Share on facebook
Share on email

2023-ban is átadták a II. Kerületért Emlékérmeket, a II. Kerület Díszpolgára és Posztumusz Díszpolgára címeket

Gratulálok díjazottjainknak, büszkék vagyunk rájuk!

2023-ban a II. kerület díszpolgárai Balázs Klári és Korda György, a II. kerület posztumusz díszpolgára dr. Csapó Gábor.

Mellettük az önkormányzat II. Kerületért Emlékérmet adományozott Wolf Ildikó kutyás mentőnek, ZETE nevű mentőkutyájának, és Kelemen Zsoltnak, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnökének, valamint a Soós Nóra-Győri Márton festőművész házaspárnak.

Idén a kerület díjazottjai közösségben-párban alkotnak, az együttműködésben és a csapatszellemben bízva lettek tevékenységük legkiválóbbjai, legyen szó művészetről, sportról vagy a katasztrófahelyzetekben történő segítségnyújtásról.

Díjazottjaink kiemelkednek közölünk, világszínvonalon művelik és művelték hivatásukat. Szomszédaink, ezért sikereiket egy kicsit magunkénak érezzük, közelebb állnak hozzánk, hiszen szomszédként ők otthonunk részei. Eredményeik minket is büszkévé tesznek.

Ahogy a Quimby-dal is szól: „szeretet nélkül minden ház üres,/Minden városka lakatlan.” Budát az itt élők teszik azzá, ami, és valóban gyönyörű környezet veszi körül és sok lélegzetelállítóan szép épület alkotja a II. kerületet, de lakhatóvá a mi szeretetünk, közösségeink, értékeink iránti tiszteletünk teszi.

Gratulálok díjazottjainknak, büszkék vagyunk rájuk!

A II. kerület díjazottjai:

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgárok javaslata alapján A II. KERÜLET DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet adományozta a BALÁZS KLÁRI-KORDA GYÖRGY Fonogram-életműdíjas, eMeRTon és Szenes Iván-díjas előadóművész házaspárnak.

Elismerésül a generációkon átívelő rajongótáborral rendelkező zenészduónak, akiknek több évtizedes dalszerzői és énekesi tevékenysége meghatározó része lett a hazai könnyűzenei életnek. Balázs Klári a Periszkóp, majd a Skála együttessel énekelt, Korda György táncdalfesztiválok, zenei műsorok népszerű szereplője volt. Egymásra találásuk óta közös színpadi jelenlétük több, mint négy évtizede tart. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését és megújulását hozta el.

Mindketten magas szinten pókereznek: mind a játék tanításával, mind a feledhetetlen tévés közvetítésekkel sokaknak szereztek jókedvet, örömteli pillanatokat.

Büszkeséggel az öt évtizede a kerületünkben élő örökifjú Gyuri bácsinak és mindenben társának, Klárikának – segítőkész, lokálpatrióta szomszédainknak, akikre mindig számíthattunk közösségépítő és ünnepi rendezvényeinken. Akár kerület napi fellépéssel, akár a Fény utcai piacos jótékonysági koncerttel, akár a Szent Ferenc kórház nővérszállásának bebútorozásával. Szívből kívánjuk, hogy „Csinálják még a fesztivált”, és szerezzenek örömet, vidámságot itt és világszerte az embereknek!

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgárok javaslata alapján A II. KERÜLET POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA kitüntető címet adományozta DR. CSAPÓ GÁBOR olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázónak.

Megbecsüléssel a kivételes tehetségű és karizmatikus sportembernek, a Gyarmati Dezső-féle aranycsapat meghatározó alakjának. A világhírű centernek, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy Montreálban olimpiát, Belgrádban világ-, Bécsben és Jönköpingben Európa-bajnokságot, Splitben világkupát nyert a magyar válogatott, amelyben 272-szer szerepelt.

Elismeréssel a Vasas BEK-győztes pólós legendájának, aki klubszinten is páratlan sikerek részese volt. A magyar vízilabda kiemelkedő alakjának, aki tudásával, egyéniségével játékosként és edzőként is meghatározó módon formálta a sportágat. Ő az egyike azoknak, akiknek köszönhetően a magyar vízilabda azóta is megkerülhetetlen tényező a világon, és folyamatosan a legjobbak közé tartozik.

Tisztelettel a II. kerületi lakosnak, akinek évtizedeken át volt otthona Hűvösvölgy, és először sportolói, majd edzői bázisa a Csaszi és a Komjádi uszoda. Jól ismerte és nagyon szerette közvetlen budai környezetét. „Párszor körbeutazhattam a világot, éltem hat évet Szicíliában, a második kerületnél szebb helyen csak ott jártam. És akárhányszor megjöttem, fölmentem a Széher út tetejére, onnan elláttam Dobogókőig, a pilisi erdőkig.”

Hálás szívvel köszönjük, hogy egyéniségével hozzájárult városrészünk sokszínű életéhez. Csapó Gábor – vagy ahogy mindenki ismerte, Dudi – igazi egyéniség volt, karakteres véleménnyel és elronthatatlan jókedvvel. Imádta az életet, és az élet is imádta őt. Ahogy ő fogalmazott: „Akinek nálam szebb élete volt, az festi magát…” A szőke óriásnak legendás volt győzni akarása, valamint a póló mellett a foci, a tenisz és a kártya iránti szenvedélye. Jogászi munkája mellett pólósulit vezetett, televíziós műsorokban is szerepelt, sőt, színészként is kipróbálta magát.

Nemzeti büszkeségre okot adó világraszóló sporteredményei, reneszánsz személyisége, jókedve és humora örök emlékül velünk marad.

A díjat Vajtai Katalin, Csapó Gábor özvegye vette át.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgárok javaslata alapján II. KERÜLETÉRT EMLÉKÉRMET adományozott WOLF ILDIKÓ kutyás mentőnek és ZETE nevű mentőkutyájának, valamint KELEMEN ZSOLTNAK, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnökének.

Hálás szívvel az életmentő hősöknek, akik részt vettek a 2023-as év elején Törökországban történt pusztító földrengést követő mentési munkálatokban.

Mély tisztelettel a felkészült, bátor, önfeláldozó, a vészhelyzetben is higgadtan cselekvő szakembereknek, akiknek számos bevetésük során a megmentett tizenhét éves török lány mellett nagyon sok honfitársunk is köszönheti életét vagy testi épségét.

Őszinte elismeréssel az önkénteseknek, akik minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül, fáradtságot nem ismerve, az első hívó szóra azonnal indulnak, hogy – sokszor szélsőséges, emberpróbáló körülmények között – segítsenek bajba jutott embertársaikon, legyen szó természeti katasztrófáról, balesetről, vagy eltűnt hozzátartozó felkutatásáról.

Köszönettel a két nagyszerű embernek, Wolf Ildikó idősgondozónak és Kelemen Zsolt pedagógusnak, fordítónak, akiknek civil foglalkozása is az elhivatottságról, emberségről és segítésről szól. Mindketten ezer szállal kötődnek a II. kerülethez, Pesthidegkúthoz, ahol tagjai a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesületének. Bevetéseik alatt tanúsított hősies helytállásuk során így az egész magyarság, és azon belül a II. kerület jó hírnevét is öregbítik, járjanak bárhol a világban.

Köszönettel a kivételes keresőkutyának, Zetének is, aki személykeresésben és romkutatásban egyaránt emelt szintű vizsgával rendelkezik. Kitűnő tulajdonságainak és neveltetésének köszönhetően méltó párja, sőt partnere gazdájának a legélesebb helyzetekben is; fegyelmezettsége, megbízhatósága és rendkívül jó szimata nélkülözhetetlen munkatárssá teszi, ha eltűnt embereket kell akár egy ház romjai alól, akár egy erdős területen felkutatni.

Megbecsüléssel hőseinknek, akiknek szavakkal ki sem lehet fejezni hálánkat mindazért, amit értünk, szűkebb és tágabb közösségünkért tesznek, és hogyha kell, rájuk – szó szerint – tűzön-vízen át, minden körülmények között számíthatunk.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgárok javaslata alapján II. KERÜLETÉRT EMLÉKÉRMET adományozott a SOÓS NÓRA–GYŐRI MÁRTON festőművész házaspárnak.

Elismeréssel a nagy műveltségű, széles látókörű és elhivatottan alkotó képzőművészeknek, akik munkáikkal nemcsak a II. kerület, de az egész ország szellemi kincsestárát gazdagítják, akiknek festményei – magángyűjteményekben vagy kiállításokon – határainkon túlra is eljutnak.

Mély tisztelettel a teljes harmóniában élő, ám két külön világban alkotó festőművésznek, akik mindketten egyéni látásmódot alakítottak ki:

– Soós Nórának, aki tematikájában a közéletre reflektál, folyamatosan figyeli a társadalomban zajló jelenségeket, foglalkoztatja a feminizmus, a nőiség és az anyaság témája, de képein megjelenik a hajléktalanság, a környezetrombolás és a menekültkérdés is.

– Győri Mártonnak, a magát modernistának valló művésznek, akit sokszor közvetlen környezete, a pasaréti táj ihlet alkotásra, de ugyanilyen fontosak és inspirálóak számára a versek, irodalmi alkotások, filozófiai gondolatok és zsidó gyökerei.

Hálás szívvel a lokálpatrióta párnak, akik tudatosan választották otthonuknak Pasarétet, ahol az alkotáshoz megfelelő helyszínt és légkört találtak, és akik számára „az otthon nem ér véget a bejárati ajtónál”.

Köszönettel a kortárs magyar képzőművészet meghatározó alakjainak, akik rendszeresen megnyitják műtermük kapuját szomszédaik előtt, hogy bepillantást engedjenek műhelytitkaikba és kicsit az életükbe is.

Megbecsüléssel az alkotóknak, akik ráirányítják figyelmünket a jelenkor nehézségeire és visszásságaira, ugyanakkor megmutatják az örök emberit, a tájainkban és a lelkünkben lakozó szépséget.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Volt egyszer Budán… II. kötete

Tavaly decemberben mutattuk be a Volt egyszer Budán… I. kötetét. A II. kerület helytörténeti kiadványa hatalmas siker lett. A teltházas bemutatót követően hetekig óriási érdeklődés mellett vásárolták a könyvet.

Mozdulj, Buda!

Családi foci a Panoráma sportközpontban április 21-én 9-től 13 óráig