Share on facebook
Share on email

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén, most új gépeket keresnek

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra.

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

A tavalyi verseny 114 projektje közül 11-et díjazott a zsűri. Olyan izgalmas és érdekes célgépek kerültek a díjazottak közé, mint a VANLIFT önrakodó berendezés, amely egy kis mérnökcsapat fejlesztéseként önállóan képes akár a 7,5 tonna össztömegű tehergépjármű és félpótkocsi rakodására 1,35 m rakodási magassággal. 2023 egyik különdíjasa a WALISE teljes vízoszlopban profilozó bója lett, egy olyan gép, amely különleges, rétegenkénti monitorozási és adatelemzési képességével akár egy héttel előre képes a várható veszélyt jelezni. Az igényt az Európai Unió számos országában jelenlévő, a természetes vizeken előforduló, akár egyetlen éjszaka alatt lezajló, tömeges halpusztulási jelenség hívta elő.

Az Év Ötletéért járó díjat Petrovics István kapta azért a találmányáért, amely a méhészek munkáját könnyíti meg és amely hatalmas érdeklődést váltott ki.

„Ez egy olyan célgép, ami a kaptárak azon belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt a gyártási időt, ami nem csekély, főként, ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek” – magyarázta a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmánya lényegét a feltaláló, aki a különdíj után számos megkeresést kapott. Petrovics István az első érdeklődővel le is szerződött, a találmány prototípusa pedig hamarosan elkészül.

„Nagy izgalomban vagyok, hisz tavasszal elkészülhet a találmányom prototípusa. A verseny hatalmas segítség volt abban, hogy valóra válhasson az álmom, de folyamatosan ötletelek újabb és újabb találmányokon. Az idei versenyen is indulok terveim szerint, ezúttal egy teljesen más iparági területen használható célgéppel.” – tette hozzá a feltaláló.

Az elmúlt három év pályaművei között találni az ipar 4.0 elveit követő automatizált robotcellától a túródesszert-gyártó gépsoron át, repülőgépturbina bevonatoló és egyedi tervezésű kézi csiszológépig számos megoldást. A szervezők nem korlátozzák a nevezés lehetőségét, így minden olyan gép helyet kap a megmérettetésben, amely arra hivatott, hogy az emberi munkát támogassa, hatékonyabbá tegye.

Az aggasztó tendenciák ellenére hozzájárulnak az ipari stabilitáshoz

Annak dacára, hogy a KSH az elmúlt években az iparra nézve aggasztó tendenciákról számolt be, van egy szektor, amely képes hozzájárulni az ipari termelés stabilizálásához nehéz idők esetén is. Ez a célgépgyártás, amely nélkül nincs fejlődő ipari termelés. A célgépek azok az egy feladatra/egy speciális termelési fázisra tervezett és gyártott ipari gépek, amelyek alkalmazásával az ipari termelők minden kihívásra gyorsan tudnak reagálni.

„A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő. A 2023-ban beérkezett 114 pályázat közel a duplája volt a korábbi években beérkezett pályaműveknek. Hiszek abban, hogy a tudásmegosztás érték, ha megmutatjuk, hogy mi mindent képesek vagyunk alkotni, azzal mindannyian gazdagszunk, és minél több kreatív gépgyártó csatlakozik a kezdeményezéshez, annál elismertebb lesz a gépész szakma hazánkban – mondta el Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, aki a Chemplex Kft. tulajdonosaként maga is a célgépgyártó szektort képviseli. – „Bízom abban, hogy minden Nagydíjjal közelebb kerülünk ezeknek a céloknak a megvalósításához és június 28. a gépész szakma méltó ünnepe lesz, hiszen évek óta ezen a napon adja át a díjakat a zsűri.”

A pályázatokat online lehet benyújtani április 14-ig, ezután a szakmai zsűri megkezdi az elbírálást, a díjátadóra pedig a Gépész Szalon eseményen kerül sor június 28-án.

„Az elmúlt évek színvonalas pályamunkái azt tükrözik, hogy Magyarországon ma olyan gépek készülnek, amelyek az egész világon megállják a helyüket, és hogy ezeket a célgépeket olyan képzett mérnökök tervezik, akik szintén a világ élvonalába tartoznak!” – fejtette ki a tavalyi díjátadón a Magyar Ipari Célgép Nagydíj zsűrielnöke, Metál Attila, a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára és a Knorr-Bremse Budapest Rail Systems kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek