Share on facebook
Share on email

Novemberben is vár a Marczi

Számtalan színes programmal vár novemberben is a Marczibányi téri Művelődési Központ.

RENDEZVÉNYEK – SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

NOVEMBER 2. CSÜTÖRTÖK 19.00
THOMAS VINTERBERG–TOBIAS LINDHOLM: VADÁSZAT

Thomas Vinterberg, a dán Dogma megkerülhetetlen alkotója, jó néhány évvel a metoo botrányok kirobbanása előtt rendezte meg A vadászat című filmjét. Míg korábbi mozija, a Születésnap, a családon belüli erőszak témáját dolgozta fel a görög sorstragédiák dramaturgiai ívére felfűzve, ezúttal azt járta körül húsbavágó őszinteséggel, milyen következményei lehetnek az egyénre és közösségére nézve annak, ha valakit szexuális zaklatással vádolnak meg, a vádló pedig életkorából eredően nem feltétlenül szavahihető. A Vinterberg filmjéből készült színdarabból a Születésnaphoz hasonlóan Pelsőczy Réka rendezett felkavaró előadást.

Szereplők: Chován Gábor, Spolarics Andrea, Nagy Nóra Zsófia / Nagy Enikő, Mester Máté / Moharos Zalán, Takács Zalán, Páder Petra, Böröndi Bence, Juhász Vince e.h., Mertz Tibor, Ilyés Róbert, Fröhlich Kristóf, Bregyán Péter, Debreceni Luca, Horváth Zita

Rendezte: Pelsőczy Réka

„A Vadászat tézisdráma – pontosabban antitézis-dráma: a manapság sűrű molesztálás, zaklatás, metoo vonulat antitézise, az ártatlanul megvádolt ember tönkretételének tantörténete.”
(Csáki Judit, Revizor)

16 éven felülieknek ajánljuk!

Belépő: 5500 Ft

NOVEMBER 3. PÉNTEK 19.00

KAFKA: A PER

Táncelőadás

Élő zenével és tánccal tolmácsolják Franz Kafka: A per című darabját, DAVID YENGIBARIAN harmonikaművész és SZILVÁSI ANNA táncművész.

„… milyen menthetetlenül zúzódik szét a társadalom rideg keménységén a legnemesebb és legszilárdabb lélek is, ha erkölcsi és szellemi nagysága nem párosul az állapotok iránti kellő türelemmel…”

„… csak belebonyolódom mindenbe,

mert e senkiföldjén

nem lehetek se boldog, se kegyetlen.”

Petri György: Egy öngyilkos naplója – részlet 

Az előadás időtartama: 70 perc

Belépő: 4000 Ft

NOVEMBER 11. SZOMBAT 19.00
NOVEMBER 12. VASÁRNAP 19.00
CORDELIA O’NEILL: BÁRMI LEHETSÉGES, HA ELÉG ERŐSEN GONDOLSZ RÁ

A Loupe Társulat előadása

Különbözőbbek talán nem is lehetnének, Alex és Rupert között mégis minden magától értetődően alakul – ami a lényeget illeti. De mi történik akkor, ha pont ott kap sebet egy kapcsolat, ami az egyik leglényegibb? Hogyan lehet feldolgozni egy újszülött gyermek elvesztését? Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse biztos kézzel vezet végig bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein. Megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést. Mint aki maga is járt azon a tájon, amelyről mesél, s akinek épp ezért készek vagyunk elhinni: lehetséges a visszatérés. Mint bármi. Csak elég erősen kell rá gondolni.

Fordította és rendezte: Horváth János Antal

Játsszák: Sodró Eliza, Rusznák András

Zeneszerző: Farkas Virág ‘Zazie’

Dramaturg: Sándor Júlia

Látványtervező: Fekete Anna

Látványasszisztens: Kaszás Nina

Koreográfus: Molnár G. Nóra

A rendező munkatársa: Fazekas Anna

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

NOVEMBER 14. KEDD 19.00

BECSAPÓDÁS

A Loupe Társulat előadása

A színészek improvizációi alapján írta: Horváth János Antal

Két házaspár együtt vacsorázik, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. A lányok testvérek. Sok éves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez az alkalom viszont valamiért másnak ígérkezik. Ma van valami a levegőben. Egy amúgy is pattanásig feszült ország levegőjében. Hamarosan értesítések pittyennek a telefonokon: az államfő perceken belül bejelentést tesz. Már megint mi lehet az? Elkezdődik a nemzetiszín zászló előtt felvett nemzetnek intézett videóüzenet. Az országot támadás érte. Egy rakéta csapódott egy határmenti településbe. Négyen meghaltak. Az ország nem nézheti tétlenül honfitársainak igazságtalan halálát. Cselekedni kell. Ez már a mi háborúnk is. Azonnal elrendelik a katonakorú férfi lakosság besorozását. Tizenkét óra múlva pedig lezárják a határokat. Szereplőinknek gyorsan kell döntést hozni, ami az egész életükre hatással lehet. Kérdés, hogy tudnak-e a döntéseikkel együtt élni. Érdemes-e élni haza nélkül? Vagy érdemes meghalni egy hazáért, ami már sosem lesz a miénk? Végül lehet, hogy nemcsak az országból, de a szobából sem jutnak ki.

Játsszák: Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika

Díszlettervező: Pallós Nelli

Jelmeztervező: Kisprumik Ádám

Dramaturg: Balassa Eszter

Zene: Hunyadi Máté

A rendező munkatársa: Perényi Luca

Rendező: Horváth János Antal

A Loupe Társulat előadásaira dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

NOVEMBER 17. PÉNTEK 19.00

A PADON – APA SZÜLETIK

Képzeletszínházi előadás a koraszüléssel és a koraszülöttekkel kapcsolatos apai érzelmekről – valós történetek alapján

Három férfi, akik várták gyermekük érkezését, ám mindannyiuk élete 180 fokos fordulatot vett, miután a picik idő előtt jöttek a világra. A képzeletszínházi előadás az ő élményeiket, vívódásaikat mutatja be, találkozásukat ezzel a váratlan, küzdelmes helyzettel. A darab különlegessége, hogy Zsolt, Bence és László hús-vér apukák, történetük – ezzel együtt minden érzés, szó és gondolat, ami megjelenik a színpadon – valós.

Szereplők: BOZSÓ PÉTER, INOTAY ÁKOS, ZÁMBORI SOMA

A zárójelentéseket kiállító orvos hangja: BARBINEK PÉTER

Zenész: SZEBELÉDI ZSOLT ’SZERGYA’

Szövegkönyvíró, dramaturg és rendező: TOLLÁR MÓNIKA

„A mű olyan témát dolgoz fel, amelynek ma minden tizedik család részesévé válik Magyarországon, minden évben újabb nyolcezer kisbaba születik idő előtt. Szeretnénk láttatni, mi minden rejtőzik a nyolcezres számadat mögött. A babán kívül ugyanis a koraszülésnek sok érintettje van: anyák, apák, testvérek, nagyszülők, rokonok, barátok. Ez egy olyan életesemény, amely nem csak körülöttünk, hanem bennünk is zajlik. Meghatározó, és nyomot hagy…!” (Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke)

Az előadás időtartama: 90 perc

Belépő: 4500 Ft

NOVEMBER 22. SZERDA 19.00

L’ART POUR L’ART LÉGITÁRSASÁG

Kedves Utazóközönség!

Szeretettel köszönti önöket a L’art pour l’art Légitársaság legelső járatának legénysége!

Felemelkedésüket és felhőtlen szárnyalásukat garantálja a már jól bevált személyzet, DOLÁK-SALY RÓBERT, PETHŐ ZSOLT és SZÁSZI MÓNI, valamint a sok más járaton már bizonyított, Jászai Mari-díjas stewardess, STEFANOVICS ANGÉLA.

A biztonságos utazást magasan kvalifikált földi személyzet segíti, többek között Naftalin Ernő, Hőzőngné Váltig Arabella és kebelbarátnője, valamint Margit és Zigóta, Boborján, Anti bácsi, egy szigorú ornitológus, továbbá a násznép. Repülőgépünk boldogan repíti önöket oda, ahová a végén megérkeznek.

Belépő: 4500 Ft

NOVEMBER 26. VASÁRNAP 19.00

PRESSER GÁBOR—SZTEVANOVITY DUSÁN—HORVÁTH PÉTER: A PADLÁS

A SZINDRA TÁRSULAT előadása

Rendező: FÖLDESSY MARGIT

Ezen a Padláson „Ég és Föld között” minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiú megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, de nyugalmát titokzatos vendégek zavarják meg, különféle halandó és halhatatlan lények …

Félig mese – félig musical 9-99 éves korig.

Belépő: 3000 Ft

NOVEMBER 30. CSÜTÖRTÖK 19.00

SZILY LÁSZLÓ – HORVÁTH JÁNOS ANTAL: KITOLÁS

Apanevelés kezdőknek és haladóknak

DAD-TALK: LENGYEL TAMÁS

Apának lenni nem könnyű. Sőt elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig!

Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről.

Válaszokat, persze, én sem tudok. De azért elmondom a frankót. Vagy legalább, hogy velem hogy történt minden.

Addig is vigyázz! Az ellenség sohasem alszik. Se képletesen, se szó szerint.

Audiovisual-gagmen: Beke Dániel, Praznovszky Dániel

Szily László azonos című regénye alapján írta és rendezte: Horváth János Antal

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Az előadásra dinamikus jegyárazással lehet belépőt vásárolni.

MARCZI PLACC

MARCZI DOKUMENTUMFILMKLUB

Folytatjuk vetítéssorozatunkat a KineDok legfrissebb kínálatából, nemzetközi és magyar rendezők filmjeiből válogatva.

NOVEMBER 2. CSÜTÖRTÖK 14.00

FEHÉREN FEHÉRREL

Biela na bielej (2020)

Rendező: Viera Čákanyová

A film videónapló arról az időszakról, amit a rendező egy lengyel déli-sarki kutatóbázison töltött. 2017-ben itt forgatta le másik, Frem című filmjét, melynek központi alakja egy mesterséges intelligencián alapuló neurális hálózat volt. A kutatóbázison töltött időszak alatt a géppel sokszor csetelt filmekről, művészetről, az élet értelméről, így lehetősége nyílt kiismerni annak humanitástól, érzelmektől mentes gondolkodásmódját. Videónaplójában most annak is tanúi lehetünk, hogy miként próbál az extrém körülmények között úrrá lenni saját testén és szellemén és megküzdeni az érintetlen, hatalmas, csodálatos, ám érzéketlen anyatermészettel.

A filmet eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük.

NOVEMBER 16. CSÜTÖRTÖK 14.00

BEAUTY OF THE BEAST (2022)

Rendező: Nemes Anna

Feszülő izmok, tökéletes testek és a napbarnította bőrön megcsillanó olaj. Az átlagember csak ennyit lát a testépítők világából. Ez a film viszont megmutatja, mi rejlik a külsőségek mögött, miközben próbálja megérteni a hatalmas izmok mögött megbúvó okokat is. A négy hősnőnek más és más a sportról vallott felfogása, és más az életük is, amikor otthon, a szeretteik körében vannak.

NOVEMBER 30. CSÜTÖRTÖK 14.00

VÉDELEM ALATT (2020)

Rendező: Schwechtje Mihály

Toszeczky Renáta szociális munkás, és egy, a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet. Ide korábban prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerültek. Renáta kollégáival megpróbál nekik segíteni, hogy gyermekeikkel együtt új életet kezdhessenek. Az ő mindennapjait megismerve megtudjuk, mi hajt valakit e munkára, és milyen jövőben reménykednek azok, akiken segít.

A belépés díjtalan.

NOVEMBER 5. VASÁRNAP 10.00-16.00

NOVEMBER 25. SZOMBAT 10.00-16.00

MAKER’S MARKET DESIGN VÁSÁR

Az adventi időszakban, novemberben és decemberben is két alkalommal várjuk az érdeklődőket több, mint harminc tehetséges tervező egyedi alkotásaival, finom falatokkal, jó zenével, workshopokkal és igazi karácsonyi hangulattal!

A belépés díjtalan.

NOVEMBER 9. CSÜTÖRTÖK 10.00-19.00

NOVEMBER 10. PÉNTEK 10.00-19.00

NOVEMBER 11. SZOMBAT 10.00-17.00

KARÁCSONYVÁRÓ VÁSÁR A HVG KÖNYVEKKEL

Készülj velünk az ünnepekre: gyere el és válogass 20-70%-os kedvezménnyel Karácsonyváró vásárunkon több száz kötetből! Kínálatunkban megtalálod újdonságainkat és régi nagy kedvenceket is. Mindent viszünk az év utolsó nagy vásárára, ami ismeretterjesztő irodalom: üzleti, pszichológia-, gasztro-, tényirodalmi és természetesen gyerekkönyveinket is. Várunk szeretettel!

A belépés díjtalan.

NOVEMBER 11. SZOMBAT 10.00-12.00

KAZAI ÁGI – SZABAD A HANG!

Interaktív énekes workshop Kazai Ágival

Hangunk az egyik legalapvetőbb és egyben legkreatívabb kifejezőeszközünk. Minden hangban ott él egy történet. Legyen az éneklés vagy beszéd, minden hangindítással azt üzenjük: „Figyelj rám, szeretnék mondani valamit.”

Minden hang egy levegővétellel kezdődik. A légzés megtartó erejének segítségével utat tör magának és áramlik a hangod. Ha szeretnéd megtalálni az igazi hangodat, ha elmélyítenéd a meglévő tudásodat, vagy csak szeretnél erősebben kapcsolódni a hangodhoz és általa önmagadhoz, ezen az intenzív, 2 órás, interaktív workshopon te is megtalálhatod az ehhez vezető utat.

Erősítjük a testtudatosságot, ritmusgyakorlatokat és hallásfejlesztést végzünk, foglalkozunk a légzéstechnikával, improvizálunk és közösen komponálunk, miközben szabadjára engedjük a hangunkat.

A workshop vezetőjéről:

Kazai Ági egy sokoldalú, kísérletező előadó- és alkotóművész. Klasszikus- és népzenén nevelkedett, majd beleszeretett a jazz műfajába. Egyetemi tanulmányait a Kunstuniversität Graz jazzének szakos hallgatójaként kezdte, tanári mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehette át 2016-ban. Jazzéneket oktat, zenei workshopokat és filmzene kurzusokat tart, a Metropolitan Egyetem és a Kodolányi János Egyetem után az ELTE is meghívta oktatóinak sorába. Az alternatív zenei szcénában alkalmazott zeneszerzői- és oktatói tevékenysége miatt is ismertté vált az elmúlt 15 évben. Tanítványai között a hazai zenei élet kiemelkedő szereplői is megtalálhatóak.

Résztvevők száma: maximum 15 fő

Életkor: 16 év felett

A foglalkozás nem igényel zenei előképzettséget.

Jelentkezés: kazaiagimusic@gmail.com

Jelentkezési határidő: 2023.11.10.

Részvételi díj: 10 000 Ft/fő

A részvételi díj átutalását követően tudjuk biztosítani a helyedet.

NOVEMBER 11. SZOMBAT 10.00-14.00

HANGPIAC

ÉPP EZ HIÁNYZIK! – ZENEI BÖRZE

Új és régi hanglemezek, kazetták, CD-k, hangszerek, lejátszók, hangfalak, erősítők, vagy bármilyen zenei témában megjelent könyv, plakát, esetleg póló cserélhet gazdát ezen a garázsvásáron. Az igazi kincsvadászok tökéletes gyűjtőhelye ezen a napon a Marczi zenei bolhapiaca.

Várjuk jelentkezésed, ha becsatlakoznál árusként a Marczin most formálódó zenerajongó közösségbe!

Jelentkezés: informacio@marczi.hu

A belépés díjtalan.

NOVEMBER 18. SZOMBAT 15.00-17.00

RUHACSERE

Forgasd vissza a közösbe, ne pazarolj, óvd a természetet és szerezz örömet másoknak!

A belépő ellenében annyi ruhát hozol, amennyit szeretnél, és szintén annyit viszel.

Az esemény célja a tudatos gardróbfrissítés.

A megmaradó ruhákat az Oltalom Karitatív Egyesülethez juttatjuk el, így minden megtalálja a helyét.

Kérjük csak jó minőségű, mások által még szeretettel hordható ruhákat hozzatok!

Belépő: 700 Ft

MARCZI FILMKLUB

GYEREKSORSOK A NAGYVILÁGBAN II.

NOVEMBER 23. CSÜTÖRTÖK 19.00

KÜLÖN FALKA (2021)

Rendező: Kis Hajni

A Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

A filmklub moderátora ismét Banai Kati (kulturális menedzser és filmfesztivál szervező), aki röviden felvezeti a választott filmet, majd a vetítést követően közös beszélgetésre invitálja a nézőket.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A belépés díjtalan.

NOVEMBER 26. VASÁRNAP 10.00-14.00

TÉLI PAGONYFESZT

Készülj idén is a legszebb mesékkel és játékokkal, kreatív foglalkozásokkal, színházi előadásokkal és közös élményekkel az ünnepekre!

A fesztiválon a Pagony könyveket és játékokat óriási kedvezménnyel vásárolhatod meg! A friss szerzeményeidet pedig dedikáltathatod a kedvenc szerzőiddel és illusztrátoraiddal!

Részletes program és jegyek: a Pagony weboldalán és a Facebook-on!

RENDEZVÉNYEK – ELŐADÁS, BESZÉLGETÉS

ISTENEK, DÉMONOK, MÁGUSOK

Történelmi stand up előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben

Ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi Özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

NOVEMBER 2. CSÜTÖRTÖK 18.00

AZ ÓCEÁN ISTENEI – MAUI ÉS POLINÉZIA ELVESZETT MESÉI

Kik voltak a Csendes-óceán istenei és szellemei? Milyen lények lakták Hawaii-t vagy a végtelen tengert? Valóban istennek hitték Cook kapitányt, és ha igen, miért ölték meg? Hős vagy bajkeverő volt a Napot is megállító Maui? Mennyire volt itt bármikor is kannibalizmus, harmónia vagy „édenkert”? Hogyan kerültek ide emberek, és mit tudhatunk meg az eredetükről, kultúrájukról, vagy az európaiakhoz való viszonyukról? Az előadás két világ ütközését és saját romantikus elképzeléseinket is kérdőre vonja.

NOVEMBER 16. CSÜTÖRTÖK 18.00

A CSÁSZÁR ÉS A FŐNIX – DÜRER, EGYIPTOZÓFIA, ÉS A RENESZÁNSZ PROPAGANDAGÉPEZET

Miért olvasott Albrecht Dürer és Miksa császár az egyiptomi hieroglifákról? Hogyan kerül egy keresztény császár fejére egy furcsa madár, és mit csinál mellette a kígyó, a bika és a kakas? Miért lesz a nyomtatott grafika a császári propaganda eszköze a reneszánsz idején? Kik, hol és hányan láthatták e furcsa alkotásokat? Miért a legnagyobb reneszánsz művészek készítik a legkisebb képeket? Mire jó egy nyomtatott díszkapu? Az előadás a reneszánsz művészet egyik rejtélyes képsorozatának a nyomába eredve a média és az európai Egyiptom-kép korabeli újításairól.

NOVEMBER 30. CSÜTÖRTÖK 18.00

VIRAKOCSA, INTI ÉS A MÚMIÁK – AZ INKÁK TERMÉSZETFELETTI URAI

Miért csak az aranykincsekről esik szó, ha az ősi Újvilág államairól olvasunk? Mennyire vagyunk foglyai még mindig a hódító európaiak szemléletének? Kiket néztek démonoknak a spanyol hódítók, és mennyire ismerhetjük meg az igazi Virakocsát vagy Intit? Melyik istentől eredeztették magukat az inkák? Kiknek épültek Cusco vagy Machu Picchu palotái? Mi a szerepe az inka vallásban a múmiáknak, és miért nem temették el őket? Valóban áldoztak embereket, és ha igen, milyen bizonyítékokat találtak a legújabb kutatások? Mi maradhatott meg az egykori andoki vallásból a spanyolok után? Az előadás megkísérli saját európai tévedéseinktől mentesen bemutatni a történelem egyik legnagyobb birodalmának titkait.

Belépő: 1500 Ft

Diák és nyugdíjas: 1000 Ft

NOVEMBER 28. KEDD 15.00

KI NYER MA?

JÁTÉK ÉS MUZSIKA 70 PERCBEN

AKI VEZETI: CZIGÁNY GYÖRGY

Játékra hívjuk kedves közönségünket!

Szép verseket hallhatnak neves színművészek előadásában és zongoradarabokat, operaáriákat, dalokat zenei életünk legjobbjainak tolmácsolásában. A zenés irodalmi esten versre és muzsikára vonatkozó kérdések hangzanak el, a helyes válaszokkal pedig még ajándékokat is lehet nyerni. A vetélkedővel párosuló művészeti esteket a „Ki nyer ma?” rádiós játékból ismert ötletadó, CZIGÁNY GYÖRGY vezeti.

Közreműködnek:

Ódor Kristó – színész

Major Attila – operaénekes

Neumark Zoltán –zongoraművész

Rendező: II. Kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa

A belépés díjtalan.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

RENDEZVÉNYEK – NYUGDÍJASKLUB

NOVEMBER 3. PÉNTEK 14.00

ARANY JÁNOS KÖLTÉSZETE

Előadó: Tóth András magyar irodalom tanár

NOVEMBER 17. PÉNTEK 14.00

ISZTAMBUL

Az Utazás a nagyvilágban c. sorozatban Bezuk Zsolt utazási filmje

A nyugdíjasklub programjain a részvétel klubtagsághoz kötött!

Klubvezető: Sipos Ildikó (06 1 212-2820; sipos.ildiko@marczi.hu)

RENDEZVÉNYEK – ZENEI PROGRAMOK

NOVEMBER 6. HÉTFŐ 19.30

CALCUTTA DUÓ – INDIAI ZENEKLUB

Kozma András – szitár

Dr. Nyusztay Iván – tabla

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

CALCUTTA – INDIAI ZENEKLUB

MINDEN HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJÉN 19.30

A Calcutta Európában, Indiában valamint a világ számos pontján lép fel évtizedek óta. A klasszikus indiai zene mestereivé váltak, annak szülőhazájában is számos elismerést szerezve. Fő céljuk a 3500 éves indiai klasszikus zene tradíciójának, csodálatos rágáinak, a világ legfejlettebb élő zenei ritmus rendszerének a lehető legtöbb hallgatóval való megismertetése. Az előadásokon betekintést nyújtanak az indiai klasszikus zene rendszerébe, történetébe, szigorúan követve indiai mestereiket. A hangversenyt gyakran egészíti ki indiai film vetítése is, amely az indiai zene hangszereit, legnagyobb előadóit és népeinek kultúráját mutatja be.

Belépő: 2000 Ft

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

Moldvai és gyimesi táncház tánctanítással

Ha húzza e szüve s taszítja e mája, akkor legyen ott minden Guzsalyas bálban. Mük várjuk!

NOVEMBER 16. CSÜTÖRTÖK 19.00

Moldvai és gyimesi csángó táncház a Szigony, a Somos és a Fanfara Complexa zenekarokkal, tánc- és énektanítással

Belépő: 2000 Ft

Diák: 1500 Ft

NOVEMBER 25. SZOMBAT 19.00

KALÁKA – FERENCZI GYÖRGY ÉS AZ 1-SŐ PESTI RACKÁK

Akusztikus koncert felnőtteknek

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a Kalákával régi kedves barátok, többször koncerteztek együtt a Marczibányi téren és máshol is. Az ilyen közös koncertet úgy szokás hívni: Rackaláka.

BECZE GÁBOR, GRYLLUS DÁNIEL, GRYLLUS VILMOS, RADVÁNYI BALÁZS

Belépő: 4000 Ft

NOVEMBER 26. VASÁRNAP 19.00

KETTEN VAGY HÁRMAN

Neil Young Sétány koncert

A Neil Young Sétány együttes dalai TÓTH ISTVÁN és HUZELLA PÉTER előadásában.

Neil Young, a Crosby, Stills, Nash & Young szupercsapat talán leghíresebbike, a mai napig termékeny dalszerző, világjáró művész. Neve mára már fogalom. A woodstocki nagy nemzedék egyik utolsó nagysága. A Neil Young Sétány koncerten a kezdetektől a legújabb dalokig Sülyi Péter magyar fordításában éneklik Young és a többiek híres és álomszép slágereit.

Belépő: 2000 Ft

CSEMETEKERT – SZIAMARCZI! CSALÁDI PROGRAMOK

NOVEMBER 7. KEDD 10.00 ÉS 11.00

KALÁKA KICSIKNEK

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalainkon nőttek fel.

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Radványi Balázs

Gyermekkorunk legkedvesebb zenekarai szinte észrevétlenül válnak saját gyermekeink kedvenceivé. A Fakatonát, a Pelikánt és a Bőrönd Ödönt talán még anyukánkkal énekeltük, és még ma is kívülről tudjuk, de egy ideje már a gyermekeink dúdolják…

Ültetett nézőtér és hangosítás nélküli, közvetlen hangvételű örömmuzsikálásra invitáljuk őket egy kicsi, barátságos zeneszobába. Ebben a szeretetteljes légkörben ismerkedhetnek meg sok akusztikus hangszerrel és találkozhatnak – talán először – a zene csodálatos világával.

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2200 Ft

NOVEMBER 12. VASÁRNAP 15.30-18.30

MÁRTON-NAP

15.30 MÁRTON-NAPI LÁMPÁS KÉSZÍTÉSE – kicsiknek és nagyoknak Sipos Orsolya művészetpedagógussal és az UPSZ csapatával, újrahasznosítható anyagokból.

16.45 GYÜLEKEZŐ A MARCZI ELŐTT.

17.00 LÁMPÁS FELVONULÁS – élőzenével, Danny Bain-nel.

17.30 A MÉZESKALÁCS ÚR MESÉJE
Danny Bain zenés előadása
Az előadás után a hangszereket ki lehet próbálni!

Ebben az angol nyelvű dabetétekkel tűzdelt előadásban az amerikai népmesék egyik kiemelkedő alakjának, Mézeskalács úrnak a történetét hallgathatja a közönség a népszerű mesemondótól. A finomságokkal díszített mézeskalács figurát az aprócska öreg néni, az aprócska öreg bácsi, a tehén, a szamár, és ha hiszitek, ha nem, a Márton-napi liba is meg szeretné kóstolni. Aki ezért csak szalad és szalad, míg végül elér a folyó partjára, és találkozik az ott szundikáló rókával… A mese vége egyelőre maradjon titok, de az biztos, hogy az angol nyelvű dalokat addigra kicsik és nagyok egyaránt könnyű szerrel fújják majd.

A népmesét feldolgozta és előadja: Danny Bain

Magyarba ültette: Jankovics Márton

Konzulens: Szántó Viktória

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

NOVEMBER 18. SZOMBAT 10.00

BÉLAMŰHELY – TÖRZSI RÍTUSOK

Interaktív zenei játékok c. sorozat

Hogyan keletkezhettek az ősi hangszerek? Milyen volt az ősember trombitája vagy zongorája? Az ének volt előbb vagy a hangszeres zene? Volt karmester? Vagy honnan tudták a zenészek, hogy mikor kell elkezdeni és befejezni a zenét? Milyen kottából játszhattak? Bárki lehetett zenész vagy már akkor is tanulni kellett a zenét?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ közösen egy nagy körben. Megpróbáljuk megjeleníteni, vajon milyen lehetett, amikor még az erdőkben és mezőkön éltünk, és ünnepeink alkalmával megvendégeltük az idegeneket, és egymást figyelve, egymást hallgatva mozogtunk, pulzáltunk egy közös lüktetésre.

Ajánlott: 4 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

NOVEMBER 25. SZOMBAT 11.00

MARÉK VERONIKA–ERDÉLYI ERIKA: BORIBON ÉS A HÓEMBER

A Nefelejcs Bábszínház előadása

Boribon egy szép szánkót, és sok-sok kék mackót kap ajándékba a születésnapján. Boldogan játszik a mackókkal, s mikor végre hull a hó, elindulnak Annipannival szánkózni egy jó nagyot.

Marék Veronika Boribon mackói, és Annipanni hull a hó című mesekönyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás.

Zene: Erdélyi Barnabás

Ajánlott: 3 éves kortól

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 2500 Ft

MOTOLLA KÉZMŰVES ALKOTÓMŰHELY

VASÁRNAPONKÉNT 10.30-12.00

 „Pergő-forgó motolla, fuss ördög a pokolba,

hozd ide a gyerekeket, csináljanak kerekeket!”

Kézműves délelőttre várjuk a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (anya, apa és nagyi is) együtt alkothatnak. A játszóházi foglalkozásokat 3-6 éves korú gyermekeknek ajánljuk!

NOVEMBER 5. REPÜLŐ LUDAK KÉSZÍTÉSE

NOVEMBER 12. MACKÓ BARLANGJA

NOVEMBER 19. FESTETT HAVAS TÉLI TÁJ

NOVEMBER 26. HOVA REJTŐZTEK AZ ERDEI ÁLLATOK?

Foglalkozásvezető: Krista Anita bábművész

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1200 Ft 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Volt egyszer Budán… II. kötete

Tavaly decemberben mutattuk be a Volt egyszer Budán… I. kötetét. A II. kerület helytörténeti kiadványa hatalmas siker lett. A teltházas bemutatót követően hetekig óriási érdeklődés mellett vásárolták a könyvet.