Share on facebook
Share on email

Átadták a történelmi emlékparkként megújult Széna teret

Azt kívánom, hogy a közös múltfeldolgozás mellett legyen a Széna tér egy olyan barátságos hely, ahol békében megférünk egymás mellett város szívében!

A tér mai formájában szinte egyáltalán nem emlékeztet arra a Széna térre, amely a buszpályaudvar árnyékában bújt meg Buda szívében. Ugyanakkor, bár formájában nem, történeteiben, emlékeiben továbbra is őrzi az elmúlt évszázadok lenyomatát. Az a Széna tér, amelyet ma átadtunk, egyszerre szól a múltról, a jelenről és a jövőről.

Történeti emlékparkot hoztunk létre a Margit körút és a Csalogány utca kereszteződésében, mert hiszünk benne, csak akkor lehetünk boldogok a jelenben és a jövőben, ha tisztában vagyunk örökségünkkel.

A múlt konfliktusait számtalanszor próbálták már a szőnyeg alá söpörni, elfelejteni, vagy ahogy oly sokszor énekelték, „végképp eltörölni”. Ez azonban nem lehetséges. Ha megpróbáljuk elhallgatni a 20. században minket ért traumákat, a minden magyar családot érintő tragédiákat, akkor esélyünk sincs a feldolgozásra és a gyógyulásra. Ez ugyanúgy igaz egyénekre, családokra és a társadalmakra is. A múlt közös feldolgozása tud minket igazi közösséggé kovácsolni.

Ezt a célt szolgálja a Széna téri történeti emlékpark is, a szó legszorosabb értelmében vett köztér, ahol nem csak egymás mellett közlekedünk, hanem valóban közösen használjuk azt.

Van egy alapvető tévedés, amire általános iskolától kezdve nevelnek minket: az, hogy a történelem államférfiakról szól. Királyokról és hadvezérekről tanítanak minket és ezért legtöbbször róluk is beszélünk. Az ezerarcú és ezer színben pompázó társadalmakat szürkére festik, ezért is tudunk nehezen kapcsolódni az örökségünkhöz, hiszen a kép, amit a tankönyvek lapjain mutatnak, annyira másként fest, mint a mi életünk. Ezen szeretnénk változtatni a Széna téren.

Nagy idők tanúja volt ez a tér és nagy idők tanúi voltak azok az emberek, akik itt éltek. Az ő emlékeikből épül fel a megújult Széna tér. Interjúkat készítettünk velük, a velük forgatott filmeket pedig közkinccsé tettük. Ezeket akár a téren járva, akár otthon bárki megnézheti. Köszönjük mindenkinek, aki megosztotta velünk emlékeit és lehetővé tette, hogy együtt dolgozzuk fel azokat.
Ötvenhat hétköznapi hőseinek állít emléket a hatdé művészcsoport szobra is, a harcos forradalmárok mellett megemlékezve azokról a tömegekről is, akiket családi történeteinkből ismerhetünk.

Mindennapi használati tárgyaink kontúrjai látszanak ezen a szobron, a forradalmárok által készített, fegyverként használt tárgyak mellett. Az üvegek, amelyekben sokszor a házi lekvárokat és befőtteket tartottuk, a forradalom alatt a szabadságharc eszközévé válhattak. Ezt mutatja meg ez az emlékmű.

A Varsányi Irén utca torkolatánál kap helyet egy budai hősnő, Szenes Hanna szobra, akit bár világszerte becsülnek, hazájában, Magyarországon mostanáig nem kapta meg az őt megillető figyelmet. Fáskerti Zsófia alkotása méltó emléket állít annak a verseket író budai lánynak, aki a Baár-Madas Református Gimnázium zsidó diákjaként Palesztinában kezdett új életet, majd a II. világháború borzalmaival és a holokausztról érkező hírekkel szembesülve visszatért Magyarországra, hogy segítsen honfitársain. Életét áldozta azért, hogy másokat megmenthessen. Itt korcsolyázott a BBTE sporttelepén és itt, a Margit körút állt az a katonai fogház is, ahol kivégezték.

Ha valamit tanulhattunk a történelmünkből, az az, hogy minden tervet felülírhat a valóság. Így találtunk rá az építkezés alatt az egykor itt állt Szent János Kórház oszlopaira, melyeket a Csalogány utca mellett állítottunk ki. Ugyancsak a Szent János Kórházra emlékeztetnek az egykori épület határait jelző, burkolatba mélyesztett sávok is.

A Széna tér a múltunkkal foglalkozik, de a jelenünkről szól. Pátosz és naftalinban érlelt mondatok helyett friss gondolatokat hoz Budára, a Fővárosba és Magyarországra.

A szépirodalom segítségével is körbejárhatjuk a teret; négy, burkolatba vésett vers vezet végig a téren. Ezek mind a Széna térről szólnak; Bereményi Géza és Cseh Tamás, Márai Sándor, Szenes Hanna és Térey János alkotásai a városi térben elhelyezve közelebb hozzánk mindannyiunkhoz a költészetet.

Mi, budaiak egy igazi zöld oázissal gazdagodtunk. Megmutattuk, egy új városi tér létrehozása egyszerre teheti zöldebbé Bel-Budát és segít feldolgozni a múltunkat. Ez egy új megközelítés, ami rengeteg izgalmat tartogatott mindannyiunk számára.

A történelemtudomány kilépett a tanulmánykötetek lapjairól és egy városi tér megújításának szervezőelve lett. A növényzet egyszerre emlékeztet múltunkra és teszi színpompássá jelenünket. Így válik a Széna tér olyan különleges hellyé, amely otthonosabbá, szerethetőbbé, zöldebbé teszi Budát.

Ugyanakkor a Széna tér a jövőnkről is szól. A most elültetett fák – szám szerint 68 darab – évről évre nőni fognak, árnyékot adnak, tisztítják a levegőt. A tér, amit most megújítottunk, új fejezetet nyit Buda történetében. Azt mutatja meg, lehetséges egy őszinte, otthonos és barátságos teret létrehozni, ahol békében élhetünk együtt mindannyian. Ahogy elfogadjuk mindannyiunk örökségét, eltérő emlékeit, ugyanúgy tudjuk elfogadni egymást a tér használóiként is. Amilyen különböző a múltunk, olyan különbözőek a szokásaink. Máshogy közlekedünk, máskor kelünk és fekszünk, másként töltődünk fel. Mást és mást várunk egy városi tértől is. Azt kívánom, a közös múltfeldolgozás mellett legyen a Széna tér egy olyan hely, ahol békében megférünk egymás mellett.

Ahol egyszerre kapcsolódhatunk ki és közlekedhetünk, amit gyalogosok, biciklisek és autósok közösen, egymásra tekintettel használnak. Egymás kiszorítása helyett figyeljünk egymásra. Mutassuk meg, milyen ereje van a budaiak közösségének, tegyük otthonossá együtt a Széna teret. Legyen olyan ez a tér, mint Buda egésze: barátságos, békés, boldog hely a város szívében.

Köszönöm mindenkinek, aki dolgozott a Széna tér megvalósításán, aki támogatta a tér megújulását, a Fővárosnak és a II. kerület önkormányzatának! Köszönöm a környéken élők türelmét és megértését, és köszönöm mindenkinek, aki eljött ma az átadóra!

Külön köszönöm dr. Törös Edit reumatológus főorvosnak, Dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettesnek, Hegedűs D. Géza színművésznek és a Vodku fiai – Cseh Tamás emlékzenekarnak, hogy velünk tartottak az átadón!

Az ünnepélyes átadás itt nézhető vissza: https://www.facebook.com/budapest2/videos/510573757320486

Vigyázzunk egymásra!
Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek