Share on facebook
Share on email

Biztonságot és kiszámíthatóságot adnak a fuvarozóknak a speditőr cégek

Folyamatos munka és értékes kapcsolatrendszer segítheti a fejlődést

A nagy és erős szállítmányozó cégek mellett nehezen rúgnak labdába a kisebb flottával rendelkező fuvarozók. Sok esetben el sem jutnak addig, hogy nagyobb vállalatoktól komolyabb mértékű megbízásokat kapjanak, ami megkönnyítené számukra a növekedést. A speditőrnek az a szerepe, hogy összekapcsolja őket a megrendelőkkel, de tevékenysége korántsem merül ki ennyiben.

A speditőr a logisztikai folyamatok szakszerű irányításán túl felelősséget vállal a rakományok biztonságáért és határidőre történő leszállításáért, valamint a felmerülő problémák megoldásának terhét is magára vállalja. Mindennek köszönhetően a speditőr céggel szerződő fuvarozónak csupán minimális kockázattal kell szembenéznie, és költségeit is számottevően csökkentheti.

„Gyakori, hogy az egy-két járművel üzemelő kis fuvarozók az elindulást követő években egyik autójukat saját maguk vezetik, így esélyük sincs arra, hogy közben olyan szervezeti hátteret építsenek ki, ami a fejlődéshez nélkülözhetetlen lenne. De azt látjuk, hogy egy speditőr cég erős kapcsolati hálója és széles körű szolgáltatási rendszere olyan vonzerővel bír, hogy azok a vállalkozók is előszeretettel választják ezt a működési formát, akiknek már jelentősebb, 5-6 gépkocsit magában foglaló flotta van a birtokukban”, avatott be Bálint László, a SZAM SPED Kft. értékesítési vezetője.

Elegendő az eszköz, a tőke hiánya nem akadály

Ahhoz, hogy egy fuvarozó megfelelő minőségű szolgáltatást tudjon nyújtani, jelentős mennyiségű anyagi erőforrásra van szüksége, hiszen olyan apparátust kell maga köré építenie, amely minden háttértevékenységet biztosít ahhoz, hogy ő csak a fuvarozásra koncentrálhasson. Rendelkeznie kell kellő likviditással is, mert számolnia kell azzal, hogy a munka elvégzése során felmerülő kiadásai csak sokára fognak megtérülni. A megrendelők jellemzően 60-90 napra fizetnek, amit egy kis cég nem feltétlenül tud nehézségek nélkül áthidalni.
De nemcsak pénzben mérhető befektetés szükséges mindehhez, át kell látni számos terület folyamatait, a tendereken való sikeres részvétel feltételeit, és ma már az idegen nyelv vagy nyelvek ismerete is elengedhetetlen, főleg nemzetközi fuvarozás esetében.

„A speditőr mindezen kihívásokra fel van készülve, mind céges struktúrájával, mind tőkéjével, mind pedig szakmai tudásával támogatni tudja a hozzá csatlakozó, az eszközeiket vagy akár embereiket is rendelkezésre bocsátó fuvarozókat”, osztotta meg véleményét Bálint László.

Nincs elveszett idő, nincs üresjárat

A fuvarozó alvállalkozók számára a speditőr céghez csatlakozás számos előnnyel járhat. Ezek egyike a hatékony munkaerő- és kapacitáskihasználás, ugyanis a speditőr cég szállítási megbízásokat és fuvarfeladatokat keres az alvállalkozóknak, így a fuvarozók könnyebben kihasználhatják járműveik kapacitását és munkaerőforrásaikat. Ez növelheti a bevételeiket, és csökkentheti az üresen álló járművek számát.

„A speditőr cég általában mélyebb piaci ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az alvállalkozóknak a piaci trendekhez és lehetőségekhez való jobb hozzáférésben. Emellett meglévő ügyfélbázisa és megbízásai által az alvállalkozóknak nem kell saját ügyfeleiket folyamatosan keresgélni és szerződtetni, ami időt és erőforrásokat takaríthat meg”, hangsúlyozta a SZAM SPED Kft. értékesítési vezetője.

Szervezet nélkül, mégis szervezetten

A speditőr cég többnyire adminisztratív támogatást is biztosít, például számlázást, a szállítási dokumentáció kezelését és pénzügyi tranzakciókat, ami megkönnyítheti az alvállalkozók életét. Stabil és zökkenőmentesen működő számlázási és kifizetési folyamatai a gyorsabb fizetések megvalósításához járulnak hozzá.

„Az ezernyi szabály útvesztőjében működő szállítmányozási szektorban az sem elhanyagolandó, hogy a speditőr cég gondoskodik az aktuális jogszabályok betartásáról, többek között munkaidő, gépjármű-karbantartás és biztosítás vonatkozásában”, tette hozzá a szakember, egyúttal felhívva a figyelmet arra is, hogy az alvállalkozók gyakran maguk választhatják ki a nekik megfelelő megbízásokat, és a speditőr cég általában rugalmas lehetőségeket kínál az együttműködésre.

7 tipp, mire érdemes figyelni a speditőr kiválasztása során

1. Keress meg olyan speditőr cégeket, amelyeknek hosszú évekre visszanyúló tapasztalatuk és jó hírnévük van a fuvarozási iparban. A tapasztalat segít abban, hogy megbízhass a cég szakértelmében és kapcsolataiban.

2. Azonosítsd, hogy a speditőr cég milyen szakterületeken és fuvarozási területeken specializálódott. Például, ha a nemzetközi szállítás a fő területed, keress meg olyan speditőrt, aki ezen a területen bír szakértelemmel.

3. Ellenőrizd, hogy a speditőr cég rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és jogszabályi követelményekkel való megfelelőséggel.

4. Kérdezd meg, hogy a speditőr cég milyen biztosításokkal rendelkezik a fuvarozás során bekövetkező esetleges problémák vagy veszteségek kezelésére. A megfelelő biztosítási fedezetek fontosak lehetnek a kockázatok csökkentése érdekében.

5 Tisztázd a díjszabást és a költségeket, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e rejtett költségek. Értsd meg, hogy milyen módon kerülnek elszámolásra a szolgáltatásod díjai, legyen az akár napidíj akár teljesítmény arányos díjazás.

6. Győződj meg róla, hogy a speditőr cég rendelkezik modern informatikai és kommunikációs rendszerekkel a fuvarozás nyomon követésére és az ügyfelekkel, munkatársakkal való kommunikációra. Az ilyen rendszerek segíthetik az információk gyors és pontos megosztását.

7. A speditőrrel való együttműködés során fontos, hogy a cég rugalmasan alkalmazkodjon az igényeidhez, és biztosítson megbízható, kiszámítható, és akár hosszú távon tervezhető együttműködést.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek