Share on facebook
Share on email

5 FONTOS KÉSZSÉG, AMIT A PROGRAMOZNI TANULÓ GYEREKEK MEGSZEREZNEK

A programozás tanulása számos módon segítheti elő a gyerekek előrelépését, hogy erős, magabiztos, pozitív személyiségekké válhassanak. A programozás segít az ötletek megvalósításában, amiket aztán a gyerekek családjukkal és barátaikkal is büszkén megoszthatnak. Az alábbiakban 5 fontos készséget gyűjtöttünk össze, amit a programozni tanuló gyerekek a szakmai tudáson túl elsajátítanak.

1. Megtanulják kifejezni magukat

A programozás önkifejezési eszközként is funkcionál, mely során a gyerekek megmutathatják belső kreativitásukat. A kódolás megtanítja őket, hogy kreatív módon fejezzék ki magukat, rendszerezzék az ötleteiket és ezáltal oldják meg a nehézségeket, ami pedig végső soron logikus gondolkodókká teszi őket.

2. Fejlődik az önbizalmuk és az önbecsülésük

  • Önbecsülés: Miközben azt tanulják, hogy miként tudnak saját számítógépes játékokat programozni, a gyerekek számos kihívással találkoznak, ami arra ösztönzi őket, hogy kritikusan és hatékony módon nézzenek szembe velük. Közben korábban lehetetlennek tűnő problémákra is találnak új megoldásokat. Ezáltal kitárul az elméjük és megtanulnak új szemszögből tekinteni az adott szituációra. Amikor pedig sikerül egy-egy problémát megoldaniuk, az hatalmas sikerélményt jelent, ami önbecsülésüket is növeli.
  • Önbizalom: Programozás közben a hibák tanulási és fejlődési lehetőségként funkcionálnak. Mindez segít a gyerekeknek, hogy úgy érezzék: egy olyan biztonságos közegben vannak, ahol félelem nélkül elmondhatják a véleményüket. Egy-egy hiba felismerése arra is lehetőséget ad, hogy a helyzetet egy mélyebb szinten értelmezzék, ami fejleszti a kritikus gondolkodásmódot és növeli az önbizalmat.

3. Erősödik az ellenálló képességük (reziliencia) és megtanulják kezelni a kudarcot

Amikor a gyerekek valami új dolgot tanulnak, meglehet, hogy mérgesek és frusztráltak lesznek, ha az nem az elképzeléseik szerint alakul. Ez a programozással sincs másképp. Kísérletezni, próbálgatni kell és rugalmasan kezelni a kudarcot, miközben egy kitűzött cél felé haladunk. Hogy sikert érhessenek el a programozás során, a gyerekeknek meg kell tanulniuk kezelni a negatív érzelmeiket és túljutni rajtuk, hogy elérhessék a kitűzött célt. Miközben számítógépes játékokat programoznak, észrevétlenül sajátítják el ezeket a készségeket.

4. Jobban megértik a világot maguk körül

Nem rejtély, hogy egy digitális világ felé haladunk. A digitális írástudás elengedhetetlen lesz a jövőben a legtöbb olyan munkakörben, ami ma még nem is létezik. Ha már gyerekkorban megtanulják és fejlesztik ezeket a digitális készségeket, azzal hatalmas versenyelőnyre tehetnek szert, amikor gyakornoki munkára, egyetemre vagy állásra jelentkeznek. Emellett a világot is jobban megértik és be tudják fogadni maguk körül. Képesek lesznek a tudás és a megértés szemszögéből tekinteni a helyzetekre. Minél fiatalabb korban ismerkednek meg a digitális világgal, annál otthonosabban fognak mozogni benne.

5. Fejlődik az érzelmi intelligenciájuk

Az érzelmi intelligencia egy olyan kulcsfontosságú készség, ami az élet minden területén pozitívan befolyásolja a gyerekeket, ezenkívül pedig a munkahelyeken is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A programozás tanulása gyerekkorban az érzelmi intelligencia több elemét is nagymértékben fejleszti:

  • Önismeret: Kialakul a saját erősségek és gyengeségek felismerésére irányuló készség. Amikor valami elsőre nem működik, akkor a gyerekeknek ki kell kitalálniuk mi kellene ahhoz, hogy működjön.
  • Empátia: Sok programozási projekt esetében szükség van a gyerekek együttműködésére. Hogy sikeresen tudjanak együtt dolgozni, meg kell tanulniuk tisztelni és megérteni a többiek álláspontját és véleményét. Közösen kell egy olyan objektív módszert találniuk, amivel megalapozott döntésre juthatnak. Ez az érzelmi intelligencia fontos összetevője, hiszen ahhoz járul hozzá, hogy a gyerekek megtanuljanak túllépni önmagukon. Mivel a programozás egy együttműködést igénylő folyamat, ezt a készséget is fejleszti.
  • Önmotiváció: A gyerekeknek akkor is motiváltnak kell maradniuk, amikor kihívással vagy nehézséggel kerülnek szembe. A programozás megtanítja őket, hogy ha meg akarják valósítani a projektjüket, akkor folyamatosan motiváltnak kell lenniük, amit pedig önmagukban kell megtalálniuk.

Válassz olyan iskolát, ahol gyermeked a programozás tanulása közben számos fontos készséget is elsajátíthat!

A Logiscoolnál hiszünk abban, hogy a gyerekek lelkesedhetnek a tanulásért, amit játékos módszerünk segít elő. 7 éves tapasztalattal rendelkező, nemzetközi iskolahálózatunkban már több ezer gyerek kezdett el programozni tanulni. A gyermekek számára a legjobb eszközökkel és tananyaggal tanítjuk a programozást. Látogass el hozzánk ingyenes nyílt napjaink egyikén és hagyd, hogy gyermekedet elbűvölje a játékos Logiscool-élmény, amit diákjaink úgy szeretnek! Bővebb információt a https://www.logiscool.com/hu/apply/open-days weboldalunkon találsz.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Két magyar cég, a Logiscool és a Makery DIY is megkapta az Európai Franchise díjat

Szeptember 19-én adták át első alkalommal az Európai Franchise Díjat. A résztvevő országok Franchise Szövetségei kizárólag az előző évben országosan elismert cégeket delegálhatták a díjra, így kimondottan a legjobbak legjobbjait mérték össze. Az öt kategória nyertesei között szerepel a magyar alapítású Logiscool és a Makery DIY is.