Share on facebook
Share on email

A 4. trimeszter: hordozás – a Felli Baby Works’ termékeivel

Amikor elkezdtem hordozókat tervezni, csupán az volt a célom, hogy egy jól használható eszköz készítsek. E célért több újításon is gondolkodtam és sokat elkészítettem, mire egy nap már ott álltam egy országos nagy rendezvényen.
Felli Works’ – Blumenthál Ágnes

Azt kérdeztem a már hat-hét hónapos terhes kismamáktól és a leendő apukáktól, hogy szeretnétek-e hordozni. Nem volt mindig igen a válasz, mivel nem ismerik, nem tudják milyen okok miatt lehet jó.

Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ez küldetés, aminek célja megismertetni a lehetőséggel a leendő szülőkkel! Mivel sokan azt sem tudták elképzelni, hogyan lehet felvenni az eszközt. Vagy azt, hogyan tudnák a hétköznapokban használni.

Nem következhetett más, mint, hogy bemutattam magát az eszközt, ami teljes ülőfelületén és a nyakánál is szivacsos, típustól függően 3, illetve 5 ponton állítható. Olyan, mint egy kis teknőspáncél, ami a baba köré simul, nincsenek fokozatai, így rugalmasan, igény szerint állítható minden irányba.

Horváth-Tasi Bettina lányával

Ugyanakkor a legkisebbeknek készült Felli Baby bags úgy puha mindenhol, hogy tart is, a kis babák súlyához van tervezve és kívül-belül kendős. A Felli Sztenderd-ek és Toddler-ek már erőteljesebb, sűrűbb a válla-szivacsa, erőteljesebb a dereka, mert nagyobb súlyra van tervezve. Közös jellemzőjük, hogy minden hordozót a babához lehet állítani.

Fontos tudni, mikor nem túl szoros a babának a hordozó. Akkor jó, ha előrehajolva nem mozdul el a testünktől a gyermek, azért is, mert igényli azt. Itt figyelembe kell vennünk, hogy mindig térdhajlattól térdhajlatig érjen a terpesze az eszköznek, ezt tépőzárral rögzítjük. Fent a nyakáig kell, hogy érjen, de (!) közben tudja forgatni a fejét! A háta szép kerek, hagyja ívelni az eszköz. Térdei kicsit felfelé legyenek, popsija kicsit lefelé, egy finom M vonalban, hogy csípőjét a legoptimálisabban tartsa meg.

Nagy öröm volt számomra, hogy érdeklődést tudtam kelteni, mikor megmutattam, hogyan kell felvenni – hol a leendő apuka, hol a kismama próbálta föl a hordozót, anyukák előre, apukák inkább hátra.

Különböző hordozók

Persze nemcsak a babának fontos a közelség, a kényelem, ezért az eszköz felvétele után megkérdeztem, milyen érzés rajtuk a 4 kg-os Demó baba súlya. Rendre az volt a válasz, hogy nagyon kényelmes és, hogy egyáltalán nem érzik azt. Jó ezt hallani, hiszen ez a kényelem és biztonságosság volt a cél.

Horváth-Tasi Bettina lányával

Szóba került az is, miért nem hordozunk kifelé fordítva. Ha belegondolunk, a babák háta kerek ívű, gerinc melletti izmai még gyengék. Ha ezt a formát ráhelyezzük a hasunkra, mellünkre, akkor kifeszítjük, ami nem ideális nekik. Ráadásul előre fordítva mindent megkap, ami velünk szembe jön, amit mi már megszoktunk, de neki még idegen: fények-villanások, reklámok, kéretlen szomszédok, szél, stb. Ezzel szemben befelé fordítva, felveheti a háta a C ívet, védve van a közvetlen behatásoktól, azt mutatunk meg neki, amit mi szeretnénk! És ha alszik, a csuklyával letakarva védhetjük az olyan környezeti hatásoktól, mint az erős napfény.

Felmerülhet még jogosan: Milyen élettani hatásai vannak a hordozásnak? A hordozást mostanában vannak, akik a 4. trimeszternek is szokták hívni. A születés hatalmas változása után a baba, ha nincs a szülők közvetlen közelében, nyugtalan lesz. Hiszen nem hallja az addig jól megszokott, ezért megnyugtató hangokat, mint a szívverést. Ezt sok újszülött nehézségként éli meg, nehezen szokja meg. Nem csodálkozhatunk, hogy szeretnének ölben lenni, ahol megnyugszanak a testünk közelsége miatt.

Gyermekeknek készült játékhordozó

És miért ne adhatnák meg ezt nekik? Ha nyugodtabbak lesznek, az idegrendszerük jobban fejlődik. Amíg a baba hőháztartása nem stabilizálódik, az őt hordozó szülő teste helyettesíti azt. Igen, akkor is, ha meleg van, ha lázas lenne, nemcsak akkor, ha fázik. 

Mikor használhatjuk a hordozót? Van, aki csak altatásra használja, beszoktatás után. Arra az időszakra veszi a hátára, amíg elalszik, majd szépen lerakja az ágyra. Viszont nem mindegyik babát lehet levenni alvás közben, sokan felébrednek, így végig anyukájuk hátán vannak. Ám ez nem baj, hiszen eközben két szabad kezükkel elvégezhetik a teendőiket.

De akár még sportoláskor is használhatják, ilyen az egyre népszerűbb “maminbaba” torna. Vagy éppen a túralehetőségeket se hagyjuk ki! Amin így az egész család részt vehet. Baba hátul biztonságban, mindenhol veletek.

Van, aki csak utazásra használja a hordozókat. Olyan helyeken, ahol a babakocsi nem lenne praktikus, mert nem tudják vele megközelíteni a kisboltot, a gyógyszertárat, esetleg az orvosi rendelőt. Vagy nem tudnák felvinni a lépcsőn, esetleg a babakocsi nem fér be az ajtón. Vagy épp a gyermek alszik és nem akarják megzavarni, hogy kivegyék, mert vásárolni mennének. Ezek a problémák egyszerűen megoldhatóak egy hordozóeszköz segítségével.

Felli Works’ vásárban

Honnan tudom, hogy jó eszközt használok, jól vettem-e fel? Országszerte megtalálhatók hordozási tanácsadók, hogy ebben segítsenek. Az interneten megtalálhatod a hozzád legközelebbi tanácsadót és kikérheted a véleményét az eszköz megfelelő használatáról, illetve más hordozókról.

Mai-Tai hordozó

Vagy akár a szabad kendős kötések megtanulására is felkérhetjük a tanácsadókat, hogy otthonunkban mutassák meg a különböző technikákat. A pocakkötésektől a legbonyolultabb kendőkötésekig. 

Igyekeztem a lehető legjobban összefoglalni, így talán egy csipet információt kaptatok mindenből. Ha megtetszett a hordozás, nézzétek be hordozós csoportokba a közösségi média platformokon, keressetek bátran!

Varga Zsófia képe

Facebook: https://www.facebook.com/felli.baby.works/

Instagram: @fell_baby_works

E-mail: infofelliworks@gmail.com

És készül a felliworks.hu weboldal is!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek