Share on facebook
Share on email

A Költészet Napja, a Tánc és az Űrhajózás Világnapja, Az év természetfotósa és még sok más áprilisban a Kultúrkúriában!

Áprilisban is vár a Klebelsberg Kultúrkúria a II. kerületben!

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.
Telefon: 392-0860, 20/322-7171
www.kulturkuria.hu
facebook.com/kulturkuria

  1. április 1-30. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

JELES NAPOK

Április 11. hétfő 10:00
Akinek a kedve dalos – Költészet napi verses koncert
Radványi Balázs zenész, zeneszerző és Varró Dániel költő közös zenés-verses műsora
Közreműködik Balogh Péter gitáron.
2022-ben a Költészet Napja alkalmából a József Attila-díjas költő Varró Dániel lesz a Kultúrkúria vendége.
Varró Dani verseskötetei sok-sok ezer példányban forognak.
Ez a verses-zenés találkozás elsősorban a gyerekvilágba vezet, és Dani itt azokat is megszólítja, akik szívesen vesznek részt költői kalandozásban, rímek kitalálásában.
Zenei partnerei Radványi Balázs a Kaláka együttesből jól ismert Kossuth-díjas dalnok valamint Balog Péter gitárművész, akivel a Dalnokklub előadásain találkozhattunk.
Külön érdekesség az is, hogy három Varró verset Balázs és Dani közösen énekelve adnak elő, amelyre korábban még nem volt példa.
A belépés díjtalan, regisztráció szükséges.
Regisztráció: https://www.kulturkuria.hu/content/26/59252/kolteszet-nap-radvanyi-balog-varro-dani

Április 11. hétfő 16:00
Legyek a lábnyom – versszínház a Költészet Napja tiszteletére
Az Aranyszamár Színház és a Szarkaláb Banda összművészeti előadása Szabó Balázs zenéjére
Megzenésített versek mesélnek el érzéseket, történeteket, tánccal, bábbal, és sok-sok szeretettel
Különleges koncertszínházi előadás, amelyben a zene, a tánc, a látvány, a versek mind ugyanazokat a történeteket mesélik.
Fodor Ákos, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna, Weöres Sándor versei és a történet által megismerünk egy szerelmes fiatal lányt, egy önmagával viaskodó ifjút, egy bolyongó férfit, egy álmodozó édesanyát. Útjukat átszövi két ember állandó jelenléte, akik olykor segítik őket, olykor megnehezítik a személyes történetek kibontakozását. A négy főhős különböző megpróbáltatásaiban csak egy dolog közös: a zene segítő ereje. Az, hogy a szereplők mind vakok, csak átértelmezi a színpadi szituációkat. Vagy mégsem?” A vakok szemei megnyílnak, lesz idő, mikor a látók megvakulnak.”
Játsszák: Baranyai Anita, Geszti Eszter, Pausch Éva, Ferenczi István, Kanalas Gyula, Paulovics Endre
Tervező: Majoros Gyula (Blattner Géza-díjas)
Dramaturg: Szántó Viktória
Koreográfus: Gergelyi Júlia
Zeneszerző: Szabó Balázs
Rendező: Érsek-Csanádi Gyöngyi
„Fontosnak tartjuk színházi eszközökkel megmutatni azt a szenzitív tematikát, amely a vakon élők társadalomban való létezéséről szól és megmutatni azt, hogyan lehet így is teljes életet élni. Előadásunk különlegessége, hogy nemcsak tematikusan, az elhangzott dalok, versek szintjén találkozunk ezekkel a problémákkal, hanem a produkcióban szereplő vak alkotótársak személyes történetein keresztül is. A
Szarkaláb Banda tagjai a próbafolyamat során saját élményeikről, örömeikről, nehézségeikről meséltek, így a különböző jelenetsorokban lírai köntösbe bújtatott valós emberi drámák mutatkoznak meg a színpadon. Úgy, ahogyan a produkció zenei és szöveges szövete partitúraként készült el, úgy működik a díszletünk is szinte kottaszerűen, hiszen a különböző színpadokon, az ismeretlen terepeken a
nem látó előadók számára a díszletelemek anyaga, tapintása, egymástól való távolsága az egyedüli ismerős. A produkció során a hangszerek mellől vagy mögül a plasztikus térben is megmutatkoznak a vak zenészek, és vallomásszerűen mondják el klasszikus és kortárs költők sorait. Mivel bármely színházi produkció jellegéből adódóan minden egyes játszás alkalmával más és más – a közönség változó
összetételének köszönhetően – nézőinktől is maximális rugalmasságot, toleranciát és elfogadást kell kérnünk. Tesszük mindezt úgy, hogy elsődlegesen gyerekeknek szeretnénk játszani a produkciót, mert hiszünk benne, hogy a legszenzitívebb témákat a legnyitottabb korban kell megismertetni, mert a jövő társadalma olyan lesz, amilyennek gyermekeinket neveljük.”
A belépés díjtalan, regisztráció szükséges.
Regisztráció: https://www.kulturkuria.hu/content/26/60468/legyek-a-labnyom-versszinhaz-a-kolteszet-napja-tiszteletere

Április 23. szombat 19:00
Egy kiállítás képei – Cakó Ferenc élő homokrajz vetítése
A nagy sikerű téli előadást követően közkívánatra újra megcsodálhatjuk a világhírű alkotóművész előadását. Muszorgszkij, Vivaldi, Ravel zenéje és a tavaszi megújulás ihlette képeket élő homokrajzolás során varázsolja a vászonra Cakó Ferenc érdemes és kiváló grafikusművész, animációs filmrendező. A világon egyedülálló, a pillanat hatása alatt született produkció maradandó élményt jelent látogatóink számára.
Cakó Ferenc animációs filmjei közül a homokanimációs filmek hozták számára a legtöbb nemzetközi sikert. Ebből a műfajból fejlesztette ki a művész az élő homokrajz előadását. A zenére komponált homokanimációt speciális technikai megoldással élőben, a mozivászonra kivetítve élvezheti a közönség. 
Jegyár: 2500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/26/60367/cako

SZÍNHÁZ

Április 4. hétfő 19:00
A világot tartó oszlopok – a Baltazár Színház előadása
„Ha nincs gólya, nincs gyerek. Ha nincs gyerek, nincs jövő. Ha nincs jövő, nincs jelen. Ha nincs jelen, nem vagyunk. Ha nem vagyunk, az a világvége. Egyetlen gólya lelövése katasztrófával fenyeget.”
A Baltazár Színház a lehető legaktuálisabb témát választotta új előadásához, A világot tartó oszlopokhoz. A társulat kérdésfelvetése az, milyen problémákkal küzd az emberiség a jelenben. A világunkat tartó oszlopok közös értékeinket jelentik: a hitet, a szabadságot, egymás szeretetét vagy a természet tiszteletét. Sokszor joggal érezzük úgy, hogy ezek az értékek hiánycikkek a XXI. század társadalmaiban. Ám a Baltazár Színház előadása többre vállalkozik, mint hogy felmutassa az őket foglalkoztató problémákat. Ahogy Vörös István költő-drámaíró a tőle megszokott lírai módon megfogalmazza a társulat számára írt új darabjában: „Mi is afféle festők vagyunk. Újra festjük, ami megtörtént, megváltoztatjuk a megváltoztathatatlant.”
Alkotók:
A szöveget írta: Vörös István
Rendezte: Elek Dóra, Farkas Dorka, Kováts Kriszta, Réti-Harmath Olívia
Zene: Szirtes Edina Mókus
Látvány: a másik Kiss Gabriella
Előadja: Básti Andrea, Fehér Dániel, Felföldy György, Formán Bálint, Horváth Szilvia, Keresztes Anna, Keresztes Sándor, Klabacsek Dániel, Kocsi Zsófia, Kovács Panka, Medetz Attila, Raffael Erzsébet, Szilvásy Márton, Vörös Ferenc
Jegyár: 1500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/10/60220/a-vilagot-tarto-oszlopok-a-baltazar-szinhaz-eloadasa

Április 10. vasárnap 17:00
Babaváró party
Musical komédia két felvonásban, a BOHÉM TÁRSULAT előadása.
Egy új magyar zenés musical, egy saját írás H. Varga Tamás tollából, melyhez a zenét Maráth Viktor szerezte, a dalszövegek pedig Soto Dianával közös alkotások Izgalmas komédia, ami bemutatja egy fiatal pár estéjét. Ezen az estén bármi megtörténhet. 
A főszereplő édesanyja alkoholista, a baráti kör sokszínű. Találkozhatunk szerelemmel, csalódással, hazugsággal, pont mint az ÉLETBEN.
Egy fiatal pár megtudja, hogy gyermekük lesz, és ünnepséget rendeznek, ahová meghívják barátaikat és a lány családját. Ám az este nem úgy alakul, mint ahogy azt ők elképzelték. Bonyodalmak sokasága, családi viszályok, pánikrohamok, szerelmek, hétköznapi problémák egy előadásban. 
Hogy van-e megoldás? Természetesen van. A SZERETET mindenre képes!
Koreográfus: Barát Enikő, Fűrész Tímea
Díszlettervező: Bartha Károly Zsolt
Zeneszerző: Maráth Viktor
Dalszöveg: Soto Diána
Író, rendező: H. Varga Tamás
Jutka: Fésűs Nelly
Márk: Timkó János
Karolina: Rigler Renáta
Era: Javorská Eva 
Micike: Horváth Csenge
Géb: Putnoki László
Manyi: H.Varga Tamás
Bobo: Kohautek Csaba
Truzsu: Babják Annamária
Jegyár: 4000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/10/59818/babavaro-musical

Április 19. kedd 19:00
Wil Calhoun: Balkon kilátással
Orlai Produkciós Iroda
Az előadás hossza: 1 óra 30 perc (egy részben)
A Jóbarátok egyik írójának komédiája rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát.
Helyszíne két egymásra néző erkély. Az egyiken Alvin, aki képtelen felvenni a ritmust a világgal. Inkább elszigeteli magát, és lakásába zárkózva találja meg a vágyott nyugalmat, könyvekkel és sportközvetítésekkel. A szemben levőn azonban egyszer csak megjelenik a lehengerlően vidám és rendíthetetlen Karen, és a világ máris újból kézzel fogható közelségbe férkőzik. Összecsap két szemben álló nézőpont, férfi és nő, optimista és pesszimista, Jin és Jang. Azt pedig már mi is jól tudjuk, milyen, amikor nem léphetünk egymáshoz másfél méternél közelebb.
A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli
SZEREPLŐK:
Karen Péter Kata
Alvin Ötvös András
Paul Ficzere Béla
Író: Wil Cahoun
Fordító: Zöldi Gergely
Látványtervező: Kálmán Eszter
Zene: Mátyássy Szabolcs
Rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit
Rendező: Kocsis Gergely
Producer: Orlai Tibor

Jegyár: 3500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/10/60047/wil-calhoun-balkon-kilatassal

Április 30. szombat 16:00
Válótársas Pokorny Liával és Schmied Zoltánnal
A Válótársas könnyed párkapcsolat-gazdagító fergeteges est; tippek-trükkök, humor, nevetés Pokorny Lia és Schmied Zoltán parádés játékával, valamint Gönczi Dorka és Varga Zsolt, a Válótársas társasjáték mediátorainak instrukcióival!
Lia már „szeretettel”, szinte tárt karokkal várja Zolit, hogy kicsit elbeszélgessen vele arról, miért nincs kiteregetve a mosott ruha, és áll 4 órája a mosógépben… Ilyen és hasonló „finomságokkal” talán Zoli is készül Liát szembesíteni. No de hogy hogyan?
Megmutatjuk élesben!
A párkapcsolat veszélyes üzem.Gönczi Dorka és Varga Zsolt abba szeretnének bepillantást engedni, hogy milyen félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek hasogatják apró darabokra a harmóniát két ember párkapcsolatának kulisszái mögött.
Az előadást jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik voltak már magánéleti gödörben, vagy előrelátó módon éppen szeretnék azt elkerülni.
Jegyár: 3500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/10/60466/valotarsas

ZENE
KOMOLYZENE

Április 24. vasárnap 15:00
Az operairodalom gyöngyszemei – vetítés
Rossini: A tó asszonya
A New Yorki Metropolitan Operaház előadása
Vezényel: Michelle Mariotti
Szereplők: Joyce Didonato, Juan Diego Florez, Daniela Barcelona, John Osborn, Oren Gradus
Ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István
A belépés díjtalan.
https://www.kulturkuria.hu/content/12/58169/az-operairodalom-gyongyszemei

Április 30. szombat 19:00
Barokk tavasz – koncertsorozat/2. – Égi harmóniák
J. S. BACH: Der Geist hilft unser Schwachheit auf – motetta, BWV 226
ESTERHÁZY PÁL: Harmonia caelestis: O, mors; Surrexit Christus hodie; Jesu, te sequar fletibus; Ascendit Deus in jubilo
FRANCESCO MANCINI: Sonata sesta
J. S. BACH: Lobet den Herrn – motetta, BWV 230

Közreműködik:
Molnár Anna, Murányi Márta – szoprán
Dezső Sára, Károlyi Katalin – alt
Árvai Dániel, Fodré Lajos – tenor
Melkovics Zoltán, Najbauer Lóránt – basszus
Gallai Judit – barokk cselló
Pétery Dóra – orgona
Illés Szabolcs, Németh Zsombor – barokk hegedű
Bali János – barokk furulya, karmester
„Mennyei harmónia”, Harmonia caelestis a címe az Esterházy Pál herceg által a 18. század elején kiadott egyházi concerto-gyűjteményének. A korabeli elképzelések szerint a világ és az emberi lélek harmóniáját a menny harmóniája, a „musica universalis” irányítja, s a hangzó zenében ez szólítja meg érzékeinket, s emel magához. Alapkérdése az ős-hasadás: fény és sötétség, élet és halál szembenállása. Húsvét – Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának ünnepe – ezt az ellentétet állítja középpontba; a koncert nagybarokk darabjai is e köré rendeződnek. Bach motettái ugyan jórészt temetésekre készültek, ám szövegük az Úr lelkének és igazságának erejét hirdetik. Esterházy concertóiból is hasonlóan válogattunk: egy halotti motetta és egy Jézust személyesen megszólító, vele mindenben, szenvedésében is azonosulni akaró költemény megzenésítése mellé a kötet két grandiózus darabja került, melyek a feltámadt és a diadalmasan uralkodó Jézust ábrázolják. A műsort Mancini Nápolyból származó templomi szonátája teszi teljessé: tételei annak idején a mise áldozati részéhez – úrfelmutatás és áldozás – kapcsolódóan szólalhattak meg: hangzó fátyolként egyszerre elfedve és felmutatva Jézus szenvedésének és áldozatának misztériumát.
Jegyár: 2000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/12/60413/barokk-tavasz-koncertsorzat-2-egi-harmoniak

KÖNNYŰZENE

Április 8. péntek 19:00
HoldEső-koncert
Kedves Nézőink!
Ez az előadás a 2021. december 3-ai koncert pótlása. Az akkor megváltott jegyek érvényesek erre az időpontra!
A HoldEső a Fonogram Magyar Zenei díjas Holdviola tagjaiból alakult új produkció, mely annak zenei örökségét kívánja tovább vinni az elmúlt 12 év során megszokott magas színvonalon.
A HoldEső előadásain a főszerepet továbbra is a gyönyörű magyar népdalok ihlette igényes, modern zene játssza, mely szívvel-lélekkel előadva, a Holdviolából ismert táncosokkal és különleges látványelemekkel kiegészülve komplett produkcióként ragadja magával a nézőt.
A HoldEső alapítói a Holdviola bársonyos hangú énekese László Evelin, a társalapító-gitáros Gál Lajos és a basszusgitáros Kiss Balázs.

Lajos és Balázs több mint 20 éve barátok és zenésztársak, a Holdviola előtt az Eső nevű zenekarban játszottak együtt, innen az új név, a HoldEső.
A produkció további tagjai közül többek neve is ismerősen csenghet, azok számára, akik az elmúlt 12 esztendőben figyelemmel kísérték a Holdviola munkásságát, hiszen a kiváló énekes-dalszerző Szabó Enikő rendszeres vendég volt a koncerteken és lemezeken, a jelenleg 17 éves Gál Léna pedig a Holdviolával együtt cseperedett énekessé, hiszen 5 éves korától szerepel a zenekar dalaiban. Evelin, Enikő és Léna mellett a fiatal tehetség, Pap Janka egészíti ki az énekesek frontját. A Motiva zenekarból ismert billentyűs-zeneszerző Szathmári Tamás – a Holdviola korábbi hangmérnöke – és a remek ütőhangszeres Zakar Viktor teszik teljessé a csapatot.
Jegyár: 3000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/13/58673/holdeso-koncert

Április 9. szombat 19:00
Klébi Jazz Klub – Nagy János Trió
Nagy János Erkel-díjas zeneszerző triójának „50” című új lemeze decemberben jelent meg a Gramy Records gondozásában.
Tagok: Nagy János Yancha – billentyűs hangszerek Frankie Lato – hegedű Joubert Flóra – dob
A Trió továbbra is szakít a hagyományos felállással (zongora, bőgő, dob), a bőgős helyét Frankie Lato hegedűművész veszi át. Az albumon neves vendégművészek is játszanak: Dominique Di Piazza – basszusgitár, Mike Stern – szólógitár, és Gereben Zita – ének.
„A lemezen elhangzó kompozíciók nagy részének írásakor igyekeztem a zenekari tagokra írni a dalokat. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy évek óta játszhatok Dominique Di Piazzával itthon és külföldön egyaránt. Mike Stern-nel 2017 nyarán a Balkán Union tagjaként játszhattam együtt a Nišville Jazz Fesztiválon, és ez a közös koncertélmény hozta a lemezen való együttműködést.”
„Frankie Lato és jómagam idén (2021) lettünk 50 évesek, innen a lemez címe.
Zenénkben a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a „rosszalkodásra” törekszünk. Nem emlékszem, mikor akartam zenész lenni, mikor kezdődött. Azt tudom, hogy a tipikus, mi leszel, ha nagy leszel kérdésre először zenebohóc volt a válaszom. Szóval a zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette. Bármennyire is komolyan veszem, és ez tölti ki az életem, ha kell, bármikor elviccelem.” – Nagy János Yancha
A következő weboldalon – www.janosnagy.com – találhat bővebb információt, zenéket, videókat az együttesről.
Jegyár: 2000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/13/59785/klebi-jazz-klub-nagy-janos-trio

Április 10. vasárnap 19:00
Dalnokklub
Versek, dallamok, gondolatok
Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter

Vendég: az Eclectica Acoustic Quartett
Izgalmas irodalmi és egyben zenei utazást ígér az Eclectica Acoustic Quartett jelen műsora. Ír és skót költők verseinek megzenésítésén túl az est során felcsendülnek klasszikus ír népzenei táncdallamok, saját komponálású instrumentális darabok, emellett Sík Sándor, Weöres Sándor és magyar népköltések saját, egyedi hangzású zenébe öntött művei is. A formáció az elmúlt hét évben többféle tematikus, zenés
irodalmi estet is életre hívott Szemerédi Bernadett színművész és muzsikus főszereplésével. (Pl.: A Dooney-i hegedűs, Színekbe álmodni a Létet). Ezekből a versekből, zenei darabokból hallhatunk most egy válogatást.
Az együttes tagjai:
Szemerédi Bernadett – hegedű, ének, versek
Szathmáry Melinda – ének, gitár, zenék
Szabó Dániel –  klarinét, ír furulya, mandolin, buzuki
Mády Kálmán – billentyűk, ütőhangszerek, melodika, zenék
AZ ECLECTICA együttesről:
Az ECLECTICA WORLD MUSIC GROUP-ot 2000-ben Szathmáry Melinda alapította trióként, amely 15 éve 6 fős felállásban működik. Az együttesnek 4 lemeze van, a legutóbbi néhány éve jelent meg KORSZAKOK címmel a Gryllus Kiadó gondozásában. Az ECLECTICA változatos játékát az elmúlt közel két évtizedben ír és világzenei fesztiválok (pl.: SZIGET, Wackelstein Fesztivál, Örökség Fesztivál, Kaláka Folkfesztivál, Igricfesztivál, BABEL SOUND,Szent Patrik Napi Fesztivál, Kék Madár Fesztivál, Fonó, Jókai Klub, Budapest Jazz Klub, Gödör Klub, Szimpla Kert, Szarvasi Szilva Napok, Gozsdu stb.) berkei mellett többek között JOHN MAYALL and the BLUESBREAKERS 2007-es magyarországi látogatása keretében is élvezhette a hazai közönség.
Jegyár: 1000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/13/59364/dalnokklub

Április 30. szombat 18:00
Echo II. koncert
Táncos-zenés mulatság!
Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.
Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.
A zenekar tagjai:
Csákó Tamás szólógitár, ének
Sárközi Zsuzsa, ének
Pámer Balázs ének, ritmusgitár
Békefi Ferenc billentyű, ének
Beöthy Árpád dob
Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének
Jegyár: 2000 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/13/58170/echo-ii-koncert

TÁNC

Április 22. péntek 19:00
Az affér – Román Sándor Entertainment
Az elképesztően szórakoztató előadás a kultúrát, a tánc örömét hozza közel ahhoz a kitartó, lelkes és jelentős rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába. Ezzel ámulatba ejti ismét rajongóit egy különleges látványvilágot létrehozva.
Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat prima, tehetséges fiatal táncos mutat be.
Egyfajta modern köntösbe bújtatott Rómeó és Júlia történettel érkezik Román Sándor táncművész és fiatal csapata.
Az autentikus néptáncból származó mozdulatokról ismert művész Az affér című előadását a Klebelsberg Kultúrkúria mutatta be a közönség számára tavaly decemberben.
Jegyár:
 1-8. sor:   7.500 Ft
9-17. sor:  6.500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/10009/59558/roman-sandor-entertainment-az-affer

Április 29. péntek 16:00-20:00
Tánc Világnapja VI. Táncfesztivál
Sok szeretettel hívjuk és várjuk délután a táncok iránt érdeklődő felnőtt és gyermek vendégeinket, akik kíváncsiak egy rövid táncbemutatóra az intézményünkben tanított táncokból, és ki is próbálnák azok lépéseit, azaz részesei lennének egy vidám közös táncnak.
16.00-16.30
Szenior Örömtánc
A bemutatót vezeti: Timár Zsuzsa szenior örömtánc oktató
16.35-17.20
Gyermek balett
A bemutatót vezeti: Dr Exner Judit balett oktató
17.25-17.55
Óvodás tánc
A bemutatót vezeti: Patay-Telek Szilvia táncpedagógus
18:00-18:30
Hip-hop tánc
A bemutatót vezeti: Patay-Telek Szilvia táncpedagógus
18.35-19.05
Dynamic Tánciskola Társastánc felnőtt tánccsoport
A bemutatót vezeti: Patay-Telek Szilvia táncpedagógus, a Dynamic Tánciskola vezetője.

19:10-19:40
Zumba Fitness
A nyílt órát tartja Papp-Váry Anna zumba- és aerobik oktató.
A zumba foglalkozásra kényelmes ruházat és sportcipő ajánlott.
Helyszín: Barbakán terem
A belépés díjtalan.
https://www.kulturkuria.hu/content/26/59427/tanc-vilagnapja

KIÁLLÍTÁS
KÚRIA TÁRLAT

Március 16. szerda – 2022. április 14. csütörtök
Szelíd horizont – ifj. Benedek Jenő (1939-2019) festőművész kiállítása
A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészeti író 2022. március 18-án 18 órakor.
Közreműködik Galkó Balázs színművész.
„Mintha azt súgnák a festmények: létezik az átmenetiséggel ellentétben állandóság, a töredezettséggel szemben teljesség, a nyugtalan nyüzsgés ellenében csönd, elmélyedés. Egy másik dimenzió, amelybe átlépve az önmagunkra találás a jutalom.”
Rados Virág újságíró
„Az emberek lassan elveszítik nem csak a másikra, de saját belső énjükre való figyelésük képességét is. Így aztán az agresszív hétköznapok felszíne lassan elfedi a lényegi valóságot, a világgal való feltétlen összetartozást, gyönyörű és különös titkait a csendnek, a távolságok viszonylagosságának, a vélt, vagy valós időnek, a mozgásnak és a mozdulatlanságnak, a mulandóságnak és az öröklétnek. A művészetnek talán az egyik szerepe, hogy az ember megértse saját magát, hogy nem ura, hanem része ennek a hihetetlenül sokrétű világnak és rácsodálkoztasson erre a világra, ami bennünk és kívülünk egyaránt és egybetartozóan létezik.”
ifj. Benedek Jenő
Ifj. Benedek Jenő 1957 és 1963 között végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, ahol előbb Pap Gyula, majd Bernáth Aurél tanítványa volt. 1966-tól 1977-ig egykori iskolájában, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban művésztanárként dolgozott – számos tanítványa ma már neves képzőművész. Tagja volt az Új Gresham Körnek és a Bernáth Aurél Társaságnak. Nyolcvan esztendősen hunyt el – alkotó időszakának fél évszázadában több mint harminc egyéni kiállítást rendezett, művei számtalan csoportos tárlaton szerepeltek, itthon és külföldön is. 
Az 1970-es évektől képeinek kompozíciója – amely addig poszt-nagybányai jegyeket mutatott – alapvetően megváltozott. Festményein szürrealisztikus elemek jelentek meg, majd az ábrázolás egyfajta valóságon túli álomvilággá alakult, ugyanakkor a képek kompozíciója konstruktivista jellegűvé, feszesen szerkesztetté vált. A mozdulatlanság, az állandóság megjelenítésével a dolgok lényegét, s a bennük rejlő
mágiát akarták megragadni. A szokatlan környezetbe helyezett tárgyak, a szoborszerű emberábrázolás, álomszerű, mágikus atmoszférát teremtettek képein. A tudatalattiból felbukkanó élmények, félelmes tájak, szorongásos emlékképek felidézésével sajátos, a magyar festészetben egyedülálló világot teremtett és jelenített meg művészetével.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2022. április 14-ig naponta 10-18 óráig. Április 3-án zárva.
ifj. Benedek Jenő festményei
https://www.kulturkuria.hu/content/15/54561/ifj-benedek-jeno-festomuvesz

Április 19. kedd – 2022. május 15. vasárnap
Vasárnapi húsleves – Ruttka Andrea textilművész kiállítása
A kiállítás megnyitására 2022. április 21-én 18 órakor kerül sor.
„Az elmúlt évtizedben ceruza helyett gombostűkkel rajzolok fénylő utakat, ábrákat, feszített, speciális textilre. Technikám sajátossága miatt személyes történeteimet jelekké kell fogalmaznom. A tűképeimen megjelenő motívumok a hétköznapokban átélt élmények játékosan fénylő piktogramjai.
Férjem elvesztése okán az elmúlt hónapokban újra festeni kezdtem. Textilképeimhez hasonlóan festményeimen is a hétköznapok megszokott, egyszerű tárgyai, pillanatai idéződnek fel, melyekre szinte nem is figyelünk, és természetesnek vesszük, amíg vannak, amíg nem döbbenünk rá a hiányukra. Az elmaradhatatlan húsleves olyan magától értetődően tartozott a családi hétvégéinkhez, mint Mikulás csomaghoz a virgács, és mindig a férjem főzte.
A vasárnapi húsleves a családi együttlét metaforájává vált.
A festés terápiaként segít nekem az emlékezés rétegeibe kapaszkodni, melynek apró lyukain át felidézhető a gyöngyöző vasárnapi húsleves, a guruló gyógyszerek, sok-sok apróság, mind megannyi emlékbuborék, melyek az egyedüllétben felértékelődnek. Így lett képem főszereplője a húsleves, s egyben kiállításom címadója is.”

Ruttka Andrea
A kiállítás díjtalanul látogatható 2022. május 15-éig naponta 10-18 óráig.
https://www.kulturkuria.hu/content/15/54106/ruttka-andrea-textilmuvesz-kiallitasa

FOLYOSÓI TÁRLAT

Március 4. péntek – 2022. április 10. vasárnap
Én kicsi szörnyem – csoportos meseillusztrációs kiállítás
Szörnyek és képzeletbeli lények a hazai gyermekkönyv-illusztrációban
A Deák 17 Galéria utazótárlata
Kiállító művészek: Baranyai (b) András, Bölecz Lilla, Cselőtei Zsófia, Dániel András, Felvidéki Miklós, Ferth Tímea, Grela Alexandra, Hanga Réka, Herbszt László, Horváth Ildikó, Kállai Nagy Krisztina, Kecskés Judit, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, M. Nagy Szilvia, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Metzing Eszter, Molnár Jacqueline, Nagy Nobert, Nagy Zoltán, Orosz Annabella, Remsey Dávid, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Szegedi Kata, Szimonidész Hajnalka, Takács Mari, Vihart Anna
A kiállítás középpontjában a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképei állnak. A tárlat lehetőséget adna közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében. A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongás keltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi, archaikus képzeletbeli szörnyhöz?
A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2022. április 10-éig hétköznapokon 8-20, hétvégén 10-18 óráig.
https://www.kulturkuria.hu/content/16/54667/en-kicsi-szornyem-csoportos-kiallitas

Április 13. szerda – 2022. május 15. vasárnap
Az év természetfotósa 2021 – fotókiállítás
Immár 29. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa talán legrangosabb természetfotós pályázatát. A pályázatra közel 3500 érvényes kép érkezett 173 szerzőtől. Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 116 mű versengett.
Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke elmondta: „A járványos időszakban a Természet bizonyult a legbiztonságosabb fotós terepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel! Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú
változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be hazánk kínálta természeti szépségek.”
A pályázat utolsó fordulójába jutott 116 fotográfia látható azon a kiállításon, amely november 11. és 2022. január 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai, idén is a 12 színes Canon ImagePROGRAF PRO4000 fotó és fine-art nyomtatóval készültek. A Canon Magyarország 17 éve fő támogatója a kiállításnak, melyet nagyon köszönünk! Ennek a támogatásnak köszönhetjük, hogy ez a kiállítás mindig világszínvonalú minőségben készül.
A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.
A kiállítás díjtalanul látogatható 2022. május 15-ig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Május 1-én zárva.
https://www.kulturkuria.hu/content/16/59616/az-ev-termeszetfotosa-2021-fotokiallitas

GYERMEKPROGRAM

Április 2. szombat 15:00
Csiribiri bolondos családi délután
15.45. Halálian jó történet – a Barboncás Bábszínház előadása
17.00 Itt csak jókedv terem! – Lóca együttes lemezbemutató koncertje 
Kézműves játszóház

15.45. Halálian jó történet – a Barboncás Bábszínház előadása
Ugye milyen rossz, amikor várni kell valakire? Valakire, aki azt hiszi mindenkinek végtelen idő áll rendelkezésére? És hogy ez pont a nagyanyám? Na igen..

A nagyanyám, aki szürke haját pedáns kis kontyba fogta minden reggel össze, aki imádott teázni. Aki minden áldott nap meghallgatta kedvenc dalát – a Matildot – és álmában kötéltáncosnő volt egy híres cirkuszban. És akihez egyszer csak bekopogtatott a halál… Hogy mi történt ezután? Lehet-e a halállal alkut kötni, esetleg újra lehet-e kezdeni? Az kiderül a humoros történetből. Egy biztos: halálian jó lesz!
Játssza: Kiss Ágnes

17.00 Itt csak jókedv terem! – Lóca együttes lemezbemutató koncertje 
„Tarisznyába sós pogácsa, 
fenyőrügyszörp, friss kalács. 
Ettél, ittál. De jóllaktál! 
Kezdődjék a bolyongás!”
Sokoldalú és tapasztalt zenészek hozták létre a Lóca együttest 2010-ben. A Lóca lendületes zenéjének; őszinte, játékos előadásmódjának köszönhetően a gyermekek gyorsan és szívesen bekapcsolódnak műsoraikba. Itt csak jókedv terem! című legújabb lemezük bemutatója során egy vidám kirándulásra hívják kicsiket és nagyokat: 
Kézműves játszóház 
Jegyár: 1400 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/17/54332/csiribiri-csaladi-delutan

Április 9. szombat 11:00 és 16:00
A varázslat mesterei – bűvészműsor gyerekeknek
Nagy bűvészek kicsiknek
Fellépnek: Varázs Tamás, Hajnal Máté és Szajlai Szabolcs
Magyaroroszág legkiválóbb gyermekbűvészei egy színpadon! Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök – kihagyhatatlan lehetőség a különleges élményeket kereső családoknak.
Varázs Tamás régi kedvence a Kultúrkúria látogatóinak, sok humorral átitatott produkciói mindig ámulatba ejtik a közönséget., ezúttal seriffként is megismerhetjük Hajnal Máté fiatal kora ellenére tehetségének és különleges stílusának, sármjának köszönhetően máris a gyerekek nagy kedvence lett. Szajlai Szabolcs is számtalan rendezvényen szórakoztatta már nyuszijával a nagyérdemű publikumot.
Tamás és vendégei nemcsak trükkök sorozatával, hanem egy különleges élmény átélésével is elvarázsolnak bennünket.
Jegyár: 2900 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/17/59253/a-varazslat-mesterei-buveszmusor-gyerekeknek

Április 9. szombat 15:00
Húsvéti ajándékkészítő műhely
5 éves kortól ajánlott

Szeretettel várunk kicsiket és nagyokat kreatív műhelyünkbe, ahol tojástartó kosarat fonunk, valamint ablak és asztali díszeket készítünk.
Részvételi díjak, melyek az anyagok árait is tartalmazzák:
Gyermekjegy: 1 700Ft/fő
Felnőttjegy: 2 000Ft/fő
Családi jegy: 6 000Ft/2 felnőtt 2 gyerek
1 000Ft/+ minden további gyermek
2 év alatti gyermekeknek a részvétel ingyenes!
A részvétel lehetősége az anyagigény miatt korlátozott, így kérjük, hogy a jegyeket lehetőség szerint elővételben vásárolják meg!
https://www.kulturkuria.hu/content/17/60455/husveti-ajandekkeszito-muhely

Április 25. hétfő 10:00 és 11:00
Babaszínház: Otthon – a Kabóca Bábszínház előadása
Első színházi élmény 0-4 éves korúaknak a Kabóca Bábszínház előadásában
Mit jelent az otthonunk, hol lehetünk otthon a világban? Egy kislány és egy süni találkozásán keresztül kapunk választ ezekre a kérdésekre, miközben festői színpadi képeket sorakoztatnak föl az alkotók. Ahogyan kinyílnak és becsukódnak a varázslatos paraván ablakai egyre többet tudunk meg e csoda helyről, ahol mindannyian – színészek, nézők, bábok és dallamok – közösen otthonra lelünk.
Dramaturg: Szántó Viktória
Zeneszerző: Krulik Zoltán
Animáció: Áfrány Gábor
Tervező, rendező: Bartal Kiss Rita (Blattner – díjas)
Előadják:
Benkő Zsuzsanna
Gidófalvi Imola
Jegyek korlátozottan vásárolhatók, javasolt az előzetes jegyvétel. Nagy érdeklődés esetén az előadást 11 órakor megismételjük.
Jegyár: 1200 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/17/58795/babaszinhaz

IRODALOM

Április 25. hétfő 19:00
Az élet értelme – „Egypercesek száz percben”
Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós
Örkény István egyperces novellák című kötete 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullott közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége is. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai helyzetei beépültek a nyelvünkbe, gondolkodásunkba.
Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem első sorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik. 

Az előadás egyrészes, 100 perc
Jegyár: 3500 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/13/59463/az-elet-ertelme-egypercesek-szaz-percben

TUDÁSTÁR

Április 5. kedd 18:00
Genius Loci – Reneszánsz és manierizmus a francia művészetben
Ludmann Mihály művészettörténész előadása
A XV. és a XVI. században a francia uralkodók több hadjáratot vezettek Itáliába, amelynek során megismerték a reneszánsz művészetet, és számos olyan zsákmányolt műkinccsel tértek haza, amelyek már a reneszánsz világát képviselték.
Több jelentős művészt is meghívtak, akik közül Leonardo da Vinci a legismertebb. Rajta kívül szép számú építész, szobrász, ötvös és építész is a francia uralkodók szolgálatába szegődött. A művészettörténeti sorozat ezen alkalma a francia reneszánsz és manierizmus egyéni világú alkotásait mutatja be.
Jegyár: 1200 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/20/59322/genius-loci

Április 8. péntek 11:00
Az Űrhajózás világnapja – Otthonunk a világűr
Mizser Attila csillagásznak, az IAU (Nemzetközi Csillagászai Unió) tiszteletbeli tagjának előadása diákoknak
https://www.kulturkuria.hu/content/20/60358/az-urhajzas-vilagnapja-otthonunk-a-vilagur

Április 19. kedd 18:00
Genius Loci – XIV. Lajos kora
Ludmann Mihály művészettörténész előadása
A leghosszabb ideig regnáló francia uralkodó abszolút monarchiát teremtett, amelyben neki, XIV. Lajosnak meghatározó szerepe volt. Nagyszabású építkezései új, és Európa szerte követendő formákat teremtettek, amelyben a barokk kastély és a hozzá tartozó franciakert mintaként szolgált sok uralkodónak. Figyelme és irányítása kiterjedt a képzőművészetre is, a szerencsés művészek állami római ösztöndíjat kaphattak, és így a kor legjelentősebb művészeti központjában gyarapíthatták az ismereteiket. Ezen az estén a kor legjelentősebb építkezéseivel és kiemelkedő képzőművészeinek alkotásaival ismerkedhetünk meg.
Jegyár: 1200 Ft
https://www.kulturkuria.hu/content/20/59323/genius-loci

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek