAGFOGÁS ÉS A FAJTAFENNTARTÁS ALAPJAI

Réthy Kati és a Magház Egyesület előadása

A Szezon Kert kertésze mesél a magfogás és fajtafenntartás alapjairól, valamint pár különleges zöldségről a gyűjteményéből.

Belépő: 1000 Ft

MÁRCIUS 9. SZOMBAT 11.00-15.00

MAGBÖRZE 

A Magház Egyesülettel

Ha kiskertet vagy balkonkertet ápolsz, akkor várunk sok szeretettel a Magház Egyesület magbörzéjén! Hozd el saját szaporítású magjaidat, amelyeket szabadon elcsereberélhetsz más kertészekkel. Akkor se csüggedj, ha még nincsenek saját magjaid, a Magház fajtagyűjteményéből mindenkinek jut pár csomag különlegesség!

A Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy tegyen az agrobiodiverzitás megőrzéséért. A Magház elsődleges küldetésének tekinti azon szervezetek és magánszemélyek összekapcsolását, akik a kultúrnövények sokféleségének megőrzésén és bővítésén munkálkodnak a Kárpát-medencében. Egyik fő célunk, helyi közösségek (hubok) létrehozása, ezáltal elősegítve változatos fajták megőrzését és beépülését a helyi mezőgazdasági, társadalmi és kulturális környezetbe. Közösségi maghálózatunk tagjai helyi, közösségi tudásközpontként és magbankként is működnek, így bárki csatlakozhat helyben egy működő közösséghez. A hubok gyűjtik, termesztik, felszaporítják és fajtafenntartás céljából megőrzik a régi és új szabadon termeszthető fajtákat. A fajták megosztásával és oktatással támogatjuk a kistermelőket is, a fajták megtalálásában és felkutatásában, akik a hagyományos és különleges növények piacra jutásáért, megbecsüléséért is dolgoznak.

A magbörze házirendjéről a Magház Egyesület honlapján (www.maghaz.hu) lehet tájékozódni.

A belépés díjtalan.

MARCZI DOKUMENTUMFILMKLUB

Folytatjuk vetítéssorozatunkat a KineDok legfrissebb kínálatából, nemzetközi és magyar rendezők filmjeiből válogatva.

MÁRCIUS 7. CSÜTÖRTÖK 14.00

TÚL A TRAUMÁN

Veće od traume (2022)

Rendező: Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski

Ki lehet-e valaha gyógyulni a háború okozta sebekből? A film a délszláv háború során traumatizált asszonyok sorsát követi, akik próbálnak újra magukra találni. Ezeknek a nőknek a családját megölték, velük magukkal pedig embertelen módon bántak: megkínozták, megerőszakolták őket. Szenvedéseiket közel negyed századig magukba temették. Most viszont egy terápia révén lehetőségük nyílik arra, hogy felfedezzék, mi történhetett volna a másként az életükben, ha nem kellett volna ennyi szenvedésen keresztülmenniük, és megpróbálhatnak újra rálelni, kik is ők valójában. A kezelés sokszor nem mentes a feszült indulatoktól, ám pont ez a dráma szükséges ahhoz, hogy a résztvevők felfedezzék magukban az elfogadás érzését, megszabaduljanak az őket béklyóba kötő múlttól, és végre békére leljenek.

A filmet eredeti nyelven magyar  felirattal vetítjük.

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 14.00
VÉGÜL JÓ LESZ MINDEN

Všechno dobře dopadne (2022)

Rendező: Miroslav Janek

A méhek jól szervezett közösségében nincs helye az önérdeknek. A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Ha a szorgos rovarokat figyeljük, rájövünk: nincs is náluk fontosabb teremtménye a földnek. Ám az emberek kapzsisága és önzése miatt közösségeik mind nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ez gond lehet számunkra is, földünknek azonban nem: velünk vagy nélkülük, neki mindenhogy jó lesz.

A filmet eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük.

A belépés díjtalan.

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 10.00
CSALÁDI JÓGA

A szülő-gyermek, vagy családi jóga olyan óra, melyen a gyerekek és szüleik, esetleg testvérek, közösen vesznek részt. Ez egy kivételes lehetőség arra, hogy a családok tagjai mélyebben, vagy akár újra kapcsolódjanak egymással.

A biztonságos, bensőséges hangulat, a bizalmi feladatok, a sok érintés és ölelés, mind azt szolgálják, hogy a rohanó világban oly sokszor sérült szülő-gyermek kapcsolat megerősödjön, simuljon, közös élmények építsék azt.

A jóga alapvetően is a szeretet érzésére becsatornázott mozgás.

Ha úgy használjuk, hogy azzal kapcsolatokat erősítünk, vagy teremtünk, az eredmény nem marad észrevétlen.

Foglalkozásvezető: Gimesi Csenge Liza pedagógus és gyermekjóga oktató

Az órákon az ideális életkor 5+ év, de szuperügyes kistesók, vagy tipegő jógások is csatlakozhatnak hozzánk.

Belépő a foglalkozásvezetőnél vásárolható:

2 főnek 3000 Ft (szülő + 1 gyerek)

2+1 főnek 3500 Ft (2 szülő + 1 gyerek)

MÁRCIUS 13. SZERDA 19.00
BORKLUB BÁCSI ZOLTÁNNAL
(szőlőműves, borszakértő, borfilozófus)

A BOR HOLISZTIKUS MEGKÖZELÍTÉSE

Mi a Bor? Élelmiszeripari termék? Szakrális ital? Kultúrtermék? Esetleg mindhárom? Mi a legfontosabb egy szép bor születésénél? Maga a szőlőfajta? A talaj? A kőzet? Vagy a borászati munka? Hogyan függ össze mennyiség és minőség, avagy hány fürt szőlőt hagyjunk a tőkén? Milyen extrát tesz hozzá a Kárpát-medence vulkanikus talaja a bor ízéhez? Mi a bor szerepe a művészetekben? Miért veszünk kovászolt kenyeret és érlelt kecskesajtot, ha egyszer már elköteleződtünk a szép borok fogyasztása mellett? A válaszokat együtt találjuk meg. Izgalmas beszélgetésre számíthatunk, bizonyítja az utóbbi négy év közel 5000 vendége, akik hasonló boresteken szocializálódtak Bácsi Zoli borklubjaiban.

6 tételt fognak kóstolni ezen az alkalmon a résztvevők.

Belépő: 5000 Ft

RENDEZVÉNYEK – ELŐADÁS, BESZÉLGETÉS

UTAZÁS A KÉPZELET ŰRHAJÓJÁN

Kiss László Széchenyi-díjas csillagász előadássorozata

Újabb tudomány-kommunikációs kísérlet, újszerű, játékos, magával ragadó, gondolkodásra sarkalló tudomány-kommunikációs aktivitás. Több, mint előadás! Interaktív, intellektuális, szórakoztató!

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 18.00
BOLYGÓK MÁS CSILLAGOK KÖRÜL

További előadások:

ÁPRILIS 18. CSÜTÖRTÖK 18.00
A FÖLDÖNKÍVÜLI ÉLET LEHETŐSÉGEI

MÁJUS 16. CSÜTÖRTÖK 18.00
EXTRÉM CSILLAGOK ÉS A TEJÚTRENDSZER SZERKEZETE

JÚNIUS 20. CSÜTÖRTÖK 18.00
GALAXISOK ÉS GALAXISHALMAZOK A TÁGULÓ VILÁGEGYETEMBEN

Az előadássorozat a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba nyújt bepillantást, és személyes beszélgetésre kínál lehetőséget a csillagásszal a tudományterület jelenéről és jövőjéről. A sorozat célja a legújabb felfedezések és új felismerések bemutatása a nagyközönség számára is érthető és szórakoztató formában. Az utazás során kalauzunk Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, az Élő csillagászat c. online műsorfolyam házigazdája, aki erre a különleges hat alkalomra személyesen várja a kozmosz titkai iránt érdeklődőket. Az előadásokról nem készül videofelvétel – legyen ez unikális és megismételhetetlen élmény minden résztvevőnek!

A hatrészes előadássorozat tematikáját tekintve felöleli a teljes Naprendszerünket, más csillagok körüli bolygókat, és a földönkívüli élet lehetőségeit. A bolygórendszerektől tovább haladva megismerhetjük az extrém csillagok világát, a Tejút szerkezetét, majd a tudós képzeletbeli űrhajóján a táguló Világegyetem galaxishalmazainak útvesztőjében kalandozhatunk el. Egy előadássorozatban tehát megtudhatunk szinte mindent az Univerzumról, az előadás végén pedig egy mobilapplikáción keresztüli kvíz garantálja, hogy a vendégek választ kapjanak kérdéseikre is!

A műsor felépítése: 50-55 perc előadás, majd 30 perc beszélgetés az előadás során feltett kérdésekről

Belépő: 2500 Ft

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

SZENT TITKOK ÉS TERMÉSZETFÖLÖTTI REJTÉLYEK A TÖRTÉNELEMBEN

Történelmi stand up előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

MÁRCIUS 27. SZERDA 18.00
BOTTICELLI ÉS AZ ÓKORI ISTENNŐK – RENESZÁNSZ FILOZÓFIA ÉS EZOTERIKUS POGÁNYSÁG FIRENZÉBEN

Hogyan kerül egy meztelen istennő egy keresztény városban készülő képre? Ki rendelte meg, és ki értette, amit lát? Mit olvasnak Firenzében a képek készítői, és lehetett-e fedetlen nőket ábrázolni? Miért reneszánsz találmány a divat és a dekoltázs? Hogyan hatottak a Mediciek politikai küzdelmei a művészetre? Lehet gyilkolni egy reneszánsz katedrálisban? Miért jelennek meg ókori istenek a kereszténység megújulásának korában? Hogyan keveredik a reneszánsz mágia a képekkel és zenével? Miért akarta az egész reneszánszot elpusztítani Savonarola? Az előadás a történettudomány legújabb eredményeinek segítségével mutat be egy ismertnek hitt világot.

Belépő: 2000 Ft

Diák és nyugdíjas: 1200 Ft

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

MÁRCIUS 12. KEDD 15.00

KI NYER MA?

JÁTÉK ÉS MUZSIKA 70 PERCBEN

AKI VEZETI: CZIGÁNY GYÖRGY

Játékra hívjuk kedves közönségünket!

Szép verseket hallhatnak neves színművészek előadásában és zongoradarabokat, operaáriákat, dalokat zenei életünk legjobbjainak tolmácsolásában. A zenés irodalmi esten versre és muzsikára vonatkozó kérdések hangzanak el, a helyes válaszokkal pedig még ajándékokat is lehet nyerni. A vetélkedővel párosuló művészeti esteket a „Ki nyer ma?” rádiós játékból ismert ötletadó, CZIGÁNY GYÖRGY vezeti.

Közreműködnek:

Várhelyi Éva operaénekesnő

Nyári Bea színművésznő

Neumark Zoltán zongoraművész

Rendező: II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa

A belépés díjtalan.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

RENDEZVÉNYEK – NYUGDÍJASKLUB

MÁRCIUS 1. PÉNTEK 14.00

BALTIKUMI UTAZÁSOK
Bokor Éva klubtag úti élmény-beszámolója

MÁRCIUS 22. PÉNTEK 14.00

LÁTOGATÁS A PARLAMENTBE

A nyugdíjasklub programjain a részvétel klubtagsághoz kötött!

Klubvezető: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; sipos.ildiko@marczi.hu)

RENDEZVÉNYEK – ZENEI PROGRAMOK

MÁRCIUS 4. HÉTFŐ 19.30
CALCUTTA TRIÓ – INDIAI ZENEKLUB

Kozma András – szitár

Nyusztay Iván – tabla

Molnár András – tanpura

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

CALCUTTA – INDIAI ZENEKLUB

MINDEN HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJÉN 19.30

A Calcutta Európában, Indiában valamint a világ számos pontján lép fel évtizedek óta. A klasszikus indiai zene mestereivé váltak, annak szülőhazájában is számos elismerést szerezve. Fő céljuk a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. Az előadásokon betekintést nyújtanak az indiai klasszikus zene rendszerébe, történetébe, szigorúan követve indiai mestereiket. A hangversenyt gyakran egészíti ki indiai film vetítése is, amely az indiai zene hangszereit, legnagyobb előadóit és népeinek kultúráját mutatja be.

Belépő: 2000 Ft

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 20.00

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

Moldvai és gyimesi táncház a Szigony, a Somos és a Fanfara Complexa zenekarokkal, tánc- és énektanítással

CSÁNGÓK ÉS SZÉKELYEK – a Somos együttes kiskoncertje

Belépő: 2000 Ft

Diák: 1500 Ft

A táncház az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap, a koncert a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Kollégium támogatásával valósul meg.

GRADUS AD PUBLICUM – A JÖVŐ ZENÉJE

Sorozatszerkesztő és műsorvezető: Eckhardt Gábor zongoraművész

Mi az előadóművész vágya? A publikum meghódítása. Ám hiába a tehetség, a gyakorlás, az otthoni felkészülés, ha nincs pódium, ahol ezt valóra lehet váltani. A Gradus ad Publicum sorozat ezt a célt szolgálja: pályakezdő, kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A házigazda, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez.

MÁRCIUS 10. VASÁRNAP 19.00

KELET CSILLOGÁSA

Magyarországon élő és tanuló kínai zongorista tehetségek gálahangversenye

Meglepetés! Hogy miért? Mert ez az est különleges helyet foglal el a Gradus sorozat eddigi rendezvényei között. Immár másodszor fordul elő, hogy egy ország, egy nép áll a középpontban. Az este folyamán azok a különleges kínai zenei tehetségek, zongoristák, hegedűsök, gordonkások mutatkoznak be, akik a zeneiskolai szinttől a Zeneakadémiáig mind itt tanulnak Magyarországon és azért érkeztek, hogy a mi zenekultúránkat ötvözzék saját hagyományaikkal. Ahogy már megszoktuk, a különleges este házigazdája és egyben a sorozat szerkesztője, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez.

Belépő: 2500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1300 Ft

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

MÁRCIUS 10. VASÁRNAP 19.00

KETTEN VAGY HÁRMAN

Neil Young Sétány koncert

A Neil Young Sétány együttes dalai RÁTÓTI ZOLTÁN, TÓTH ISTVÁN és HUZELLA PÉTER előadásában.

Neil Young, a Crosby, Stills, Nash & Young szupercsapat talán leghíresebbike, a mai napig termékeny dalszerző, világjáró művész. Neve mára már fogalom. A woodstocki nagy nemzedék egyik utolsó nagysága. A Neil Young Sétány koncerten a kezdetektől a legújabb dalokig Sülyi Péter magyar fordításában éneklik Young és a többiek híres és álomszép slágereit

Belépő: 2000 Ft

CSEMETEKERT – JSZIAMARCZI! CSALÁDI PROGRAMOK

MÁRCIUS 10. VASÁRNAP 10.00

BÉLAMŰHELY – TÖRZSI RÍTUSOK

Interaktív zenei játékok c. sorozat

Hogyan keletkezhettek az ősi hangszerek? Milyen volt az ősember trombitája vagy zongorája? Az ének volt előbb vagy a hangszeres zene? Volt karmester? Vagy honnan tudták a zenészek, hogy mikor kell elkezdeni és befejezni a zenét? Milyen kottából játszhattak? Bárki lehetett zenész vagy már akkor is tanulni kellett a zenét?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ közösen egy nagy körben. Megpróbáljuk megjeleníteni, vajon milyen lehetett, amikor még az erdőkben és mezőkön éltünk, és ünnepeink alkalmával megvendégeltük az idegeneket, és egymást figyelve, egymást hallgatva mozogtunk, pulzáltunk egy közös lüktetésre.

Ajánlott: 6 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

MÁRCIUS 12. KEDD 10.00 ÉS 11.00

KALÁKA KICSIKNEK KONCERT

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalainkon nőtt fel.

Gyermekkorunk legkedvesebb zenekarai szinte észrevétlenül válnak saját gyermekeink kedvenceivé. A Fakatonát, a Pelikánt és a Bőrönd Ödönt talán még anyukánkkal énekeltük, és még ma is kívülről tudjuk, de egy ideje már a gyermekeink dúdolják…Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ebben a szeretetteljes légkörben ismerkedhetnek meg sok akusztikus hangszerrel és találkozhatnak – talán először – a zene csodálatos világával.

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Radványi Balázs

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2200 Ft

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 11.00
LÁZÁR ERVIN: MANÓGYÁR
– avagy mindenkinek vannak manói

A MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ előadása

Lázár Ervin klasszikus meséjében Zsuzsika nehéz helyzetbe kerül. Murmura néni vigyáz rá, míg anyukája megérkezik. Nem elég, hogy a néni szigorú és mogorva, de még alaposan rá is ijeszt a kislányra. „Az ilyen engedetlen, nyifegő-nyafogó gyerekeket mind elviszi a Bákász! Elvisz a Mumus! Szólok is a Zöld Lificnek, bizony elvisz!” Bákász! Mumus! Zöld Lific! Ilyen rettenetes dolgokkal

fenyegetőzik Murmura néni! Szegény Zsuzsika szörnyen meg is rémül.

De vajon léteznek – e ezek a lények? És ha léteznek, tényleg olyan szörnyűségesek? Valóban el akarják vinni Zsuzsikát, vagy össze lehet velük esetleg barátkozni?

A Mesebolt Bábszínház előadásában ezekre a kérdésekre kapunk választ sok humorral és kalanddal. A félelmet le lehet győzni nevetéssel, szeretettel és bizalommal, csak ki kell nyitnunk a szívünket a világra…

Lázár Ervin meséiből bábszínpadra írta: Pallai Mara

Zene: Kiss Dávid

Tervezte: Trifusz Péter

Rendező-dramaturg: Veres András

Zsuzsika – Gyurkovics Zsófia

Murmura néni – Kolozsi Angéla

Bákász – Kőmíves Csongor

Mumus – Varga Bori

Zöld Lific – Kovács Bálint

Ajánlott: 4 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

Az előadás létrejöttét a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

MOTOLLA KÉZMŰVES ALKOTÓMŰHELY

VASÁRNAPONKÉNT 10.30-12.00

 „Pergő-forgó motolla, fuss ördög a pokolba, hozd ide a gyerekeket, csináljanak kerekeket!”

Kézműves délelőttre várjuk a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (anya, apa és nagyi is) együtt alkothatnak. A játszóházi foglalkozásokat 3-6 éves korú gyermekeknek ajánljuk!

MÁRCIUS 3. VIRÁGKÉP KÉSZÍTÉSE

MÁRCIUS 10. LOVAGLÓ HUSZÁROK ÉS HÖLGYEK

MÁRCIUS 17. KI BÚJT A GOMBA ALÁ?

MÁRCIUS 24. SELLŐS KÉP KÉSZÍTÉSE

MÁRCIUS 31. ŰRHAJÓSOK ÉS ŰRLÉNYEK

Foglalkozásvezető: Krista Anita bábművész

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1200 Ft

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

XXVI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál – Búcsúztassuk együtt a nyarat!

Idén 26. alkalommal nyitja meg kapuit a Klebelsberg Kultúrkúria a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, ahol augusztus 29. és szeptember 1. között koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt! Búcsúztassuk el a nyarat és töltődjünk fel együtt az őszre művészettel!