Share on facebook
Share on email

A DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS 3 FŐ PILLÉRE ÉS AZOK JELENTŐSÉGE GYERMEKEINK SZÁMÁRA

Számos definíció létezik a digitális írástudás meghatározására, de az egyik legátfogóbb az Észak-Kaliforniai Állami Egyetemen tanító professzorhoz, Hiller Spiershez köthető, aki a fogalmat 3 fő pillérre osztotta.
  1. Digitális tartalmak keresése és fogyasztása
  2. Digitális tartalmak létrehozása
  3. Online kommunikáció és digitális tartalmak megosztása

A fenti tevékenységek nem csak technikai, de számos kognitív képességet is igényelnek. A digitális írástudás ugyanolyan fontos készséggé kezd válni, mint az idegen nyelvek ismerete. Ezért is fontos, hogy a gyerekek mihamarabb elsajátítsák ezeket az ismereteket, melyeket később sikerrel alkalmazhatnak a technológia által átszőtt világunkban.

Digitális tartalmak keresése és fogyasztása:

Az online tartalomfogyasztás nem egyenlő a digitális írástudással. Utóbbinak meghatározó része, hogy milyen módon találhatunk rá keresett információkra és hogyan értelmezzük azokat. Emellett kulcsfontosságú az internetbiztonság alapjainak megértése, például a jelszavak vagy a személyes adatok védelme, és az internet tudatos használata is. Szintén lényeges a kapott információk mérlegelése és az álhírek megkülönböztetése a megbízhatóktól.

Az online tartalom olvasása sokkal több jártasságot igényel, ezért is különbözik olyan nagy mértékben a nyomtatott formátumú társától. Egy digitális cikk tartalmazhat linkeket, videókat és egyéb csatolt elemeket is a szövegen és a képeken túl.

Gyermekeinknek szükségük van iránymutatásra az internetes tartalmak kereséséhez, olvasásához és értékeléséhez, hogy magabiztosan és biztonságosan tudják használni az online világ adta lehetőségeket.

Digitális tartalmak létrehozása:

Rengeteg típusú digitális tartalom létezik, melyet az emberek nap, mint nap létrehoznak. Gyakran tisztában sem vagyunk azzal, hogy amikor kommentelünk egy fórumon, elküldünk egy e-mailt vagy csak posztolunk valamely social media felületünkre, azzal tartalmat hozunk létre. A digitális írástudók egyben felelős gondolkodók is: tudatosan hozzák létre bejegyzéseiket, e-mailjeiket, videóikat vagy blogcikkeiket. Noha a mai gyerekek már kütyükkel a kezükben nőnek fel, mégis meg kell tanulniuk, hogyan tudnak saját digitális tartalmakat létrehozni, legyen szó akár egy grafikáról, egy videóról vagy egy  saját játékról – csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. A szülők és az iskolák támogatása elengedhetetlen ezen ismeretek elsajátításához.

Online kommunikáció és digitális tartalmak megosztása:

Gyakran bele sem gondolunk egy-egy megosztott tartalom következményeibe. Fontos tudatosítanunk, hogy minden online felületre kikerülő információ örökké megtalálható lesz a világhálón, és felhasználható akár ellenünk is. Egy ártatlanul megosztott családi fotó vagy egy ‘check-in’ az étteremből olyan privát információkhoz engedhet hozzáférést, amivel a későbbiekben vissza is élhetnek. Ezzel tisztában kell lennünk, amikor megosztunk például egy képet, egy videót vagy egy értékelést. A gyermekeket emiatt is kell felkészíteni a tudatos tartalom megosztásra, és felhívni a figyelmüket az ebben rejlő veszélyekre és lehetőségekre egyaránt.

A való életben zajló kommunikáció mellett a digitális kommunikációnak is komoly pszichológiai hatásai vannak. Ennek ellenére vannak néhányan, akik elfogadhatatlan módon viselkednek, megaláznak és zaklatnak másokat nyilvános online csatornákon. Az ilyen eseteknek gyakran áldozatai vagy akár előidézői is a gyerekek. Fontos, hogy visszaszorítsuk ezt a viselkedésmódot és az emberek megértsék, mekkora fájdalommal is jár átélni egy ilyen zaklatást. Nélkülözhetetlen, hogy a gyermekeinknek megtanítsuk: nem mindenki közeledik hozzájuk jó szándékkal, ezért is olyan fontos, hogy megbízzanak szüleikben, tanáraikban, társaikban, és ilyen esetekben merjenek segítséget kérni.

Az online tanulás új kihívás, amely a legtöbb gyermeket érinti világszerte. A legfontosabb szabályok megértéséhez már számos videó készült, melyek célja, hogy segítsenek eligazodni az úgynevezett “internetes etikett” témakörében.

Hogyan alapozhatod meg te is gyermeked digitális írástudását?

Nagyon fontos, hogy családon belül is beszélgessetek az internetbiztonságról és a digitális tartalmak következményeiről.

A Logiscoolnál fontosnak tartjuk a gyermekek digitális írástudásának az elmélyítését, ezért is fejlesztettük ki a témakörben játékos tananyagunkat. Digital Discovery kurzusainkon a gyerekek megszerzik a szükséges tudást és magabiztosságot, hogy sikeresek lehessenek az digitális világban. Részletek és regisztráció a kurzusokra: https://www.logiscool.com/hu/courses/intro_discovery

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Két magyar cég, a Logiscool és a Makery DIY is megkapta az Európai Franchise díjat

Szeptember 19-én adták át első alkalommal az Európai Franchise Díjat. A résztvevő országok Franchise Szövetségei kizárólag az előző évben országosan elismert cégeket delegálhatták a díjra, így kimondottan a legjobbak legjobbjait mérték össze. Az öt kategória nyertesei között szerepel a magyar alapítású Logiscool és a Makery DIY is.