Share on facebook
Share on email

Buda segít az energiaválság idején

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-bejegyzése arról, hogy a II. kerület LED izzó pályázattal, egyszerűsített napelemtelepítéssel és energiaközösségek létrehozásával, javaslattal a kormány felé segít az energiaválság idején.

Korszerűbb fényforrásokkal kisebb fogyasztással világíthatunk otthonunkban és közösségi tereinkben. A II. kerületiek energiatakarékosságát segítendő hamarosan LED izzó pályázatot írunk ki annak érdekében, hogy minél több kerületi otthonban használjanak energiatakarékos izzókat, így újabb lépést tehetünk a fenntarthatóság irányába, és mérsékelhetjük energiafogyasztásunkat.

Kérjük, még a pályázat kiírása előtt regisztráljon űrlapunkon, hogy felmérhessük a LED izzók iránt mutatkozó igényeket! A regisztrálóknak a kiírás megjelenésekor értesítést küldünk a részletekről, a pályázás feltételeiről, a pályázható LED izzók foglalatáról, névleges teljesítményéről és színhőmérsékletéről.

A LED izzó pályázatra külön várjuk társasházi közös képviselők jelentkezését is, akik vállalják közös helyiségek fényforrásának cseréjét.

A LED izzó pályázat űrlapja itt található: https://bit.ly/3uZkDli

Fontos! A LED izzó pályázathoz, illetve egyre több önkormányzati akción történő részvételhez lesz szüksége II. kerület kártyára, amit érdemes minél előbb igényelni. A kártyáról bővebb információt itt talál: http://www.masodikkeruletkartya.hu/

A lakosság számára kiírandó LED izzó pályázaton túl a kerület több környezetvédelemmel és hatékony energiafelhasználással kapcsolatos pályázata is folyamatban van. Még februárban döntöttünk arról, hogy részt veszünk az Interreg Central Europe pályázatán egy nemzetközi konzorcium tagjaként, amelynek célja energiaközösségek létrejöttének elősegítése.

Az energiaközösségek megújuló energia előállítására, elosztására, tárolására és megosztására alapuló szerveződések. A pályázat támogatása esetén azon fogunk dolgozni, hogy például a társasházak az önkormányzattal összefogva telepíthessenek napelemeket a tetőkre, így a háztartások olcsóbb, fenntartható és önellátó energiával működhetnének.

Felméréseink szerint csak az önkormányzati tulajdonú középületek tetején 8975 m2 napelem helyezhető el, amivel az intézmények fosszilis energiafogyasztásának számottevő része fenntartható módon váltható ki. Ezúton felhívom az illetékes minisztert a korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által 2021-ben 4 milliárd forintos keretösszeggel kiírt energiaközösségek kialakítását támogató pályázat új felhívásának azonnali meghirdetésére.

A pályázat segítségével a II. kerületi Önkormányzat megvalósíthatja a szükséges beruházásokat és létrehozhatja a saját intézmények, később pedig a társasházak számára is hozzáférhető, fenntartható energiaközösséget. Meggyőződésünk, hogy kizárólag ilyen projektekkel kezelhetőek a jelen és a jövő energiaválságai.

A napelemek elhelyezésének további egyszerűsítése érdekében kezdeményezzük a településképi rendeletünk vonatkozó részeinek módosítását.

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek