Share on facebook
Share on email

25 éves a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál!

Idén jubileumot ünnepel a Fesztivál, immár 25. alkalommal kerül sor az év legnagyobb, jelenleg öt napos programjának megrendezésére 2023. augusztus 23-27-éig.

SZÍNHÁZ

2023. augusztus 26. szombat 19:30-21:00

Amy Herzog: Jaj, nagyi!

Orlai Produkciós Iroda

1 óra 20 perc (egy részben)

A XXV. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál rendezvénye

Ha az unokája hajnali háromkor becsönget egy biciklit tolva, nagy hátizsákkal, hogy csak éppen erre járt, vajon mit tesz a jó nagymama? Először is a fülébe egy hallókészüléket, aztán pedig nekilát, hogy szállást biztosítson a nagy utazónak.

Így kezdődik a nagy nemzetközi kritikai és közönségsikert aratott komédia, amelyben két generáció, két külön világ, két gondolkodásmód és sok ki nem mondott szó keveredik szívmelengető és humoros koktéllá. Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Szereplők

Molnár Piroska

Rohonyi Barnabás

László Lili

Stáb

Író                                                         Amy Herzog

Dramaturg, fordító                             Zöldi Gergely

Díszlettervező                                     Ondraschek Péter

Jelmeztervező                                     Kiss Julcsi

A rendező munkatársa                       Szakács Zsuzsa

A rendező munkatársa                       Varga Miklós

Plakáttervező                                      Csáfordi László

Rendező                                               Szabó Máté

Producer                                             Orlai Tibor

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Jegyár: 4000 Ft

ZENE

KOMOLYZENE

2023. augusztus 24. csütörtök 19:30-21:00

XXV. Pesthidegkúti Nyári Fesztivál megnyitó – Szent Efrém Férfikar – lemezbemutató koncert

19:30 Polgármesteri köszöntő, Csodatükör civil díj

20:00 Szent Efrém Férfikar – lemezbemutató koncert

A belépés díjtalan.

2023. augusztus 24. csütörtök 20:00-21:00

Szent Efrém Férfikar – Kings&Queens lemezbemutató koncert

2022. decemberében jelent meg a Szent Efrém Férfikar 16. lemeze, amely címében királyokat és királynőket idéz – átvitt és konkrét értelemben egyaránt. Az Oroszlánkirály Simbája, Elvis, illetve Krisztus, a Mennyei Király képében is megjelennek a királyok, mint ahogy Queen egyik slágere és Szűz Mária a királynőket jeleníti meg. A rendkívül változatos anyagú lemezen a bizánci zenétől az acapella popig minden megtalálható: ezt a színes zenei anyagot mutatja be a Szent Efrém Férfikar a koncerten.

Napjainkban a klasszikus zene sokak számára arisztokratikus jelenséggé vált, amit kevesen értenek és talán még kevesebben élveznek.

A Szent Efrém Férfikarban feltett célunk, hogy rácáfoljunk erre. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók műveket, akár veretes Liszt-himnuszokat, vagy éppen világslágereket éneklünk, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: legyen jó, amit csinálunk! Legyen jó énekelni – és legalább annyira jó hallgatni. A Szent Efrém Férfikar egy szellemi műhely, ahol egymás személyiségéből, hangi adottságaiból és sokféleségéből táplálkozunk. Úgy gondoljuk, hogy semmilyen zenét sem fontos feltétlenül érteni, bőven elég hallgatni – és élvezni!

Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. Névadójuk Szír Szent Efrém (306-373), a bizánci egyház kiemelkedő himnuszköltője, akit kortársai a “Szentlélek hárfájának” neveztek.

A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt. A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén. Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari művészetéhez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt zseniális darabjaihoz. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy magyar mesterek férfikari munkássága lett. Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak.

Manapság elmondható, hogy nem múlik el SzentEfrém koncert kortárszenei kompozíciók előadása nélkül. A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű kollégáikkal közösen lépnek színpadra. Tizennégy lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára.

KÖNNYŰZENE

2023. augusztus 23. szerda 19:30-20:30

Platon Karataev-koncert

A Lev Tolsztoj karakterről elnevezett Platon Karataev 2016-ban alakult.

A magyar indie kvartett zenéjével a lét magjában bolyong, paradoxonokon keresztül keresi a válaszokat, kérdéseket atomi szinten megfigyelve vagy csillagászati ​​szempontból szemléli.

A XXV. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál rendezvénye

Jubileumi kedvezmény: Az első 50 látogató a jegyet 2.000 Ft-ért, a következő ötven 4.000 Ft-ért vásárolhatja meg! Még kapható néhány 4.000 Ft-os jegy.

A For Her’s (2017) azonnali sikere után a banda fokozatosan eltávolodott az akusztikus hangzástól. A nehezebb hangszerelésű Atoms (2020) arra összpontosít, hogy a leguniverzálisabb, de a legszemélyesebb szinten beszéljen. Az album kulcseleme a katarzis. Az új lemez, a Partért kiáltó tovább merül a kollektív tudatalattiban.

Az elmúlt négy évben Platon Karataev nemcsak helyi szinten kapott figyelmet, hanem nemzetközileg is elismert lett, több mint 5 millió stream-el a Spotifyon, főleg az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Németországból. Három különböző német turné mellett a zenekar már fellépett olyan jelentős fesztiválokon, mint a Sziget, a Reeperbahn, a Zandari Festa Seoul, a Moscow Music Week és a Liverpool Sound City.

Jegyár: 5000 Ft

2023. augusztus 25. péntek 18:00-19:00

The Mojo

2011-ben Budapesten alakult magyar blues együttes, zenéjében a tradicionális blues, a hatvanas évek beat, country, jug, illetve a későbbi korok pop dallamainak világát ötvözi, esetenként jazzes, sajátos hangvétellel. Alapító tagjai: Honfi Imre Olivér, Horváth János és Szabó Tamás.

A XXV. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál programja

A zenekar trióként és kvintet formában működik. Gyakran használnak Magyarországon még kevéssé ismert, de másutt tradicionálisnak számító hangszereket: diddley bow-t, stompboxot, extra harmonikákat (pl. harmonettát és polyphoniát), ukulele-t, washbord-t, hangzásvilágukban mégis a háromszólamú ének a legjellegzetesebb.2013-ban csatlakozott hozzájuk Pengő Csaba bőgős és Mezőfi István dobos.

Honfi Imre Olivér: gimnáziumi évei alatt kezdett zenélni (gitáron és szájharmonikán). 2001-ben a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett basszusgitár szakon. 2003-ban hangmesteri képesítést szerzett az Oktopus MultimédiaIntézetben. 2007-ben „Basszusgitár hangszeres tánczenész” szakon megszerezte az „A” kategóriát, majd 2008-2012 között főleg külföldön zenélt. A „Macskaköröm” formációban találkozott Horváth Jánossal és megalapították a Ho-Ho Band-t.

Főbb zenekarok, melyekben játszott: Keszon, Blues Condition, Old Reflex, Ádám és Éva (Neoton), Anna and the Barbies, Blues.hu, B.B. And the George Can Play. 2022-ben megalakította, a Petőfi Sándor munkásságát feldolgozó verses zenekarát.

Horváth János: 6 évesen kezdte a gitározást, 10 évig járt zeneiskolába klasszikus gitárt tanulni. Könnyűzenét autodidakta módon kezdett játszani. A blues-zal akkor találkozott először, amikor meghallotta Eric Clapton “Unplugged” lemezét. A hatás nem maradt el, első saját alapítású zenekara “Slowhand” néven egy tribute banda volt. A basszusgitáros Hernádi Dávid invitálására tagja lett a Márai Sándor Füves Könyvét megzenésítő “Macskaköröm” formációnak, itt ismerkedett meg Honfi Imre Olivérrel. Együtt muzsikált még Jonathan C. Nelson-nal, a hazánkba költözött amerikai énekes-gitárossal is. Pár évvel később aztán Olivérrel kezdtek duóban játszani. Az egyik koncertjükre meghívták vendégként Szabó Tamást, majd néhány alkalomnyi örömzenélés után elkezdtek közösen dolgozni, melynek eredményeként megszületett a Mojo.

Szabó Tamás: már több mint 35 éve jelentős szerepet játszik a blues zene, illetve a szájharmonika hazai elismertetésében. A Palermo Boogie Gang egyik alapítótagja volt, majd annak feloszlása után, a Little G. Weevill, Nemes Zoltán, Frenk, Varga László tagokkal a Spo-Dee-O-Dee zenekarát. Művészetét jellemzik a kapott elismerések, mint a Hohner Harmonica World Championship, outstanding oklevele, 1993-ban az Emerton-díj, és az Artisjus-díj 2009-ben.

Számos alkalommal lépett fel hazai popsztárokkal koncerteken és lemezeken egyaránt, mint pl. Presser Gábor, Zorán, Lerch István, Balázs Fecó, Szentpéteri Csilla, Császári Gergő, Balkan Fanatic, Quimby, Hobo Blues Band, Bon-Bon, Rúzsa Magdolna és Charlie. Duóban is gyakran játszik Fekete Jenővel, Nemes Zoltánnal és Long Tall Sonnyval, Dániel Balázzsal.Pályafutása során számtalan neves, világszerte elismert művésszel koncertezett, mint pl. Larry Garner, Big Jay McNeely, Erik Trauner, Louisana Red, Champion Jack Dupree, Ripoff Raskolnikov, Blues Wire, Raw Hide, „Sir” Oliver Molly, Mark Hummel, Wince Weber, Shemekia Copeland, Big Peet, Carey Bell, Homesick Mac, Hary Wetterstein, Michael Pewny, Eb Davis, Monthy Waters, Ronald Abrams, Chris Peterka,Tim Lothar, Erwin Helfer and Chicago All Stars, Carlos Del Hunco, Magic Slim stb. A zenekar rendszeres külföldi fellépéseik közül említésre méltó országok: Finnország, Németország, Olaszország. Szerbia és Szlovákia, Franciaország, Dánia, Hollandia.

Tagok:

Honfi Imre Olivér – gitárok, ének

Horváth János – gitárok, ének

Szabó Tamás – harmonikák, ének

Mezőfi István – dobok

Pengő Csaba – bőgő és basszusgitár

2023. augusztus 26. szombat 10:00-11:00

Brass cirkusz

avagy Mese a Tubatigrisről és a Trombitaparipákról Méhes Csaba és a Brass in the Five előadásában

A mozgás – látható zene.

A zene – mozdulatok hangja.

A mozgás elmuzsikálható.

A zenét láttatni lehet mozdulatok által.

JÁTSSZUNK? – JÁTSSZUNK!

…És elkezdünk játszani. A zenészek a hangokkal, dallamokkal, a pantomimes a mozdulataival, gesztusaival, képeivel. Aztán megmozdultak a zenészek és zenélni kezdett a pantomimes.

Megszületett egyfajta varázslat…

Mi, hatan magukkal visszük a néző gyereksereget különféle képzeletbeli csodavilágokba: ez alkalommal egy varázscirkuszba.

Zene zendül, harsona harsan, dob dönög – egy lendületes indulóra bevonul a zenekar: öt rézfúvós és egy dobos. A fergeteges belépőt követően előkerülnek a díszletek, felöltözik a színpad, kezdődhet a világraszóló előadás.

Méhes Csaba pantomim művész és a Brass in the Five zenekar elővarázsolja a cirkuszvilág felejthetetlen figuráit: bűvészt, illuzionistát, bohócot, állatidomárt, kötéltáncost, cirkuszi lovakat,  félelmetes tigrist…

Egy órányi  vidám játék, önfeledt móka, vérpezsdítő élő brass muzsikával. Ajánljuk mindazoknak korhatár nélkül – gyerekeknek, felnőtteknek, akik egy óra önfeledt nevetésre vágynak.

Rendezte: Méhes Csaba és Takács Tibor

Előadják:

Méhes Csaba – pantomim, comedy

Simai László – trombita

Monoki Attila – trombita

Koppányi Béla – harsona

Soós Péter – kürt

Takács Tibor – tuba

2023. augusztus 26. szombat 13:00-14:00

A Kárpát-medence népzenéje

Kováts Marcell (Felvidék), Micsik Béla (Vajdaság) és Bella Péter (Magyarország) műsora

2023. augusztus 26. szombat 17:30-18:30

Kaláka családi koncert

„Játékban élni, mely valóra vált”

A Kultúrkúria visszatérő vendége a Kaláka együttes. A Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál meghívására ezúttal családi koncerten énekelnek kicsiknek és nagyoknak. Dalaikat maguk szerzik, melyeket klasszikus és mai költők verseire komponálják. A műsorban elhangzanak többek között Szabó Lőrinc, Tamkó Sirató Károly, Kovács András Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Kosztolányi Dezső megzenésített versei.

Közreműködik: Becze Gábor nagybőgőn, Gryllus Dániel blockflőtéken, citerán, pánsípon és klarinéton, Radványi Balázs gitáron, kalimbán és ukulelén.

Az együttes tagjait művészi munkájuk elismeréseként Kossuth-díjjal és Prima Primissima díjjal tüntették ki. Nemzetközi elismerést az UNICEF díj jelent számukra. 2008 óta a II. Kerületért Emlékérem tulajdonosai.

2023. augusztus 26. szombat 22:00-23:55

Echo zenekar – Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO zenekart Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének

Pámer Balázs ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc billentyű, ének

Beöthy Árpád dob

Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

Róth Imola ének, vokál

2023. augusztus 27. vasárnap 20:00-21:30

Jótékonysági koncert a Kultúrkúria kertjében lévő játszótér javára

A koncert igazi zenei csemegével várja a közönséget, hazánk legelismertebb előadóinak fellépésével garantálja a felejthetetlen élményt.

Ezen az estén olyan kiváló művészek lépnek színpadra, mint Zorán, Falusi Mariann, Presser Gábor, Oláh Ibolya és zenekara, Bíró Eszter, Sárik Péter, Födő Sándor.

Ezek a kivételes előadók garantáltan emlékezetessé teszik az estét.

Az esemény nem csak minőségi zenei élményt kínál, hanem nemes célra is összpontosít. A befolyt adományok segítségével a Klebelsberg Kultúrkúria játszótere új életre kelhet, és a gyermekek számára biztonságos és örömteli környezetet biztosíthat a játékhoz.

Ne maradj le erről az eseményről, amely összehozza a tehetséget, a zenét és a jó ügyet! Vásárolj jegyet a jótékonysági koncertre, és légy részese ennek a különleges élménynek, amely hozzájárul a gyermekek boldogságához és a közösség fejlődéséhez.

Jegyár: 12000 Ft

TÁNC

2023. augusztus 24. csütörtök 21:00-22:00

RAMAZURI – élőzenés tánc-cirkuszi felfordulás – Duda Éva Társulat

A DUDA ÉVA TÁRSULAT és a NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ közös produkciója

A RAMAZURI látványos, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád, melyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. Újszerűségével, derűjével és magával ragadó lendületével egy bő év alatt a Társulat egyik legnépszerűbb produkciója lett, melyet már több mint 10 ezer ember látott különböző országokban és városokban.

A XXV. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál rendezvénye

Jubileumi kedvezmény: Az első 50 látogató a jegyet féláron, 2.000 Ft-ért vásárolhatja meg!

Esőnap: 2023. augusztus 28. hétfő 21:00

Humor és dráma kéz a kézben jár, miközben egyformán vannak jelen szelíd és harsány megoldások, elegancia és komédia, valóság és fantasztikum. Az előadás egyik fő eleme a látvány, melyben speciális eszközök adnak lehetőséget meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának. Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója pedig garantálja a teljesen egyedi karneváli hangulatot, melyben az elektrowsing, az etno, a jazz és hip-hop irányzatok is megjelennek.

A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli univerzumba invitálnak, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot. Egyedi, megismételhetetlen percek az élet ünneplésére, mert mulatságnak mindig lennie kell!

Táncművészek: Eleonora Accalai, Bundschuh Vera, Deák Kristóf, Dragos Dániel, Ivanov Gábor,  Kovács Mátyás, Lajter Eszter, Nagy Csaba Mátyás, Pataki Noémi, Kis-Balázs Nikolett

Zeneszerzők és előadók: Farkas Izsák, Szarvas Dávid

Díszlet: Duda Éva

Jelmez: Kiss Julcsi

Fénytervező: Pető József

Trénerek: Csuzi Márton, Lakatos Leonetta, Lennart Paar, Ott Olivér, Újvári Milán, Zoletnik Zsófia

Koreográfus asszisztensek: Csák Beatrix, Vitárius Orsolya

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Társulati menedzser: Vodál Anita

Rendező – koreográfus: Duda Éva

Támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Inspirál Cirkuszközpont, Movein Stúdió, Viwa Vitaminvíz, Fragola fagylaltműhely

Külön köszönet: Faller Zoltán – airtrack.hu, Gortva Krisztián, Ott Olivér – Pattanj Sportegyesület, Vági Bence – Recirquel

Hossz: 60 perc

Jubileumi kedvezmény: Az első 50 látogató a jegyet féláron, 2.000 Ft-ért vásárolhatja meg!

Jegyár I.: 4000 Ft

Jegyár II.: 2000 Ft

2023. augusztus 27. vasárnap 22:00-22:30

Tűzzsonglőr bemutató

A Tűzfészek Társulat előadása

GYERMEKPROGRAM

2023. augusztus 25. péntek 16:30-17:00

Gólyalábas zsonglőrműsor – a Tűzfészek Társulat előadása

A régi vásári komédiák hangulatát idézi a gólyalábas mutatványosok produkciója

2023. augusztus 25. péntek 17:00-18:00

A halhatatlanság országa

Fabók Mancsi Bábszínháza

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk.

Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet-Halhatatlanság Országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot eltölt, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…

2023. augusztus 26. szombat – 2023. augusztus 27. vasárnap

Mesekert játszóházai

Csúzlizda, Körhinta, Felhővadászat, Nagyotmondó, nagyot lépő Háry dramatikus játéktér, jurta, Tekergőtér – az izgalmas játékok tere, Bogárháton játszóház, Zöldövezet, Pom Pom meséi játszópark és kézműves játszóház, Érzékszervek világa interaktív kiállítás és játszóház a család minden tagjának

2023. augusztus 26. szombat 11:00-12:00

A zöldszakállú király

a Ziránó Színház előadása

A XXV. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál rendezvénye

A Ziránó Színház előadása a magyar népmesekincs egyik különleges darabját meséli el a tőle megszokott játékkedvvel, színesen és sok humorral.

A nyughatatlanul vándorló zöldszakállú király felelőtlen ígéretet tesz a szakállát el nem eresztő ördögkirálynak; átengedi neki azt, amiről nem tud a birodalmában. Igen ám, de nem is sejti, hogy míg ő úton volt, otthon született egy fia…

A fordulatokban, izgalmakban gazdag történet során aggódhatunk a királyfiért, megcsodálhatjuk a szerelmes királylány furfangjait, szurkolhatunk a szerelmesek boldogságáért.

Írta és rendezte: Veres András (Blattner-díjas)

Tervezte és készítette:Grosschmid Erik (Blattner-díjas)

Zenéjét szerezte: Takács Dániel

Játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert

2023. augusztus 26. szombat 12:00-13:00

Varázserdő hangjai – Bolba Éva és a JAZZterlánc

A Bolba Éva és a JAZZterlánc zenekart azzal a nemes céllal hívták életre, hogy a jazz műfajt egy olyan oldaláról mutassák be, amely érthető és szerethető óvodások és kisiskolások számára.

Saját kompozícióikban a swing, valamint a latin dallam- és ritmusvilágot fedezheti fel a közönség. A dalok szövegeit a gyermeki világból merítették, de úgy alkották meg, hogy a felnőttek számára is szórakoztató legyen.

Játékosan fejlesztő műsoraikban rengeteg érdekességet árulnak el hangszereikről. Interaktív koncertjeik szerves része a gyermekekkel való közös ének és tánc.

A zenekar tagjai: Bolba Éva jazz-ének előadóművész, Bera Zsolt Kossuth-díjas előadóművész és Birta Miklós Artisjus-díjas gitárművész. Zeneakadémiát végzett tanárok és szülők, akik nagy szeretettel kalauzolják el a családokat a hangok világába.

Az előadás megvalósítását az NKA támogatta.

2023. augusztus 26. szombat 15:00-15:30

Az S.O.S Mentőkutyás Egyesület bemutatója

Az S.O.S Mentőkutyás Egyesület 20 éve alakult azzal a céllal, hogy katasztrófahelyzetekben és bajba jutott, eltűnt emberek keresésében segítséget nyújtson.

Ez a karitatív tevékenység folyamatos képességfejlesztést igényel, hogy legjobb tudásunk szerint álljunk a civil lakosság szolgálatára.

Kutyáinkkal  a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) kritériumai szerint vizsgázunk.

Társszervezeteinkkel katasztrófavédelmi gyakorlatokon veszünk részt rendszeresen.

Szorosan együttműködünk a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel és több kutató-mentő csapattal is.

A nagy törökországi földrengés után a magyar mentőcsapat tagja volt és végzett hősies munkát a mentésben a Pesthidegkúti Készenléti Szolgálat tagja, Wolf Ildikó, és mentőkutyája, Zete. Velük is találkozhatnak az érdeklődők a Kultúrkúria kertjében.

2023. augusztus 26. szombat 16:30-17:30

Vitéz László – Malombonyodalom

a Vojtina Bábszínház előadása

Vitéz László kétségkívül a magyar színházi kultúra egyik legszínesebb, legelevenebb alakja. Piros sapkáját, palacsintasütőjét, jellegzetes szófordulatait ismerik egyaránt kicsik és nagyok. Velünk él, de sosem öregszik meg.

Legismertebb hőstetteit az elátkozott malomban hajtotta végre, legyőzött ott szellemet, ördögöt és a halált is. De vajon mi történik, ha ezek az alvilági figurák visszatérnek, és erősebbek, mint valaha? Kihez fordulhat Molinári bácsi? Ki képes újra megtisztítani a malmot? Természetesen Vitéz László! Ha nagy a baj, ő csak előveszi a palacsintasütőjét, és már kezdődhetnek is az új kalandok…

Az élő hagyomány mindig utat mutat a jelennek, és érvényes válaszokat ad minden időben. Pont, mint Vitéz László.

Rendezte: Schneider Jankó

Játssza: Baditz Dávid

2023. augusztus 26. szombat 18:30-19:30

Óriásbábos utcaszínház

Bab Társulat

Hiszünk az együtt nevetés gyógyító erejében, és célunk, hogy a közönséggel együtt ne csak múlassuk, hanem töltsük is az időt…

„A bab Isten tenyeréből

Mikor a Jóisten a földön járt, gondúta, most má ő sokfélét teremtett. – Csak még babot nem teremtettem, azt is teremtek. Fogta a Jóisten, belenyút a tenyerébe és a közepibül – azér lukassak a tenyerei mindenkinek – kicsipett egy akkkorácska husát, mind egy babszem. Ezt eldobta és azt mondta: -Ebbül a kis húsomból legyen nagyon jóízű babszem! És szeresse minden ember a világon, ezt mondta a Jóisten. Ezért szereti ezt mindenki.”

(forrás: Lammel Annamária- Nagy Ilona: Parasztbiblia Imp.:Gondolat Könyvkiadó 1985 pg.:49.)

2023. augusztus 27. vasárnap 10:30-11:30

Halász Judit koncertje

Halász Judit új lemezének dalaival is megörvendezteti közönségünket.

A kedvelt énekesnő folytatja azt a missziót, amelyet évtizedekkel ezelőtt elkezdett: a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésével klasszikus és kortárs magyar költők verseit énekelve gyerekek és családok számára megszeretteti a magyar költészet legjavát.

Színészi pályafutásával párhuzamosan Halász Judit új műfajt teremtett előadóművészként, és mondhatjuk, hogy generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben.

Halász Judit a Vígszínház tagja, a magyar állam Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazta eddigi munkáját, és ami számára rendkívül értékes: a gyerekek – Magyarországon elsőként – a Mosoly Rend lovagjának választották.

Az előadáson Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait is hallhatja a közönség.

Zenekarának tagjai:

Anti Tamás: akusztikus gitár, mandolin, ének

Bartha Tibor: billentyűsök, hegedű, furulya, ének

Födő Sándor: basszusgitár, ének

Barna Zoltán: dob, ütőhangszerek

Móricz Mihály: gitár, ének

2023. augusztus 27. vasárnap 11:30-12:30

Laci királyfi

MárkusZínház

A kicsi Laci királyfi hirtelen dühében elkívánja nővéreit a Föld alá. Hiába bánja, muszáj a királykisasszonyok után mennie. A vándorúton megküzd három sárkánnyal, de csakis a kígyó királylánytól kapott varázsinggel, és varázskarddal győzedelmeskedhet. Így találja meg a mese végére élete párját is.

Benedek Elek meséjét színpadra adaptálta és rendezte: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor

A díszletet és a bábokat tervezte, kivitelezte és játssza: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor

Népzenei adaptáció: Morvai Ferenc

Zenei közreműködő: Pilári Áron / Pilári Lili Eszter

2023. augusztus 27. vasárnap 15:00-15:30

Solymászbemutató

A solymászbemutató a Vadászmadár Kft. segítségével valósul meg. A bemutatót Kisteleki Gergely vezeti.

A foglalkozás alkalmával a gyerekek megismerkedhetnek a ragadozó madarakkal és a speciális solymászfelszerelésekkel. A repítés során megtapasztalhatják a madarak közelségéből adodó természetes varázst, és testközelből figyelhetik meg őket és a solymászok felszerelését is.

2023. augusztus 27. vasárnap 16:30-17:00

Szajlai Szabolcs bűvész

„A történet ott kezdődött, amikor egy fantasztikus bűvész elkápráztatott a mutatványaival. Nem hagyott nyugodni, hogy mi lehet a titok, így felkerestem elismert bűvésztanárokat, hogy tőlük tanulhassam meg a szakma alapjait. Számomra nincs annál nagyobb öröm, mint amikor csillogó, csodálkozó szempárok tekintenek vissza a közönség soraiból. Örülök, hogy részese lehetek az ilyen pillanatoknak.” Szajlai Szabolcs

2023. augusztus 27. vasárnap 17:00-18:00

Barboncás Társulat: A fekete kisasszony

Ha valaki nem ismeri a Fekete Kisasszonyt, az azért lehet, mert sötétben és szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval és egy kakassal oszthatja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt is jön valaki, mégpedig egy talpraesett cigánylegény, aki elég bátor és kitartó, hogy a megpróbáltatásokat – az ördögi kísértést is – elviselve, megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól. A színtérként használt tricikli, a gyönyörűen faragott fabábuk egy utcai, vidám vásári komédia kellékei, segítségükkel a mese önfeledt kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Játssza: Kiss Ágnes

2023. augusztus 27. vasárnap 18:00-19:00

Kolompos mulatság

Mulatság a gyermektáncházak, gyermekszobák, óvodák állandó vendégeivel, a hangulatjavító együttessel. Zenéjük nyomán táncra perdül a közönség apraja ás nagyja.

A Kolompos együttes tagjai:

Nagy Zoltán – ének

Szántai Levente – ének

Barna György – hegedű

Tímár Sándor – hegedű

Végh Gábor – nagybőgő

2023. augusztus 27. vasárnap 19:00-19:30

Langaléta Garabonciások

gólyalábas utcaszínház Gulyás László vezetésével

HUMOR

2023. augusztus 25. péntek 19:30-21:00

L’art pour l’art Légitársaság

L’art pour l’art Társulat

Kedves Utazóközönség!

Szeretettel köszönti Önöket a L’art pour l’art Légitársaság legelső járatának legénysége! Felemelkedésüket és felhőtlen szárnyalásukat garantálja a már jól bevált személyzet: Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt, Szászi Móni, valamint a sok más járaton már bizonyított, Jászai Mari-díjas stewardess, Stefanovics Angéla!

A biztonságos utazást magasan kvalifikált földi személyzet segíti, többek között Naftalin Ernő, Hőzőngné Váltig Arabella és kebelbarátnője, valamint Margit és Zigóta, Boborján, Anti bácsi, egy szigorú ornitológus, továbbá a násznép. Repülőgépünk boldogan repíti Önöket oda, ahová a végén megérkeznek.

Az előadás hossza 90 perc szünet nélkül.

Közreműködők:

Dolák-Saly Róbert

Pethő Zsolt

Szászi Móni

Stefanovics Angéla

Jegyár I.: 4500 Ft

TUDÁSTÁR

2023. augusztus 26. szombat 15:30-16:30

Fizika show

Vidám, szórakoztató előadás, melyben a természet törvényszerűségeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Előadó: Gyenes János

A háztartásban, konyhában, spájzban, otthonunkban található mindennapi eszközök segítségével olyan kísérleteket csodálhatnak meg, amelyeket maguk is könnyedén elvégezhetnek otthon, valamint bemutathatnak szüleiknek, ismerőseiknek, barátaiknak.

2023. augusztus 26. szombat 22:00-23:30

Csillagok titkai

Teleszkópos megfigyelés a Szabadtéri nagyszínpad feletti téren

Minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és acsillaghalmazokról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével.

Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad

2023. augusztus 27. vasárnap 15:30-16:30

Öko show

Kísérletek a talajjal, a vízzel, a levegővel és az élővilággal.

Interaktív környezettudatos előadás gyerekeknek.

Előadó: Gyenes János

Bemutatjuk a talaj, a víz, a levegő és az élővilág megóvásához szükséges tevékenységeket, mindezt kísérletekkel fűszerezve.

ZÖLDÜLŐ

2023. augusztus 26. szombat 08:00-10:00

Fesztiválfutás

Fürge Família Futóverseny

Családi kategória: minimum 4 fő!

Babakocsival is lehet nevezni!

Regisztráció: 07.30-08.00 óra, 4 kapu.

Rajt indítása: 08.00 óra, 4. kapu.

Cél: Klebelsberg Kultúrkúria 4. kapu

Eredményhirdetés: 09.30 óra Nagyszínpad

Táv: 3 km

Útvonal:

Rajt: Klebelsberg Kultúrkúria 4. kapu

  • Temető utca
  • Vízmosás utca
  • Patakhegyi utca
  • Mosbach park
  • Temető köz
  • Templom utca

2023. augusztus 27. vasárnap 13:00-13:30

Örömtánc bemutató

50-100 éves korig

MOZGÁS – ÖRÖM – AGYTORNA

Egy újfajta közösségi tánc, amely a testre és a lélekre egyaránt pozitívan hat. Ilse Tutt (német táncpedagógus) az 1970-es években dolgozta ki ezt a mozgásformát az idősebb korosztály számára. Magyarországon az első oktatók 2017-ben végeztek, s mára nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez az ötven év felettiek kíméletes „sportja”: nem tartalmaz akrobatikus elemeket, hirtelen forgásokat. Az új tánclépések és a koreográfiák, az állandó partnercsere folyamatosan edzésben tartják az agyunkat, s így nyújtanak védelmet a szellemi leépülés ellen. A legújabb orvosi kutatások szerint a rendszeres tánc csökkenti a leghatékonyabban (76%-ban) a demencia kialakulásának az esélyét. MR vizsgálatok bizonyítják, hogy már egy 6 hetes táncolás is aktivizálja az agy addig nem használt területeit. Az állandó tanulás javítja a térbeli orientációt, az egyensúlyérzéket, a koncentrációképességet, a rövidtávú memóriát, az állóképességet (egy foglalkozáson 4-5 km-t is megteszünk). A zenére végzett közös mozgás fejleszti a társas kapcsolatokat. Olyan hormonok termelődését indítja el, amelyek javítják a hangulatot, oldják a félelem, a gátlás, a magány érzését, örömöt váltanak ki. Nincsenek elvárások, teljesítménykényszer. Így a sikerélmény és a jókedv biztosított. A foglalkozásokat a zenék, a táncok (keringő, rumba, samba, rocki, bachata, cha-cha-cha stb.) és a formák (sor, páros, ülő és körtánc) sokfélesége jellemzi. Ez nem egy hagyományos táncóra. Nincs szükség előzetes tánctudásra, egyedül is el lehet jönni, és bármikor be lehet kapcsolódni. Élvezzük együtt a tánc örömét!

A bemutató időpontja: 13.00-13.30 óra.

Foglalkozásvezető: Timár Zsuzsa szeniortánc oktató

EGYÉB

2023. augusztus 26. szombat, 27. vasárnap 18:20-18:30

Tombolahúzás

Tárgynyeremények hidegkúti vállalkozások felajánlásaiból

Az aznap vásárolt szelvények húzása

A tombolaszelvények vásárlása az információs pultnál

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Volt egyszer Budán… II. kötete

Tavaly decemberben mutattuk be a Volt egyszer Budán… I. kötetét. A II. kerület helytörténeti kiadványa hatalmas siker lett. A teltházas bemutatót követően hetekig óriási érdeklődés mellett vásárolták a könyvet.

Mozdulj, Buda!

Családi foci a Panoráma sportközpontban április 21-én 9-től 13 óráig