Share on facebook
Share on email

3 programozási nyelv, amelyet gyerekek is megtanulhatnak

Manapság, a digitalizáció egyre szélesebb körben van jelen életünkben.

Egyáltalán nem ritka, hogy már gyermekek is elkezdenek ismerkedni a kódolással. De hogy lehet ezt a legsikeresebben elsajátítani? A válasz egyszerű: minden a programozási nyelveken múlik. 

Programozási nyelvek: gyakori tévhit, hogy nagyon nehéz megtanulni őket. Emiatt szinte elképzelhetetlennek tűnik az, hogy gyerekeknek is olyan hatékonyan tanítsuk őket, hogy akár saját számítógépes játékot írjanak vele. A Logiscoolnál azonban szerencsére ismerjük a programozás játékos tanításának titkait és ezzel fedjük fel a gyerekek előtt a kódolás varázslatos világát.

Mik azok a programozási nyelvek?

A programozási nyelvek különféle utasítások, amik által a számítógépek parancsokat hajtanak végre. Egyszerűen fogalmazva, a programozási nyelveken keresztül az emberek érthetővé teszik magukat számítógépek számára. Ha valaki számítógépes programot szeretne írni, először meg kell tanulnia a megfelelő programozási nyelvet.

Bár a programozási nyelvek eltérnek a megszokott emberi nyelvektől és elsősorban a számítógépekkel való kommunikációra használják őket, a programozó szakemberek e speciális kódok segítségével tudnak egymással is ’beszélni’ a megírt kódjaikon keresztül.

A programozási nyelv a nem szakértők számára érthetetlen betűk, számok és jelek sora, de a számítógéppel történő hatékony kommunikáció elengedhetetlen eszköze.

A programozási nyelvek nehézségi szintjei különbözőek, azonban egy részük még gyermekek számára is tanítható. A Logiscool diákjai bonyolult programozási nyelveket is elsajátíthatnak (Python, C# stb.), ehhez azonban szükséges a megfelelő alaptudás, amelyet táborainkworkshopjaink, és kurzusaink során tudunk átadni számukra.

Programozás gyerekeknek

Az olyan programozási nyelvek, mint a Python vagy a C#, sorokban álló számokból, betűkből és jelekből állnak, amelyek egy adott logika és metódus mentén épülnek fel. A programozás lényege, hogy megértsük ezt a logikai rendszert. Ha rájövünk milyen metódus és gondolkodási sémák mentén épül fel a kódolás, akkor könnyedén összerakható egy-egy program.

Ha gyerekeknek szóló programozásról van szó, akkor az első lépés az, hogy felfedjük előttük ennek a programozási logikának a „varázsát”, és szórakoztató módon „lefordítjuk” azt az ő nyelvükre.

A Logiscoolnál egy speciális programozási nyelvet, a StageScript-et (a JavaScript oktatási célokra optimalizált változata) egy különleges részükre kialakított oktatási környezetben a Scoolcode-ban 3 különböző szinten használják a gyerekek a programozás elsajátítása során. 6 éves kortól először a BLOX szintet alkalmazzuk a programozás alapelveinek tanítására. Ez a szint vizuális építőelemekből áll, amik a programozás fő elemeit és parancsait színes kockák formájában jelenítik meg. A BLOX vizuális elemeinek segítségével a legkisebbek is elsajátíthatják a programozás alapvető logikáját és elkészíthetik saját számítógépes játékukat. A feladatokon keresztül ez a tanulási folyamat inkább szórakoztató játéknak tűnik számukra, mint bonyolult tantermi gyakorlatnak.

Amint a gyerekek magabiztosak a BLOX szint használatában, elmélyíthetik tudásukat. A StageScript következő szintje a MIX. Ezzel a szinttel a kódolást gyerekeknek egyedülálló módon tanítjuk: a vizuális építőelemek és a szöveges programozási nyelv egyaránt látható a megosztott képernyőn. A StageScript harmadik szintje a TEXT, ahol egy egyszerűsített szöveg alapú programozást használnak diákjaink.

A Logiscool jól felépített tantervével a gyerekek programozás oktatása megvalósítható céllá válik. Ha már 6-9 éves korukban elkezdik tanulni a programozás alapelveit, akkor tinédzser korukra a gyerekek már készen állnak a szöveges programozási nyelvek, például a Python és a C# elsajátítására is.

Azonban a Logiscoolnál hiszünk abban is, hogy soha nem késő elkezdeni a programozás tanulását! A 12-14 éves gyerekek is a vizuális BLOX szint segítségével indulnak el a programozás tanulás útján. Mivel a nagyobb gyerekek valószínűleg mélyebb informatikai előismeretekkel rendelkeznek, a bevezető „fejezetek” sokkal rövidebbek lesznek számukra.

A LEGJOBB PROGRAMOZÁSI NYELVEK GYEREKEKNEK

StageScript

Ez a JavaScript programozási nyelv optimalizált változata, amelyet a Logiscool oktatási célokra készített, a programozási logika alapjait tanítva. A fent leírtak szerint egy különleges gyerekeknek kialakított oktatási környezetben, a Scoolcode-ban, 3 szinten elérhető: BLOX, MIX és TEXT. A TEXT szintet elérve a gyerekek az egyszerűsített kódolási nyelvről az „igazi” kódolási nyelvre, azaz szöveges kódolásra válthatnak át.

Python

Annak ellenére, hogy több, mint 20 éve jött létre, a Python nyelv még mindig az egyik legnépszerűbb szöveges programozási nyelv, és különösen alkalmas gyerekek számára. Ez egy nyílt forráskódú programozási nyelv, amely könnyen integrálható webszolgáltatásokkal, gépi tanulással, mélytanulási alkalmazásokkal és nem utolsósorban adatstruktúrákkal.

A Python használatával 2D képeket, 3D animációkat és videókat is létre lehet hozni, valamint, a tudomány széles területén alkalmazott programozási nyelv. Sokoldalúsága és egyszerűsége miatt a Python nagyszerű választás amikor gyerekeket tanítunk programozni.

C# (C-sharp)

A gyerek oktatásban szintén nagyon népszerű programozási nyelv a C#. Nem csoda: a C# egyike azoknak a nyelveknek, amelyeket a Unity és a Godot, a két nagy játékmotor ért. A Unity és a Godot segítségével a gyerekek saját 2- vagy 3D-s számítógépes játékaikat programozhatják. A C# egy objektum-orientált szkriptnyelv, amely nagyszerű eszköz a kódolás tanítására.

A Logiscoolnál az oktatás jól felépített, lépcsőzetes módszerre épül, amelyet a gyerekek és szüleik visszajelzései alapján folyamatosan fejlesztünk. Hiszünk abban, hogy a legbonyolultabb dolgokat is meg lehet tanítani a gyerekeknek, ha ehhez megfelelő, szórakoztató „nyelvet” és eszközöket alkalmazunk.

Szünidei táborainkworkshopjaink, és kurzusaink során diákjaink megismerkedhetnek a programozás izgalmas világával. Hagyd, hogy megtanítsuk gyermeked arra, hogy saját számítógépes programokat és játékokat tudjon készíteni! További információkért kattints ide: www.logiscool.com

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek