Share on facebook
Share on email

A JÖVŐ KULCSA A KREATIVITÁS – A DIGITÁLIS VILÁGBAN IS

Gyakori tévhit, hogy a tech-iparban nincs helye a kreativitásnak, pedig ez nem is állhatna távolabb az igazságtól!

Amikor a kreativitás kerül szóba, a legtöbb embernek egy gyönyörű festmény, egy inspiráló irodalmi alkotás vagy éppen egy lenyűgöző zenei dallam jut az eszébe. Gyakori tévhit, hogy a tech-iparban nincs helye a kreativitásnak, pedig ez nem is állhatna távolabb az igazságtól! A valóságban ugyanis a kreativitás mozgatja ezt az ágazatot, hiszen ez vezet az innovációkhoz.

A mesterséges intelligencia, az automatizáció és az egyéb technológiák teljesen újraalkották azt, ahogyan élünk és a jövőben is meghatározó szerepük lesz. A kreativitás és a kreatív problémamegoldás viszont olyan emberi tulajdonságok, amelyekben nem tudnak minket helyettesíteni a gépek.

Miért van központi szerepe a kreativitásnak az életünkben?

Naponta használjuk ezt a készségünket, például amikor történetet mesélünk, kifejezzük a véleményünket vagy innovatív ötletekkel rukkolunk elő, amelyek megváltoztatják és formálják a körülöttünk lévő világot.

Kreativitásunk akkor válik igazán aktívvá, amikor valamilyen célt szereténk elérni és ki kell hozzá alakítanunk a “hogyant”. Ez a készség kiválóan fejleszthető, különösen olyan feladatokkal, amelyeknek számos megoldása lehetséges.

Például egy videójáték programozása is egy ilyen, alapjaiban kreatív feladat, hiszen a kitűzött végcél sokféleképpen elérhető, és nem csak egyetlen helyes út létezik. A programozónak valójában hatalmas szabadsága van és rajta múlik, hogy valami teljesen egyedit alkosson. Kreativitás szükséges emellett ahhoz is, hogy kidolgozzuk a karaktereket, a háttérképeket, a teljes dizájnt és azt az egyedi felhasználói élményt, ami a játékunkat felejthetetlenné és izgalmassá teszi.

A kreativitás óriási szerepet játszik a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás fejlesztésében is

Minden festmény egy üres vászonnal kezdődik, amit a művész víziója tölt meg élettel egy adott elképzelés alapján arról, hogy honnan hová akar eljutni. Ugyanaz a végeredmény sokféle módon elérhető, de nem minden megoldási próbálkozás jár sikerrel. Pontosan itt kapcsol be a problémamegoldás és a kritikai gondolkodás, hiszen ezek által felismerjük a nehézségeket és túljutunk a holtpontokon. Ez a gondolkodási séma rendkívül emberi és a mindennapi életben is hasznunkra válik.

A jövőben a kreativitás és a technológia együtt képes lehet a világ problémáinak megoldására. A két terület kéz a kézben jár és mindkettővel már gyerekkortól érdemes foglalkozni.

Szerencsére rengeteg lehetőség adódik, ha gyermekeink kreativitását vagy kritikai gondolkodását szeretnénk fejleszteni. Kiválóan alkalmasak erre például az úgynevezett nyitott végű feladatok, ahol többféle problémamegoldási mód is lehetséges az eredményességhez. Ezen készségek korai kiépítése és folyamatos fejlesztése olyan előnyökkel vértezi fel gyermekeinket, amelyekkel jól boldogulnak majd a jövőben.

Nagyon fontos az is, hogy bátorítsuk a gyerekeket az önálló gondolkodásra és engedjük, hogy egy adott problémát többféleképpen is megközelíthessenek. Tisztában kell lenniük azzal, hogy számos lehetőség közül választhatnak és az irányítás az ő kezükben van.

A kreativitás az a készség, ami végső soron meghatározhatja egy gyermek jövőbeni sikerességét, így semmiképpen sem szabad alábecsülni fejlesztésének fontosságát.

A Logiscoolban központi szerepet játszik a kreativitás az oktatási módszertan és a tananyag kialakításának tekintetében is. Ismerd meg kurzus és workshop kínálatunkat, és próbáljátok ki ingyenes nyílt napunkon élményalapú oktatásunkat, melyet annyira szeretnek a gyerekek!

Kurzusok: https://www.logiscool.com/hu/courses 

Workshopok: https://www.logiscool.com/hu/workshops 

Ingyenes nyílt napok: https://www.logiscool.com/hu/apply/open-days

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek