Share on facebook
Share on email

Nemzetközi szintű játékosok képzése magyar innováció segítségével

Célzott feladatokkal fejlesztik a leendő futballsztárokat

Vegyünk néhány, a magyar utánpótlás labdarúgás fejlesztéséért elkötelezett edzőt, egy eddig nehezen fejleszthető, de a modern labdarúgásban létfontosságú alapképességet és keverjük össze fél tucat, az innovációért lelkesedő, magyar informatikai szakemberrel. Az eredmény egy olyan eszköz és edzésrendszer mely elterjedésével nem csak a hazai de világ labdarúgásán, csapatsportjain is nyomot hagy. Az új edzésrendszer neve: CogniCone.

A futball elsöprő népszerűsége a sportok között vitathatatlan, a klubok és a nemzetek versengése pedig párbeszédet és újításokat kíván. Célja a hatékonyság, az eredményesség növelése, ezért a labdarúgók képzésének egyik sarkalatos pontja a tehetséggondozás. Ebben kulcsszerepet játszik a kognitív képességek fejlesztése, amelyre hatékony és innovatív megoldást kínál egy új magyar rendszer.

Mi a legnagyobb kihívás a ifjú labdarúgók fejlesztésében?

A labdarúgó képzésben bizonyos képességek, hatékonyabban fejleszthetők célzott feladatokkal, mint játékkal. Ezt nyújtja a CogniCone, ami egy magyar eszköz, a hozzá tartozó módszertannal és főként a 6-13 éves korosztálynak segít megszerezni azokat a készségeket és képességeket, amik később nélkülözhetetlenek egy nemzetközi élvonalba tartozó játékosoknak. 

A fociban az egyik elsődleges készség a tájékozódás, a helyes fejorientáció. Lényege, hogy a játékos ismerje saját pozícióját a pályán, miközben pontosan tudja, hol helyezkednek el társai és ellenfelei. Mind feltétele a helyes döntéshozatalnak is, valamint elősegíti, hogy a sportoló a labdavezetésben, a passzjátékban és a gólszerzésben is sikeresebb legyen, ráadásul a pályán aktívabb kommunikációra is sarkall – mondja Farkas Gábor, a CogniCone szakmai képviselője. 

Már hatévesen elmélyíthető az a képesség, hogy a játékos kontroll alatt tartja a labdát és a külső ingereket, vagyis együtt látja azokat. Ha ebben a korban hiányos az erre irányuló edzésterv, vagy nem használnak olyan eszközt, ami fejleszti a tájékozódásnak ezt a fajtáját, esetleg nem a megfelelő eszközt használják hozzá, akkor később sokkal nehezebb korrigálni a berögződéseket. Ilyen például a labdára irányuló folyamatos fókusz, aminek leépítését már gyerekkorban el kell kezdeni.

A magyar innováció, amely forradalmasítja a labdarúgó képzést

A CogniCone edzéstan és eszköz fejleszti a kognitív képességeket, elősegíti a periférikus látómező kialakulását, a megfelelő döntéshozatalt, az időben felvett megfelelő testtartást, amelyek együtt eredményesebbé teszik a játékosokat. A CogniCone olyan készségek fejlesztésében is szerepet játszik, mint a reakciógyorsaság, a 360 fokos tájékozódási képesség és térlátás, amelyek az élet egyéb területein is jól hasznosíthatók.

A kiscsoportos és csapat edzések során használt innovatív eszköz a pályán mellmagasságban, tetszés szerint elhelyezett világító testekből áll. Ezek rendszeresen kiadott impulzusokkal irányítják a feladatot végzőket és teszik egyben játékossá az edzést. Az eszközt és módszert igen kedvelik referencia csoportokba tartozó gyerekek és szüleik, a változásra nyitott edzők pedig a teljesítmény gyors és látványos javulásáról számolnak be azoknál, akiknek edzésébe beépítették a CogniCone használatát.  

Az innováció eredményességét egy hazai sikertörténet is mutatja. Horváth Petra alig 13 évesen lett az Olympique Lyonnais futballistája, ahol, egyedülálló módon, jelenleg is korosztálya fiúcsapatában játszik. Korábban rendszeresen részt vett CogniCone edzéseken,eredményeihez ez a módszer is hozzájárult. A Petra példája mutatja, hogy speciális készségeket fejlesztő gyakorlás szükséges ahhoz, hogy kiemelkedő képességű játékos váljon valakiből. 

Az eredmények a futballon kívül más sportágakban is megjelentek, például CogniCone-t alkalmaz a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémia is.  A nemzetközi sportélet is felfigyelt már a magyar innovációra, a CogniCone-t használják utánpótlás képzéshez az angliai első osztályba tartozó West Ham United FC-nél, valamint neves portugál csapatoknál is.

Mit mond a szakma a Cognicone-ról?

“A CogniCone feladatokkal felépített edzéseken a gyerekek felszabadultabbak, motiváltabbak lettek, szemmel láthatóan jobban élvezték az edzést.”
Bükszegi Zoltán Labdarúgás U5-11 korosztály szekcióvezető – válogatott labdarúgó

„Személyes tapasztalatom, hogy a CogniCone edzések nagyban segítik a térlátás kialakulását, a kognitív képességek maximális szintre fejlesztését, hogy így még komplexebb játékosok kerülhessenek ki az utánpótlás sportból.”
Polonkai Attila NBI-es felnőtt labdarúgó edző –  válogatott labdarúgó

 „Valahányszor bemutattuk a CogniCone-t a portugál másod- és top ligás labdarúgó utánpótlás csapatoknál, a klubok kérték, hogy hagyjuk ott az eszközöket edzésre. A következőket mondták a CogniCone-ról: – “Minden csapatnak kell egy ilyen”, “Ezzel minden gyakorlatot meg lehet csinálni”. Ezek alapján jó lehetőséget látok arra, hogy a CogniCone edzések hazámban, Portugáliában is elterjedjenek.”
Emma Mimba Mimba Sport Management Agency tulajdonos Portugália

„Számtalanszor használtuk már a CogniCone-t az SFC akadémián a 2 év feletti korosztályoknál. A termék lehetővé tette, hogy fejlesszük a körkörös tájékozódást és a helyes fejorientációt. A professzionális klubokban játszó gyerekeknél a másodpercek és a beavatkozások számának változtatásával tudjuk fejleszteni a reagálási időt.”
Scott Shulton SFC Academy Director and West Ham United Pre Academy Coach

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek